Рішення
від 30.10.2006 по справі 9/429-06-10991
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/429-06-10991

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" жовтня 2006 р.Справа  № 9/429-06-10991

За позовом:  Церкви Євангельських Християн-Баптистів  

До відповідача: Дальницької сільської ради Овідіопольського району Одеської області

Про визнання права власності на нерухоме майно

                                                                                                                     Суддя  Бакланова Н.В.

Представники:

Від позивача:  Демченко В.В. за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:  Позивач –Церква Євангельських Християн-Баптистів звернулася до відповідача Дальницької сільської ради Овідіопольського району Одеської області з позовом про визнання за Церквою Євангельських Християн-Баптистів (ідентифікаційний код юридичної особи 25030692) права власності на самочинно збудоване нерухоме майно –культові будівлі і споруди, що знаходяться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25, і позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –хоз. блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, але направив лист №893 від 16.10.2006р. про розгляд справи без участі його представника.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

В 1997р., згідно рішення Дальницької сільської ради № 236 від 11.04.1997 року позивач отримав у фактичне користування для будівництва молитовного будинку земельну ділянку загальною площею 0,50 га, що знаходиться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25.

          28.08.1997р. складено акт вибору вищевказаної земельної ділянки, який затверджено розпорядженням Овідіопольської райдержадміністрації від 21.04.1999 року      № 276.

          21.04.1999р. позивачеві надано архітектурно-планувальне завдання (АПЗ) № 33, яке затверджене начальником управління містобудування та архітектури Одеської облдержадміністрації від 09.07.1999 року № 07/4-143. Зазначене АПЗ видане на проектування об'єктів нового будівництва, а саме: молитовного будинку, Недільної школи, житлового будинку для священнослужителя Євангельської общини, Церкви Євангельських Християн-Баптистів.

           30.09.2004р., згідно рішення Дальницької сільської ради № 900-ХХIУ, позивач отримав дозвіл на відведення вищевказаної земельної ділянки для будівництва культових будівель і споруд, що знаходиться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25.

          Протягом останніх років позивачем здійснювалося будівництво культових будівель і споруд за вказаною адресою, у відповідності до цільового призначення земельної ділянки.

          Станом на сьогоднішній день, вже завершене будівництво культових будівель і споруд, що знаходяться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25. Фактично збудовано культові будівлі і споруди, що позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –господарчий блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди.

          У зв'язку з тим, що будівництво здійснювалося без належно затвердженого проекту, позивач стверджує, що не може оформити право власності на збудоване нерухоме майно у встановленому законодавством порядку.

30.10.2006р. на запит суду судовим експертом з будівельно-технічних досліджень об'єктів Бондарчуком М.В. надано висновок, згідно якого технічний стан об'єктів нерухомого майна –культових будівель і споруд Церкви Євангельських Християн-Баптистів, що знаходяться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25, і позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –хоз. блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди, відповідає вимогам існуючих в Україні державних будівельних норм та правил.

Оцінивши наявні в матеріалах та досліджені в судовому засіданні докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

За Законом України “Про власність” власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном (ст. 4). У цьому законі нічого не говориться про те, якими доказами власник повинен підтверджувати належність йому майна на праві власності. Водночас у ст. 49 Закону України “Про власність” встановлено принцип презумпції добросовісного (правомірного) володіння майном –володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.

Вирішуючи спори, пов'язані з правом власності, суд виходить з того, що підтвердженням наявності такого права можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють безпосередньо самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає (до нього переходить) право власності.

Згідно ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно, вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.  

Необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки, відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки, відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

На момент розгляду справи будівництво об'єктів завершено, фактично збудовані культові будівлі і споруди, що позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –господарчий блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди.

Земельна ділянка  відведена позивачу у встановленому законом порядку.

Порушень прав інших осіб судом не встановлено.

Як слідує з вище наведеного, позивач, на думку суду набув у встановленому законом порядку права власності на самочинне збудоване нерухоме майно, а саме культові будівлі і споруди, що позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –господарчий блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди, і згідно чинного законодавства за ним повинно бути визнано право власності на це майно.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу віднести за рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1.          Позов  задовольнити.

2.          Визнати за Церквою Євангельських Християн-Баптистів (Одеська область Овідіопольський район с. Санжійка вул. Набережна, 18, код 25030692) право власності на нерухоме майно –культові будівлі і споруди, що знаходяться за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Санжійка, вул.Чорноморська, 25, і позначені на плані: літ. „А1” –підвал, літ. „А” –церква, літ. „Б-2” –корпус, літ. „В-2” –корпус, літ. „Г” –їдальня, літ. „Д” –хоз. блок, літ. „Е” –альтанка, літ. „Ж” –альтанка, літ. „З” –альтанка, літ. „И” –туалет, літ. „К” –душова, літ. „Л” –навіс, літ. „в1” –ганок, літ. „в2” –сходи, літ. „б” – сходи, літ. „а” –ганок, №№ 1-6-І –споруди.  

3.          Стягнути з Дальницької сільської ради (67842 Одеська обл. Овідіопольський район с. Дальник вул. Леніна, 126) на користь Церкви Євангельських Християн-Баптистів (Одеська область Овідіопольський район с. Санжійка вул. Набережна, 18, код 25030692) витрати по сплаті державного мита в сумі 85 /вісімдесят п'ять/ грн. 00 коп., витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 /сто вісімнадцять/ грн. 00 коп.

Рішення набирає чинності в порядку ст. 85 ГПК України.

      Накази видати після набрання  рішенням законної сили.

Суддя                                                                                       Бакланова Н.В.

            

Дата ухвалення рішення30.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу259363
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/429-06-10991

Рішення від 30.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бакланова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні