Постанова
від 13.09.2012 по справі 2а/0570/9483/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2012 р. Справа № 2а/0570/9483/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12-00 год.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Чекменьова Г.А.

при секретарі Токмаковій Є.А.

за участю представника позивача Дем'яненко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Донецьку адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Докучаєвську Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у м. Докучаєвську Донецької служби Державної податкової служби звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена юридична особа зареєстрована і перебуває на обліку в податковій інспекції як платник податків. Більше року відповідачем не подавалася податкова звітність. Заборгованості перед бюджетом відповідач не має. Просили припинити юридичну особу.

У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги і просила задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи від нього не надходило. В адресу суду повернувся конверт з повісткою з відміткою «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про дату і місце судового засідання, в зв'язку з чим вважає за можливе розглянути справу за його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» зареєстровано 19.11.1998 року, що підтверджується довідкою про включення до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України (а.с. 6).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» перебуває на податковому обліку в ДПІ у м. Докучаєвську з 28.08.1992 року, що підтверджується відповідною довідкою (а.с. 7).

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання ліквідується, у тому числі, у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Частиною 2 статті 247 Господарського кодексу України визначено, що скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного кодексу України також передбачена ліквідація юридичної особи за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Згідно із п.п. 16.1.3. п. 16.1. ст. 16 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України „Про державну податкову службу" Державна податкова інспекція м. Докучаєвську Донецької області Державної податкової служби, уповноважена здійснювати контроль за своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Згідно із п.п. 20.1.12. п. 20.1. ст. 20 Податкового Кодексу України, органи державної податкової служби мають право, у тому числі у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачені підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Отже, з урахуванням наведених норм, органи державної податкової служби у випадку неподання суб'єктом господарювання протягом року податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону мають право звернутись до суду із позовом щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Згідно акту ДПІ у м. Докучаєвську з питання ненадання податкової звітності б/н від 07.07.2012 року, Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» не подає податкову звітність з січня 2010 року, тобто більше року (а.с. 5).

Як вбачається з довідки, Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» заборгованості з платежів перед бюджетом не має (а.с. 26).

Таким чином, оскільки судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» не подає протягом року органам державної податкової служби податкові декларації і інші документи фінансової звітності відповідно до закону, суд приходить до висновку про необхідність припинення цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", суд, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 11, 17-20, 69-72, 86, 94, 158- 163, 167, 185, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Докучаєвську Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» про припинення юридичної особи.

Припинити юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськ ДОК» (код ЄДРПОУ 19380364; державна реєстрація проведена 19.11.1998 року; юридична адреса: 85761, м. Докучаєвськ, вул. Індустріальна,1).

Копію постанови у день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову може бути подана через Донецький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Чекменьов Г.А.

Дата ухвалення рішення13.09.2012
Оприлюднено24.09.2012
Номер документу26072963
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/9483/2012

Ухвала від 14.08.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 13.09.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 27.07.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні