Постанова
від 14.06.2012 по справі 2270/3456/12
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 2270/3456/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2012 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Фелонюк Д.Л. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції в Петровському районі м.Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком" про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу у сумі 3332,98 грн., -

В С Т А Н О В И В :

07.05.2012 року до Хмельницького окружного адміністративного суду надійшла адміністративна справа за позовом державної податкової інспекції в Петровському районі м.Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком" про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком", в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 205,97 грн. та з податку на прибуток у сумі 3127,04 грн., відповідно до ухвали Донецького окружного адміністративного суду від 30.03.2012 року. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначає, що товариство з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком" перебуває на обліку у ДПІ у Петровському районі м.Донецька Донецької області Державної податкової служби є платником податків та зборів, визначених законодавством України, які у відповідності до Конституції України та Податкового кодексу України (далі - ПК України) зобов'язане сплачувати своєчасно та у повному обсязі. За відповідачем рахується заборгованість з ПДВ у сумі 205,94 грн. та з податку на прибуток у сумі 3127,04 грн..

Представник позивача у судове засідання не з'явився, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду. 14.06.2012 року до суду надійшла заява, відповідно до якої розгляд справи просить здійснювати без участі представника позивача.

Відповідач в судове засідання не з'явився. Ухвала про прийняття справи до свого провадження та призначення її до розгляду в судовому засіданні, повістка про відкладення розгляду справи надіслані на адресу (згідно реєстрації) відповідача та повернуті до суду з відмітками Укрпошти "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно частин 4, 6 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи, що позивач та відповідач були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, представник позивача подав заяву про розгляд справи без його участі, зважаючи на відсутність визначених ст.128 КАС України перешкод для розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності, суд вважає, що адміністративний позов слід задовольнити у повному обсязі із підстав, наведених нижче.

Суд встановив, що товариство з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком" як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа зареєстроване 12.11.2007 року за реєстраційним номером №10029495031 (код ЄДРПОУ - 35559759), що підтверджується Спеціальними витягами з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За відповідачем рахується податковий борг в сумі 3332,98 грн., в тому числі 205,94 грн. по податку на додану вартість, що підтверджується податковими деклараціями з податку на додану вартість №9007893680 від 20.09.2011 року, №9009313055 від 20.10.2011 року, зворотним боком облікової картки платника (скорочена форма); 3127,04 грн. по податку на прибуток, що підтверджується корінцем податкового повідомлення-рішення від 12.09.2011 року №0002111500 (отримане керівником товариства 12.09.2011 року, що підтверджується його особистим підписом), податковою декларацією з податку на прибуток №9010886750 від 09.11.2011 року, зворотним боком облікової картки платника (скорочена форма).

У відповідності зі статтею 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Статтею 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок своєчасно та у повному обсязі сплачувати загальнодержавні та місцеві податки і збори до державних та місцевих бюджетів.

Пунктом 1.1 статті 1 Податкового кодексу України (далі-ПК України) встановлено, що він регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно п.п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п.15.1 ст.15 ПК України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.16.1.4 ст.16 ПК України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п.57.1 ст.57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 59.1 ст.59 ПК України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

За змістом п.59.5 ст.59 ПК України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Із метою погашення податкового боргу, у відповідності до вимог п.59.1 ст.59 ПК України відповідачу виставлено податкову вимогу від 26.09.2011 року №71 (отримана директором 26.09.2011 року) та не оскаржена.

Згідно з п.20.1.18 ст.20 ПК України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

За змістом п.95.2 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

В силу п.95.3 ст.95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.95.4 ст.95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Відповідно до ст.ст.11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставах, в межах та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність податкового боргу відповідача та вжиття заходів його стягнення. Судом зважається на те, що податкове повідомлення - рішення про визначення податкового зобов'язання, податкова вимога в адміністративному та судовому порядку не оскаржувались та не скасовані, доказів про сплату заборгованості суду не подано.

За таких обставин позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 6, 7, 8, 9, 11, 14, 71, 86, 94, 104, 158 - 163, 167, 254 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В :

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Лек-Ком" (29000, Хмельницька область, м.Хмельницький, Проспект Миру, буд.43, код ЄДРПОУ 35559759) на користь державної податкової інспекції в Петровському районі м.Донецька Донецької області Державної податкової служби (83010, м.Донецьк, вул.Літня 4а, код ЄДРПОУ 21958517) 3332,98 грн. (три тисячі триста тридцять дві гривні 98 коп.) податкового боргу з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та за рахунок готівки, що належить платнику податків.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ "Згідно з оригіналом" Суддя Д.Л. Фелонюк

Дата ухвалення рішення14.06.2012
Оприлюднено23.08.2012
Номер документу25686706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2270/3456/12

Ухвала від 08.05.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Постанова від 14.06.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні