Постанова
від 26.07.2012 по справі 2а/0270/2977/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

26 липня 2012 р. Справа № 2а/0270/2977/12

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бошкової Юлії Миколаївни, розглянувши в порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом: Ленінського районного центру зайнятості м. Вінниці - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноекспорт"

про: стягнення допомоги по безробіттю

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся Ленінський районний центр зайнятості м. Вінниці (позивач, Ленінський РЦЗ м. Вінниці) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноекспорт" (відповідач, ОСОБА_1.) про стягнення допомоги по безробіттю.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Ленніським РЦЗ м. Вінниці надано статус безробітного ОСОБА_2 і призначено виплату допомоги по безробіттю. Внаслідок проведеної Ленінським РЦЗ м. Вінниці перевірки встановлено, що ОСОБА_2 необґрунтовано виплачено допомога по безробіттю за період з 26 вересня 2011 року по 04 квітня 2012 року, так як данні довідки про середню заробітну плату для розрахунку виплат на випадок безробіття не достовірні, а саме: заробітна плата у розрахунковому періоді не виплачувалась, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не перераховувався, що призвело до переплати на загальну суму 1 656,52 грн.

23.04.2012 року директором центру зайнятості було видано наказ № 78, яким встановлено строк для добровільного відшкодування претензійної суми. Враховуючи, що відповідачем кошти в сумі 1 656,52 грн.. в добровільному порядку не повернуті, тому позивач звернувся до суду з позовом про їх примусове стягнення.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, 26.07.2011р. на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі (вх.№19055).

Відповідач в судові засідання, призначені на 12.07.2012 року та на 26.07.2012 року, не з'явився з невідомих суду причин. Про час та місце розгляду справи був повідомлений завчасно та належним чином, шляхом направлення ухвали та судової повістки за адресою місця знаходження юридичної особи, яка вказана в позовній заяві, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення в матеріалах адміністративної справи (а.с.17,23).

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення справи, а особиста участь сторін в судовому засіданні - не обов'язкова, суд, у відповідності до ч. 6 ст. 128 КАС України, визнав можливим проводити розгляд справи в порядку письмового провадження.

Повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справу докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено з матеріалів адміністративної справи, ОСОБА_2 надано статус безробітного та за період з 26.09.2011 р. по 04.04.2012 р. виплачено допомогу по безробіттю на суму 1 656 грн. 52 коп.

При проведення Ленінським РЦЗ перевірки щодо достовірності розміру страхового стажу особи та обґрунтованості виплати допомоги по безробіттю гр.. ОСОБА_2 встановлено, що з 01.12.2005 року по 01.09.2011 року вона дійсно перебувала у трудових відносинах з ТОВ «Зерноекспорт». Проте у довідці, наданій ОСОБА_2, була вказана сума нарахованого, а не сплаченого єдиного внеску, також сума нарахованої, але виплаченої заробітної плати. Таким чином дані, зазначені у довідці, наданій ОСОБА_2 являються недостовірними.

Головним спеціалістом відділу взаємодії з роботодавцями Ленінського РЦЗ м. Вінниці Мочульською О.Г. проведено розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", за результатами якого складено акт №120 від 05 квітня 2012 року (а.с.4).

Так, розслідуванням, зокрема, встановлено, що згідно наказу № 61-К від 01.012.2005р. (а.с.8) ОСОБА_2 прийнята на роботу менеджером ТОВ «Зерноекспорт». Звільнено особу згідно наказу № 18 від 31.08.2011р. (а.с.09) за угодою сторін на підставі п.1 ч. 1 ст. 36 КЗпП України.

Таким чином, на підставі досліджених вище документів судом встановлено факт перебування ОСОБА_2 у період з 01.12.2005р. по 31.08.2011р. в трудових відносинах із ТОВ "Зерноекспорт".

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про зайнятість населення" до зайнятого населення належать громадяни , які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, особи, зайняті індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю та працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб.

Згідно зі ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення", безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу. У разі неможливості надати підходящу роботу безробітному може бути запропоновано пройти професійну перепідготовку або підвищити свою кваліфікацію.

Частиною 1 статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" передбачено, що застраховані особи, визнані у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески, мають право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу.

Окрім цього, розмір зазначеної допомоги визначається ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Згідно із ч. 2 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. У разі виїзду особи, зареєстрованої в установленому порядку як безробітна, за межі України з метою працевлаштування чи здійснення іншої діяльності, спрямованої на отримання прибутку, така особа зобов'язана повідомити про це державну службу зайнятості.

А абз.1 ч. 3 цієї статті Закону передбачено, що сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 6 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації України від 11 березня 2008 року №125/116 у разі встановлення центрами зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Як свідчить наказ директора Ленінського районного центру зайнятості м. Вінниці від 23 квітня 2012 року № 78, центром зайнятості вживалися заходи щодо повернення виплачених ОСОБА_2 коштів на підставі подання недостовірних відомостей про перебування в трудових відносинах (а.с.11), однак вони не дали успішного результату, оскільки відповідачем не було відшкодовано суму виплаченої допомоги.

Крім того, відповідно до листа ТОВ "Зерноекспорт" вих. № 29/02 від 29 лютого 2012 року постановою Ленінського районного суду м. Вінниці від 24.02.2012 року було накладено арешт на кошти, які знаходяться на рахунках підприємства. У зв'язку з цим ТОВ «Зерноекспорт» не мало можливості сплатити своєчасно страхові внески та виплатити заробітну плату працівникам з березня 2011 року. Постановою 29.02.2012 року частково було знято арешт з рахунків підприємства, керівництвом підприємства станом на 29.02.2012 року страхові внески сплачено за березень 2011 року повністю, за березень частково виплачено заробітну плату. А також зазначено, що найблищим часом буде вирішено питання про погашення заборгованості по страховим внескам та виплаті зарплати.

Таким чином, з зазначеного листа випливає, що ТОВ "Зерноекспорт" фактично визнає позов, оскільки погоджується з наявною заборгованістю.

Із системного аналізу та матеріалів адміністративної справи, положень чинного законодавства, судом встановлено, що кошти по безробіттю, виплачені ОСОБА_2 центром зайнятості, були отримані нею протиправно, на підставі недостовірних відомостей, а тому вони підлягають стягненню на користь Ленінського РЦЗ.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з ТОВ «Зерноекспорт» 1 656,52 грн. допомоги по безробіттю є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноекспорт" (вул. Ватутіна, 9В, м. Вінниця, 21000, код ЄРДПОУ 32054916) на користь Ленінського РЦЗ кошти в сумі 1 656 (одна тисяча шістсот п'ятдесят шість) грн. 52 коп. а саме 774,72 на р/р 37179304900004 ГУДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015, ідентифікаційний код 21728042 та 881,80 грн. р/р 37170002000799 (повернення допомоги по безробіттю ОСОБА_2.), ГУДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015, ідентифікаційний код 21728042.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Бошкова Юлія Миколаївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.07.2012
Оприлюднено18.09.2012
Номер документу25998615
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2977/12

Постанова від 26.07.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 25.06.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні