Рішення
від 17.08.2012 по справі 5017/2033/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" серпня 2012 р.Справа № 5017/2033/2012

За позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Морозко"

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "МАРАНДА"

про визнання права власності

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

Від позивача: Мірошниченко А.І. (за довіреністю);

Від відповідача: Суліма В.О. (за довіреністю);

СУТЬ СПОРУ : 10.07.2012 року за вх. №3066/2012 Товариство з обмеженою відповідальністю "Морозко" (далі -Позивач) звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "МАРАНДА" (далі - Відповідач) про визнання права власності.

Позивач позовні вимоги підтримує у повному обсязі, надаючи при цьому уточнення до позовної заяви.

Відповідач у судових засіданнях проти позову заперечував, посилаючись на підстави викладені у відзиві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Товариством з обмеженою відповідальністю «Морозко»у 1997 році були проведені роботи з реконструкції павільйону «Морозко», розташованого між будинками № 7 по вул. Висоцького та будинком № 111 по вул. Дніпропетровська дорога у м. Одесі.

У березні 2012 року, Товариством з обмеженою відповідальністю "Морозко", в особі директора Волкова І.М., та Товариством з обмеженою відповідальністю "МАРАНДА" в особі директора Савицького А.Я. на підстав усної домовленості було прийнято рішення щодо ведення спільної діяльності шляхом об'єднання матеріальних, грошових та трудових ресурсів та входження ТОВ «Морозко»до складу учасників ТОВ «МАРАНДА».

Таким чином, ТОВ «Морозко»передало на баланс Відповідача, нерухоме майно, а саме кафе-бар «Морозко», розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут Висоцького 7, що підтверджується актом приймання-передачі.

Однак, у супереч вищезазначеної усної домовленості, та не зважаючи на передачу вищезазначеного приміщення до спільною сумісною власністю учасників ТОВ «МАРАНДА», рішенням загальних зборів учасників, в прийняті до його складу ТОВ «Морозко»було відмовлено, але нерухоме майно - кафе-бар «Морозко», прийнято у спільну діяльність і є спільною сумісною власністю учасників та знаходиться на балансі ТОВ «МАРАНДА».

ТОВ «Морозко»запропонувало Відповідачу надати у якості внеску до спільної діяльності інше майно, а саме 100 000 гривень, в чому Позивачу було відмовлено.

ТОВ «Морозко»надіслало до ТОВ «МАРАНДА»претензію з вимогою повернути вищезазначене приміщення, однак, Відповідач відмовив у задоволенні вказаної претензії.

Враховуючи вищезазначене, Позивач просить суд визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Морозко»право власності на майно - кафе-бар «Морозко», розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут Висоцького, 7.

У судовому засіданні від 01.08.2012 року представником Відповідача було надано до суду письмовий відзив на позовну заяву, відповідно до якого Товариство з обмеженою відповідальністю "МАРАНДА" не заперечує проти обставин, що зумовили перехід нерухомого майна - кафе-бар «Морозко»на баланс Відповідача, однак стверджує, що спільна діяльність між сторонами по справі не розпочиналась, та договір про спільну діяльність сторони не уклали.

16.08.2012 року за вх. №25610/2012 Позивач надіслав до суду уточнення позовних вимог, де зазначив чітку адресу місцезнаходження спірного об'єкту кафе-бару «Морозко».

Досліджуючи матеріали справи, аналізуючи норми чинного законодавства, що стосується суті спору, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з ст.1 ГПК України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Господарський суд порушує справи за позовними заявами: підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів; державних та інших органів, які звертаються до господарського суду у випадках, передбачених законодавчими актами України; прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави, відповідно до ст. 2 ГПК України.

Як вище встановлено господарським судом, Товариством з обмеженою відповідальністю «Морозко»у 1997 році були проведені роботи з реконструкції павільйону «Морозко», розташованого між будинками № 7 по вул. Висоцького та будинком № 111 по вул. Дніпропетровська дорога у м. Одесі.

Підставами, з яких було здійснено роботи по реконструкції вказаного павільйону є: - Лист Суворовської районної адміністрації № 10-4284/1 від 16.07.1997 року до міської агенції погоджень про узгодження перенесення павільйону на вільний майданчик між будинками № 7 по вул. Висоцького та будинком № 111 по вул. Дніпропетровська дорога у м. Одесі; - Лист Одеського міського агентства узгоджень виконкому Одеської міської ради народних депутатів № 18.08.1997 року за № 1167 щодо прохання надати технічні умови на підключення до електричних мереж торгівельного павільйону ТОВ «Морозко», розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут вул. Висоцького, згідно рішення Міськвиконкому N406 віл 12.05.1997 року; Висновок N1367/97 головного управлінням архітектури та містобудування виконавчого комітету Одеської міської ради народних депутатів від 07.10.1997 року про реконструкцію вищезазначеного павільйону; - Дозвіл Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю при головному управлінні архітектури та містобудування м. Одеси № 272 від

14.11.1997 року, про надання товариству з обмеженою відповідальністю

«Морозко»дозволу на встановлення павільйону; Договір-дозвіл N7146 від 10.12.1997 року укладений з Спеціальною інспекцією по благоустрою м. Одеси на проведення робот по прокладці каналізаційних труб по вул. Дніпропетровська дор., 111; Договір-дозвіл N 7147 від 10.12.1997 року укладений з Спеціальною інспекцією по благоустрою м. Одеси на проведення робот по прокладці водопроводу по вул. Дніпропетровська дор., 111; Акт державної технічної комісії від 22.02.1999 року про готовність закінченого будівництвом об'єкта, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дор., 111 до експлуатації; Дозвіл управління розвитку споживчого ринку та захисту прав

споживачів Одеської міської ради на розміщення павільйону ТОВ "Морозко",

виданого на підставі рішення Одеської міської ради від 26 січня 2007 року за №968-V; Заява директора ТОВ «Морозко»Волкова І.М. від 10.11.2011 року до

Одеської міської ради щодо надання в оренду земельної ділянки площею

0,0462 Га, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 куп вул. Висоцького.

У березні 2012 року, ТОВ «Морозко», в особі директора Волкова І.М., та ТОВ «МАРАНДА» в особі директора Савицького А.Я. на підстав усної домовленості було прийнято рішення щодо ведення спільної діяльності шляхом об'єднання матеріальних, грошових та трудових ресурсів та входження ТОВ «Морозко»до складу учасників ТОВ «МАРАНДА».

Однією із умов входження до складу учасників ТОВ «МАРАНДА»була вимога останнього підтвердити дійсність намірів ТОВ «Морозко»щодо ведення спільної діяльності шляхом об'єднання матеріальних, грошових та трудових ресурсів.

На підставі зазначеного, ТОВ «Морозко»передало на баланс відповідача, нерухоме майно, а саме кафе-бар «Морозко», розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут Висоцького 7, що підтверджується актом прийняття-передачі від 02.04.2012 року.

З метою оформлення вищезазначеної домовленості, перед учасниками ТОВ «МЛРЛНДА»було поставлено питання, щодо вступу до складу нового учасника, а саме ТОВ «Морозко».

Однак, у супереч вищезазначеної усної домовленості, та не зважаючи на передачу вищезазначеного приміщення до спільною сумісною власністю учасників ТОВ «МАРАНДА», рішенням загальних зборів учасників, в прийняті до його складу ТОВ «Морозко»було відмовлено, у зв'язку з чим, до ТОВ «Морозко»був надісланий відповідний лист від 05.04.2012 року. Крім цього, у вказаному листі було зазначено, що нерухоме майно - кафе-бар «Морозко», прийнято у спільну діяльність і є спільною сумісною власністю учасників та знаходиться на балансі ТОВ «МАРАНДА».

09.04.2012 року, ТОВ «Морозко»надіслало листа до ТОВ «МАРАНДА» та запропонувало і надати у якості внеску до спільної діяльності інше майно, а саме 100 000 гривень.

Листом від 11.04.2012 року ТОВ «МАРАНДА»у задоволенні пропозиції ТОВ «Морозко»про падання у якості внеску у спільну діяльність іншого майна відмовило, та підтвердило свої права як співвласника на будівлю кафе-бару «Морозко»за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 ку і Висоцького, 7, вважаючи його спільною сумісною власністю учасників товариства та відмовило у поверненні зазначеного нерухомого майна, оскільки воно знаходиться на обліковому балансі ТОВ «МАРАНДА», що підтверджується балансовою довідкою від 02.04.2012 року.

13.04.2012 року, ТОВ «Морозко»надіслало до ТОВ «МАРАНДА»претензію з вимогою повернути вищезазначене приміщення.

Однак, листом від 17.04.2012 року ТОВ «МАРАНДА»відмовило у задоволенні вказаної претензії.

Вищезазначене свідчить про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «МАРАНДА»незаконно заволоділо нерухомим майном товариства з обмеженою відповідальністю «Морозко», а саме: приміщенням кафе-бар «Морозко», розташованим за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут Висоцького, 7, що в свою чергу, порушує права та інтереси Позивача.

Згідно ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке воно здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно ст. 319 Цивільного кодексу України, здійснення права власності відбувається через володіння, користування та розпорядження своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Ст. 328 Цивільного кодексу України закріплює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. При цьому, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності (ст. 386 ЦК України).

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (ст. 391 ЦК України), а також може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю, як обґрунтовані, підтверджені належними доказами та наявними матеріалами справи.

Витрати по сплаті судового збору, віднести за рахунок Відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Морозко»(65025, Одеська область, м. Одеса, проспект Добровольського, буд. 123, кв. 88, код ЄДРПОУ 20977085) право власності на нежитлове приміщення -кафе-бар «Морозко», загальною площею 226,34 кв. м., розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111/1.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "МАРАНДА" (65016, Одеська область, м. Одеса, Київський район, вул. А. Ахматовой, буд. 5-А, код ЄДРПОУ 37351339) на користь Державного бюджету України (р/р 31210206783008 отримувач ГУ ДКСУ в Одеській області код ЄДРПОУ 37607526 банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області МФО 828011, код класифікації 22030001) у розмірі 1 073,00 грн.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 21 серпня 2012 року.

Суддя Меденцев П.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.08.2012
Оприлюднено27.08.2012
Номер документу25709956
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2033/2012

Ухвала від 29.01.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Постанова від 29.01.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 03.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 17.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні