Вирок
від 14.08.2012 по справі 0908/4163/2012
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №0908/4163/2012

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.08.2012 м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого -судді Юрчака Л.Б.,

при секретарі Назарчук І.П.

з участю прокурора Гарасимик Т.О.

захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Калуші справу про обвинувачення:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Маневичі Волинської області, проживаючого у м. Калуші Івано-Франківської області на АДРЕСА_1, розлученого, з незакінченою вищою освітою, не працюючого, не судимого,-

у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 176 КК України;

встановив:

ОСОБА_2 незаконно тиражував та розповсюджував комп'ютерні програми на носіях інформації -DVD-дисках, що завдало матеріальної шкоди в особливо великому розмірі при наступних обставинах.

Згідно Закону України "Про авторське право і суміжні права" від 1994 року, зі змінами від 11 липня 2001 року , ст.1 , ст.15 ч.І п.а.б, ч.3 п.1, п.8, ст.31-34,39, 46 та ст. 50, передбачено виключне право автора чи іншої особи, яка має авторське або суміжне право розпоряджатися такими об'єктами авторських прав. ОСОБА_2, не володіючи авторським правом, без дозволу осіб, які мають авторське право та володіють суміжними правами на території України, переслідуючи корисливу мету, незаконно на початку травня 2012 року за місцем власного проживання в м. Калуші на АДРЕСА_2, за допомогою комп'ютерної техніки, з метою подальшого розповсюдження здійснив тиражування на носії інформації -оптичних дисках для лазерних систем зчитування формату DVD у кількості 200 (двохсот) штук записи аудіовізуальних творів та комп'ютерних програм.

17.05.2012 року працівниками СДСБЕЗ Калуського МВ УМВС України в Івано-Франківській області виявлено факт реалізації ОСОБА_2 громадянину ОСОБА_3 за кошти в сумі 1000 гривень 200 контрафактних компакт-дисків формату DVD, на яких містились об'єкти авторських та суміжних прав.

В ході проведення експертного дослідження вказаних дисків, які ОСОБА_2 збув ОСОБА_3, встановлено, що на 40 з них містяться записи комп'ютерної програми «AutoCAD 2013» з ознаками контрафактності.

Виключними майновими авторськими правами на комп'ютерні програми «AutoCAD 2013» власного виробництва володіє Компанія «Автодеск Інкорпорейтед» (резидент США).

Згідно із заявою ТзОВ «Юридична фірма «ВІ АЙ ПІ Консалтинг»та заявленим цивільним позовом вказаним товариством, яке є офіційним представником Компанії «Автодеск Інкорпорейтед»на території України, в результаті незаконного розповсюдження на носіях інформації контрафактних комп'ютерних програм «AutoCAD 2013»ОСОБА_2 порушив авторські права зазначеного право власника та завдав йому матеріальної шкоди в особливо великому розмірі на суму 854280 грн., що у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_2 вину у скоєному визнав повністю та ствердив вищенаведене, щиро розкаявся. Просить суд суворо його не карати.

Так як підсудний повністю визнав свою вину, то суд зі згоди учасників судового розгляду визнав за недоцільне досліджувати докази стосовно тих фактичних обставин, які ніким не оспорюються і обмежився допитом підсудного.

Таким чином, дослідженими у судовому засіданні обставинами встановлено, що підсудний незаконно тиражував та розповсюджував комп'ютерні програми на носіях інформації -DVD-дисках, що завдало матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, тобто вчинив злочин, передбачений ч.3 ст. 176 КК України.

Обираючи міру та вид покарання підсудному ОСОБА_2 суд враховує характер та ступінь тяжкості вчиненого злочину, тобто вчинений ним злочин являється тяжким злочином; особу підсудного, а саме те, що він раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітнього сина, хворіє на псоріаз і перебуває на диспансерному обліку з приводу даного захворювання.

Обставинами, що на думку суду, пом'якшують покарання є те, що підсудний щиро розкаявся у вчиненому.

Обставин, що обтяжують покарання, на думку суду, немає.

За таких обставин, суд вважає, що підсудному слід призначити покарання в межах санкції ст. 176 ч.3 КК України -позбавлення волі.

Разом з тим, враховуючи тяжкість злочину, особу підсудного ОСОБА_2, наявність обставин, що пом'якшують покарання та відсутність обставин, що обтяжують покарання, суд приходить до висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, а тому вважає за доцільне звільнити ОСОБА_2 від відбування покарання з випробуванням відповідно до вимог ст. 75 КК України.

Підлягає до задоволення цивільний позов компанії «Автодеск Інкорпорейтед»в особі представника товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «ВІ АЙ ПІ КОНСАЛТИНГ»до ОСОБА_2 на суму 854280 грн., оскільки злочинними діями останнього зазначеній фірмі спричинено матеріальну шкоду на вказану суму.

Керуючись: ст.ст. 323-324 КПК України, суд, -

засудив:

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 176 КК України та призначити покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Згідно ст. 75 КК України звільнити засудженого ОСОБА_2 від відбування покарання з іспитовим терміном один рік.

Відповідно до п.п. 2, 3, 4 ст. 76 КК України зобов'язати ОСОБА_4 не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти органи кримінально -виконавчої системи про зміну місця проживання, та періодично з'являтися для реєстрації в органи кримінально -виконавчої системи.

Речові докази: DVD диски в кількості 40 штук -знищити; системний блок персонального комп»ютера -конфіскувати в дохід держави; гроші в сумі 800 грн. -повернути законному володільцеві.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь компанії «Автодеск Інкорпорейтед»в особі представника товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «ВІ АЙ ПІ КОНСАЛТИНГ»( 03680 м. Київ вул.. Радищева 10/14 абон. Скринька №30 код ЄДРПОУ 33747038 п/р 2600401304970 в Київському відділенні Центральної філії ПАТ «Кредобанк», МФО 325365 -854280 грн. матеріальних збитків.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь НДЕКЦ при УМВС України в Івано-Франківській області -банк -УДК Івано-Франківської області МФО 836014; р/р -31255272210165 - 6448, 08 грн. судових витрат.

Запобіжний захід ОСОБА_2 -підписку про невиїзд -з моменту проголошення вироку до вступу вироку в законну силу залишити без змін.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Івано-Франківської області, шляхом подання протягом п'ятнадцяти діб з моменту його проголошення апеляції через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області.

Головуючий:

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.08.2012
Оприлюднено12.09.2012
Номер документу25656579
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —0908/4163/2012

Вирок від 14.08.2012

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні