Постанова
від 05.09.2012 по справі 2а/0570/10557/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2012 р. Справа № 2а/0570/10557/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 14 год. 15 хв.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Смагар С.В.

при секретарі Поддубному С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Добропільської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби

до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2», м. Добропілля

про стягнення з рахунків у банках податкової заборгованості у розмірі 169906 грн. 89 коп.

за участю представників:

від позивача: Килимника В.М. - за довір. від 14.06.2012р.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Добропільською об'єднаною державною податковою інспекцією Донецької області Державної податкової служби заявлено позов до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» про стягнення з рахунків у банках заборгованості з податку на прибуток у сумі 41072 грн. 53 коп., з податку на додану вартість у сумі 128681 грн. 19 коп., зі збору за забруднення навколишнього природного середовища у сумі 153грн. 17 коп., а взагалі - 169906 грн. 89 коп.

Правовою підставою стягнення представник позивача вважає норми статті 67 Конституції України, норми Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 року № 509- ХІІ (зі змінами та доповненнями), Податкового кодексу України.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце слухання справи належним чином повідомлений, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення, про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень суду не надав, заяви про розгляд справи без участі представника суду не надав.

Вислухавши у судовому засіданні представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази за своїм внутрішнім переконанням, суд встановив наступне.

Приватне підприємство «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» зареєстровано як юридична особа виконавчим комітетом Добропільської міської ради Донецької області, перебуває на податковому обліку платника податків у Добропільській об'єднаній державній податковій інспекції Донецької області Державної податкової служби, включене до ЄДРПОУ за номером 36700046.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пункт 1.1 статті 1 Податкового кодексу України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно з пунктом 36.1 статті 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Пунктом 36.5 статті 36 Податкового кодексу України передбачено, що відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно з підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пункту 58.1 статті 58 Податкового кодексу України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Податковим органом на підставі акту перевірки від 28 лютого 2012 №77/223-2/34550912 прийняті податкові повідомлення-рішення з податку на додану вартість від 12 березня 2012 року № 0000102340, яким до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра» застосована сума податкового зобов'язання у розмірі 31093 грн., від 12 березня 2012 року № 0000112340, яким до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра» застосована сума податкового зобов'язання за платежем забруднення навколишнього природного середовища у розмірі 170 грн., та від 12 березня 2012 року № 0000122340, яким застосована сума податкового зобов'язання за платежем податок на прибуток у розмірі 45241 грн. Податкові повідомлення-рішення були отримані зазначеним підприємством, в судовому чи адміністративному порядку ним не оскаржені.

Судом встановлено, що відповідно до протоколу загальних зборів від 24 січня 2012 року № 1 Приватне підприємство «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра» (ЄДРПОУ 34550912) реорганізовано шляхом приєднання до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» (ЄДРПОУ 36700046). Відповідно до акту прийому-передачі податкової заборгованості № 1 станом на 1 червня 2012 року Приватним підприємством «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра» передано Приватному підприємству «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» суму податкової заборгованості у розмірі 173644 грн. 73 коп.

Згідно пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податковим органом відповідачу була направлена податкова вимога від 7 червня 2012 року № 9, яка була ним отримана, у судовому чи адміністративному порядку не оскаржена.

Відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України пеня нараховується: після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Податковим органом відповідачу була нарахована пеня по податку на додану вартість у сумі 27 грн. 38 коп., по податку на прибуток - 127 грн. 19 коп., зі збору за забруднення навколишнього природного середовища - 02 коп.

Згідно пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Підпункт 14.1.93 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України передбачає, що кошти - гривня або іноземна валюта.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право: звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Доказів сплати податкового боргу у повному обсязі відповідач не надав суду. Наявність податкового боргу на час розгляду справи підтверджена податковим органом частково у розмірі 168336 грн. 39 коп. з урахуванням часткової сплати боргу відповідачем шляхом надання суду розрахунку суми заборгованості та довідки про наявність заборгованості та зворотного боку облікової картки відповідача станом на 4 вересня 2012 року.

Таким чином, суд дійшов висновку, що у відповідача станом на 4 вересня 2012 року існує податковий борг (з урахуванням часткової сплати) з податку на прибуток у сумі 39164 грн. 95 коп., з податку на додану вартість у сумі 129018 грн. 27 коп., зі збору за забруднення навколишнього природного середовища у сумі 153 грн. 17 коп., а взагалі - 168336 грн. 39 коп., який підлягає стягненню з розрахункових рахунків платника податків у обслуговуючих банках, що належить такому платнику податків.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги податкового органу підлягають задоволенню частково.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Добропільської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» про стягнення з рахунків у банках заборгованості з податку на прибуток у сумі 41072 грн. 53 коп., з податку на додану вартість у сумі 128681 грн. 19 коп., зі збору за забруднення навколишнього природного середовища у сумі 153грн. 17 коп., а взагалі - 169906 грн. 89 коп. задовольнити частково.

Стягнути з розрахункових рахунків Приватного підприємства «Добропільська ремонтно-експлуатаційна служба «Довіра-2» (85000, Донецька область, м. Добропілля, вул. Первомайська, буд. 40, код ЄДРПОУ 36700046) у банківських установах на користь бюджету (розрахункові відомості в матеріалах справи відсутні) заборгованість з податку на прибуток у сумі 39164 грн. 95 коп., з податку на додану вартість у сумі 129018 грн. 27 коп., зі збору за забруднення навколишнього природного середовища у сумі 153 грн. 17 коп., а взагалі - 168336 грн. 39 коп. (сто шістдесят вісім тисяч триста тридцять шість гривень тридцять дев'ять копійок).

В іншій частині позовних вимог у задоволенні відмовити.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 5 вересня 2012 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова в адміністративній справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання через Донецький окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Смагар С.В.

Дата ухвалення рішення05.09.2012
Оприлюднено12.09.2012
Номер документу25926148
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/10557/2012

Постанова від 05.09.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Смагар С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні