Рішення
від 06.08.2012 по справі 5009/2785/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 24/99/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.08.12 Справа № 5009/2785/12

м. Запоріжжя

За позовом Концерну «Міські теплові мережі»в особі філії Концерну «Міські теплові мережі»Комунарського району ( 69091 , м. Запоріжжя , бульвар Гвардійський , 137 ; код ЄДРПОУ 32121458 ; фактична адреса : 69059 , м. Запоріжжя , вулиця Парамонова , 15-в).

до відповідача Закритого акціонерного товариства «Медтехніка»( 69104 , м. Запоріжжя , вулиця Ситова , будинок 13-Б ; код ЄДРПОУ 22118067).

Про стягнення заборгованості .

Суддя Азізбекян Т.А.

Представники:

Від позивача - Кузьміна С.Ю. ( дов. № 25/27 від 03.01.2012 р. ).

Від відповідача - не прибув.

ВСТАНОВЛЕНО:

Розглядаються позовні вимоги Концерну «Міські теплові мережі»в особі філії Концерну «Міські теплові мережі Комунарського району» про стягнення з Закритого акціонерного товариства «Медтехніка» суми заборгованості за теплову енергію у розмірі 19 896 грн. 23 коп.

Ухвалою від 23.07.2011 р. позовні матеріали прийняті к провадженню , слухання господарської справи № 5009/2785/12 було призначено на 06.08.2012 р. о 12-30.

В судове засідання 06.08.2012 р. представники відповідача не прибули та не повідомили суд про причини неявки .

Згідно повідомлення про вручення поштового відправлення № 10782937 , відповідач ( ЗАТ «Медтехніка») одержав ухвалу суду про порушення провадження у справі № 5009/2785/12 - 30.07.2012 р.

З огляду на викладені обставини , суд вважає , що відповідач достатньо мав часу для підготовки до судового засідання .

Представнику позивача роз'яснені права та обов'язки передбачені положеннями Господарського процесуального кодексу України .

Відводів складу суду не заявлено .

Згідно із приписами статті 75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано , справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами .

В судовому засіданні 06.08.2012 р. господарський суд відповідно до вимог статті 75 ГПК України оголосив вступну і резолютивну частини рішення .

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на наступні обставини . 01.09.2006 р. між Концерном «МТМ»та ЗАТ «Медтехніка»був укладений договір № 501235 про купівлю -продаж теплової енергії в гарячій воді. Відповідно до умов договору концерн взяв на себе зобов'язання відпустити теплову енергію в гарячій воді споживачу , а споживач зобов'язався прийняти та оплатити її вартість за діючими тарифами ( цінами) в терміни та порядку , встановленими умовами договору . Згідно п. 6.2 договору розрахунковим періодом є календарний місяць . Оплата за теплову енергію проводиться шляхом перерахування грошових коштів у розрахунковому періоді на поточний рахунок теплопостачальної організації . Остаточні розрахунки за відпущену у розрахунковому періоді теплову енергію здійснюються споживачем на підставі акту приймання -передачі теплової енергії у термін до 25 числа місяця , наступного за розрахунковим . За підрахунками позивача у споживача станом на 01.07.2012 р. рахується заборгованість у розмірі 19 896 грн. 23 коп. , в тому числі : - січень 2012 р. -10 822 грн. 54 коп. ; - лютий 2012 р. - 5 549 грн. 15 коп. ; - березень 2012 - 3 364 грн. 46 коп. ; - квітень 2012 р. - 129 грн. 54 коп. ; - травень 2012 р. -30 грн. 54 коп. Згідно п. п. 6.6 договору споживач з 10 по 12 число місяця , наступного за розрахунковим повинен отримати від теплопостачальної організації документи за розрахунковий період , а отриманий акт приймання -передачі теплової енергії споживач повинен підписати , оформити належним чином та повернути на адресу теплопостачальної організації на протязі 5 днів з дати отримання . У разі неотримання акту приймання -передачі , або обґрунтованих заперечень в його підписанні у встановлений договором термін , акт підписується теплопостачальною організацією з позначенням про відмову у підписанні його споживачем , та оформлений таким чином акт вважається погодженим і є підставою для проведення остаточних розрахунків за зазначений в ньому розрахунковий період . Посилаючись на статті 526 , 530 Цивільного кодексу України , 193 , 276 ГК України просить позовні вимоги задовольнити .

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача , суд -

ВСТАНОВИВ:

01.09.2006 р. між Закритим акціонерним товариством «Медтехніка» ( надалі -споживач) та Концерном «Міські теплові мережі» в особі філії Комунарського району (надалі - теплопостачальна організація) був підписаний договір № 501235 купівлі -продажу теплової енергії в гарячій воді , відповідно до предмету якого теплопостачальна організація бере на себе зобов'язання відпустити теплову енергію в гарячій воді споживачу , а споживач зобов'язується прийняти та оплатити її вартість за діючими тарифами ( цінами) в терміни та порядку , встановленими умовами цього договору та додатками до договору , що є його невід'ємними частинами.

Під час виконання умов цього договору , а також вирішення всіх питань , що не обумовлені цим договором , сторони зобов'язуються керуватися Законом України «Про теплопостачання», «Правилами будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води», «Правилами технічної експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж», та іншими актами цивільного законодавства і нормативно -правовими актами та документами .

Сторони домовились , що споживач теплової енергії зобов'язується виконувати умови цього договору , дотримуватися вимог актів цивільного законодавства України , нормативно -правових актів , Правил будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води ДНАОП 0.00-1.11-98, Правил технічної експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж. Забезпечувати належний стан обслуговування та безпечну експлуатацію власної системи теплоспоживання і тепловикористовуючих установок відповідно до проекту . Терміново письмово повідомити теплопостачальну організацію про недоліки у роботі приладів комерційного обліку. Виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни , які передбачені договором . Додержуватись умов та порядку припинення постачання теплової енергії , які передбачені Додатком № 3 до цього договору та іншими актами цивільного законодавства та нормативно -правовими актами . Письмово сповіщати теплопостачальну організацію про продаж власного приміщення , зміну власного найменування , організаційно -правової форми , місцезнаходження , банківських реквізитів , керівника , статусу платника податків , ліквідацію , реорганізацію , тощо , а також про зміну орендаторів приміщень та балансової належності теплових мереж споживача ( субспоживача) не пізніше 5 днів з моменту настання зазначених подій.

В свою чергу , теплопостачальна організація має право обмежувати обсяги відпуску теплової енергії або повністю припинити постачання у разі порушення терміну сплати за поточне споживання теплової енергії , визначеного умовами цього договору , чи наявності боргу на початок кожного розрахункового періоду , а також в інших випадках та порядку , визначених даним договором .

За умовами розділу 6 договору розрахунковим періодом є календарний місяць . Оплата за теплову енергію проводиться шляхом перерахування грошових коштів у розрахунковому періоді на поточний рахунок теплопостачальної організації . Остаточні розрахунки за відпущену у розрахунковому періоді теплову енергію здійснюються споживачем на підставі акту приймання -передачі теплової енергії у термін до 25 числа місяця , наступного за розрахунковим.

При перерахуванні коштів за теплову енергію у платіжному документі споживач повинен зазначити район міста , номер та дату даного договору . За наявності заборгованості за даним договором теплопостачальна організація зараховує кошти , що надійшли від споживача як погашення заборгованості за теплову енергію , відпущену у минулі періоди . Споживач з 10 по 12 число місяця , наступного за розрахунковим , повинен отримати від теплопостачальної організації документи за розрахунковий період : - рахунок -фактуру ; - акт приймання -передачі теплової енергії; - податкову накладну ( платникам ПДВ) ; - акт звіряння розрахунків ( за вимогою споживача) . Отриманий акт приймання -передачі теплової енергії споживач повинен підписати , оформити належним чином та повернути на адресу теплопостачальної організації на протязі п'яти днів з дати отримання . Датою отримання акту вважається : - при отриманні нарочним -дата вручення представнику споживача ; - при направленні рекомендованим листом -дата , зазначена у відбитку поштового штемпеля на документі , що зроблений поштовим відділенням та підтверджує відправлення з урахування поштового пробігу документа ( по місту -3 дні , по області -5 днів , по Україні - 7 днів) . В разі наявності заперечень щодо даних , зазначених а акті , споживач зобов'язаний надати теплопостачальній організації нормативно обґрунтовані письмові заперечення до даного Акту з додаванням відповідних документів та погодити з теплопостачальною організацією всі розбіжності у встановлений пунктом 6.6.1 договору строк . У разі неотримання Акту приймання -передачі , або обґрунтованих заперечень в його підписанні у встановлений договором термін , акт підписується теплопостачальною організацією з позначенням про відмову у підписанні його споживачем , та оформлений таким чином акт вважається погодженим і є підставою для проведення остаточних розрахунків за зазначений в ньому розрахунковий період.

Розділом 10 передбачено , що договір набуває чинності з 01 вересня 2006 р. і діє до 01 вересня 2007 р. Договір припиняє свою дію у випадках : - взаємної згоди сторін про припинення договору ; - прийняття відповідного рішення Господарським судом; - ліквідація однієї із сторін. Припинення дії договору не звільняє споживача від обов'язку повної сплати за спожиту теплову енергію та відповідальності передбаченої цим договором і чинним законодавством України .

Із змісту договору № 501235 від 01 вересня 2006 р. вбачається , що документ підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений печатками підприємств.

Сторонами за договором підписані Додатки №№ 1а, 1,2,3,4,5 та Додаткові угоди № 1,№2 до договору № 1235 -к від 01.10.2002 р. з питань теплового навантаження , обсягів та порядку постачання теплової енергії споживачу , схеми межи поділу теплової енергії , умов припинення постачання теплової енергії , розмежування меж балансової належності тепломереж та експлуатаційної відповідальності сторін , тарифів та теплову енергію , припинення договору № 1235-к від 01.10.2002 р.

Відповідно до приписів статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона ( постачальник) зобов'язується надавати другій стороні ( споживачеві , абонентові) енергетичні та інші ресурси , передбачені договором , а споживач ( абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання , а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання . До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю - продаж , положення про договір поставки , якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін . Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами .

Відповідно до Закону України «Про теплопостачання»та Правил користування тепловою енергією, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. № 1198 (Правила) відповідач є споживачем теплової енергії.

Так, згідно ст. 1 Закону України «Про теплопостачання», теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Пунктом 4 ст. 19 цього Законом також передбачено, що Теплогенеруюча організація має право постачати вироблену теплову енергію безпосередньо споживачу згідно з договором купівлі-продажу.

Згідно Правил - Правила користування тепловою енергією визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії (п. 1 Правил),

Пунктом 3 Правил передбачено, що споживач теплової енергії - це фізична особа, яка є власником будівлі або суб'єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору.

Користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі - продажу теплової енергії, укладеного між споживачем і теплопостачальною організацією (п. 4 Правил).

Пунктом 14 Правил передбачений обов'язок Споживача укласти з теплопостачальною організацією договір до початку подачі теплоносія до системи теплоспоживання.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 24 Закону України «Про теплопостачання», серед основних обов'язків Споживача теплової енергії є своєчасне укладання договору з Теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Прикінцевими положеннями цього Закону передбачено, що Кабінету Міністрів України у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити розробку нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону; забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

З норм даного Закону випливає, що теплогенеруюча організація має право постачати вироблену теплову енергію безпосередньо споживачу згідно з договором купівлі-продажу.

Відповідно до ч. 3 ст. 180 Господарського кодексу України, при укладанні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому випадку узгодити предмет, ціну та строк дії договору.

Відповідач, погодившись з усіма запропонованими позивачем умовами договору, підписав договір та скріпив печаткою підприємства . Даний договір відповідає положенням діючого законодавства та містить всі суттєві умови для даного виду договорів, зокрема: Сторони визначені Преамбулою договору та Розділом «Юридичні адреси сторін та платіжні реквізити і підписи сторін; предмет визначений Розділом 1 та Додатком № 1 до договору «Обсяги та порядок постачання теплової енергії споживачу»; ціна визначена Розділом 6 «Розрахунки за теплову енергію»та Додатком № 5 до договору «Тарифи на теплову енергію»; строк дії договору визначений Розділом 10 «Термін дії договору».

Отже, сторони дотримались вимог ч. 3 ст. 180 Господарського кодексу України та узгодили при укладанні договору предмет, ціну та строк дії договору.

На час розгляду справи договір є діючим та не оскаржувався сторонами в судовому порядку.

Листом № 400 від 06.12.2007 р. ЗАТ «Медтехніка» направило на адресу теплопостачальної організації розрахунок теплового навантаження на обігрів приміщення , розташованого по вулиці Ситова , 13 б , який виконаний концерном «Міські теплові мережі»у зв'язку із відчуженням ( продажею ) частини приміщення . Споживач звернувся до теплопостачальної організації про підготовку додаткової угоди до договору купівлі -продажу теплової енергії в гарячій воді № 501235 від 01.09.2006 р. у зв'язку із зміною величини теплового навантаження.

06.12.2007 р. споживач звернувся до теплопостачальної організації із звертанням - дорученням про укладення договору купівлі -продажу теплової енергії в гарячій воді для опалення , вентиляції , підігріву води ( надалі підігрів ) з 06.12.2007 р.

13.12.2007 р. сторонами підписаний Додаток № 1 щодо обсягів та порядку постачання теплової енергії споживачу .

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містить Господарський кодекс України, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Позивач просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості що виникла станом на 01.07.2012 р. у розмірі 19 896 грн.23 коп. , в тому числі : - січень 2012 р. -10 822 грн. 54 коп. ; - лютий 2012 р. - 5 549 грн. 15 коп. ; - березень 2012 р. -3 364 грн. 46 коп. ; квітень 2012 р. -129 грн. 54 коп. ; - травень 2012 р. 30 грн. 54 коп.

У підтвердження виконання зобов'язань за договором позивачем до матеріалів справи надані рахунки за теплову енергію та акти приймання -передачі теплової енергії за період з січня по травень 2012 р.

Станом на день прийняття рішення по суті суду не надані документальні докази часткового або повного погашення заборгованості відповідачем .

Відповідно до вимог статей 598 , 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах , встановлених законом або договором . Зобов'язання припиняється виконанням , проведеним належним чином .

Оскільки відповідачем зобов'язання за договором купівлі -продажу теплової енергії в гарячій воді № 501235 від 01 вересня 2006 р. не виконанні позовні вимоги концерну визнаються судом законними та обґрунтованими .

Судові витрати покласти на відповідача .

Керуючись ст. ст. 49, 75, 82, 84 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольнити .

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Медтехніка»( 69104 , м. Запоріжжя , вулиця Ситова , будинок 13-Б ; код ЄДРПОУ 22118067) на користь Концерну «Міські теплові мережі»в особі філії Концерну «Міські теплові мережі»Комунарського району (69091 , м. Запоріжжя , бульвар Гвардійський , 137 ; код ЄДРПОУ 32121458 ; фактична адреса : 69059 , м. Запоріжжя , вулиця Парамонова , 15-в) суму боргу по договору № 501235 від 01.09.2006 р. купівлі -продажу теплової енергії в гарячій воді за період з січня по травень 2012 р. включно у розмірі 19 896 ( Дев'ятнадцять тисяч вісімсот дев'яносто шість гривень ) 23 коп. , суму судового збору у розмірі 1 609 ( Одна тисяча шістсот дев'ять гривень) 50 коп.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили .

Суддя Т.А. Азізбекян

Рішення виготовлено у повному обсязі та підписано 07.08.2012 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.08.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25629116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/2785/12

Рішення від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні