Ухвала
від 10.09.2012 по справі к-6749/09-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"10" вересня 2012 р. м. Київ К-6749/09

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів :

Головуючого Моторного О.А.

Суддів Борисенко І.В.

Кошіля В.В.

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя

на постанову Господарського суду Запорізької області від 20.08.2007

та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 13.01.2009

у справі №23/376/07-АП

за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма "АВТ"

про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя (далі по тексту -позивач, ДПІ у Ленінському районі) звернулася до господарського суду Запорізької області з позовом про припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма "АВТ" (далі по тексту -відповідач, ТОВ "НВФ "АВТ").

Постановою господарського суду Запорізької області від 20.08.2007, яка залишена без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 13.01.2009, відмовлено в задоволенні позову.

В касаційній скарзі позивач просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій, та прийняти нову постанову про задоволення позову, посилаючись на порушення судами норм матеріального права.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, 02.03.2005 розпорядженням Ленінської районної ради м. Запоріжжя за № 232-р зареєстровано ТОВ «НВФ «АВТ»за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, б. 14, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи № 197200 (а. с. 21).

ТОВ «НВФ «АВТ»внесено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України як юридичну особу та присвоєно ідентифікаційний код № 13606827 (а. с. 68).

17.05.2007 до Державного реєстру внесено запис щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

У зв'язку із зміною місцезнаходження юридичної особи, 17.07.2007 було замінено свідоцтво про державну реєстрацію та видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи № 021818, де зазначено місцезнаходження юридичної особи - м. Запоріжжя, Північне шосе, б. 69-а (а. с. 67).

Згідно довідки ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя № 11061 від 14.08.2007, ТОВ «НВФ «АВТ»станом на 14.08.2007 не має заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів (а. с. 48), як свідчить текст позовної заяви підприємство не мало заборгованості по сплаті податків та зборів, також, станом на 16.05.2007.

В обґрунтування своїх вимог щодо припинення юридичної особи - ТОВ «НВФ «АВТ», податкова інспекція посилається на ту обставину, що на дату подачі позовної заяви відомості до ЄДРПОУ про зміну відповідачем місцезнаходження державним реєстратором внесені не були.

Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з наступного, з чим погоджується суд касаційної інстанції.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Матеріали справи свідчать, що названий запис було внесено до реєстру, однак він посвідчував обставини, що мали місце до 17.07.2007, тобто були відсутні на момент прийняття судового рішення.

Колегія суддів погоджується з судом апеляційної інстанції, що запис про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням може бути підставою для застосування такої адміністративно-господарської санкції як припинення юридичної особи, лише за наступних обставин:

- відсутність інших записів щодо місцезнаходження на момент розгляду справи;

- відповідність запису фактичним обставинам щодо місцезнаходження підприємства на момент розгляду справи.

Ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб підприємців»не передбачає можливості припинення юридичної особи з тих підстав, що протягом часу існування такої особи виникала невідповідність статутного фонду вимогам закону, вносились записи про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Отже, застосування санкцій за зазначені порушення пов'язано із наявністю самого порушення на момент застосування санкцій та внесення про це відповідного запису, який є лише належним доказом факту правопорушення.

За наведених обставин, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, що відсутні підстави для припинення юридичної особи відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про держану реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», на яку посилається позивач.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Слід зазначити, що посилання податкової інспекції на норми ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців»є необґрунтованими, оскільки зазначена стаття не містить норми щодо права органів державної податкової служби звертатися до суду з приводу застосування до суб'єкта підприємницької діяльності санкцій у разі наявності у державному реєстрі запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Враховуючи викладене, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що судами першої та апеляційної інстанцій належним чином з'ясовані обставини справи та дано їм відповідну правову оцінку. Порушень норм матеріального чи процесуального права, які могли призвести до зміни чи скасування рішень судів попередніх інстанцій не встановлено.

Керуючись статтями 220 1 , 223, 224, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя - відхилити.

Постанову Господарського суду Запорізької області від 20.08.2007 та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 13.01.2009 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав і в порядку, установленому статтями 237, 238, 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя: О.А. Моторний Судді І.В. Борисенко В.В. Кошіль

Дата ухвалення рішення10.09.2012
Оприлюднено18.09.2012
Номер документу26001472
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —к-6749/09-с

Ухвала від 10.09.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Моторний О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні