Рішення
від 12.09.2012 по справі 43/5005/6526/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.09.12р. Справа № 43/5005/6526/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріально-промисловий комплекс", м. Дніпропетровськ

до Приватного підприємця ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором оренди

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: Леленко Ю.О. за дов. б/н від 02.09.12р, представник

від відповідача: ОСОБА_1 паспорт серії НОМЕР_2

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Індустріально-промисловий комплекс", м. Дніпропетровськ звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємця ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення від 03.02.2009 року в сумі 97 916,57 грн. та комунальні послуги у сумі 10 578, 70 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено зобов'язання за договором оренди нежитлового приміщення №0-06/09 від 03.02.2009 року в частині сплати орендної плати за користування нежитловим приміщенням та сплати вартості комунальних послуг.

До господарського суду 12.09.2012 року надійшла заява про збільшення позовних вимог, із якої вбачається, що заборгованість відповідача по сплаті орендної плати становить 97 916,57 грн., заборгованість за комунальні послуги -10 684,75 грн.

Присутній у судовому засіданні відповідач визнав позовні вимоги в повному обсязі.

В межах строків визначених ст. 69 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні оголошувалась перерва до 12.09.2012 року.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу представниками сторін не подавалось.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні 14.09.2012 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, дослідивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВИРІШИВ:

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Індустріально-промисловий комплекс", м. Дніпропетровськ (далі - позивач, орендодавець) та Приватним підприємцем ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ (далі - відповідач, орендар) укладено договір оренди нежитлового приміщення № 03-06/09 від 03.02.09р. (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1. договору, орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування нежитлове приміщення: споруду Центральної заводської лабораторії, Літера 100, 1-й поверх будівлі, кімнати № 13, 14, 15, загальною площею 91,7 квадратних метри (далі - приміщення), розташовані за адресою: АДРЕСА_1.

Пунктом 1.2. договору передбачено, що впродовж дії строку оренди приміщення використовується орендарем під пошив одягу.

Передача права користування приміщенням оформлюється продовж 10-ти днів після підписання даного договору актами приймання-передачі приміщень, які підписують уповноважені представники обох сторін (п. 2.1. договору).

Сума щомісячного орендного платежу за нежитлові приміщення: споруда Центральної заводської лабораторії Літера 100, 1-й поверх будівлі, кімнати № 13, 14, 15, загальною площею 91,7 квадратних метри складає 30,0 грн. за метр квадратний, в т.ч. ПДВ. Розмір орендної плати може бути змінений за згодою сторін у зв'язку із змінами встановлених законодавством розмірів (ставок) обов'язкових платежів (податків) і зміною кон'юктури ринку, а також встановленого НБУ курсу купівлі-продажу долара США (п. 3.1. договору).

Відповідно до п. 3.3. договору орендна плата сплачується орендарем шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок орендодавця впродовж 3-х банківських днів з моменту виставлення орендодавцем рахунку.

Відповідно до п. 11.1. договір вступає в силу з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі, і право на користування приміщеннями та відкритим майданчиком. Даний договір діє до 31.12.2009 року. Припинення дії договору оренди не звільняє орендаря від виконання зобов'язань, котрі виникли до припинення цього договору оренди або після припинення договору оренди, або пов'язані з ним.

На виконання умов договору позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування нежитлове приміщення: споруду Центральної заводської лабораторії, Літера 100, 1-й поверх будівлі, кімнати № 13, 14, 15, загальною площею 91,7 квадратних метри (далі - приміщення), розташовані за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується актом приймання - передачі нежитлового приміщення до договору №03-06/09 від 03.02.2009 року (а.с.37).

Відповідно до п.2.2. договору, повернення приміщення проводиться орендарем на основі актів приймання-передачі приміщені протягом 3-х днів з дня припинення дії договору.

На підставі акту приймання - передачі від 01.01.2012 року орендар передав, а орендодавець прийняв нежитлове приміщення: споруду Центральної заводської лабораторії, Літера 100, 1-й поверх будівлі, кімнати № 13, 14, 15, загальною площею 91,7 квадратних метри (далі - приміщення), розташовані за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.38).

Відповідно до актів здачі - прийняття робіт (надання послуг), які містяться в матеріалах справи, відповідачу надані послуги з оренди майна та комунальні послуги (а.с. 41-97).

Відповідач має заборгованість перед позивачем по орендній платі в розмірі 97 916,57 грн., що підтверджується актом звірки взаєморозрахунків від 01.01.2012 року (а.с.39-40).

Умовами договору передбачено, що орендар сплачує вартість комунальних послуг, які включають в себе: забезпечення електроенергією, подачу холодної води, сбір стічних вод, вивіз твердих побутових відходів, сезонне опалення, дезінфекція, дератизація (п.8.1. договору).

Пунктом 8.1.1. договору передбачено, що вартість комунальних послуг не входить в орендну плату, вказану в даному договорі. Орендар зобов'язується сплачувати вартість комунальних послуг одночасно з орендною платою на основі виставлених орендодавцем рахунків за комунальні послуги. Вартість комунальних послуг встановлюється орендодавцем із розрахунку орендованої орендарем площі приміщення. Відповідальність орендаря за несплату рахунків комунальних послуг, передбачена в п. 10.2. договору.

Заборгованість відповідача по оплаті за комунальні послуги складає 10 684,75 грн.

Доказів виконання зобов'язання по вищезазначеному договору на момент розгляду спору відповідач до господарського суду не надав.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець (позивач у справі) передає або зобов'язується передати наймачеві (відповідач у справі) майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ст. 762 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Загальна сума заборгованості складає 108 601,32 грн., яка підтверджена матеріалами справи, визнана відповідачем і підлягає стягненню.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 33, 34, 49, 82-85, 115-116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємця ОСОБА_1 (49023, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріально-промисловий комплекс" (49600, м. Дніпропетровськ, вул. Будьонного, 2А, код ЄДРПОУ 36296109) заборгованість по орендній платі в розмірі 97 916,57 грн. (дев'яносто сім тисяч дев'ятсот шістнадцять гривень 57 коп.), заборгованість вартості комунальних послуг в розмірі 10 684,75 грн. (десять тисяч шістсот вісімдесят чотири гривні 75коп.) та судовий збір в розмірі 2 172,10 грн. (дві тисячі сто сімдесят дві гривні 10 коп.).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя С.В. Мартинюк

Повне рішення складено 13.09.2012 року

Дата ухвалення рішення12.09.2012
Оприлюднено17.09.2012
Номер документу25986055
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/5005/6526/2012

Судовий наказ від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Рішення від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 05.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 15.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні