Постанова
від 29.08.2012 по справі 2а/1270/5832/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

29 серпня 2012 року Справа № 2а/1270/5832/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Матвєєвої В.В.

при секретарі: Захарової Ю.О.

за участю сторін:

представника позивача -

УПФУ в м. Красний Луч Луганської області: Зуєвої Я.А. (довіреність № 112/09-12 від 06.01.2012, дійсна до 31.12.2012)

представника відповідача -

ТОВ «Індодяг»: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Індодяг» про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 4159,86 грн., суд, -

В С Т А Н О В И В:

31 липня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Індодяг» про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 4159,86 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач зареєстрований в Управлінні пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

В порушення Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» відповідач не в повному обсязі сплачує страхові внески, у зв'язку з чим станом на момент звернення з даним позовом до суду виникла недоїмка по внескам за травень 2012 року у розмірі 4836,87 грн. Після часткової сплати відповідачем боргу в сумі 677,01 грн. не сплаченою залишається заборгованість в розмірі 4159,86 грн.

Управлінням пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області 03.07.2012 відповідачу була направлена вимога про сплату боргу № Ю-10 від 03.07.2012. Відповідач суму боргу, зазначеної у вимозі, у встановленому законом порядку протягом 10 днів з дня отримання такої вимоги, не оскаржив, борг в повному обсязі не сплатив.

У зв'язку з несплатою відповідачем недоїмки позивач звернувся з позовом до суду.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним в позові, просив позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином. 28.08.2012 факсимільним зв'язком надіслав відгук на позовну заяву, в якій зазначив про визнання позовних вимог в повному обсязі (а. с. 27). Просив провести розгляд справи за його відсутності.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши матеріали справи, оцінивши фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Індодяг» зареєстроване в Управлінні пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Індодяг» зареєстровано в якості суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи виконавчим комітетом Краснолуцької міської ради Луганської області 26.12.1996 (а. с. 11), про що внесено запис до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а. с. 15). Станом на 23.07.2012 державну реєстрацію відповідача не скасовано, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а. с. 17-18).

Станом на момент звернення позивача до суду з даним позовом недоїмка відповідача по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування складає 4159,86 грн. Зазначений борг виник за травень 2012 року, що підтверджується карткою особового рахунку платника (а. с. 6-7), звітом за травень 2012 року (а. с. 8-9), розрахунком суми боргу (а. с. 16), наданих позивачем до адміністративного позову.

Управлінням пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області 03.07.2012 була винесена вимога про сплату боргу № Ю-10 (а. с. 10). Вказана вимога була отримана посадовою особою відповідача 18.07.2012, про що свідчить підпис на поштовому повідомленні про отримання (а. с. 10).

Як було встановлено в судовому засіданні відповідач суму боргу, зазначеної у вимозі, у встановленому законом порядку протягом 10 днів з дня отримання такої вимоги, не оскаржив, борг в повному обсязі не сплатив.

Правовідносини, пов'язані зі сплатою страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування регулюються Конституцією України, Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058, який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

08.07.2010 прийнято Закон України № 2464 від 08.07.2010 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464), який набрав чинності з 01.01.2011 року, регулює правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є: роботодавці - підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Згідно звіту за травень 2012 року заборгованість відповідача по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становить 4836,87 грн. Представником позивача в судовому засіданні було зазначено, що відповідачем було частково сплачено недоїмку по сплаті єдиного внеску в сумі 677,01 грн., не сплаченою залишилась заборгованість в розмірі 4159,86 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону № 2464, у разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки

Як вбачається із матеріалів справи, загальна сума заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за травень 2012 року в розмірі 4159,01 грн. до теперішнього часу відповідачем до Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області не перерахована, вимога про сплату боргу № Ю-10 від 03.07.2012 у встановленому законом порядку не оскаржена.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З матеріалів справи вбачається, що вимога про сплату страхових внесків відповідачем не оскаржувалась.

Суд вважає, що позов Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Індодяг» про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 4159,86 грн. є доведеним та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 6, 9, 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», ст. ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Індодяг» про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 4159,86 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Індодяг» (юридична адреса: 94500, Луганська область, м. Красний Луч, вул. Орджонікідзе, 36, код 03052701, п/р 290282801365 Аб Укргазбанк, МФО 320478) на користь Управління пенсійного фонду України в м. Красний Луч Луганської області (місцезнаходження: 94513, Луганська область, м. Красний Луч, вул. Гірна, 2, р/р 25601301732 ФЛОУ Ощадбанк м. Луганськ, МФО 304665, код 21792399) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 4159,86 грн. (чотири тисячі сто п'ятдесят дев'ять гривень вісімдесят шість копійок).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови складено та підписано 03 вересня 2012 року.

СуддяВ.В. Матвєєва

Дата ухвалення рішення29.08.2012
Оприлюднено12.09.2012
Номер документу25926454
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/5832/2012

Постанова від 29.08.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

Ухвала від 02.08.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні