Постанова
від 03.09.2012 по справі 2а/0370/2585/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2012 року Справа № 2а/0370/2585/12

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Валюха В.М.,

розглянувши в місті Луцьку в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Приватної дослідно-іноваційної компанії «Фейсі» про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Луцька об'єднана державна податкова інспекція Волинської області Державної податкової служби (далі - Луцька ОДПІ Волинської області ДПС, позивач) звернулася з адміністративним позовом до Приватної дослідно-іноваційної компанії «Фейсі» (далі - ПДІК «Фейсі», відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач як платник податків, у порушення вимог підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України), не подає до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Згідно із статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. Відповідно до пункту 67.2 статті 67 ПК України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців. На момент звернення до суду у відповідача податковий борг відсутній. Позивач просить припинити юридичну особу ПДІК «Фейсі» та зобов'язати державного реєстратора здійснити заходи, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» і спрямовані на припинення юридичної особи.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 13.08.2012 року було відкрито скорочене провадження в даній адміністративній справі (а. с. 1).

Копія ухвали від 13.08.2012 року про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі була надіслана відповідачу рекомендованою кореспонденцією за адресою місцезнаходження, що зазначена в витязі з електронного реєстру суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих Луцьким міськвиконкомом (а. с. 7 зворот), проте поштове відправлення повернулося на адресу суду із довідкою відділення поштового зв'язку «за закінченням терміну зберігання» та відбитком календарного штемпеля від 21.08.2012 року (а. с. 10), тобто, копія ухвали не була вручена відповідачу з незалежних від суду причин, а тому відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) слід вважати, що така копія ухвали вручена належним чином. Від відповідача у встановлений судом строк заперечень проти позову або заяви про визнання позову не надійшло, в зв'язку з чим суд вважає можливим розглянути справу в порядку скороченого провадження відповідно до статті 183-2 КАС України.

Суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши письмові докази, приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що з 13.06.1994 року ПДІК «Фейсі» зареєстроване як юридична особа за місцезнаходженням: Волинська область, місто Луцьк, вулиця Гордіюк, будинок 4а, квартира 13, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 12.06.2012 року, витягом з електронного реєстру суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих Луцьким міськвиконкомом (а. с. 7, а. с. 7 зворот). Відповідач з 15.12.1994 року взятий на облік як платник податків у Луцькій об'єднаній державній податковій інспекції (далі - Луцька ОДПІ), правонаступником якої є Луцька ОДПІ Волинської області ДПС, що підтверджується довідкою Луцької ОДПІ Волинської області ДПС про взяття на облік платника податків № 650 від 07.06.2012 року (а. с. 5), останні три роки встановлена податкова звітність відповідачем не подається, станом на 06.06.2012 року у відповідача відсутня заборгованість по платежах до бюджету, що підтверджується довідкою Луцької ОДПІ Волинської області ДПС про подання останньої звітності та відсутності заборгованості по платежах до бюджету № 100 від 06.06.2012 року (а. с. 6).

Згідно із пунктом 2 частини першої статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» (чинного до 31.12.2010 року) платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 ПК України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Пунктом 49.2 статті 49 ПК України визначено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 67.2 статті 67 ПК України передбачено право органів державної податкової служби в установленому законом порядку звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Згідно із частиною другою статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. Частиною першою статті 38 цього Закону визначено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Статтею 38 цього Закону також передбачено обов'язок державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та вчинити ряд дій, спрямованих на припинення юридичної особи.

Таким чином, оскільки відповідач не подавав більше як протягом одного року до Луцької ОДПІ Волинської області ДПС податкових декларацій, звітності, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, від нього не надійшло письмових заперечень проти позову, тому суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення шляхом прийняття постанови про припинення юридичної особи з направленням копії постанови в день набрання нею законної сили державному реєстратору для вчинення дій, передбачених статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Керуючись статтею 183-2 КАС України, на підставі статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Приватну дослідно-іноваційну компанію «Фейсі» (Волинська область, місто Луцьк, вулиця Гордіюк, будинок 4а, квартира 13, ідентифікаційний код 20120060).

Копію постанови в день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи Приватної дослідно-іноваційної компанії «Фейсі» та вчинення інших дій, передбачених статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя В.М.Валюх

Дата ухвалення рішення03.09.2012
Оприлюднено11.09.2012

Судовий реєстр по справі —2а/0370/2585/12

Постанова від 03.09.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Ухвала від 13.08.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні