Рішення
від 31.07.2012 по справі 5011-62/3474-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-62/3474-2012 31.07.12

за позовом: Прокурора Дарницького району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради, м.Київ, ЄДРПОУ 22883141

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», м.Київ, ЄДРПОУ 34690978

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача : Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), м.Київ, ЄДРПОУ 26199097

про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки

Головуючий суддя Любченко М.О.

Суддя Ягічева Н.І.

Суддя Ломака В.С.

Представники сторін:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'явився

В засіданні суду брали участь:

Прокурор: Лищук В.С. -по посв.

СУТЬ СПРАВИ:

Прокурор Дарницького району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради, м.Київ звернувся до господарського суду міста Києва з позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», м.Київ про:

- розірвання договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва, укладеного між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»та зареєстрованого у книзі записів державної реєстрації договорів 22.06.2007р. за номером 63-6-00420;

- зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»повернути Київській міській раді земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва.

В обґрунтування своїх вимог прокурор посилається на істотне порушення відповідачем умов договору від 14.06.2007р. щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням та завершення будівництва житлового будинку з об'єктами соціально-побутового обслуговування та паркінгами в строки, передбачені п.8 зазначеного правочину.

Позивач у поясненнях №29/230-583 від 03.04.2012р. позов прокурора підтримав в повному обсязі та зазначив про те, що незважаючи на закінчення 22.06.2012р. строку дії спірного договору оренди, відповідачем всупереч прийнятих на себе зобов'язань не здійснено забудову земельної ділянки по вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва, а навпаки, всупереч цільовому призначенню, об'єкт земельних відносин використовується для розміщення автостоянки.

Відповідач в судові засідання не з'явився, витребуваних судом документів не представив. Одночасно, за висновками суду, Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи з урахуванням наступних обставин.

За приписами ст.65 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається учасникам судового процесу за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідно до п.11 листа №01-8/123 від 15.03.2007р. Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році»до повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Статтею 93 Цивільного кодексу України встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно із ч.4 ст.89 вказаного Кодексу України відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами ч.1 ст.16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

За змістом наявних у матеріалах справи витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням відповідача на теперішній час є місто м.Київ, вул.Академіка Богомольця, буд.6. Крім того, матеріали справи, зокрема, підписаний відповідачем договір оренди від 14.06.2007р., позовна заява містять відомості також стосовно наступних адрес Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»: м.Київ, вул.Лейпцігська, буд.5; м.Київ, Кловський узвіз, буд.9/2, кв.40.

На вказані адреси судом на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України було скеровано процесуальні документи з метою повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи.

Направлена судом кореспонденція була повернута відділами поштового зв'язку з позначками «За зазначеною адресою не перебуває», «За закінченням терміну зберігання».

У п.3.9.1 Постанови №18 від 26.12.2011р. Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» зазначено, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації -адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Приймаючи до уваги направлення господарським судом поштової кореспонденції за адресами Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», які наявні у матеріалах справи, в тому числі, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , враховуючи позицію Вищого господарського суду України, суд дійшов висновку про належне повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи.

Ухвалою від 19.03.2012р. до участі у розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, судом залучено Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Третя особа у поясненнях №94-12-юр від 11.04.2012р. заявлений прокурором позов підтримала в повному обсязі.

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Статтею 77 вказаного Кодексу України передбачено, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених ст.69 цього Кодексу розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, третіх осіб, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Згідно із п.3.9.2 Постанови №18 від 26.12.2011р. Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції»у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин, незважаючи на те, що сторони та третя особа у судове засідання 31.07.2012р. не з'явилися, за висновками суду, наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до вимог ст.75 Господарського процесуального кодексу України, а неявка вказаних учасників судового спору не перешкоджає вирішенню справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, господарський суд встановив:

Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

За змістом ст.13 Конституції України, ст.324 Цивільного кодексу України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу.

Згідно із ст.ст.13, 41 Конституції України, ст.324 Цивільного кодексу України від імені українського народу права власника, зокрема, на землю здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до ст.ст.142, 143 Основного Закону України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

За змістом ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, належить, в тому числі, розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Статтею 116 Земельного кодексу України (в редакції, яка діяла станом на 29.03.2007р.) визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Порядок надання у постійне користування земельних ділянок юридичним особам та порядок передачі земельних ділянок в оренду визначені ст.ст.123, 124 Земельного кодексу України та Законом України «Про оренду землі».

В силу ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно із ст.126 названого кодексу України право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

За умовами ст.509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За приписом ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають, зокрема, з договору.

Статтею 629 зазначеного нормативно-правового акту встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно із ст.1 Закону України «Про оренду землі»оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі ст.13 вказаного нормативно-правового акту визначено як договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Як свідчать матеріали справи, 14.06.2007р. між Київською міською радою (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»(орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки, який посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кравченко Н.П. за реєстровим номером у реєстрі 338 та зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у книзі записів державної реєстрації договорів 22.06.2007р. за номером 63-6-00420.

За змістом п.1.1 вказаного договору орендодавець на підставі рішення №432/1093 від 29.03.2007р. Київської міської ради за актом приймання-передачі передає, а орендар приймає в оренду (строкове платне користування) для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з об'єктами соціально-побутового призначення та паркінгами земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 10268 кв.м, яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва.

За приписом ст.180 Господарського кодексу України строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору.

Відповідно до ст.631 Цивільного кодексу України час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору, є строком дії останнього.

Згідно із ст.ст.15, 19 Закону України «Про оренду землі»строк дії договору оренди є істотної умовою правочину та визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Наразі, ст.18 зазначеного нормативно-правового акту визначено, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Як встановлено судом, у п.3.1 договору оренди від 14.06.2007р. сторонами узгоджено, що договір укладено на п'ять років.

Статтею 31 Закону України «Про оренду землі»визначено, що договір оренди припиняється, в тому числі, у разі закінчення строку, на який його було укладено. Аналогічні положення містяться у п.11.3 договору оренди земельної ділянки від 14.06.2007р.

За таких обставин, враховуючи узгоджений позивачем та відповідачем строк дії спірного договору оренди та дату проведення його державної реєстрації, судом встановлено, що договір оренди від 14.05.2007р., укладений між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», припинився з 23.06.2012р. у зв'язку із закінченням строку його дії.

За змістом п.1-1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Таким чином, виходячи з положень господарського процесуального законодавства, враховуючи висновки суду стосовно припинення дії договору оренди земельної ділянки, провадження по справі в частині вимог Прокурора Дарницького району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради про розірвання договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва, укладеного між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»та зареєстрованого у книзі записів державної реєстрації договорів 22.06.2007р. за номером 63-6-00420, підлягає припиненню.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, суд вважає позовні вимоги про зобов'язання відповідача вчинити певні дії правомірними та такими, що підлягають задоволенню з урахуванням наступного:

Відповідно до ст.598 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Статтею 34 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

За умовами п.11.8 спірного договору у разі його припинення або розірвання відповідач зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Таким чином, враховуючи, що підставою користування спірною земельною ділянкою є договір оренди від 14.06.2007р., який, за висновком суду, на теперішній час є припиненим у зв'язку із закінченням строку його дії, приймаючи до уваги недоведеність відповідачем обставин, з якими положення ст.33 Закону України «Про оренду землі»пов'язують поновлення договору на новий строк, з огляду на те, що у зв'язку із припиненням договору, відповідач втрачає статус орендаря, суд вважає позов прокурора Дарницького району м.Києва в частині зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»повернути Київській міській раді земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва, таким, що підлягає задоволенню судом.

Всі інші доводи та міркування учасників судового процесу не прийняті судом до уваги під час вирішення спору по суті як необґрунтовані та безпідставні.

Судовий збір згідно із ст.49 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь Державного бюджету України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.43, 49, 75, 80, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Припинити провадження по справі за позовом прокурора Дарницького району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради, м.Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», м.Київ про розірвання договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва, укладеного між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»та зареєстрованого у книзі записів державної реєстрації договорів 22.06.2007р. за номером 63-6-00420.

Задовольнити позов прокурора Дарницького району м.Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради, м.Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд», м.Київ в частині зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»повернути Київській міській раді земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»(01024 м.Київ, Печерський район, вул.Академіка Богомольця, буд.6, ЄДРПОУ 34690978) повернути Київській міській раді (01044, м.Київ, Шевченківський район, вул.Хрещатик, буд.36, ЄДРПОУ 22883141) земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:158:0004) площею 1,03 га, вартістю 28280716,11 грн., яка знаходиться на вул.Архітектора Вербицького у Дарницькому районі міста Києва.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Елегантбуд»(01024 м.Київ, Печерський район, вул.Академіка Богомольця, буд.6, ЄДРПОУ 34690978) на користь Державного бюджету України судовий збір в сумі 1073 грн.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

У судовому засіданні 31.07.2012р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повне рішення складено 06.08.2012р.

Головуючий суддя Любченко М.О.

Суддя Ягічева Н.І.

Суддя Ломака В.С.

Дата ухвалення рішення31.07.2012
Оприлюднено13.08.2012
Номер документу25579878
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди та повернення земельної ділянки Головуючий

Судовий реєстр по справі —5011-62/3474-2012

Рішення від 31.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні