Постанова
від 21.06.2012 по справі 2а/0470/3696/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2012 р. Справа № 2а/0470/3696/12

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Дєєв М.В., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Буделектрокомплект»

про стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ :

Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Буделектрокомплект» про стягнення податкового боргу в сумі 5556 грн. 68 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має податковий борг з податку на додану вартість, який утворився внаслідок несплати узгоджених сум податкових зобов'язань та розстроченого боргу. В добровільному порядку суму податкового боргу відповідач не сплачує, що стало підставою для звернення податкового органу до суду із даним позовом.

Судова кореспонденція направлена відповідачу за його місцем проживанням повернулась на адресу суду з відміткою Укрпошти «за закінченням терміну зберігання». У строк встановлений ч. 3 ст. 183-2 КАС України, заперечень проти позову до суду не надав.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи сторін, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Буделектрокомплект» зареєстроване виконавчим комітетом Нікопольської міської ради Дніпропетровської області 25.11.2008 року, та перебуває на обліку в Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції як платник податків.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до 49.18.2 п. 49.18 ПК України, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Пунктом 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України визначено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий

розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час

подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження

податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму

недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до

подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього

податку, що подається за податковий період, наступний за періодом,

у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання,

збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми,

з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з

цього податку.

28.11.2011 року відповідачем було подано до Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань по податку на додану вартість, у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за вересень 2011 року, а саме, платником податків було нараховано до сплати податкових зобов'язань в сумі 2866 грн. та штраф у сумі 143 грн., проте, у встановлений строк зазначені податкові зобов'язання сплачені відповідачем не були. Також, додатково на суму податкового боргу була нарахована пеня в сумі 43 грн. 08 коп.

Крім того, відповідно до вимог ст. 100 ПК України, між ТОВ «Буделектрокомплект» та Нікопольською ОДПІ укладено договір про розстрочення грошових зобов'язань № 50 від 30.05.2011 року на суму 19344 грн. 67 коп.

Відповідно до п. 100.1 ст. 100 ПК України, розстроченням, відстроченням грошових зобов'язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов'язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному пунктом 129.4 статті 129 цього Кодексу. Якщо до складу розстроченої (відстроченої) суми входить пеня, то для розрахунку процентів береться сума за вирахуванням суми пені.

Згідно з п. 100.2 ст. 100 ПК України, платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу. Платник податків, який звертається до контролюючого органу із заявою про розстрочення, відстрочення грошових зобов'язань, вважається таким, що узгодив суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 100.6 ст. 100 ПК України встановлено, що розстрочені суми грошових зобов'язань або податкового боргу (в тому числі окремо - суми штрафних (фінансових) санкцій) погашаються рівними частками починаючи з місяця, що настає за тим місяцем, у якому прийнято рішення про надання такого розстрочення.

Відповідно до п. 100.8 ст. 100 ПК України, рішення про розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань чи податкового боргу у межах одного бюджетного року приймається у такому порядку: стосовно загальнодержавних податків та зборів - керівником контролюючого органу (його заступником); стосовно місцевих податків і зборів - керівником органу державної податкової служби (його заступником) та затверджується фінансовим органом місцевого органу виконавчої влади, до бюджету якого зараховуються такі місцеві податки чи збори.

Згідно з п. 100.11 ст. 100 ПК України, розстрочення або відстрочення надаються окремо за кожним податком та збором. Строки сплати розстрочених (відстрочених) сум або їх частки можуть бути перенесені шляхом прийняття окремого рішення та внесення відповідних змін до договорів розстрочення (відстрочення).

У встановлений законодавством строк ТОВ «Буделектрокомплект» не сплатило в установлені строки суму розстроченого податкового боргу по податку на додану вартість у розмірі 2763 грн. 55 коп. по терміну сплати на 20.12.2011 року.

У зв'язку з переплатою, яка наявна на особовому рахунку платника податків в сумі 258 грн. 95 коп., залишок несплаченої заборгованості складає 2504 грн. 60 коп.

Таким чином, загальна сума податкового боргу ТОВ «Буделектрокомплект» по податку на додану вартість складає 5556 грн. 68 коп. (2504 грн. 60 коп. + 3009 грн.)

Згідно пп. 14.1.175. п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Органи державної податкової служби, відповідно до пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п.95.1. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 ст. 95 Податкового кодексу встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Судом встановлено, що позивачем вживалися заходи щодо стягнення податкового боргу у встановленому законодавством порядку, а саме на адресу відповідача буда направлена податкова вимога № 496 від 25.10.2011 року на суму 2786 грн. 53 коп.

Не зважаючи на вжиті заходи, податковий борг відповідачем сплачений не був.

Відповідно до абзацу першого п. 95.3. ст. 95 Податкового кодексу стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог, та необхідність їх задоволення.

Керуючись ст. ст. 158 -163, 183-2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції - задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Буделектрокомплект» (код ЄДРПОУ 36254489), обслуговуючих такого платника податків на користь Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції податковий борг по податку на додану вартість в сумі 5556 грн. 68 коп. (п'ять тисяч п'ятсот п'ятдесят шість гривень шістдесят вісім копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в апеляційної скарги у порядок та у строки, встановлені ст. 183-2, ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили у порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова, прийнята у скорочену провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя М.В. Дєєв

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2012
Оприлюднено24.09.2012
Номер документу26072805
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/3696/12

Ухвала від 22.03.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Постанова від 21.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні