Рішення
від 15.08.2012 по справі 5017/677/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" серпня 2012 р.Справа № 5017/677/2012

Господарський суд Одеської області у складі :

судді Никифорчука М.І.

при секретареві Кравченко С.В.

за участю представників сторін :

Від позивача: ОСОБА_1 за довіреністю від 26.03.2012р. ;

Від відповідача 1: Ільченко А.О. за довіреністю від 01.06.2012р.;

Від відповідача 2: не з'явився;

Від відповідача 3: не з'явився;

Від відповідача 4: не з'явився;

Від 3-ї особи: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:

За позовом: ОСОБА_3;

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Андсер";

до відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ"(Товариство з обмеженою відповідальністю "Муніципальний інформаційно-обчислювальний центр");

до відповідача 3: ОСОБА_4;

до відповідача 4: Відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради;

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю "А 1 ТВ";

про визнання недійсними рішень загальних зборів товариства, визнання недійсним статуту товариства в новій редакції та скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

у с т а н о в и в :

ОСОБА_3 (далі -позивач) звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Андсер", до відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ"(Товариство з обмеженою відповідальністю "Муніципальний інформаційно-обчислювальний центр"), до відповідача 3: ОСОБА_4; до відповідача 4: Відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "А 1 ТВ", про визнання недійсними рішень загальних зборів товариства, визнання недійсним статуту товариства в новій редакції та скасування державної реєстрації змін до установчих документів, посилаючись на наступне.

В грудні 1996 року, ОСОБА_3 разом із своєю матір'ю, ОСОБА_4, заснував Товариство з обмеженою відповідальністю «Андсер», яке в 2001 році згідно рішенням загальних зборів учасників перейменовано у TOB «Телерадіокомпанія «Андсер»(надалі за текстом - TOB «ТРК «Андсер», відповідач 1).

У відповідності до редакції статуту TOB «ТРК «Андсер»станом на 2001 рік учасниками вказаного товариства виступили ОСОБА_3 з часткою у статутному капіталі в розмірі 55 %, вартість якої становила 5 500, 00 грн., та ОСОБА_4, з часткою у статутному капіталі в розмірі 45 %, вартість якої становила 4 500, 00 грн.

17.09.2008 рішенням Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», яке оформлено відповідним протоколом, вирішено включити до складу учасників товариства TOB «Джі Ем Джі ТВ»(Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців TOB «Джі Ем Джі ТВ»перейменовано 17.02.2010 у TOB «Муніципальний інформаційно-обчислювальний центр»); виключити ОСОБА_4 зі складу учасників товариства, розподілити частки в статутному капіталі товариства наступним чином: TOB «Джі Ем Джі ТВ» володіє часткою в розмірі 80 %, що становить 8 000, 00 грн., ОСОБА_3 володіє часткою в розмірі 20%, що становить 2 000, 00 грн.

У зв'язку з викладеним, рішенням зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. затверджений статут вищевказаного товариства у новій редакції, який зареєстрований 23.09.2008 державним ресторатором виконавчого комітету Одеської міської ради за номер 15561050004021516.

Позивач вважає, що рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. є незаконним, у зв'язку з чим є незаконними й затверджені та зареєстровані згідно вказаного рішення зміни до установчих документів товариства. На думку позивача, вищезазначене рішення зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»має бути визнане недійсним в судовому порядку з огляду на наступні обставини.

У відповідності до частини 5 статті 61 закону України «Про господарські товариства»(далі -Закон) про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.

На думку позивача, загальні збори учасників TOB «ТРК «Андсер», які відбулись 17.09.2008р., проведено з порушенням вимог вказаної статті Закону, оскільки учасники товариства взагалі не повідомлялись про час та місце проведення зборів. Порядок денний вказаних загальних зборів учасників: формувався у день прийняття рішення та оформлення відповідного протоколу.

Позивач вважає, що в результаті недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів учасників порушено його права як учасника господарського товариства, оскільки він не міг належними чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, наслідком чого стало прийняття заздалегідь невірних рішень, які насправді не відповідають справжній волі та його волевиявленню.

Згідно частини 3 пункту 17 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»від 24.10.2008р. № 13 підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства, зокрема, можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних борів товариства. В пункті 21 цієї ж Постанови визначено, що рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України «Про господарські товариства». Надалі за текстом вказаного пункту відзначено, що права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного, позивач вважає, що при прийнятті оспорюваного рішення загальними зборами учасників TOB «ТРК «Андсер», які проведені 17.09.2008р., порушено процедуру скликання та проведення таких зборів, що є достатньою підставою для визнання - недійсним оспорюваного рішення.

Крім того, позивач вважає, що самостійною підставою для визнання оскаржуваного ним рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»є також наступна обставина.

На думку позивача, приймання до складу TOB «ТРК «Андсер»нового учасника - TOB «Джі Ем Джі ТВ»та перерозподіл часток у статутному капіталі в порушення законодавчих вимог був оформлений лише оспорюваним рішенням загальних зборів учасників «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. Жодних інших документів, а саме цивільно-правових договорів таких як договір купівлі-продажу, міни, дарування тощо частки у статутному капіталі між позивачем та TOB «Джі Ем Джі ТВ»не укладалось.

Одним з прав учасників господарських товариств є право на відступлення своєї частки у статутному капіталі. Це право мають учасники усіх господарських товариств, крім акціонерних, про що свідчить зміст ст.ст. 10, 53, 65, 69 та ст. 77 закону України «Про господарські товариства».

У відповідності до статті 147 Цивільного кодексу України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

На думку позивача, правова категорія «відступлення частки у статутному капіталі»передбачає всі випадки її відчуження на користь інших осіб. Воно відбувається на підставі певного цивільно-правового договору: дарування, міни, купівлі-продажу тощо. Як зазначає позивач у позові, на користь такого розуміння поняття «відступлення частки»слугує лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20 червня 2001 року № 2-222/3824 «Щодо роз'яснення порядку виходу із товариств з обмеженою відповідальністю», зі змісту якого слідує, що процес передачі частки у майні товариства оформляється між особою, що відступає, і особою, що набуває частку, угодою залежно від способу передачі: купівля-продаж, міна, дарування.

Позивач у позові зазначає, що з приписів ст.ст. 206, 208 Цивільного кодексу України вбачається, що договір між ним та TOB «Джі Ем Джі ТВ»щодо відступлення частки у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»повинен був укладатися у письмовій формі: цей правочин вчиняється між фізичною та юридичною особою; цей договір не виконується під час його укладання; цей договір є підставою для здійснення державної реєстрації змін до установчих документів TOB «ТРК «Андсер»в частині зміни складу учасників.

На думку позивача, характерною ознакою відступлення частки у статутному капіталі є наявність договору між учасником, який відступає частку і особою, яка її набуває.

Як зазначає позивач у позові, відповідно до частини 3 статті 29 закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»в редакції, що діяла на момент прийняття зборами учасників TOB «ТРК «Андсер»оскаржуваного ним рішення, у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, подається, зокрема, або нотаріально посвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників учасників), або нотаріально посвідчений документ про передання права засновника (учасника) іншій особі.

Позивач у позові зазначає, що заяву про вихід зі складу засновників (учасників) він нотаріально не посвідчував та в будь-якій формі не надавав, оскільки він не вийшов зі складу учасників товариства, договір між ним не тільки нотаріально не посвідчувався, але й в письмовій формі не укладався.

Як зазначає позивач ст.ст. 316, 317, 319 Цивільного кодексу України, встановлюють, що право розпорядження власністю належить виключно власнику та має здійснюватися у передбачений законом спосіб. Позивач вважає, що оспорюване рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»порушує складову його права власності, зокрема, права на відчуження частки у статутному капіталі вказаного товариства, яке передбачено пунктом «д»частини 1 статті 10 Закону України «Про господарські товариства», з огляду на те, що спірне рішення загальних зборів учасників відчуження частки не передбачає, в ньому йдеться виключно про перерозподіл статутного капіталу, що не передбачено чинним законодавством.

Позивач вважає, що істотним порушенням його корпоративних прав є також той факт, що відступлення ним частки в статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер» на користь TOB «Джі Ем Джі ТВ»було здійснено без будь-якої компенсації - безоплатно, тобто TOB «Джі Ем Джі ТВ»безпідставно отримало право власності на частину від приналежної йому частки в статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер».

Згідно пп. 17, 19 Постанови Пленуму Верховного суду України № 13 від 24.10.2008 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства може бути, зокрема, порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів. Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів акціонера (учасника) товариства.

Позивач вважає, що рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. є незаконним та таким, що порушує його права як учасника TOB «ТРК «Андсер», у зв'язку з чим, на думку позивача, таке рішення повинно бути визнано судом недійсним.

На думку позивача, з огляду на викладені обставини, які, в першу чергу, підкреслюють незаконність прийнятих рішень на загальних зборах учасників TOB «ТРК «Андсер», які проведені 17.09.2008р., підлягають скасуванню й державна реєстрація змін до установчих документів, а саме статуту вказаного товариства в новій редакції. Позивач зазначає, що в пункті 1.9. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 № 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин»визначено, що у тих випадках, коли позивач пред'являє до суб'єкта владних повноважень вимоги, що є похідними від інших вимог у корпоративному спорі, справа підлягає розгляду в господарському суді, такими, зокрема, є вимоги про скасування державної реєстрації змін до установчих документів у справах про визнання недійсними рішень загальних зборів про внесення змін до установчих документів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 15, 16, 147, 206, 208, 316, 317, 319 Цивільного кодексу України, ст.ст. 10, 53, 61 закону України «Про господарські товариства», статті 29 закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», Постановою Пленуму Верховного суду України № 13 від 24.10.2008р. «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», позивач просить суд:

Визнати недійсним рішення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(65009, м. Одеса, Гагарінське плато, буд. 5-Б, 20-й поверх, код ЄДРПОУ 24542639), оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, а також всі інші (подальші) рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», які прийняті з 17.09.2008 по теперішній час та оформлені протоколами Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер».

Визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»в новій редакції, який затверджений рішенням Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», яке оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, та усі подальші зміни, нові редакції та доповнення до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер».

Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів, яка проведена державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради 23.09.2008р. за реєстраційним № 1 556 105 0004 021516 та державну реєстрацію всіх подальших змін, проведених після 23.09.2008р.

23.04.2012р. позивач надав до суду заяву про доповнення позову та уточнення позовних вимог в якій зокрема зазначив наступне:

Рішення Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», яке оформлене протоколом від 17.09.2008, не відповідає положенням ст.ст. 58, 60, 61 закону України «Про господарські товариства».

Згідно частини 5 статті 58 закону України «Про господарські товариства»загальні збори учасників товариства обирають голову товариства, який згідно частини 5 статті 60 цього ж Закону організовує ведення протоколу. Відповідно до частини 2 статті 60 вказаного Закону учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Як зазначає позивач у вказаній вище заяві, протокол зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. не містить будь-яких даних про головуючого на зборах учасників товариства, результатів підрахунку голосів присутніх, що є порушенням процедури проведення таких зборів.

На думку позивача, загальні збори учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008 року є неповноважними, оскільки на таких зборах не були присутні всі учасники товариства. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не могли володіти 100% голосами на Загальних зборах учасників TOB «ТРК «Андсер», які проведені 17.09.2008 року, оскільки 10% Статутного капіталу товариства, що в розумінні частини 4 статті 58 Закону України «Про господарські товариства»становить 10% голосів, належало іншій особі, що підтверджується наступним.

Згідно пункту 4.1. Статуту TOB «ТРК «Андсер»в редакції 2001 року учасник має право за згодою інших учасників передавати свою частку (частину частки) одному чи декільком учасниками, чи третій особі. Рішенням загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер» від 05.05.2008 року надана згода ОСОБА_3 на продаж гр. ОСОБА_5 10% Статутного капіталу товариства, що становить 1 000 (одна тисяча) гривень.

10.06.2008 між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 укладений договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»згідно якого ОСОБА_5 придбав частку в розмірі 10% в статутному капіталі вказаного товариства. В пункті 3.1. та пункті 3.2. зазначеного договору вказано, що з моменту укладення цього Договору Покупець стає по відношенню до Товариства його новим учасником. До Покупця переходять всі права та обов'язки учасника Товариства, які передбачені чинним в Україні законодавством та установчими документами. Такі положення договору, на думку позивача, узгоджуються з позицією Пленуму Верховного суду України, який в частині 3 пункту 31 своєї Постанови від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»відзначив, що особа, яка придбала частку в статутному капіталі TOB чи ТДВ, здійснює права і виконує обов'язки учасника товариства з моменту набуття права власності на частку в статутному капіталі. При цьому, приписами статті 328 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Як зазначає позивач у заяві, того ж дня, у зв'язку з укладенням зазначеного договору, відповідним рішенням Загальних зборів Учасників TOB «ТРК «Андсер»ОСОБА_5 включено до складу учасників товариства; перерозподілено статутний капітал Товариства наступним чином: ОСОБА_3 - 4 500 (чотири тисячі п'ятсот) гривень, що складає 45% статутного капіталу, 45% від загальної кількості голосів, ОСОБА_4 - 4 500 (чотири тисячі п'ятсот) гривень, що складає 45% статутного капіталу, 45% від загальної кількості голосів, ОСОБА_5 - 1 000 (одна тисяча) гривень, що складає 10% статутного капіталу, 10% від загальної кількості голосів. В пункті 2.2.2. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 № 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин»вказано, що особа стає носієм корпоративних прав з моменту набуття права власності на акції акціонерного товариства або вступу до інших господарських товариств.

У відповідності до статті 97 Цивільного кодексу України управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Згідно статті 145 вищезазначеного Кодексу вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. Аналогічне за змістом положення міститься у статті 58 Закону України «Про господарські товариства». Частиною першою вказаної статті Закону визначено, що загальні збори складаються з учасників товариства.

Позивач вважає, що враховуючи викладене та наведені законодавчі положення, можливо дійти висновку, що з 10.06.2008 року учасниками TOB «ТРК «Андсер», які мали право приймати участь у Загальних зборах товариства, є наступні особи: ОСОБА_3 - 4 500 (чотири тисячі п'ятсот) гривень, що складає 45% статутного капіталу, 45 % від загальної кількості голосів, ОСОБА_4 - 4 500 (чотири тисячі п'ятсот) гривень, що складає 45% статутного капіталу, 45 % від загальної кількості голосів, ОСОБА_5 - 1 000 (одна тисяча) гривень, що складає 10% статутного капіталу, 10 % від загальної кількості голосів.

Позивач зазначає у заяві, як вбачається з рішення Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р., на таких зборах присутні лише наступні учасники товариства: ОСОБА_3 та ОСОБА_4. При цьому, на думку позивача, з тексту протоколу вказаних зборів взагалі неможливо встановити яка саме кількість голосів належить кожному з присутніх учасників. В цьому ж протоколі міститься застереження, що на зборах присутні учасники, яким належить 100 відсотків голосів. Рішенням Загальних зборів TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008 року виведено зі складу ОСОБА_4, якій належало 45% Статутного капіталу товариства, та перерозподілені частки між TOB «ДЖІ EM ДЖ1 TB»- 8 000, 00 грн., що складає 80% в статутному капіталі та ОСОБА_3 - 2 000, 00 грн., що складає 20% в статутному капіталі. Тобто, вищевказаним рішенням розподілено 100% Статутного капіталу між зазначеними особами. В той же час, на думку позивача, 10% Статутного капіталу TOB «ТРК «Андсер»належало ОСОБА_5 на праві власності на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»від 10.06.2008 та рішення загальних зборів учасників вказаного товариства від 10.06.2008.

Крім того, у зазначеній вище заяві позивач вказує, якщо припустити, що відчуження частки можливо за відсутності цивільно-правової угоди, то на його думку слід зазначити, що рішення Загальних учасників TOB «ТРК «Андсер», оформлене протоколом від 17.09.2008р., в будь-якому випадку є незаконним, оскільки у вказаному протоколі, в якому відображені оскаржувані рішення зборів, йдеться мова виключно про перерозподіл часток у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»на користь нового (TOB «ДЖІ EM ДЖ1 TB») та старого (ОСОБА_3) учасників, як вбачається з протоколу зборів учасників вищевказаний перерозподіл часток на користь TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»також здійснений за рахунок частки ОСОБА_3

На думку позивача, протокол Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008 не містить будь-яких умов для перерозподілу часток у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»між його учасниками, у зв'язку з чим неможливо встановити ані права та обов'язки ОСОБА_3 як відчужувача частки (її частини), так і права та обов'язки TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»як набувача такої частки. При цьому, на думку позивача, вказаним протоколом Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»не визначений й момент переходу права власності від ОСОБА_3 до TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»на частину його вкладу у статутному капіталу зазначеного товариства.

Таким чином, на думку позивача, відсутність наведених умов безпосередньо у протоколі Загальних учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008 дає підстави вважати, що такий протокол не може слугувати підставою для набуття TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»прав власності на частину частки ОСОБА_3 у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер», проте, не дивлячись на викладене, з моменту проведення державної реєстрації змін до статуту TOB «ТРК «Андсер»TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»згідно даних державного реєстру значилось учасником TOB «ТРК «Андсер»з визначеними у протоколі від 17 вересня 2008 року частками у статутному капіталі зазначеного товариства.

Позивач вважає, що в будь-якому випадку для набуття права власності на частину частки ОСОБА_3 у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ»повинне було сплатити безпосередньо ОСОБА_3 кошти за відступлену частку, зменшення розміру частки ОСОБА_3 рішенням Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», оформленим протоколом від 17.09.2008р., у статутному капіталі товариства з 55% до 20% відбулось без будь-якої зустрічної компенсації з боку TOB «ДЖІ EM ДЖІ ТВ», що також є безумовним порушенням корпоративних прав позивача.

Згідно пп. 17, 19 Постанови Пленуму Верховного суду України № 13 від 24.10.2008 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства може бути, зокрема, порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів. Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів акціонера (учасника) товариства.

Позивач вважає, що рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», яке оформлене протоколом від 17.09.2008р., є незаконним, у зв'язку з чим таке рішення, на його думку, підлягає визнанню недійсним, і також підлягають скасуванню й державна реєстрація змін до установчих документів, а саме статуту вказаного товариства в новій редакції.

На підставі вищевикладеного, позивач просить суд:

Визнати недійсними рішення, прийняті на Загальних зборах учасників «Телерадіокомпанія «Андсер»(65009, м. Одеса, Гагарінське плато, буд. 5-Б, 20-й поверх, код ЄДРПОУ 24542639), що оформлені протоколом від 17 вересня 2008 року, а саме:

про включення до складу учасників Товариства ТОВ «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ»;

про вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_4;

про перерозподіл часток в Статутному (складеному) капіталі Товариства;

про затвердження статуту Товариства в новій редакції;

про призначення уповноваженої особи, відповідальної за реєстрацію Статуту Товариства у новій редакції.

Визнати недійсними рішення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», які прийняті після 17 вересня 2008 року по теперішній час та оформлені протоколами Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер».

Визнати недійсним Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»в новій редакції, який затверджений рішенням Загальних зборів Учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», яке оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, та усі подальші нові редакції, зміни та доповнення до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «АНДСЕР», затверджені та зареєстровані після 17 вересня 2008 року по теперішній час.

Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів, яка проведена державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради 23.09.2008 року за № 15561050004021516 та державну реєстрацію всіх подальших змін, проведених після 23.09.2008 року по теперішній час

ТОВ "Телерадіокомпанія "Андсер" (далі - Відповідач 1) проти позову заперечує з підстав викладених у відзиві на позов та додаткових поясненнях до відзиву .

Зокрема в яких зазначає наступне:

Обґрунтовуючи позов, Позивач стверджує, що рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»від 17.09.2008р. є незаконним, збори проведено з порушенням процедури скликання та проведення зборів, а також порушено право відступлення частки у статутному капіталі Товариства. Позивач вважає, що у зв'язку із викладеним, є також незаконними й затверджені та зареєстровані згідно вказаного рішення зміни до установчих документів товариства не відповідають дійсності.

Відповідач 1 вважає, що твердження позивача спростовуються на ступним:

17.09.2008 було проведено загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»з порядком денним:

1.Про включення до складу учасників Товариства Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ»;

Про вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_4;

Про перерозподіл часток у статутному капіталі Товариства;

Про затвердження Статуту Товариства в новій редакції;

Про призначення особи, відповідальної за реєстрацію Статуту Товариства у новій редакції.

Як зазначає відповідач 1, на загальних зборах приймали участь учасники Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»: ОСОБА_3 та ОСОБА_4, що становило 100 % голосів. На зборах були присутні запрошені: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ».

Статтею 60 Закону України «Про господарські товариства», визначено, що збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 % голосів, а з питань, які потребують одностайності, - всі учасники.

Таким чином, на думку відповідача 1, кворум було досягнуто та загальні збори 17.09.2008 р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»були правочинними.

По розгляду питання 1 порядку денного, ОСОБА_3 звернувся до загальних зборів з пропозицією включити до складу учасників Товариства Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ». Пропозиція була розглянута та задоволена, рішення прийнято одноголосно.

По розгляду питання 2 порядку денного, виступила ОСОБА_6 із заявою про виведення її із складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер». У заяві ОСОБА_6 зазначила, що ніяких матеріальних та моральних претензій до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»та його учасників вона не має.

Зазначена заява ОСОБА_6 була посвідчена приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_7 та зареєстрована в реєстрі під № 6189.

Відповідно до рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»від 26.09.2008 заява ОСОБА_6 про вихід зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер» була розглянута та задоволена, рішення прийнято одноголосно і ОСОБА_6 було виведено зі складу учасників Товариства.

Далі, по розгляду питання 3 порядку денного, виступив представник Товариства з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ»- директор Асатуров P.P. з пропозицією розподілити частки в Статутному (складеному) капіталі Товариства наступним чином: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ»- 80 % частка в Статутному (складеному) капіталі, що складає 8000,00 грн.; ОСОБА_3 - 20 % частка в Статутному (складеному) капіталі, що складає 2000,00 грн. Разом - 100% статутного (складеного) капіталу, що складає 10000,00 грн. По розгляду питання 3 порядку денного рішення прийнято одноголосно.

Протокол загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», в якому закріплено рішення Товариства, посвідчено приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_7 17.09.2008 р. та зареєстровано в реєстрі під № 6191,6192,6193.

Щодо твердження Позивача, про те що він не був повідомлений про час, місце, порядок денний зборів учасників, а тому, не міг належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, наслідком чого стало прийняття заздалегідь невірних рішень, які насправді не відповідають справжній волі та його виявленню, відповідач 1 вважає, що ці твердження спростовуються тим, що в зв'язку з проведенням оскаржуваних зборів він не був позбавлений права голосувати, права отримувати прибуток, права брати участь в управлінні справами Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»тощо.

На думку відповідача 1, на загальних зборах 17.09.2008 р. усі питання порядку денного були прийняті одностайно. Жодних претензій, або заперечень від присутніх учасників Товариства на загальних зборах 17.09.2008р. не надходило.

Відповідно до ст. 10 Закону України „Про господарські товариства" учасники товариства мають право:

в) вийти в установленому порядку з товариства;

д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом.

Учасники можуть мати також інші права, передбачені законодавством і установчими документами товариства.

Згідно зі ст. 53 Закону України «Про господарські товариства»учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.

Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасниками не встановлений інший порядок здійснення цього права. Купівля здійснюється за ціною та на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам. Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця з дня повідомлення про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого строку, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій особі.

На думку відповідача 1, таким чином, статтею 53 Закону України „Про господарські товариства" передбачено, що учасник Товариства може розпорядитися своєї часткою не лише шляхом укладення письмової угоди, а й в будь-який спосіб не заборонений законом.

Як вважає відповідач 1, позивач 17.09.2008 р. скористався своїми правами учасника Товариства, прийняв участь у загальних зборах, голосував за прийняття рішень загальних зборів по порядку денному, зі власної волі розпорядився належною йому часткою у статутному капіталі товариства, а саме узгодив перерозподіл часток між учасниками товариства, які залишились у ньому, голосував за прийняття рішення. Таким чином, Позивач реалізував своє право на її часткове зменшення своєї частки у статутному капіталі Товариства у будь -якій спосіб, не заборонений законом згідно з вимогами ст.53 Закону України «Про господарські товариства»і відбувся правочин щодо часткового відчуження частки у статутному капіталі належної Позивачу за згодою інших учасників Товариства. На думку відповідача 1, заначену норму викладено у п.п.4.1 (ч.З) та 6.6 Статуту Товариства (редакція від 11.04.2001), а саме, учасник Товариства може за згодою інших учасників зробити поступку своєї частки (частини частки) одному або декільком учасникам цього Товариства, або третім особам. Аналогічну точку зору, на думку відповідача 1, викладено у Постанові судової палати у господарських справах Верховного суду України від 22.12.2009 р. у справі № 33/45 -1388.

У відзиві на позов відповідач 1 зазначає, що статтею 257 Цивільного кодексу України встановлено, про те що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. А статтею 261 цього ж Кодексу встановлено, що перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Як зазначає відповідач 1, з матеріалів позовної заяви вибачається, що Позивач звернувся до суду із позовною заявою від 29.02.2012 р. - 01.03.2012р. З матеріалів позовної заяви, на думку відповідача 1, вбачається, що про порушення свого права Позивач дізнався 17.09.2008. р. - дата підписання протоколу оспорюваних Позивачем загальних зборів. Поважних причин пропуску строку позовної давності Позивач до суду не надав.

Наслідками пропущення строку позовної давності є відмова у задоволенні позову (стаття 267 Цивільного кодексу України).

Таким чином, відповідач 1 вважає, що вимоги Позивача викладені у позові не обґрунтовані та не засновані на діючому законодавстві, а також, на документах, що додані до позовної заяви; пропущено строк позовної давності при зверненні до суду.

У зв'язку з вищевикладеним, керуючись ст.ст.257, 261 Цивільного Кодексу України відповідач 1 просить суд: застосувати строки позовної давності при розгляді справи № 5017/677/2012 та відмовити Позивачу у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Крім того у доповненні до відзиву на позов відповідач 1 зазначає наступне:

Позивач стверджує, що рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»від 17.09.2008р. є неповноважними, оскільки на таких зборах не були присутні всі учасники Товариства, оскільки 10 % Статутного капіталу належало гр. ОСОБА_5

ОСОБА_5 10.06.2008р. уклав договір купівлі - продажу частки у статутному капіталі Товариства з Позивачем і того ж дня, у зв'язку із укладенням зазначеного договору, відповідним рішенням Загальних зборів ОСОБА_5 включено до складу учасників Товариства.

З вимогами викладеними в позові відповідач 1 не згодне та зазначає наступне:

Відповідно до ст.7 Закону України «Про господарські товариства», абз. 3 п. 24 Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, яке затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.98 № 740, зміни, які сталися в установчих документах Товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства. Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Відповідно до п. 3.2. Рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин»із змінами та доповненнями внесеними рекомендаціями президії Вищого господарського суду України від 18.06.2009р. № 04-06/83, від 28.12.2009р. № 04-06/190 носіями корпоративних прав у товариствах з обмеженою відповідальністю, товариствах з додатковою відповідальністю, командитних та повних товариствах є учасники цих товариств.

У статті 58 Закону України «Про господарські товариства»визначено поняття загальних зборів, а саме, загальні збори учасників є вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю та складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Як зазначає відповідач 1, доказів щодо реєстрації Статуту Товариства в новій редакції та включення до Статуту Товариства ОСОБА_5 Позивачем надано не було. Також Позивачем не було надано доказів оплати ОСОБА_5 придбаної частки в Статутному капіталі Товариства згідно до п.п.2.1,2.3. Договору купівлі частки від 10.06.2008р.

На думку відповідача 1, оскільки, відповідно до вимог діючого законодавства державної реєстрації щодо зміни засновників та перерозподіл частки, змін до Статуту здійснено не було, ОСОБА_5 не набув прав учасника Товариства.

Відповідач 1 у додаткових поясненнях до відзиву на позов зазначає, що Позивач реалізуючи свої права учасника товариства 26.09.2008р. надав до Товариства заяву про вихід зі складу учасників товариства в якій висловлюючи свою волю зазначив що належну йому частку в статутному капіталі він залишає на користь товариства зазначивши при цьому, що а ні майнових, а ні немайнових претензій до підприємства у зв'язку із виходом він не має та він дає згоду на внесення відповідних змін до статутних документів товариства та зі власної волі розпорядився належною йому часткою у статутному капіталі товариства, а саме залишив її на користь товариства, яке рішенням загальних зборів учасників від 26.09.2008р. розподілило зазначену частку між учасниками товариства, які залишилися в ньому. Зазначені зміни до Статуту Товариства зареєстровано у встановленому Законом порядку.

Статтею 60 Закону України «Про господарські товариства», визначено, що збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 % голосів, а з питань, які потребують одностайності, - всі учасники.

На загальних зборах приймали участь учасники Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»: ОСОБА_3 та ОСОБА_4, що становило станом на 17.09.2008 р. - 100 % голосів. На зборах були присутні запрошені: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ». На думку відповідача 1, таким чином кворум було досягнуто та загальні збори 17.09.2008 р. ТОВ Телерадіокомпанія «Андсер» були правочинними.

Позивач вважає, що протокол Загальних зборів учасників Товариства не містить будь -яких даних про головуючого на зборах, результату підрахунку голосів присутніх та зазначене є порушенням процедури ведення таких зборів.

Відповідно до ст.ст. 59, 60 Закону України «Про господарські товариства»збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю приймають рішення, а не протоколи. Протокол є формою в якій закріплюється волевиявлення органів Товариств, та така форма самостійно не породжує правових наслідків і не спрямована на регулювання тих чи інших суспільних відносин, і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин

На думку відповідача 1, протокол є лише способом фіксування процесу зборів учасників та прийняття колегіальних рішень, а тому не може вважатися актом вищого органу управління товариства з обмеженою відповідальністю. Основним документом, що породжує права та обов'язки є рішення загальних зборів учасників. Тому, на думку відповідача 1, вимоги Позивача що форма протоколу є доказом порушення процедури ведення зборів є безпідставними та не засновані на законі. Аналогічну точку зору викладено у судових документах по справі № К10/200-08, які Позивачем додано до уточнень позовної заяви від 23.04.2012.

Відповідач 1 вважає, що оскільки Позивач за своєю волею вийшов із учасників Товариства, дія п. г ) ст. 10 Закону України «Про господарські товариства»на нього вже не розповсюджується. Тому, Позивач має право на доступ до публічної інформації про Товариства в порядку та на умовах, передбачених діючим законодавством України. Таким чином, висновки Позивача викладені у позові є його особистими міркуваннями та не підтверджуються відповідними доказами

Відповідач 1 вважає, що вимоги Позивача викладені у позові не обґрунтовані та не засновані на діючому законодавстві, а також, на документах, що додані до позовної заяви; пропущено строк позовної давності при зверненні до суду.

У зв'язку з вищевикладеним, керуючись ст.ст.257, 261 Цивільного Кодексу України , відповідач 1 просить - відмовити Позивачу у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Позивачем у справі до господарського суду 23.04.2012р. (вх.суду №12429/2012), 03.05.2012р. ( вх.суду №13355/2012) та 02.08.2012р. (вх.суду № 23967/2012) надані були пояснення по справі та додаткові пояснення по справі, в яких зокрема позивач зазначає наступне:

В процесі розгляду місцевим господарським судом вказаної справи представником одного з відповідачів (TOB «ТРК «Андсер») наданий відзив, в якому останній, зокрема, наголошує про сплив строку позовної давності відносно позовних вимог ОСОБА_3, у зв'язку з чим відповідач просить суд застосувати строки позовної давності при розгляді справи №5017/677/2012. Позивач вважає, що строки позовної давності в даному випадку не можуть бути застосовані, а в задоволенні вимог з цієї підстави не може бути відмовлено, з огляду на таке.

Відповідно до статті 100 Цивільного кодексу України право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі. Згідно пункту 1 частини 1 статті 268 цього ж Кодексу позовна давність не поширюється на вимогу, що випливає із порушення особистих немайнових прав.

Таким чином, на думку позивача, в розумінні вищевказаних законодавчих положень право участі у товаристві і корпоративні права) належить до категорії особистих немайнових прав, на які позовна давність не поширюється. Аналогічної правової позиції додержується й Вищий господарський суд України, що підтверджується постановою від 13.04.2011 у справі № 02/56-76 (06/57-76), постановою від 20.07.2011 у справі № 14/108-10, постановою від 22.06.2011 у справі № 2/186, постановою 02.02.2011 у справі № 11/111-10.

Позивач у своїх поясненнях зазначає, що зменшення частки ОСОБА_3 у статутному капіталі TOB «ТРК «Андсер»відбулось шляхом відступлення її частини на користь TOB «Джі Ем Джі ТВ»без укладення окремого правочину щодо переходу права на частку у статутному капіталі. Таке відступлення відбулось виключно шляхом фіксації результатів волевиявлення учасників TOB «ТРК «Андсер»у рішенні загальних зборів, оформленому протоколом від 17.09.2008р. Вказаний порядок перерозподілу часток у статутному капіталі відповідно до статті 147 ЦК України та статті 53 Закону України «Про господарські товариства», на думку позивача, допускається виключно у випадку, якщо набувачем є особи, які мають правовий статус учасника товариства. Позивач вважає, що істотною умовою для правомірності переходу права на частку позивача у статутному капіталі до TOB «Джі Ем Діж ТВ»на підставі оспорюваного рішення загальних зборів TOB «ТРК «Андсер»є факт набуття останніми правового статусу учасників вказаного господарського товариства.

Позивач зазначає, що учасником товариства з обмеженою відповідальністю є фізична або юридична особа, яка на момент свого вступу до товариства внесла в установленому законом порядку внесок до статутного капіталу або іншим чином придбала право на частку у статутному капіталі. На думку позивача, імперативні вимоги закону забороняють звільняти учасника товариства від обов'язку внесення вкладу до статутного капіталу.

Позивач вважає, що прийняття до складу товариства з обмеженою відповідальністю осіб, які не внесли в установленому законом порядку вклади до статутного капіталу або не набули корпоративних прав на підставі відповідних цивільно-правових угод не допускається. Саме набуття будь-якою особою корпоративних прав передує отримання даною особою статусу учасника товариства.

Згідно рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», оформленого протоколом від 17.09.2008, вирішено включити до складу учасників даного товариства TOB «Джі Ем Джі ТВ». Позивач зазначає, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази внесення названою особою вкладів до статутного капіталу або набуття нею права на частку у статутному капіталі в інший не заборонений законом спосіб на час їх включення до складу учасників TOB «ТРК «Андсер»на підставі рішення загальних зборів, оформленого протоколом від 17.09.2012.

Позивач вважає, що учасником товариства з обмеженою відповідальністю може бути виключно особа, яка володіє часткою у статутному капіталі і повністю або частково її внесла на час включення до складу учасників, а також враховуючи, що на момент прийняття оспорюваного рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»про включення TOB «Джі Ем Джі ТВ»до складу учасників товариства останні не здійснили внесення вкладів до статутного капіталу у будь-якій формі, на думку позивача, можливо дійти висновку, що TOB «Джі Ем Джі ТВ»не набуло правового статусу учасника TOB «ТРК «Андсер»на момент проведення загальних зборів учасників даного товариства, прийняті на яких рішення оформлено протоколом від 17.09.2008.

До господарського суду 02.08.2012р. (вх.суду № 23968/2012). та від 03.08.2012р. (вх суду 24087/2012) від позивача по справі надійшли заяви про уточнення позовних вимог .

Відповідно до останньої заяви про уточнення позовних вимог від 03.08.2012р. (вх суду 24087/2012) позивач просить:

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639), оформлене протоколом від 17.09.2008 року, а також усі інші рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639) про внесення змін, доповнень та інше до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»з 17.09.2008 по теперішній час, оформлені протоколами загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер».

Визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»в новій редакції, який затверджений рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», яке оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, та усі зміни та доповнення, нові редакції до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», зокрема, зареєстровані виконавчим комітетом Одеської міської ради 23.09.2008 року за реєстраційним № 15561050004021516; 29.09.2008р. за реєстраційним № 15561050005021516 та 29.12.2011 р. за реєстраційним № 15561050014021516.

Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер», які проведені державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради 23.09.2008р. за реєстраційним № 15561050004021516; 29.09.2008р. за реєстраційним № 15561050005021516 та 29.12.2011р. за реєстраційним № 15561050014021516.

Розпорядженням голови господарського суду Одеської області від 03.05.2012р., в зв`язку з перебуванням судді Никифорчука М.І. на лікарняному справу № 5017/677/2012 передано на розгляд судді господарського суду Одеської області -Погребній К.Ф.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 03.05.2012р. суддя Погребна К.Ф. прийняла справу №5017/677/2012 до свого провадження.

Розпорядженням голови господарського суду Одеської області від 18.06.2012р. справу № 5017/677/2012 передано на розгляд судді господарського суду Одеської області Никифорчуку М.І.

Ухвалою господарського суду від 18.06.2012р. суддя Никифорчук М.І. прийняв до свого провадження справу № 5017/677/2012.

15.08.2012р. до господарського суду Одеської області від Відділу державних реєстраторів Виконавчого комітету Одеської міської ради надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, в зв'язку із знаходженням у відпустці та неможливістю державного реєстратора Відділу державних реєстраторів Виконавчого комітету Одеської міської брати участь у судовому засіданні.

Суд відмовляє у задоволенні клопотання Відділу державних реєстраторів Виконавчого комітету Одеської міської ради про відкладення розгляду справи, у зв'язку з недоведеністю.

Відповідачі 2, 3, 4 та третя особа в судове засідання не з'явились, були повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи. Причини неявки суду не повідомили.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути дану справу за відсутністю представників відповідачів 2, 3, 4 та третьої особи, згідно правил ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Вислухавши представників позивача та відповідача 1, проаналізувавши надані докази, господарський суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до статті 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Як випливає з матеріалів справи, в грудні 1996 року, Позивач разом із своєю матір'ю, ОСОБА_4, заснував Товариство з обмеженою відповідальністю «Андсер», яке в 2001 році згідно рішенням загальних зборів учасників перейменовано у TOB «Телерадіокомпанія «Андсер»( TOB «ТРК «Андсер»).

У відповідності до редакції статуту TOB «ТРК «Андсер»станом на 2001 рік учасниками вказаного товариства виступили ОСОБА_3 з часткою у статутному капіталі в розмірі 55 %, вартість якої становила 5 500, 00 грн., та ОСОБА_4, з часткою у статутному капіталі в розмірі 45 %, вартість якої становила 4 500, 00 грн.

17.09.2008 рішенням Загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер», яке оформлено відповідним протоколом, вирішено включити до складу учасників товариства TOB «Джі Ем Джі ТВ»(Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців TOB «Джі Ем Джі ТВ»перейменовано 17.02.2010 у TOB «Муніципальний інформаційно-обчислювальний центр»); виключити ОСОБА_4 зі складу учасників товариства, розподілити частки в статутному капіталі товариства наступним чином: TOB «Джі Ем Джі ТВ» володіє часткою в розмірі 80 %, що становить 8 000, 00 грн., ОСОБА_3 володіє часткою в розмірі 20%, що становить 2 000, 00 грн.

У зв'язку з викладеним, рішенням зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. затверджений статут вищевказаного товариства у новій редакції, який зареєстрований 23.09.2008 державним ресторатором виконавчого комітету Одеської міської ради за номер 15561050004021516.

Позивач вважає, що рішення загальних зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»від 17.09.2008р. є незаконним, у зв'язку з чим є незаконними й затверджені та зареєстровані згідно вказаного рішення зміни до установчих документів товариства. На думку позивача, вищезазначене рішення зборів учасників TOB «ТРК «Андсер»має бути визнане недійсним в судовому порядку, зокрема, з огляду на наступні обставини.

У відповідності до частини 5 статті 61 закону України «Про господарські товариства»(далі -Закон) про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.

На думку позивача, загальні збори учасників TOB «ТРК «Андсер», які відбулись 17.09.2008р., проведено з порушенням вимог вказаної статті Закону, оскільки учасники товариства взагалі не повідомлялись про час та місце проведення зборів. Порядок денний вказаних загальних зборів учасників: формувався у день прийняття рішення та оформлення відповідного протоколу.

Позивач вважає, що в результаті недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів учасників порушено його права як учасника господарського товариства, оскільки він не міг належними чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, наслідком чого стало прийняття заздалегідь невірних рішень, які насправді не відповідають справжній волі та його волевиявленню.

Згідно частини 3 пункту 17 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»від 24.10.2008р. № 13 підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства, зокрема, можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства. В пункті 21 цієї ж Постанови визначено, що рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України «Про господарські товариства». Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного та викладеного позивачем у позові, уточненнях до позову, поясненнях, позивач вважає, що при прийнятті оспорюваного рішення загальними зборами учасників TOB «ТРК «Андсер», які проведені 17.09.2008р., порушено процедуру скликання та проведення таких зборів, що є достатньою підставою для визнання -недійсним оспорюваного рішення.

Відповідно до ст. 58 Закону України «Про господарські товариства»( в редакції Закону України, що була чинною на момент проведення загальних зборів) вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному (складеному) капіталі.

Загальні збори учасників товариства обирають голову товариства.

Ця норма закону кореспондуються з п. 9.2 Статуту ТОВ «Телерадіокомпанія «Андсер»у редакції 2001р.

Відповідно до ст. 41 Закону України «Про господарські товариства»( в редакції Закону України, що була чинною на момент проведення загальних зборів) вищим органом акціонерного товариства є загальні збори товариства. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та виду акцій, власниками яких вони є. Акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів , яку має кожний учасник. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів.

Протокол загальних зборів акціонерів підписується головою і секретарем зборів і не пізніш як через три робочих дні після закінчення зборів передається виконавчому органу акціонерного товариства.

Відповідно до п.9.5 Статуту ТОВ «Телерадіокомпанія «Андсер»у редакції 2001р. голова загальних зборів організує ведіння протоколу. Книга протоколів повинна бути у будь-який час надана учасникам товариства.

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про господарські товариства»( в редакції Закону України, що була чинною на момент проведення загальних зборів) про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. Будь-який з акціонерів має право вносити свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів не пізніш як за 30 днів до їх скликання. Рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається виконавчим органом товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш як 10 відсотками голосів, вносяться до порядку денного обов'язково. Рішення про зміни в порядку денному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаченому статутом.

До скликання загальних зборів акціонерам повинна бути надана можливість ознайомитись з документами, пов'язаними з порядком денним зборів.

Відповідно до ч. 5 ст. 61 Закону України «Про господарські товариства»( в редакції Закону України, що була чинною на момент проведення загальних зборів) про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

Відповідно до чинного законодавства, підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників господарського товариства можуть бути порушення вимог закону під час скликання та проведення загальних зборів Товариства, та порушення прав чи законних інтересів учасника Товариства.

Суд погоджується з доводами позивача щодо порушення та недотримання процедури скликання загальних зборів учасників товариства. Ні одна із сторін не надала належних доказів повідомлення учасників товариства про проведення загальних зборів, що є порушенням частини 5 статті 61 закону України «Про господарські товариства»(далі -Закон) про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.

Згідно частини 3 пункту 17 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»від 24.10.2008р. № 13 підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства, зокрема, можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства. Відповідно до п. 21 цієї ж Постанови визначено, що рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України «Про господарські товариства». Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

Крім того, суд зазначає що не було дотримано процедури проведення загальних зборів Товариства, які відбулися 17.09.2008р.

Суд погоджується з доводами позивача, що протокол загальних зборів учасників ТОВ «Телерадіокомпанія «Андсер» від 17.09.2008р. не містить даних про головуючого на зборах учасників Товариства та не містяться цивільно-правових підстав відчуження учасниками Товариства своїх часток третім особам, та результатів підрахунку голосів, що є порушенням процедури проведення зборів.

Крім того, суд зазначає, що дійсно цивільно-правова угода підстав для відчуження корпоративних прав як усна угода (правочин в усній формі) не відповідає вимогам законодавства, що встановлені для даного виду правочинів.

Правочин має відповідати вимогам ст. 203 Цивільного кодексу України і вчинятися у формі, встановленій ч. 1 ст. 206 Цивільного кодексу України де передбачено, що усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Враховуючи вимоги ст.ст. 206, 208 Цивільного кодексу України про те, що у письмовій формі належить вчиняти:

1) правочини між юридичними особами;

2) правочини між фізичною та юридичною особою, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу;

3) правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу;

В матеріалах справи відсутні докази внесення Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЖІ ЕМ ДЖІ ТВ" суми у розмірі 8000грн., що складає , як зазначено у протоколі від 17.09.2008р., 80 % частки в Статутному капіталі ТОВ «Телерадіокомпанія «Андсер».

Тобто, вбачається відсутність підстав відповідно до яких було здійснено перерозподіл часток в Статутному капіталі.

Твердження позивача, зазначені в заяві про доповнення позову та уточнення позовних вимог, наданій до суду 23.04.2012р., щодо того, що 10% Статутного капіталу товариства, належить ОСОБА_5 суд до не приймає, у зв'язку з необгрунтованістю.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про господарські товариства»( в редакції Закону України, що була чинною на момент проведення загальних зборів) зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Відповідно до вимог діючого законодавства державної реєстрації щодо зміни засновників та перерозподіл частки, змін до Статуту здійснено не було.

Також суд не приймає до уваги посилання відповідача 1 у додаткових поясненнях до відзиву на абз. 3 п. 24 Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, яке затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.98 № 740 та зазначає, що Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.98р. № 740 якою затверджено Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, , втратила чинність з 1 липня 2004 року, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2003 року N 1821.

У задоволенні прохання відповідача 1, яке зазначене у відзиві на позов та додаткових поясненнях до відзиву на позов щодо застосування строків позовної давності при розгляді справи № 5017/677/2012 суд відмовляє.

Суд вважає, що строки позовної давності в даному випадку не можуть бути застосовані. Відповідно до статті 100 Цивільного кодексу України право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі. Згідно пункту 1 частини 1 статті 268 цього ж Кодексу позовна давність не поширюється на вимогу, що випливає із порушення особистих немайнових прав.

Відповідач 1 у додаткових поясненнях до відзиву на позов зазначає, що Позивач реалізуючи свої права учасника товариства 26.09 .2008р. надав до Товариства заяву про вихід зі складу учасників товариства.

Відповідач 1 вважає, що оскільки Позивач за своєю волею вийшов із учасників Товариства, дія п. г ) ст. 10 Закону України «Про господарські товариства»на нього вже не розповсюджується.

Суд не приймає зазначений доказ та посилання на нього відповідача 1, так як предметом спору є визнання недійсним рішення загальних зборів Товариства оформленого протоколом від 17.09.2008р .

Згідно вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 - задовольнити повністю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639, адреса: 65009, м.Одеса, Гагарінське плато, буд.5-б, 20-й поверх), оформлене протоколом від 17.09.2008 року, а також усі інші рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639) про внесення змін, доповнень та інше до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639) з 17.09.2008р. по теперішній час, оформлені протоколами загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639).

Визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639, адреса: 65009, м.Одеса, Гагарінське плато, буд.5-б, 20-й поверх) в новій редакції, який затверджений рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639), яке оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, та усі зміни та доповнення, нові редакції до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639), зокрема, зареєстровані виконавчим комітетом Одеської міської ради 23.09.2008 року за реєстраційним № 15561050004021516; 29.09.2008р. за реєстраційним № 15561050005021516 та 29.12.2011 р. за реєстраційним № 15561050014021516.

Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Андсер»(код ЄДРПОУ 24542639, адреса: 65009, м.Одеса, Гагарінське плато, буд.5-б, 20-й поверх), які проведені державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради 23.09.2008р. за реєстраційним № 15561050004021516; 29.09.2008р. за реєстраційним № 15561050005021516 та 29.12.2011р. за реєстраційним № 15561050014021516.

Повне рішення складено 20.08.2012 р.

Суддя Никифорчук М.І.

Дата ухвалення рішення15.08.2012
Оприлюднено27.08.2012
Номер документу25710609
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/677/2012

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Постанова від 26.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 14.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 25.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 12.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 24.10.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Рішення від 15.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні