Ухвала
від 19.09.2012 по справі 10с-227/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Провадження № 10с-227/12 10/1090/7302/12 Головуючий у І інстанціїШевчук КатегоріяДоповідач у 2 інстанції Габрієль 19.09.2012

УХВАЛА

Іменем України

18 вересня 2012 року. Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Київської області в складі:

головуючого судді Миколюка О.В.

суддів Габрієля В.О., Говорухи В.І.

прокурора Кравчук Л.В.

захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляцією прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції на постанову Броварського міськрайонного суду Київської області від 22 серпня 2012 року, якою скасовано постанову слідчого з СВ ПМ Броварської ОДПІ в Київській області від 23 липня 2012 року про порушення кримінальної справи стосовно директора ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

З матеріалів справи вбачається, що постановою старшого слідчого СВ Броварської ОДПІ в Київській області від 23 липня 2012 року порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

Не погоджуючись з даною постановою захисником ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 було подано скаргу на зазначену постанову про порушення кримінальної справи.

Постановою Броварського міськрайонного суду Київської області від 22 серпня 2012 року, скасовано постанову слідчого з СВ ПМ Броварської ОДПІ в Київській області від 23 липня 2012 року про порушення кримінальної справи стосовно директора ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»ОСОБА_2

В апеляції прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції просить постанову суду скасувати через невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, та постановити свою ухвалу, якою постанову слідчого СВ ПМ Броварської ОДПІ Київської області від 23 липня 2012 року залишити без зміни, а скаргу адвоката ОСОБА_1 -без задоволення. Свої вимоги мотивує тим, що суд першої інстанції необґрунтовано вважав, що в матеріалах відсутні докази та факти, що дали б законні та обґрунтовані приводи та підстави стверджувати про причетність до вчинення злочину ОСОБА_2 Вважає, що постанова слідчого про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 винесена у відповідності до вимог Закону.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи прокурора на підтримку поданої апеляції, думку захисника ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2, який заперечував проти задоволення апеляції прокурора, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що апеляція підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 236-8 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, суд повинен перевірити наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи, і не вправі вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.

Як вбачається з постанови про порушення кримінальної справи від 23.07.2012 року, то в ній зазначені як приводи, так і підстави до порушення кримінальної справи.

Висновки суду першої інстанції щодо відсутності доказів та фактів, які дали б законні та обґрунтовані приводи та підстави стверджувати про причетність ОСОБА_2 до вчинення злочину є необґрунтованими та такими, що суперечать матеріалам справи.

Так, в матеріалах наданих до суду наявні приводи та підстави для порушення кримінальної справи, а саме: рапорт старшого слідчого СВ Броварської ОДПІ Краснощока О.П. про безпосереднє виявлення ним ознак злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України в діях ОСОБА_2, що згідно ч. 5 ст. 94 КПК України є приводом до порушення кримінальної справи, висновок про результати проведення дослідження фінансових операцій проведених за участю ТОВ «Атлантіс МІМ»№ 17/35- 021/30082674 , копії договорів та специфікацій до них укладених між ТОВ «Атлантіс МІМ»з ТОВ «Ісіда Лайф», ТОВ «Бастет Компані», копії податкових накладних по взаємовідносинам ТОВ «Атлантіс МІМ»з ТОВ «Ісіда Лайф», ТОВ «Бастет Компані», копії видаткових накладних по взаємовідносинам ТОВ «Атлантіс МІМ»з ТОВ «Ісіда Лайф», ТОВ «Бастет Компані», копії актів прийому- передачі по взаємовідносинам ТОВ «Атлантіс МІМ»з ТОВ «Ісіда Лайф», ТОВ «Бастет Компані», копії виписок з банківського рахунку ТОВ «Атлантіс МІМ», юридична справа ТОВ «Атлантіс МІМ», податкова звітність ТОВ «Атлантіс МІМ», висновок попереднього дослідження спеціаліста - почеркознавця № 115 від 06.06.2011, допит свідка ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_7, пояснення ОСОБА_8, протокол № 4 зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»від 27 грудня 2010 року; статут товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ», зареєстрований виконавчим комітетом Броварської міської ради Київської області 17.01.2011року; копія договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту»на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»від 28 грудня 2010 року, копія договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту»на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»від 28 грудня 2010 року, копія договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту»на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»від 14 січня 2011 року та інші, які містять в собі достатні дані, які вказують на наявність в діях ОСОБА_2 злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

Крім того, твердження міськрайонного суду щодо аналогічності підстави для порушення кримінальної справи зі справою директора ТОВ «Атлантіс МІМ»ОСОБА_7, за ознаками злочину передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України, не відповідає дійсності, оскільки підстави для порушення вказаних кримінальних справ різняться між собою.

Висновки суду першої інстанції відносно не наведення органом досудового слідства в оскаржуваній постанові даних, які б вказували на наявність ознак злочину та свідчили б про реальність конкретної події злочину, також не відповідає дійсності та спростовується сомою постановою про порушення кримінальної справи від 23 липня 2012 року, в якій зазначено, що директор ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»(код ЄДРПОУ 32997757) ОСОБА_2 в грудні 2010 року придбав з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Атлантіс МІМ»(код ЄДРПОУ 30082674).

Для втілення свого злочинного наміру в грудні 2010 року ОСОБА_2 вів переговори з представниками засновників ТОВ «Атлантіс МІМ»: ТОВ «Агенція інвестиційного бізнесу», ОСОБА_5, компанією «Албермарл трейдінг лімітед»з приводу придбання їх часток в статутному фонді ТОВ «Атлантіс МІМ».

Отримавши усну згоду вищевказаних осіб про продаж належних їм часток у статутному фонді ТОВ «Атлантіс МІМ», з метою отримати можливість керувати фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Атлантіс МІМ»ОСОБА_2 24.12.10 фактично призначив на посаду директора ТОВ «Атлантіс МІМ»ОСОБА_7

Після чого, 27.12.10 року протоколом № 4 зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»вирішено погодити відступлення належної частки в статутному фонді товариства учасниками підприємством ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту», ОСОБА_5 та компанією «Албермарл трейдінг лімітед», шляхом продажу Товариству з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія «Металспецтех». При цьому директором ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»ОСОБА_2 запропоновано змінити місцезнаходження ТОВ «Атлантіс МІМ»та викласти статут в новій редакції у зв'язку зі змінами у складі учасників, нащо отримана згода всіх учасників зборів.

В подальшому директором ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»ОСОБА_2 27.12.10 року одноосібно як учасником ТОВ «Атлантіс МІМ»затверджено та підписано статут товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантіс МІМ»(код ЄДРПОУ 30082674) в новій редакції, який зареєстровано Державним реєстратором виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області Федорищевим С.

Крім того, придбання, тобто набуття права власності на всі частки в статутному капіталі ТОВ «Атлантіс МІМ»саме ТОВ «Торгівельна компанія «Металспецтех»в особі директора ОСОБА_2 підтверджується договорами купівлі-продажу корпоративних прав, підписаними ним з одного боку та представниками ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту», Компанії «Албермарл Трейдінг Лімітед»та ОСОБА_5 з другого.

Таким чином, після відступлення 27.12.10 року належної частки в статутному фонді ТОВ «Атлантіс МІМ»учасниками - підприємством ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту», ОСОБА_5 та компанією «Албермарл трейдінг лімітед», шляхом продажу Товариству з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія «Металспецтех»в особі ОСОБА_2 та подальшої перереєстрації ТОВ «Атлантіс МІМ»(код ЄДРПОУ 30082674) в державних установах, ОСОБА_2 придбав ТОВ «Атлантіс МІМ».

Після чого ТОВ «Атлантіс МІМ»подало до Броварської ОДПІ декларацію з податку на додану вартість за грудень 2010 року до податкового кредиту якої безпідставно включило 3 245 000 грн. по нібито взаємовідносинах з ТОВ «Ісіда Лайф», ТОВ «Бастет Компані», службові особи яких заперечують здійснення ними будь-якої господарської діяльності, що призвело до ненадходження до державного бюджету податку на додану вартість на суму 3 245 000 грн.

Отже, колегія суддів вважає, що висновки викладені у постанові Броварського міськрайонного суду Київської області від 22.08.12 року не відповідають вимогам кримінально-процесуального закону та суперечать матеріалам справи.

Враховуючи викладене, постанова Броварського міськрайонного суду від 22 серпня 2012 року підлягає скасуванню.

Під час нового судового розгляду необхідно у відповідності з вимогами ст. 236-8 КПК України перевірити наявність передбачених ст. 94 КПК України приводів і підстав для винесення постанови про порушення кримінальної справи та, не розглядаючи й заздалегідь не вирішуючи тих питань, які вирішуються судом при розгляді справи по суті, постановити законне і справедливе судове рішення.

Керуючись ст. ст. 236-8, 365, 366, 382 КПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

Апеляцію прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції задовольнити частково.

Постанову Броварського міськрайонного суду Київської області від 22 серпня 2012, якою скасовано постанову слідчого з СВ ПМ Броварської ОДПІ в Київській області від 23 липня 2012 року про порушення кримінальної справи стосовно директора ТОВ Торгівельна компанія «Металспецтех»»ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України -скасувати, а справу повернути на новий судовий розгляд у той же суд в іншому складі суддів.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення19.09.2012
Оприлюднено19.09.2012
Номер документу26033942
СудочинствоКримінальне
Сутьпорушення кримінальної справи та, не розглядаючи й заздалегідь не вирішуючи тих питань, які вирішуються судом при розгляді справи по суті, постановити законне і справедливе судове рішення. Керуючись ст. ст. 236-8, 365, 366, 382 КПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —10с-227/12

Ухвала від 19.09.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Габрієль В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні