Постанова
від 26.10.2009 по справі 2а-783/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 жовтня 2009 року № 2а-783/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого судді Винокурова К.С. при секретарі судового засідання Давиденко Д.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

За позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Коростень

до Акціонерного товариства закритого типу «Міжрегіональна академія управління персоналом»

про стягнення заборгованості в розмірі 231,36 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Управління Пенсійного фонду України в м. Коростень (надалі Позивач) звернувся до суду з позовом про відшкодування витрат на виплату пенсій з Акціонерного товариства закритого типу «Міжрегіональна академія управління персоналом»(надалі ЗАТ «МАУП»або відповідач) 231,26 грн. заборгованості на відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на день розгляду спору за відповідачем обліковується заборгованість до Пенсійного фонду України на відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів.

Так, на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Коростень перебуває два пенсіонери, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і набули частину наукового стажу в період роботи в Коростенській філії ЗАТ «МАУП», що не має статусу юридичної особи.

За період з березня 2008р. у відповідача виникла заборгованість по відшкодуванню коштів на виплату різниці у розмірі наукової пенсії громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2, розмір якої складає 231,36 грн.

Позивач зазначає, що вказана різниця у розмірі 231,36 грн. відповідачем в порушення ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»від 13.12.1991 № 1977-XII та п. 3 «Порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств і організацій згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 № 1826, до Пенсійного фонду України сплачена не була, а тому просить стягнути її у судовому порядку.

Представник відповідача не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Матеріалами справи підтверджено, що громадянин ОСОБА_1 має науковий стаж роботи в Коростенській філії ЗАТ «МАУП»2 роки 8 місяців, виходячи з загального наукового стажу 22 роки 5 місяців, що становить 11,89 % частки різниці у розмірі пенсії, та громадянин ОСОБА_2 має науковий стаж роботи в Коростенській філії ЗАТ «МАУП»1 місяць, виходячи з загального наукового стажу 28 років 8 місяців, що становить 0,29 частки різниці у розмірі пенсії перебувають на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України м. Коростень, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і набули частину наукового стажу в період роботи в Коростенській філії ЗАТ «МАУП», що відповідачем не спростовано.

У відповідності до Постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників державних підприємств, установ, організацій, перебування на яких дає право на призначення пенсій та виплати грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 22.11.2001 № 1571 та «Про реалізацію частини другої статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 22.11.2001 № 1570, громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було призначено пенсію наукового працівника.

Наданими позивачем до матеріалів справи розрахунками (повідомленнями) про суму, виплачену науковим працівникам громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пенсії, за період 01 березня 209р. по 31 грудня 2008р. підтверджено, що за вказаний період останнім було нараховано та виплачено з Пенсійного фонду України пенсію, призначену за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», гр. ОСОБА_1 у сумі 4 735,05 грн., в т.ч. суму пенсії у розмірі 2 997,60 грн., обчисленої відповідно до інших законодавчих актів; гр. ОСОБА_2 у сумі 16 665,57 грн., в т.ч. суму пенсії у розмірі 8 234,98 грн., обчисленої відповідно до інших законодавчих актів.

Різниця між сумою пенсії призначеної за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник відповідача як державного небюджетного підприємства, склала 1 737,45 грн. у ОСОБА_1 і 8 430,59 грн. - у ОСОБА_2

За період з 01 березня 2008 року по 31 грудня 2008 року згідно з наданим розрахунком позивача у відповідача (наявний в матеріалах справи) утворилась заборгованість в сумі 231,36 грн., таким чином загальна сума заборгованості станом на день розгляду справи становить 231,36 грн.

Наведенні розрахунки відповідають положенням законодавства, фактичним обставинам справи та відповідачем не спростовані.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»від 13.12.1991 № 1977-XII різниця між сумою призначеної пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Відповідно до п. 3, 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 372, (далі -Порядок № 372) фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації. Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення.

З наведених норм вбачається, що на відповідача як на небюджетне підприємство (копія установчих документів та довідки з ЄДРПОУ -в справі) покладено обов'язок щодо сплати до Пенсійного фонду різниці між сумою пенсії призначеної за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник відповідача.

Пунктом 5 Порядку № 372 встановлено, що зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Як свідчать матеріали справи, пенсія гр. ОСОБА_1 і ОСОБА_2 призначена Управлінням Пенсійного фонду України в місті Коростені.

До матеріалів справи долучено належним чином засвідченні копії повідомлень позивача за період з 01.03.208р. по 31.12.2008р., якими відповідачу, серед іншого, щомісячно визначалася до сплати різниця між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам відповідача - гр. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 231,36 грн.

Фактичне отримання відповідачем вказаних повідомлень підтверджується відповідними підписами на поштових повідомленнях про їх вручення (копії в матеріалах справи). Доказів їх оскарження в судовому чи адміністративному порядку суду не надано.

Визначена зазначеними повідомленнями сума зобов'язання, зокрема в розмірі 231,36 грн., у встановлений законодавством термін відповідачем сплачена не була, що ним не заперечується.

Доказів її сплати станом на день розгляду спору суду не надано.

З урахуванням наведеного судом встановлено, що різниця між сумою пенсії, призначеної науковому працівнику відповідача за період з 01.03.2008 по 31.12.2008р. за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 231,36 грн. відповідачем в порушення ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»від 13.12.1991 № 1977-XII та п. 5 Порядку № 372 до Пенсійного Фонду України сплачена не була.

Пунктом 2 статті 13 розділу 15 Перехідні положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі -Закон № 1058-ІV) встановлено, що у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Відповідно до 8 Порядку № 372 у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV передбачено право органів Пенсійного фонду звертатись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відносини, що склалися між позивачем та відповідачем є публічно-правовими відносинами, виходячи із змісту ст. 3 та п. 2 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України.

В даному випадку орган Пенсійного фонду виступає як "суб'єкт владних повноважень" при здійсненні ним владних управлінських функцій на основі законодавства, а саме: здійснює функції контролю за сплатою сум, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії.

Беручи до уваги те, що різниця між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам відповідача за період з 01.03.2008р. по 31.12.2008р. за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 231,36 грн. відповідачем, в порушення ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»від 13.12.1991 № 1977-XII та п. 5 Порядку № 372 до Пенсійного фонду України, сплачена не була, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Акціонерного товариства закритого типу Міжрегіональної академії управління персоналом (03039, м. Київ, вул. Фрометівська, 2, р/р 26004300289901 в АКБ ТАС-Комерцбанк м. Києва, МФО 300164, код ЄДРПОУ 00127522) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Коростень Житомирської області (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Сосновського, 46, р/р 256033001646 в Обласному управлінні Ощадбанку по м. Житомир, МФО 311647, код ЄДРПОУ 20405199) 231,36 грн. (двісті тридцять одну гривню 36 копійок) заборгованості на відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі -16.11.2009р.

Дата ухвалення рішення26.10.2009
Оприлюднено31.08.2012
Номер документу25783556
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-783/09/2670

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні