Постанова
від 07.08.2012 по справі 5024/1058/2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" серпня 2012 р.Справа № 5024/1058/2011 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів Л.І. Бандури, В.Б. Туренко,

секретар судового засідання -Є.О. Чеголі,

за участю представників сторін :

від прокуратури: Г.В. Пашаєва,

від позивачів:

1)Державної екологічної інспекції в Херсонській області: не з'явився,

2)Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства: не з'явився,

від відповідачів:

1)ДП «Збур'ївське лісомисливське господарство»: П.Ф. Райчука,

2) Фірми «SALETEAM»INC.: А.Г. Колпака,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державного підприємства «Збур'ївське лісомисливське господарство»

на рішення господарського суду Херсонської області від 08.05.2012 р.

у справі № 5024/1058/2011

за позовом Заступника прокурора Херсонської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Херсонській області, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства

до відповідачів:

1)Державного підприємства «Збур'ївське лісомисливське господарство»;

2)Фірми «SALETEAM INC.»

про визнання недійсним контракту та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

У червні 2011 року Заступник прокурора Херсонської області звернувся з позовом та уточненням до нього в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Херсонській області, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства до Державного підприємства «Збур'ївське лісомисливське господарство», Фірми «SALETEAM INC.»про:

-визнання недійсним контракту №35-2010 від 15.03.2011р. (з урахуванням всіх додаткових угод), укладеного між ДП «Збур'ївське лісомисливське господарство»та Фірмою «SALETEAM INC.»щодо купівлі деревини для технологічних потреб;

-зобов'язання Фірми «SALETEAM INC.»повернути ДП «Збур'ївське лісомисливське господарство»6,37 м 3 необробленої деревини;

-зобов'язання ДП «Збур'ївське лісомисливське господарство»повернути Фірмі «SALETEAM INC.»вартість 6,37 м 3 необробленої сировини, а саме 5428грн.

Також заступник прокурора просив в порядку забезпечення позову заборонити Херсонській митниці до розгляду справи по суті здійснювати митне оформлення необробленої деревини, відчуження якої відбулось за вказаним контрактом.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р., спірний контракт укладено без проведення аукціону, а ціна об'єкту продажу встановлена за згодою сторін, у зв'язку з чим контракт слід визнати недійсним на підставі статей 203, 215 Цивільного кодексу України та застосувати наслідки недійсності правочину згідно із статтею 216 Цивільного кодексу України.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 16.08.2011р. в позові відмовлено та скасовано заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою від 06.06.2011р.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 11.10.2011р. зазначене рішення залишене без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 02.02.2012р. вищевказані рішення та постанову скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції. Скасовуючи судові рішення, касаційна інстанція зазначила, що в порушення вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України суди не з'ясували процесуальної правоздатності та дієздатності відповідача Фірми «SALETEAM INC.», не витребувавши доказів його правосуб'єктності, не встановили країни місцезнаходження такого іноземного суб'єкта і виходячи з встановленого не визначилися з підсудністю даного спору відповідно до законів України або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Також суди обох інстанцій не навели правової оцінки спірному контракту виходячи з вимог пункту 1.5 Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, за яким не реалізована на товарних біржах необроблена деревина реалізується підприємствами -постійними лісокористувачами по прямих договорах за цінами, не нижчими від тих, що склались на останньому аукціоні.

При новому розгляді справи заступник прокурора в заяві від 08.05.2012р. відмовився від позовних вимог в частині застосування наслідків недійсності правочину.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 08.05.2012р. позов задоволено та на підставі статей 203, 215 Цивільного кодексу України визнано недійсним укладений між відповідачами контракт №35-2010 від 15.03.2011р. у зв'язку з його невідповідністю вимогам статті 6, частині 1 статті 380 Господарського кодексу України, статті 2 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», а також тим, що його укладено без проведення аукціону, що є порушенням вимог Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р.

Не погодившись з рішенням суду, ДП «Збур'ївське лісомисливське господарство»звернулося із апеляційною скаргою, в якій просило рішення скасувати, у позові відмовити, посилаючись на неповне з'ясування обставин, що мають значення для вирішення справи по суті; невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи. Скаржник послався на безпідставність застосування судом до спірних правовідносин Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, оскільки воно поширюється на резидентів України, тоді як Фірма «SALETEAM INC.»є іноземною юридичною особою, а також на лист Державного агентства лісових ресурсів України від 06.06.2011р. за №04-04-/3329 стосовно недоцільності в проведенні аукціонів з продажу необробленої деревини в облуправліннях півдня та сходу України. Крім того, вищевказане Положення як підзаконний нормативно-правовий акт не підлягає застосуванню з огляду на приписи статті 2, частини 4 статті 7 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

У судовому засіданні апеляційної інстанції представник скаржника підтримав доводи, що викладені в апеляційній скарзі. Представник Фірми «SALETEAM INC.»просив рішення суду скасувати, апеляційну скаргу -задовольнити, зазначивши, що укладення спірного контракту відбулось з дотриманням норм чинного законодавства. Представник прокуратури просив рішення суду залишити без змін, а апеляційну скаргу -без задоволення як безпідставну. Представник Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства зазначив про те, що управління не підтримує позов прокурора, оскільки Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р., не поширюється на зовнішньоекономічні відносини.

Заслухавши представників сторін та представника прокуратури, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального і процесуального права, апеляційна інстанція встановила наступне.

15.03.2010р. між державним підприємством «Збур"ївське лісомисливське господарство»(продавцем) та фірмою Inc.»(Британські Віргінські Острови, покупцем) укладено контракт № 35-2010 щодо купівлі деревини для технологічних потреб (сосни) в кількості 1000 м 3 за ціною 23 дол. США за 1 м 3 .

Відповідно до пункту 2.2. загальна вартість контракту орієнтовно складає 23 000 дол. США. Розрахунковою одиницею контракту є долар США.

Також сторонами у вказаному контракті визначено порядок розрахунків, терміни і умови поставки, якість товару і упакування, обов'язки сторін, штрафні санкції, форс-мажорні обставини та інші умови.

В подальшому до вказаного контракту між сторонами укладено додаткові угоди №1 від 15.03.2010р., №2 від 25.05.2010р., №3 від 01.11.2010р., №4 від 04.01.2011р., №5 від 17.01.2011р., якими змінювались кількість і ціна поставки.

Предметом даного спору є вимоги про визнання недійсним зовнішньоекономічного контракту купівлі-продажу деревини, укладеного між резидентом України та нерезидентом, з огляду на його невідповідність Положенню про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р., оскільки спірний контракт укладено без проведення аукціону, а ціна об'єкту продажу встановлена за згодою сторін.

Статтею 1 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»визначено, що зовнішньоекономічна діяльність -це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Частиною 1 статті 380 Господарського кодексу України встановлено, що державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності спрямовується на захист економічних інтересів України, прав і законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, створення рівних умов для розвитку усіх видів підприємництва у сфері зовнішньоекономічних відносин та використання суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності доходів та інвестицій, заохочення конкуренції і обмеження монополізму суб'єктів господарювання у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Частинами 1, 2 статті 8 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»передбачено, що Україна самостійно формує систему та структуру державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності на її території. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності має забезпечувати: захист економічних інтересів України та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності; створення рівних можливостей для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності розвивати всі види підприємницької діяльності незалежно від форм власності та всі напрями використання доходів і здійснення інвестицій; заохочення конкуренції та ліквідацію монополізму в сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Наказом Державного комітету лісового господарства України щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини від 19.02.2007 року № 42 затверджено Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини»(далі - Положення), метою якого є вдосконалення організації роботи з реалізації необробленої деревини в країні, створення прозорого механізму ціноутворення, розвитку конкурентних засад у торгівлі деревиною, для забезпечення нею зростаючих потреб вітчизняних деревообробних підприємств, установ, організацій та населення.

Згідно із пунктом 1.1. це Положення регулює порядок реалізації усієї необробленої деревини, заготовленої підприємствами, які здійснюють заготівлю деревини як постійні користувачі лісових ресурсів, за винятком дров паливних, деревини, яка використовується для розвитку матеріально-технічної бази (будівництво, ремонт тощо) постійних лісокористувачів відповідно до затверджених кошторисів, деревини, використання якої передбачено колективними договорами, деревини для індивідуального ремонту та будівництва згідно з поданими заявами, деревини для забезпечення потреб соціальної сфери, а також деревини для забезпечення потреб виробничих деревообробних підрозділів постійних лісокористувачів (п. 1.1. Положення).

Відповідно до пункту 1.2. Положення реалізація необробленої деревини всіма постійними лісокористувачами здійснюється через аукціони з продажу необробленої деревини на біржі.

Таким чином, дія Положення розповсюджується на зовнішньоекономічну діяльність відповідачів при укладенні спірного контракту, оскільки реалізація необробленої деревини всіма постійними лісокористувачами саме через аукціони запроваджена для створення однакових умов і можливостей для суб'єктів господарювання при придбанні лісопродукції та є засобом державного регулювання господарської діяльності, в результаті якого забезпечується захист економічних інтересів держави України.

Відповідно до частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Частиною 1 статті 215 Цивільного кодексу України встановлено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Отже, укладення контракту відбулося з порушенням норм Положення, а тому рішення суду, яким визнано контракт недійсним, слід залишити без змін, а апеляційну скаргу -без задоволення.

Керуючись ст.ст. 99, 103, 105 Господарського процесуального кодексу

України, суд -

постановив:

Рішення господарського суду Херсонської області від 08.05.2012р. у справі №5024/1058/2011 залишити без змін, а апеляційну скаргу -без задоволення.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів з дня набрання постанови законної сили.

Повний текст постанови підписано 09.08.2012р.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.І. Бандура

Суддя В.Б. Туренко

Дата ухвалення рішення07.08.2012
Оприлюднено13.08.2012
Номер документу25580080
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1058/2011

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Постанова від 15.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Ухвала від 02.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Постанова від 07.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні