Рішення
від 03.09.2012 по справі 5021/1113/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.09.12 Справа № 5021/1113/12.

за позовом: Шосткинської районної ради, м. Шостка, Сумська область

до відповідача: Виконавчого комітету Шосткинської міської ради, м. Шостка, Сумська область

про визнання права власності

суддя Заєць С. В.

представники:

від позивача: Буюн С.І., довіреність № 01-08/298 від 15.08.2012р.

від відповідача: не з`явився

у судовому засіданні брала участь секретар судового засідання Стефашина Ж. М.

Суть спору: позивач просить суд визнати право власності за ним на будівлю гуртожитку балансовою вартістю 32736 грн. 00 коп., розташовану за адресою: Сумська область. М. Шостка, пров. Колгоспний, буд. 1.

Згідно листа № 01-28/2313 від 15.08.2012р. відповідач не заперечує проти задоволення позову, просить розглядати справу за відсутності його представника.

У дане судове засідання представник позивача подав клопотання № 01-08/320 від 31.08.2012р., в якому просить долучити до матеріалів справи копію свідоцтва про державну реєстрацію позивача, копію довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, письмове підтвердження, що у провадженні іншого господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, а також немає рішення цих органів. Також позивач подав клопотання № 01-08/321 від 31.08.2012р., в якому просить долучити до матеріалів справи копію листа № 405 від 28.08.2012р. Шосткинського міського голови про відмову у видачі свідоцтва про право власності та державну реєстрацію. Дані клопотання позивача підлягають задоволенню, документи долучаються до матеріалів справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення повноважного представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази по справі в їх сукупності, суд встановив:

До спільної комунальної власності територіальних громад Шосткинського району належить будівля гуртожитку, що розташована за адресою: Сумська область, м. Шостка, пров. Колгоспний, буд. 1 балансовою вартістю 32736 грн. 00 коп.

Рішенням Шосткинської районної ради від 29.02.2008р. «Про закріплення майна спільної комунальної власності територіальних громад району» будівля гуртожитку була закріплена за ТОВ «Агрофірма «Лан» (а. с. 13-14), про що 20.03.2008р. з ТОВ «Агрофірма «Лан» було укладено договір про визначення умов використання майна спільної комунальної власності територіальних громад Шосткинського району, закріпленого в постійне користування (а. с. 15-16).

Як зазначав представник позивача в судовому засіданні правовстановлюючі документи на спірне майно на даний момент не збереглись, у зв`язку з чим відповідачем було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності та державну реєстрацію на будівлю гуртожитку (лист № 405 від 28.08.2012р.).

У відповідності до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 328 зазначеного Кодексу встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю. Право приватної власності є непорушним.

У відповідності до статті 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

В статті 316 цього Кодексу зазначено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Згідно ст. 182 Цивільного кодексу України, вимог Закону України «Про державну реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» і Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мінюсту від 07.02.2002р. № 7/5 та зареєстрованим в Мінюсті 18.02.2002р. за № 157/6445, з наступними змінами і доповненнями, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відсутність реєстрації за позивачем права власності на будівлю гуртожитку позбавляє його можливості в повній мірі реалізувати своє право щодо володіння, користування та розпорядження своїм майном на власний розсуд.

Переліком правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, який є додатком до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно встановлено, що правовстановлювальними документами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, зокрема, є рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Згідно ч. 5 ст. 11 Цивільного кодексу України, у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.

У відповідності до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Відповідний спосіб захисту прав та законних інтересів суб'єктів господарювання також міститься у статті 20 Господарського кодексу України. Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги котрого звернені до суду який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об'єктом цього позову є усунення невизначеності відносин права власності позивача щодо нерухомого майна. Підставою ж позову, є обставини, що підтверджують право власності позивача на майно.

Умовами задоволення позову про визнання права власності на майно є наявність у позивача доказів підтвердження в судовому порядку факту приналежності йому спірного майна на праві власності. Такими доказами можуть бути правопідтверджувальні документи, а також будь-які інші докази, що підтверджують приналежність позивачу спірного майна. Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом порядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно листа № 01-28/2313 від 15.08.2012р. відповідач не заперечує проти задоволення позову.

Отже, приймаючи до уваги все вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є правомірними та обґрунтованими, повністю підтверджуються матеріалами справи, у зв'язку з чим підлягають задоволенню у повному обсязі, тому керуючись ст. ст. 32, 33, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Шосткинською районною радою (41100, Сумська область, м. Шостка, вул. Карла Маркса, 54, код 04057876) право власності на будівлю гуртожитку балансовою вартістю 32736 грн. 00 коп., розташовану за адресою: Сумська область. м. Шостка, пров. Колгоспний, буд. 1.

Повне рішення складено 05.09.2012р.

СУДДЯ С. В. ЗАЄЦЬ

Дата ухвалення рішення03.09.2012
Оприлюднено10.09.2012
Номер документу25891068
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —5021/1113/12

Рішення від 03.09.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 16.08.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 27.07.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні