Постанова
від 06.08.2012 по справі 2а-1670/4794/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/4794/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Костенко Г.В.,

при секретарі - Чухліб Г.О.,

за участю: представника позивача - Тур А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

19 липня 2012 року Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення боргуу сумі 12 483,54 грн ( з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог).

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач, який відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" є платником єдиного внеску, всупереч вимог пункту 1 частини другої статті 6 вказаного Закону не сплатив у передбачений законом строк єдиний внесок за період з вересня 2011 року по травень 2012 року у зв'язку з чим рішеннями № 105 від 18.01.2012 року, №707 від 24.04.2012 року йому було нараховано суму штрафних санкцій та пені, у зв'язку з чим виникла заборгованість у розмірі 12 483,54 грн, яка підлягає стягненню.

Представник позивача у судовому засідання позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином.

У відповідності до частини четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Підприємство об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві та є платником єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначені Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно частини восьмої статті 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до пункту 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309, платники єдиного внеску зобов'язані формувати та подавати до органів Пенсійного фонду звіт не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Судом встановлено, що відповідачем у встановлений законом строк сума єдиного внеску у період з вересня 2011 року по травень 2012 року у загальній сумі 10 757,44 грн сплачена не була, дана обставина підтверджується відомостями картки особового рахунку платника єдиного внеску.

Крім того, відповідно до частини десятої та пункту 2 частини одинадцятої статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску, зокрема, такі штрафні санкції: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Згідно з абзацом 1 частини чотирнадцятої статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску.

На підставі вказаних норм, позивачем винесені та направлені на адресу відповідача рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №707 від 24.04.2012 року (отримане відповідачем 24.04.2012 року, згідно підпису на ньому), №105 від 18.01.2012 року (отримане відповідачем 18.01.2012 року, згідно підпису на ньому), якими до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України застосовані штрафи та нараховано пені у загальному розмірі 2370,04 грн.

Абзацами 2, 3 частини чотирнадцятої статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення територіального органу Пенсійного фонду про застосування фінансових санкцій зупиняє перебіг строку їх сплати до винесення органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строк сплати фінансових санкцій також зупиняється до ухвалення судом рішення у разі оскарження платником єдиного внеску вимоги про сплату недоїмки, якщо застосування фінансових санкцій пов'язано з виникненням або несвоєчасною сплатою суми недоїмки.

Доказів оплати вказаних рішень, їх узгодження, скасування або невідповідність закону до матеріалів справи не додано та судом не встановлено.

Сума заборгованості відповідача зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені складає 12 483,54 грн станом на дату розгляду справи (з урахуванням часткової сплати боргу на суму 643,94 грн ), дана обставина підтверджується відомостями картки особового рахунку платника єдиного внеску.

Частиною четвертою статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

За таких обставин суд доходить висновку про те, що існування у відповідача боргу по сплаті єдиного внеску, штрафних санкцій та пені у загальній сумі 12 483,54 грн перед Управлінням Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві доведено матеріалами справи.

На підставі пункту 7 частини першої статті 13 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право стягувати з платників несплаченої суми єдиного внеску.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.

Згідно із частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення боргу - задовольнити.

Стягнути з Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (36020, м. Полтава, вул. В.Козака, 1-А, р/р 26002158431 в ПОД "Райфайзен Банк Аваль", МФО 380805, код ЄДРПОУ 35295220) на користь Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві (36040, м. Полтава, вул. Калініна, 30, р/р 37198006001628, 37199083001628, 37199072001628 у відділенні Державного казначейства ГУДКУ у Полтавській області, МФО 831019, код 22529735) борг зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій в сумі 12 483 /дванадцять тисяч чотириста вісімдесят три/ грн. 54 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 10 серпня 2012 року.

Суддя Г.В. Костенко

Дата ухвалення рішення06.08.2012
Оприлюднено23.08.2012
Номер документу25580731
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/4794/12

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 20.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Постанова від 06.08.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 20.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні