Постанова
від 28.08.2012 по справі 2а/0470/7326/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2012 р. Справа № 2а/0470/7326/12 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Власенко Д.О. , розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» про стягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області 05 липня 2012 року звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» в якому просило стягнути з відповідача на його користь заборгованість по єдиному внеску у сумі 1348,38 грн. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що внаслідок порушення вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-VI відповідач має заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідачу ухвала про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі надіслана на адресу, що вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, рекомендованим поштовим відправленням, але повернута на адресу суду 14 серпня 2012 року у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Згідно частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши письмові докази, проаналізувавши чинне законодавство, приходжу до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що Дочірнє підприємство «Славяна» Закрите акціонерне товариство «Славяна» (код ЄДРПОУ 24990668) зареєстроване Петриківською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області у якості юридичної особи, що підтверджується Довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці /а.с. 10/.

Управлінням Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області зареєстровано звіт, наданий Дочірнім підприємством «Славяна» Закритим акціонерним товариством «Славяна» за квітень 2012 року, згідно якого до сплати підлягає загальна сума єдиного внеску у розмірі 1348,38 грн. /а.с. 4-6/.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою єдиного внеску за квітень 2012 року у відповідача виникла заборгованість (недоїмка) перед Управлінням Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області у сумі 1348,38 грн.

На адресу Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» було направлено Управлінням Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області вимогу про сплату боргу № Ю 2 від 05 червня 2012 року щодо сплати заборгованості по єдиному внеску у сумі 19555,22 грн. /а.с. 7-8/. Дану вимогу відповідач отримав у червні 2012 року, про що особисто розписався бухгалтер підприємства у корінці вимоги /а.с. 9/.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI, яким внесено зміни до Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне забезпечення».

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно ч. 2-4 ст. 25 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

Підпунктом 1 пункту 2 статті 6 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України №21-5 від 27.09.2010 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції від 27.10.2010 року за № 994/18289 на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню і сплати в установлені строки та в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зокрема в п.4.1 наведеної Інструкції встановлено, що підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання проводять щомісячне нарахування єдиного внеску на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводяться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу).

Єдиний внесок нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати. Нарахований за відповідний базовий звітний календарний місяць єдиний внесок сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховується єдиний внесок.

З огляду на викладене, приходжу до висновку, що рішення про застосування штрафних санкцій та пені відповідачем не оскаржувались, сума заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на момент винесення судового рішення, не погашена, у зв'язку з чим підлягає примусовому стягненню в судовому порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4-12, 41, 94, 128, 158-163, 183-2, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» (код ЄДРПОУ 24990668, р/р 26001301170495 у Дніпродзержинській філії відділення «Промінвестбанку», МФО 305501) на користь Управління Пенсійного фонду України у Петриківському районі Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 25006972) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 1348,38 грн. (одна тисяча триста сорок вісім гривень 38 копійок).

Судові витрати по справі не стягуються.

Відповідно до положень п. 8 ч. 6 ст. 183-2 КАС України постанова підлягає негайному виконанню відповідачем.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.ст. 183-2, 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.О. Власенко

Дата ухвалення рішення28.08.2012
Оприлюднено29.08.2012
Номер документу25752700
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/7326/12

Ухвала від 10.07.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Постанова від 28.08.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні