Ухвала
від 06.08.2012 по справі 5017/1834/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про припинення провадження у справі

"06" серпня 2012 р.Справа № 5017/1834/2012

Господарський суд Одеської області у складі :

судді Никифорчука М.І.

при секретареві Кравченко С.В.

за участю представників сторін :

від позивача : ОСОБА_1 за довіреністю від 08.06.2012р.;

від відповідача : Харченко А.В. за довіреністю від 04.07.2012р.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом: ОСОБА_3;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Нива"

про визнання учасником товариства та зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

Громадянка ОСОБА_3 ( далі -Позивачка) звернулась із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Нива" ( далі -Товариство) про визнання учасником товариства та зобов'язання вчинити певні дії посилаючись на наступне.

Відповідно до Статуту та Установчого договору Товариства одним із його засновників є ОСОБА_4 внесок якого в статутний капітал складає 3 000 грн., що відповідає 12,5 % статутного капіталу.

Згідно Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 18.04.2003 р. ОСОБА_4 помер.

Як зазначає позивачка у позові, згідно до положень цивільного законодавства про спадкування Позивачка звернулась до державного нотаріуса Ізосімової К. Б. та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на частку свого чоловіка в статутному фонді TOB «Нива»у розмірі 3000 грн. або 12,5% статутного фонду.

Відповідно до положень ч. 7 ст. 11 Статуту Товариства при смерті учасника спадкоємці мають переважне право на вступ до цього товариства. При відмові спадкоємця або при відмові товариства прийняти такого спадкоємця йому сплачується частка колишнього учасника в натуральній формі.

Як зазначає позивачка у позові, на виконання вищезазначених положень статуту вона 15.11.2011 р. звернулась до установчих зборів Товариства з листом у якому просила прийняти її як спадкоємця до складу учасників товариства.

Відповіді до теперішнього часу Позивачка не отримала. Будь-яких виплат часток в статутному фонді Позивачка також не отримувала.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 22.05.2012 р. до складу учасників Товариства входять 7 фізичних осіб-засновників, чоловіка Позивачки у зв'язку зі смертю було виключено зі складу, а її не включено до складу засновників.

Згідно ч. 1 ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства»при реорганізації юридичної особи, учасника товариства, або у зв'язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Позивачка вважає, що її права, як власника частки в статутному капіталі ТОВ «Нива», були порушені.

Враховуючи вищезазначене та керуючись положеннями ч. 1 ст. 321, ч. 1 ст. 328 ЦК України, ч. 1 ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства»Позивачка просить :

Визнати її учасником товариства з обмеженою відповідальністю «Нива»(код ЄДРПОУ: 03768078).

Зобов'язати учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Нива»(код ЄДРПОУ: 03768078) затвердити протокол загальних зборів та зміни до статуту, та вчинити всі належні дії у відповідності до вимог чинного законодавства України з включення ОСОБА_3 до складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Нива»(код ЄДРПОУ: 03768078).

Заперечуючи проти позову відповідач надав заяву про припинення провадження у справі у якій зазначив наступне.

Дана справа підлягає припиненню враховуючи наступне:

Згідно із п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України, Господарським судам підвідомчі, зокрема, справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

Як вбачається із змісту позовної заяви, доданих до неї документів, а також статутних документів TOB «Нива», позивачка не є, та ніколи не була учасником Товариства з обмеженою відповідальністю «Нива».

Спір між сторонами виник з приводу відмови Товариства у прийнятті до складу учасників позивачки - ОСОБА_3.

Згідно із абзацом другим п.3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», пункт 4 частини першої статті 12 ГПК України не підлягає розширеному тлумаченню, зокрема, спори за участю спадкоємців учасників господарського товариства, які ще не стали його учасниками, не є підвідомчими (підсудними) господарським судам.

За умовами абзацу 31 Листа Верховного суду України «Практика розгляду судами корпоративних спорів»від 01.08.2007 року провадження у справі за участю спадкоємців учасників господарського товариства, які ще не стали учасниками господарського товариства підлягає припиненню.

В пункті 1.10 Рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України, від 28.12.2007 р. N 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин»визначено, що пункт 4 частини першої статті 12 ГПК не відносить до складу сторін корпоративного спору осіб, які мають право на набуття корпоративних прав шляхом вступу до господарського товариства або придбання акцій. Тому господарським судам слід виходити з того, що справи у спорах, пов'язаних із розподілом майна подружжя, вступом до господарських товариств спадкоємців, розглядаються залежно від суб'єктного складу сторін спору загальними або господарськими судами.

Враховуючи, що позивачем у справі виступає фізична особа - ОСОБА_3, яка не є учасником TOB «Нива», спір підлягає вирішенню місцевим загальним судом в порядку визначеному Цивільним процесуальним кодексом України (ст.15 ЦПК України).

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 49, 80 Господарського процесуального кодексу України, відповідач просить провадження у справі припинити.

В засіданні суду оголошувалась перерва з 11.07.2012р. до 06.08.2012 р., згідно правил ст. 77 ГПК України.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши надані докази, господарський суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до статті 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Як випливає з матеріалів справи позивачка у справі не є учасником Товариства, а є просто фізичною особою, спадкоємицею померлого ( такого, що вибув) учасника Товариства. Тобто у даному випадку має місце спір за участю спадкоємиці учасника господарського товариства, яка ще не стала його учасником.

Відповідно до ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 21 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Отже позивачка у справі не є позивачем у господарській справі в розумінні ст.ст. 1,21 ГПК України.

Відповідно до п. 4 ст.12 ГПК України підвідомчі господарським судам справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів;

Відповідно до п.3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 N 13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", - 3. Не підлягає розширеному тлумаченню пункт 4 частини першої статті 12 ГПК також щодо справ, пов'язаних зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності господарського товариства, якщо однією зі сторін у справі не є учасник (засновник, акціонер) господарського товариства , у тому числі такий, що вибув. Зокрема, спори за участю спадкоємців учасників господарського товариства, які ще не стали його учасниками, не є підвідомчими (підсудними) господарським судам.

Відповідно до п.1.10 Рекомендації Президії вищого господарського суду України від 28.12.2007р. N 04-5/14 „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин", - Пункт 4 частини першої статті 12 ГПК не відносить до складу сторін корпоративного спору осіб, які мають право на набуття корпоративних прав шляхом вступу до господарського товариства або придбання акцій. Тому господарським судам слід виходити з того, що справи у спорах, пов'язаних із розподілом майна подружжя, вступом до господарських товариств спадкоємців , правонаступників, осіб, яким було відчужено частку у статутному капіталі господарських товариств тощо розглядаються залежно від суб'єктного складу сторін спору загальними або господарськими судами.

За таких підстав та з урахуванням приведених вище приписів Постанови пленуму Верховного суду України та рекомендацій Вищого господарського суду України суд вважає, що у даному випадку провадження у справі слід припинити.

Відповідно до приписів ст.80 ГПК України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо: 1) спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Крім того, суд звертає увагу на те, що як випливає із змісту заяви від 15.11.2011р. (а.с.18) Позивачки до учасників Товариства, в ній Позивачка не просить прийняти її до складу учасників Товариства у зв'язку зі смертю ОСОБА_4, а фактично ставить учасників Товариства перед фактом того, що вона, як спадкоємець майна померлого ОСОБА_4, залишається у складі засновників, ще не будучи при цьому учасником цього Товариства. І в цій заяві взагалі не йдеться саме про прохання Позивачки прийняти її до складу учасників товариства. Така заява ОСОБА_3, на думку суду, є некоректною відносно учасників товариства та суперечить змісту ч.1 ст.55 Закону України „Про господарські товариства".

Згідно частини 3 статті 80 ГПК України, про припинення провадження у справі виноситься ухвала.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, п.1 ст. 80 ГПК України. суд , -

у х в а л и в :

Провадження у справі припинити.

Суддя Никифорчук М.І.

Дата ухвалення рішення06.08.2012
Оприлюднено16.08.2012
Номер документу25563269
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/1834/2012

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 20.06.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні