Постанова
від 16.08.2012 по справі 5017/2025/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

про визнання банкрутом

"16" серпня 2012 р. Справа № 5017/2025/2012

За заявою: голови ліквідаційної комісії Приватного підприємства ( надалі ПП ) „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР"

про визнання банкрутом у порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - Ровинського О.Ю.

секретаря судового засідання - Ксенофонтової Г.В.

за участю представників сторін:

від боржника / голови ліквідаційної комісії : Іванес П.О. особа підтверджена паспортом;

СУТЬ СПОРУ: 06.07.2012 р. голова ліквідаційної комісії ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", діючий на підставі рішення засновника ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" від 12.03.2012 р. за № 3, відповідно до якого прийнято рішення про припинення діяльності ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" шляхом ліквідації та призначено головою ліквідаційної комісії -гр. Іванеса Павла Олеговича, звернувся до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" банкрутом, оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитором на загальну суму у розмірі 61 250 грн. 00 коп., та у зв'язку з відсутності майнових активів для їх задоволення.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 10.07.2012 р. порушено провадження у справі № 5017/2025/2012 та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали справи, заслухавши доводи представника боржника в особі голови ліквідаційної комісії ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", господарський суд встановив, що заява про визнання боржника - ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" банкрутом підлягає задоволенню з наступних підстав:

04.04.2008 р. державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради проведено державну реєстрацію Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" за адресою : м. Одеса, вул. Базарна 100, оф. 1 ( свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія А01 № 505746 ( т.1 а.с.34 ).

У зв'язку з відсутності стабільного прибутку від здійснення підприємницької діяльності підприємства, засновником ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" 12.03.2012 р. прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності шляхом ліквідації підприємства; призначення ліквідатором засновника ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" Іванеса Павла Олеговича; визначено місцезнаходження ліквідатора за адресою : м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1; встановлено двомісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" з моменту публікації у засобах масової інформації, щодо припинення діяльності.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до вимог ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" інформацію про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ним органом рішення щодо припинення юридичної особи підлягає обов'язкову опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Пунктами 18, 19 вказаної статті встановлено, що підставою для публікації повідомлень у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації є внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. Повідомлення підлягають опублікуванню спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації протягом десяти робочих днів з моменту внесення відповідно запису до Єдиного державного реєстру. Відповідно до листа Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 08.11.2004 № 7760 спеціалізованим друкованим засобом масової інформації є "Бюлетень державної реєстрації" який зареєстровано в Державному комітеті телебачення і радіомовлення України як офіційне загальнодержавне вітчизняне видання, що виходить три рази на місяць, і який видається Держпідприємництвом України. Примірник кожного номера Бюлетеня надсилається державним реєстраторам, до яких можна буде звернутись для перегляду повідомлень та отримання копій.

Головою ліквідаційної комісії ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", на виконання ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" до спеціалізованого друкованого засобу масової інформації - „Бюлетеня державної реєстрації" Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємства надано повідомлення про прийняття засновником ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" рішення про припинення юридичної особи, яке опубліковано у „Бюлетні державної реєстрації" від 23.03.2012 р. за № 208 (8) на 2012 рік.

19.03.2012 р. голова ліквідаційної комісії ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" повідомив державного реєстратора про прийняття засновником ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" рішення щодо припинення юридичної особи, з метою проведення державним реєстратором реєстраційної дії „Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи", про що свідчить наданий до матеріалів справи опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії ( т. 1 а.с.9 ).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Частиною 4 ст. 60 Господарського кодексу України встановлено, що ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України (435-15) з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Ліквідатором ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", відповідно до ч.4 ст. 60 ГК України, письмово повідомлено кредитора Боржника, про прийняття рішення про припинення діяльності підприємства та прийняття претензій протягом двох місяців з дня публікації відповідного оголошення ( т. 1 а.с. 19 ).

З матеріалів справи вбачається, що 10.04.2012 р. на адресу Боржника - ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" надійшла заява ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" про включення кредиторських вимог до реєстру вимог кредиторів у розмірі 61 250 грн. 00 коп.

Зазначені грошові вимоги ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" до ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" виникли на підставі укладеного 01.12.2010 р. між сторонами договору про надання послуг за № 167, відповідно до якого ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" зобов'язалось надати експедиторські та вантажно-розвантажні послуги, в порядку та на умовах визначених договором, а ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" здійснити оплату на умовах визначених п. 3 договору. З акту приймання-передачі послуг від 31.12.2010 р. за № 182 вбачається, що ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" умови договору виконало у повному обсязі, на загальну суму у розмірі 61 205 грн. 00 коп., що також підтверджується актом звірки взаєморозрахунків за № 1 складеного 15.01.2011 р. скріпленого печатками та підписами обох сторін. З матеріалів справи вбачається, що станом на 06.07.2012 р. Боржником - ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" договірні зобов'язання по сплаті заборгованості у розмірі 61 205 грн. 00 коп. не виконані, заявлені кредиторські вимоги ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" розглянуті головою ліквідаційної комісії, визнані у повному обсязі, та включені до реєстру вимог кредиторів від 27.06.2012 р. ( т.1 а.с. 13 ).

Крім того, головою ліквідаційної комісії проведено інвентаризацію майна боржника, на підставі чого 25.06.2012 р. складено акт інвентаризації та оцінки майна ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" згідно з яким майнових активів не виявлено ( т.1 а.с. 11 ), що також підтверджується довідкою ВОРЕР УДАІ ГУМВС України в Одеській області від 17.07.2012 р. за № 7/0-5505; довідкою КП „ОМБТІ та РОН" від 26.07.2012 р. за № 7986-06/1660, довідкою Одеської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру" від 20.07.2012 р. за № 06-02/20225.

Після проведення заходів направлених на підсумковий аналіз діяльності підприємства та з'ясування його фінансового та майнового становища, головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 27.06.2012 р. форми № 1.

Так, згідно з ліквідаційним балансом банкрута станом на 27.06.2012 р. у ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" відсутні будь-які активи (код рядка 260 ) та вбачаються виключно пасиви підприємства у формі непогашеної кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги ( код рядка 530 ).

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

У зв'язку з неможливістю самостійного погашення ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" заявлених ТОВ „Укренерго-кабель постачальник" грошових вимог у розмірі 61 205 грн. 00 коп. та відсутністю майнових активів, головою ліквідаційної комісії 27.06.2012 р. прийнято рішення про звернення до господарського суду з відповідною заявою ( т. 1 а.с.12).

Разом із цим, головою ліквідаційного комісії надано докази повідомлення державної податкової служби про припинення ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", шляхом направлення на адресу ДПІ у Приморському районі м. Одеси заяви про припинення платника податків за Формою № 8 -ОПП. ( додаток 8 до порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), що підтверджується поштовою квитанцією № 405174 від 19.03.2012 р. з описом вкладення до цінного листа.

Відповідно до заяви ліквідатора ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" заборгованості по нарахуванню та виплаті заробітної платі, аліментів, відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди не виявлено.

Таким чином, заява голови ліквідаційної комісії ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" про наявність та безспірність боргу обґрунтована та підтверджена матеріалами справи.

Оскільки вартості майна боржника -юридичної особи ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора, юридична особа ліквідується у порядку передбаченому ст. 51 Закону (№2343-ХІІ), згідно якої господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи визнає боржника банкрутом, який ліквідується, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд дійшов висновку, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" -банкрутом і відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

З заяви про порушення справи про банкрутство ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" вбачається, що голова ліквідаційної комісії просить господарський суд відповідно до ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) призначити ліквідатором ПП „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" голову ліквідаційної комісії -гр. Іванеса Павла Олеговича, паспорт серії КЕ 246856 виданий Київським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області 17.05.1996 р., що проживає адресою м. Одеса, вул. 5-а лінія 44, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків 2889515951.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22-26, 29-34, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п. 4 ст. 205, ст.ст. 209,210,212,213 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. ст. 68, 86 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом -Приватне підприємство „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313);

2. Відкрити ліквідаційну процедуру Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313), передбачену ст.ст. 22-26, 29-34, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Призначити ліквідатором Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313) - гр. Іванеса Павла Олеговича, паспорт серії КЕ 246856 виданий Київським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області 17.05.1996 р., що проживає адресою м. Одеса, вул. 5-а лінія 44, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків 2889515951.

4. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність по незадоволеним вимогам за грошовими зобов'язаннями та зобов'язаннями щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) боржника.

5. Відповідно до п. п. 3,5 ст.ст. 23, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" опублікувати відомості про визнання банкрутом Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313) і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах (газети "Голос України" чи "Урядовий кур`єр") за рахунок банкрута у п'ятиденний строк із дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

6. В газетному оголошенні повинні обов'язково міститися реквізити, зазначені в п. 5 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

7. Зобов'язати ліквідатора подати до господарського суду докази подачі оголошення про визнання банкрутом Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313) та примірник газети з надрукованим оголошенням.

8. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.

9. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313) та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.

10. Ліквідатора зобов'язати на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

11. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав.

12. Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

13. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.

14. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

15. Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедури банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядженням його майном, а також припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.

17. Державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради на підставі судового рішення внести до Єдиного державного реєстру запис про визнання банкрутом Приватного підприємства „СПІВДРУЖНІСТЬ-КЕНТАВР" ( 65020, м. Одеса, вул. Базарна 100, оф.1, код ЄДРПОУ 35819313) та призначення ліквідатором гр. Іванеса Павла Олеговича, паспорт серії КЕ 246856 виданий Київським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області 17.05.1996 р., що проживає адресою м. Одеса, вул. 5-а лінія 44, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків 2889515951.

18. Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору - гр. Іванесу П.О., відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Одеській області, Державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради, ДПІ у Приморському районі м. Одеси ДПС.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Суддя Ровинський О.Ю.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.08.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25677350
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2025/2012

Постанова від 17.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 08.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 25.07.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Постанова від 16.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні