Постанова
від 20.06.2012 по справі 2а/0470/3820/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2012 р. Справа № 2а/0470/3820/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді

Чабаненко С.В. розглянувши у письмовому провадженні в м. Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Прокурора Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт»про стягнення заборгованості за спискками №1, -

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов позов Прокурора Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог з вимогою: стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» (код ЄДРПОУ 25533714; юридична адреса: вул. Качалова,12, м. Кривий Ріг, 50036, фактична адреса:вул. Співдружності, 38/2, м. Кривий Ріг; р/р 29025140110000, в банку «Аваль» МФО 305750) суму боргу в розмірі 67 007,31 грн.(шістдесят сім тисяч сім гривень 31 коп.) на користь особі управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу (вул. Подбельного, 17а. м. Кривий Ріг; р/р 2560831202176 в Дзержинському відділенні ощадбанку України №7806 МФО 306072 код ЗКПО 24450512).

В обґрунтування позову позивач зазначив, що у зв'язку з несплатою відповідачем витрат на покриття витрат на виплату і доставку пенсій за період з 01.04.2011 року по 31.03.2012 року за списками №1 у відповідача виникла заборгованість (недоїмка) перед управлінням Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу на суму 67 007 грн. 31 коп. (шістдесят сім тисяч сім гривень 31 коп.), яка залишається несплаченою, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник позивача до суду не з'явився, надав до суду письмове клопотання з проханням розглянути справу без участі представника позивача а порядку письмового провадження.

Представник відповідача також в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення якого належним чином повідомлявся, що підтверджується письмовими доказами, що містяться в матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку про належне повідомлення відповідача.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в в Саксаганському районі м. Кривого Рогу як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування..

Товариство з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт», згідно Розрахунку фактичних витрат на доставку та оплату пільгових пенсій, має заборгованість за період з 01.04.2011 року по 31.03.2012 року перед управлінням Пенсійного фо нду в Саксаганському районі м. Кривого Рогу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списом № 1 призначених відповідно до п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 67 007 грн. 31 коп., з яких:

Заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а також, карткою особового рахунку ТОВ «Югрудоремонт».

Відповідачем заборгованість самостійно не погашена.

Отже, Товариство з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» має заборгованість по відшкодуванню виплати та доставки пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в розмірі 67 007 грн. 31 коп..

Відповідно до п.1 п.2 ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Згідно п. «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільговихумовахмають право на пенсію за віком, незалежновідмісцяостанньоїроботи:

а) працівники, зайнятіповнийробочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкимиумовамипраці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуванимКабінетомМіністрівУкраїни, і за результатами атестаціїробочихмісць:

чоловіки - післядосягнення 50 років і при стажіроботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

жінки - післядосягнення 45 років і при стажіроботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, якімають не меншеполовини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкимиумовамипраці, пенсії на пільговихумовахпризначаютьсяіззменшеннямвіку, передбаченогостаттею 12 цього Закону, на 1 рік за кожнийповнийріктакоїроботичоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

У ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зазначено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України,

Пунктом 6.1 Постанови Пенсійний фонд України «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» за N 21-1 від 19.12.2003 року передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України».

У п. 6.4. Постанови зазначено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Постанови передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п.6.10. зазначеної Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Таким чином, вимога позивача щодо відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій є обґрунтованою та підлягає задоволенню. Дана позиція також узгоджується з рішенням Верховного Суду України, яке в силу ст.244-2 КАС є обов'язковим, в тому числі для всіх судів України.

Отже, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статями 2, 9, 11, 51, 70-72, 86, 128, 160-162, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Прокурора Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Югрудоремонт» (код ЄДРПОУ 25533714; юридична адреса: вул. Качалова,12, м. Кривий Ріг, 50036, фактична адреса:вул. Співдружності, 38/2, м. Кривий Ріг; р/р 29025140110000, в банку «Аваль» МФО 305750) суму боргу в розмірі 67 007,31 грн.(шістдесят сім тисяч сім гривень 31 коп.) на користь особі управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м. Кривого Рогу (вул. Подбельного, 17а. м. Кривий Ріг; р/р 2560831202176 в Дзержинському відділенні ощадбанку України №7806 МФО 306072 код ЗКПО 24450512).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та в строки, встановленні статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.В. Чабаненко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.06.2012
Оприлюднено20.08.2012
Номер документу25640171
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/3820/12

Ухвала від 26.03.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

Постанова від 20.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні