Постанова
від 04.09.2012 по справі 2а/1270/6107/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.3.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 вересня 2012 року Справа № 2а/1270/6107/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ципко О.В.

при секретарі - Гаркуші Ю.О.

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився,

від відповідача: Бугайова О.В. (довіреність від 25.07.2012)

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство "Дипломат" про припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

08 серпня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство "Дипломат" про припинення юридичної особи.

09 серпня 2012 року за вказаним адміністративним позовом було відкрито провадження та призначено до розгляду у скороченому провадженні. Відповідачу було надано час для надання заперечень проти позову.

У зв'язку з надходженням до суду заперечення проти адміністративного позову, 27.07.2012 року, на підставі ч.4 ст.183-2 КАС України, адміністративний позов був призначений до розгляду у відкритому судовому засіданні.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що перевіркою зробленою фахівцями державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська Луганської області ДПС встановлено, що відповідач зареєстрований виконавчим комітетом Луганської міської ради 08.08.2008 року № 13821070004015257.

Відповідач знаходиться на обліку в ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської області як платник податків з 11.08.2008 року.

Підприємство, у порушення вимог діючого законодавства не надає документи фінансової звітності (податкові декларації, розрахунки, баланс) до державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська Луганської області ДПС з 09.02.2011 року.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник відповідача під час судового засідання пояснив, що відповідач відноситься до малих підприємств, оскільки середня кількість працівників за 2011 звітний (календарний) рік склала 4 особи, а річний дохід від діяльності склав 16858,00грн., що не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньомісячним курсом НБУ.

Відповідач, перебуваючи у статусі малого підприємства, зобов'язане разом з річною податковою декларацією подавати річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Термін подання відповідачем податкової декларації, як платника податку на прибуток підприємства, встановлюється нормами п.49.18.ст.49 ПКУ, і складає 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду.

На виконання вищенаведених норм відповідачем 04.02.2012 року подано податкову декларацію за 2011 рік та додало до неї фінансову звітність за цей же період.

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що у задоволенні адміністративного позову слід відмовити з таких підстав.

Судом встановлено, що відповідач - ТОВ «Агентство «Дипломат» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 36073560) є юридичною особою, зареєстровано виконавчим комітетом Луганської області 08.08.2008 року за № 1 382 102 0000 015257місцезнаходження: 91021, м.Луганськ, вул.Андрія Ліньова, будинок 106, офіс 507 (а.с.14-17).

Відповідач взятий на облік в ДПІ в Артемівському районі у м. Луганську як платник податків з 11.08.2008 року за №06683 (а.с.7).

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно з пунктом 46.1 статті 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок (далі -податкова декларація) -документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків -фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючими органами є органи державної податкової служби -щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Пунктом 17 статті 11 Закону України "Про державну податкову службу"від 04.12.1990 року № 509-ХІІ органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до частини другої статті 38 Закону №755-IV підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до пункту 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Державної податкової адміністрації України від 22 грудня 2010 року № 979, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 30 грудня 2010 року № 1439/18734, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, керівнику органу державної податкової служби надано право звертатися до суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

В матеріалах справи міститься висновок начальника відділу обліку платника податків та обробки податкової звітності ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської область ДПС в якому зазначено, що остання звітність (податкові декларації, розрахунки, баланс) до державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська Луганської області ДПС надавалась з 09.02.2011 року (а.с.4).

Однак, інформація зазначена у висновку ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської область ДПС спростовується наданими у судовому засіданні представником відповідача:

звітною податковою декларацією з податку на прибуток підприємства за перший квартал 2012 року (а.с. 25-26, 34-35);

фінансовим звітом суб'єкта малого підприємництва за 2011 рік (а.с.27), що були подані відповідачем до ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської область ДПС відповідно до вимог ч.2 п.46.2. ст..46, п.49.18. ст..49 ПК України.

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Статтею 11 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно зі статтею 71 цього Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім розгляду справ про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкту владних повноважень.

Відповідачем надано суду заперечення проти адміністративного позову та докази, що спростовують твердження позивача про ненадання ТОВ «Агентство «Дипломат» податкової звітності.

Додатково суд зауважує, що в позові ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської область ДПС посилалась на порушення позивачем пункт 203.1 статті 203 Податкового кодексу України, який регламентує подачу податкової декларації з податку на додану вартість. Однак, представником відповідача надано суду заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ (а.с. 33), яка 22.02.2011 року була прийнята податковим органом разом із оригіналом свідоцтва, тобто обов'язок щодо звітування у ТОВ «Агентство «Дипломат» як у платника ПДВ закінчилось днем анулювання реєстрації (п. 184.6 ст. 184 Податкового кодексу України).

За наведених обставин, суд вважає позовні вимоги Державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство "Дипломат" про припинення юридичної особи такими, що не підлягають задоволенню. Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі ч.3 ст.160 КАС України у судовому засіданні 04 вересня 2012 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог ч.2 ст.167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", Закону України "Про систему оподаткування" суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство "Дипломат" про припинення юридичної - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 10.09.2012 року.

Суддя О.В. Ципко

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.09.2012
Оприлюднено11.09.2012
Номер документу25908792
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/6107/2012

Постанова від 04.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

Ухвала від 09.08.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні