Рішення
від 28.08.2012 по справі 5010/1034/2012-п-12/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 серпня 2012 р. Справа № 5010/1034/2012-П-12/21

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Матуляк П. Я. , при секретарі судового засідання Михалевич А. Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Прокурора Кіцманського району в інтересах держави в особі Кіцманської районної ради, вул. Незалежності, 83, м.Кіцмань, Кіцманський район, Чернівецька область,59300

до відповідача: фізичної особи-підприємця Гуцуляка Олега Васильовича вул. Плешкан, 43 б, м.Снятин,Івано-Франківська область,78300

про стягнення заборгованості по орендній платі в сумі 9576,6 грн.

за участю представників сторін:

Від позивача: Буковей В.В., (довіреність №166 від 23.08.12р. - начальник відділу)

Від позивача: Рокочом Р.Т., (довіреність №165 від 23.08.12р. - головний спеціаліст)

Учасник судового засідання: Ворох А.В., (посвідчення №172 від 20.07.11р. - помічник прокурора м. Івано-Франківська)

Від відповідача: не з"явився.

встановив , що прокурор Кіцманського району в інтересах держави в особі Кіцманської районної ради звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до фізичної особи-підприємця Гуцуляка Олега Васильовича про стягнення 9 576грн.60коп. заборгованості по орендній платі.

Позовні вимоги мотивовано порушенням відповідачем прийнятих на себе зобов"янь згідно договору оренди приміщення №32/2 від 15.05.10 в частині сплати орендної плати.

Ухвалою суду від 15.08.12 порушено провадження у справі та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 28.08.12.

В судовому засіданні представники позивача та прокуратури підтримали заявлений позов з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з"явився, докази повідомлення відповідача належним чином про час та дату судового засідання у суду відсутні.

Разом з тим, частиною 3 статті 22 ГПК України встановлено обов"язок сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальним правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно п.3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції (із змінами, внесеними згідно з Постановою Вищого господарського суду N 3 від 23.03.2012) якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Ухвалу суду від 15.08.12 надіслано відповідачу за належною адресою, зазначеною позивачем у позовній заяві, і цю ухвалу не повернуто суду підприємством зв'язку, що дає підстави для висновку суду про повідомлення відповідача належним чином про час та місце судового розгляду.

За таких обставин, згідно ст.75 Господарського процесуального кодексу України та ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши матеріали справи, із врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, вислухавши представників позивача, всебічно і повно з"ясувавши всі обставини, на яких грунтуються вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

15.05.10 між Кіцманською районною радою (орендодавець) та фізичною особою-підприємцем Гуцуляком О.В. (орендар) укладено договір оренди приміщення №32/2 (а.с.10-12). Згідно п.1.1 даного договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування частину приміщення колишньої аптеки площею 44 кв.м , розташованого у смт.Лужани по вул.Гагаріна, 2 в та інвентар, зазначений у договорі. Майно є спільною власністю територіальних громад, а орендар користується ним протягом строку оренди(п.2.2 договору).

Пунктом 9.1 даного договору сторони погодили, що цей договір укладено терміном до моменту продажу вказаної будівлі через аукціон, але не більше як на два роки - до 15 травня 2012 року.

Згідно п.3.1 даного договору розмір орендної плати після укладання договору оренди встановлюється в розмірі 13,65 грн. за 1 кв. метр загальної площів в місяць на момент укладання договору. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

Згідно пункту 4.2 даного договору орендар зобов"язався своєчасно і у повному розмірі сплачувати орендну плату.

В порушення прийнятих на себе договірних зобов"язань відповідачем з липня 2011 року не сплачувалася належним чином орендна плата, внаслідок чого заборгованість відповідача перед позивачем за договором оренди приміщення №32/2 станом на 30.05.12 становить 9576грн.60коп., що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків від 30.05.12 , підписаним відповідачем без жодних зауважень та заперечень ( а.с.13).

Листами №33 від 30.04.12 та №41 від 30.05.12 (а.с.14,15) позивач звертався до орендаря з вимогою погасити існуючу заборгованість, однак відповіді на зазначені листи позивачем не отримано.

Доказів погашення даної суми заборгованості відповідачем суду не подано .

За змістом ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договір .

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов"язання виникають з підстав, передбачених ст.11 цього кодексу, зокрема, із договорів .

За змістом статей 759, 762 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Аналогічне положення закріплено у статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

За невиконання зобов'язань за договором оренди сторони несуть відповідальність, встановлену законодавчими актами України та договором (стаття 29 вказаного закону) .

В силу ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковий для виконання сторонами.

В контексті ст.9 Цивільного кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Статтею 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порядок та строк сплати орендної плати визначено розділом 3 даного договору : розмір орендної плати після укладання договору оренди втсановлюється в розмірі 13,65 грн. за 1 кв. метр загальної площі в місяць на момент укладання договору. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

Факт порушення відповідачем договірних зобов"язань підтверджується матеріалами справи, тому суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог щодо стягнення 9576грн.60коп. заборгованості з орендної плати .

В контексті викладеного позов підлягає до задоволення. При цьому судом враховано практику Вищого господарського суду України з розгляду подібних спорів , викладену, зокрема, у постановах від 17.05.12 у справі № 3/159-11 та від 08.05.12 у справі № 3/307 .

Судові витрати у відповідності до ст.49 ГПК України покласти на відповідача .

Керуючись ст.8,124 Конституції України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 9, 525, 526, 530, 629, 759, 762 Цивільного кодексу України , ст.ст.19, 29 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.193 Господарського кодексу України, ст.ст.49, 75, ст. 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов прокурора Кіцманського району в інтересах держави в особі Кіцманської районної ради до фізичної особи-підприємця Гуцуляка Олега Васильовича про стягнення 9576грн.60коп. заборгованості по орендній платі задовольнити .

Стягнути з фізичної особи-підприємця Гуцуляка Олега Васильовича (вул.Плешкан, 43 б , м.Снятин Івано-Франківської області, код 20041524811) 9576грн.60коп. (дев"ять тисяч п"ятсот сімдесят шість гривень шістдесят копійок) заборгованості з орендної плати на користь Кіцманської районної ради(м.Кіцмань Чернівецької області, вул.Незалежності, 83 , код ЄДРПО 21424460).

Стягнути з фізичної особи-підприємця Гуцуляка Олега Васильовича (вул.Плешкан, 43 б , м.Снятин Івано-Франківської області, код 20041524811) 1073 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні) судового збору (найменування суду Господарський суд Івано-Франківської області код ЄДРПОУ суду 03499939 номер рахунку 31219206783002 одержувач Управління Державної казначейської служби України у м. Івано-Франківську Івано-Франківської обл. код ЄДРПОУ одержувача 37952250 банк одержувача Головне управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області МФО одержувача 836014 код класифікації доходів бюджету 22030001).

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 30.08.12

Суддя Матуляк П. Я.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Легінь О. В. 30.08.12

Дата ухвалення рішення28.08.2012
Оприлюднено31.08.2012
Номер документу25790324
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості по орендній платі в сумі 9576,6 грн

Судовий реєстр по справі —5010/1034/2012-п-12/21

Ухвала від 15.08.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Рішення від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні