Рішення
від 25.11.2008 по справі 11/267-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/267-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

25.11.08р.

Справа № 11/267-08

За позовом  відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг  

до  відкритого акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг", м. Кривий Ріг  

про стягнення 4 720, 22 грн.

Суддя  Мельниченко І.Ф.

Представники:

   Від позивача: не з'явився

Від відповідача: Мартинов В.В., довіреність №85-163юр від 20.06.07р., провідний юрисконсульт        

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в якому просить стягнути з відповідача 4 720, 22 грн., що складають суму перерахунку страхових виплат, виплачену Балашовій Г.В.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, документи витребувані судом не надав.

Останній був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи про що свідчать залучено до матеріалів справи  повідомлення про вручення поштового відправлення (№4993308224299).

Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на безпідставне посилання позивача, в обґрунтування своїх вимог, на положення Цивільного кодексу України, оскільки до спірних правовідносин повинні застосовуватися не загальні норми Цивільного кодексу України, норми спеціального Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі - Закон).  

Здійснивши аналіз норм зазначеного вище закону відповідач дійшов висновку про те, що відшкодування шкоди у разі настання страхового випадку є виключно обов'язком Фонду.

Також відповідач зазначає, що останній не може бути винною особою, оскільки його вина ніяким чином на обґрунтована та не доведена.

В судовому засіданні за згодою представника відповідача оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника відповідача, господарський суд, -   

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу, за позовом Балашової Галини Василівни до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області про перерахунку щомісячних страхових виплат, було стягнено з останнього на користь позивача 4 720, 22 грн. заборгованості по страховим виплатам за період з 01.07.03р. по 01.12.06р., а також грошові суми в розмірі по 338, 20 грн. в місяць з 01.12.06р. до зміни обставин, що спричинили перерахунок або припинення страхових виплат.

При розгляді зазначеної вище справи судом було встановлено, що потерпілий отримав професійне захворювання, працюючи на РУ ім. Кірова.  

Позивач у даній справі, виконав зазначене вище рішення, сплативши потерпілому присуджену грошову суму.

Отже, як позовна заява так і матеріали справи не містять доказів, які б підтверджували вину   відповідача -  відкритого акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг", м. Кривий Ріг.

До того ж, відповідно до статей  5, 21, ч.1 ст. 25, ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі Закон) на страховика, яким згідно з ч.4 ст. 6 Закону є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України покладено обов'язок повного та своєчасного відшкодування шкоди у разі настання страхового випадку та проведення усіх видів страхових виплат і соціальних послуг.

Одним із джерел фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків  на виробництві та професійних захворювань України є внески роботодавців ( ч.2 ст. 46 Закону).

Відповідно до ч.3 ст. 46 Закону кошти на здійснення страхування від нещасного випадку не включаються до складу Державного бюджету України, а спрямовуються для відшкодування шкоди застрахованим особам та членам їх сімей, тобто державі не заподіюється шкода, оскільки страхові виплати здійснюються Фондом за рахунок роботодавців.

Право Фонду, на звернення до страхувальника з регресними вимогами щодо відшкодування сплачених Фондом страхових виплат, законом не передбачено.

З огляду на викладене у  суду відсутні підстави для задоволення позовних вимог.   

Керуючись ст.ст. 6, 21, ч.1 ст. 25, ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -  

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Суддя

 І.Ф. Мельниченко

Рішення підписано 15.12.2008 року

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.11.2008
Оприлюднено23.12.2008
Номер документу2556153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/267-08

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 07.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Рішення від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 01.09.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні