Ухвала
від 15.08.2012 по справі 5009/3077/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

15.08.12 Справа № 5009/3077/12

Cуддя Гандюкова Лариса Павлівна, розглянувши матеріали

За позовом: Комунальної установи "Молочанський дитячий санаторій" (71716, Запорізька область, м.Молочанськ, вул.Шевченка, 47)

до відповідача: Приватного підприємства "Агрофірма "Арміва" (71700, Запорізька область, м.Токмак, вул.Леніна, 27а,кв.26)

про - стягнення суми заборгованості з орендної плати з урахуванням індексації і пені, штрафних санкцій, заборгованості за комунальні послуги та податку за землю,

- дострокове розірвання договору оренди нерухомого майна б/н від 20.06.2008р.,

- дострокове розірвання договору про надання комунальних послуг б/н від 29.04.2009р. та б/н від 01.06.2009р.

ВСТАНОВИВ:

Як слідує із змісту заяви, позивач -Комунальна установа "Молочанський дитячий санаторій" на підставі укладеного договору оренди нерухомого майна б/н від 20.06.2008р. та додаткової угоди від 14.02.2012р. просить стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати з урахуванням втрат від інфляції та пені, а також штрафні санкції за несплату оренди протягом трьох місяців підряд на свою користь та на користь Запорізької обласної ради у співвідношенні 70% та 30% відповідно. Також заявлено про стягнення на користь позивача заборгованості за комунальні послуги за договором б/н від 29.04.2009р. та заборгованість з податку на землю. Крім того, позивач просить достроково розірвати договір оренди нерухомого майна б/н від 20.06.2008р. і договори про надання комунальних послуг б/н від 29.04.2009р. та б/н від 01.06.2009р.

Статтею 58 ГПК України встановлено, що в одній позовній заяві може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами .

Вищезазначені договори оренди та надання комунальних послуг укладені в різний час, мають різний порядок визначення розміру платежів, розподілу та порядок їх внесення.

Отже, позовні вимоги, заявлені до відповідача в даній позовній заяві, витікають з різних підстав -договорів з різною правовою природою, не зв'язані доказами. Зважаючи на це, сумісний розгляд в одному позовному провадженні цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін та суттєво утруднить вирішення спору.

Позивачу слід роз'єднати позовні вимоги, які витікають з договору оренди та договорів про надання комунальних послуг . З'ясування обставин та дослідження доказів щодо виникнення заборгованості (періоду, розміру) та наявності підстав для розірвання угод належить здійснювати в окремих провадженнях.

При цьому звертає увагу, що згідно з ст.21 ГПК України підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу є позивачами. Прохальна частина позову містить вимоги про стягнення грошових коштів за договором оренди, в тому числі на користь Запорізької обласної ради, яка не вказана в позовній заяві як учасник господарського процесу.

Крім того, суд враховує наступне.

Згідно з ст.ст.54, 57 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство на підставі якого подається позов. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Позивачем взагалі не викладено обставин та не зазначено доказів в частині обґрунтування вимог про стягнення заборгованості по комунальним платежам, не вказано за які саме комунальні послуги виникла заборгованість, відсутній обґрунтований розрахунок цієї суми; не вказано обставин, на яких ґрунтуються вимоги в частині розірвання кожного з договорів про надання комунальних послуг . Позовна заява також зовсім не містить викладення обставин, на яких ґрунтуються вимоги про стягнення суми заборгованості з податку за землю, не вказано підстав, на яких вона заявлена, не обґрунтовано розмір та не надано розрахунок. В заяві відсутнє нормативне обґрунтування в частині розірвання договорів, стягнення податку за землю.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення (ч.3 ст.63 ГПК України).

При повторному зверненні з даними вимогами, після їх роз'єднання згідно з вищевикладеним, позивачу необхідно: довести обґрунтованість розміру заборгованості по кожній із заявлених сум (в т.ч. оренди, комунальних послуг, податку за землю) із зазначенням спірного періоду, розміру щомісячно нарахованої плати, надати докази в підтвердження їх розміру; викласти обставини та вказати докази, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, в тому числі про розірвання договорів про надання комунальних послуг та стягнення суми податку за землю, вказати відповідні норми законодавства.

Згідно з абз.1, 5 пункту 3.5 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2, 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК. Підставою для повернення позовної заяви є також відсутність викладу обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, та не зазначення доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини. Господарський суд повертає позовну заяву, що не містить обґрунтованого розрахунку стягуваної чи оспорюваної суми, або такий розрахунок не додано до заяви.

Відповідно до п.п.3, 5 ч.1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: порушено правила об'єднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору; у позовній заяві не вказано доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, повернення заяви (п.2 ч.1).

Враховуючи викладене, у зв'язку із поверненням позовної заяви без розгляду, суд вважає за необхідне повернути судовий збір, сплачений КП "Молочанський дитячий санаторій" за платіжними дорученням №345 від 30.05.2012р. в сумі 1641 грн. та №504 від 27.07.2012р. в сумі 1041,50 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.54, 57, 58, п.п.3, 5 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву і додані до неї документи повернути позивачу -Комунальній установі "Молочанський дитячий санаторій", Запорізька область, м.Молочанськ.

Повернути Комунальній установі "Молочанський дитячий санаторій" (Запорізька область, м.Молочанськ. код ЄДРПОУ 05499257) з Державного бюджету України судовий збір, сплачений за платіжним дорученням №345 від 30.05.2012р. в сумі 1641 (одна тисяча шістсот сорок одна) грн. 00 коп. та платіжним дорученням №504 від 27.07.2012р. в сумі 1041 (одна тисяча сорок одна) грн. 50 коп. у зв'язку із поверненням судом позовної заяви без розгляду.

Додаток: позовна заява з додатками (в т.ч., оригінали платіжних доручень дорученням №345 від 30.05.2012р., №504 від 27.07.2012р. про сплату судового збору).

Суддя Л.П. Гандюкова

Дата ухвалення рішення15.08.2012
Оприлюднено17.08.2012

Судовий реєстр по справі —5009/3077/12

Ухвала від 15.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гандюкова Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні