Постанова
від 12.09.2012 по справі 2а/1270/6379/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №5.1.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 вересня 2012 року Справа № 2а/1270/6379/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Коршикова С. К.,

при секретарі судового засідання: Мамедовій Р. Я.,

за участю:

представника позивача: Назаренко Н. О. (довіреність № 1/10 від 02.04.2012 року),

представника відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луганську справу за адміністративним позовом Ленінської міжрайонної державної податкової інспекції у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Легас-Продторг», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - начальник управління державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради - державний реєстратор про визнання недійсними установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

16 серпня 2012 року Ленінська міжрайонна державна податкова інспекція у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби (далі - Позивач або Ленінська МДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства «Легас-Продторг» (далі - Відповідач або ПП «Легас-Продторг»), третя особа Начальник управління державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради - державний реєстратор (далі - Третя особа) про визнання недійсними установчих документів.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що приватне підприємство «Легас-Продторг» зареєстровано, як суб'єкт господарювання виконавчим комітетом Луганської міської ради, про що видане свідоцтво про державну реєстрацію від 22.09.2006 року. реєстр №1 382 102 0000 009649 та було взято на податковий облік в Ленінській МДПІ. Засновником та керівником ПП «Легас-Продторг» значиться ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Вироком Ленінського районного суду від 02.09.2009 року №1-844/09 встановлено, що у 2006 році ОСОБА_2 познайомився з чоловіком на ім'я «Юрій», який запропонував йому зареєструвати ПП «Легас-Продторг» на своє ім'я за матеріальну винагороду у розмірі 500,00 грн. Як зазначає ОСОБА_2 фінансово-господарською діяльністю ніколи не займався, податкову звітність до інспекції не надавав, угод не укладав та робити це нікому не доручав, та місцезнаходження установчих документів йому невідоме. Вироком Ленінського районного суду від 02.09.2009 року №1-844/09 ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу України: фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Оскільки від імені засновника та керівника ПП «Легас-Продторг» діяли невідомі особи, а не особисто ОСОБА_2, позивач просив суд визнати недійсними установчі документи ПП «Легас-Продторг».

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився. Судом вживались заходи щодо його належного повідомлення, але поштове відправлення було повернуту на адресу суду із позначкою «за відмовою адресата від одержання» (аркуш справи 25).

Правом надання до суду заперечень проти позову та докази на підтвердження своїх доводів представник відповідача не скористався.

Третя особа до початку судового засідання надала відзив на позовну заяву, в якій просила суд вирішити справу на власний розсуд (аркуші справи 19-20).

Відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Заслухавши представника позивача, дослідивши у судовому засіданні надані сторонами докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що приватне підприємство «Легас-Продторг» зареєстровано, як суб'єкт господарювання виконавчим комітетом Луганської міської ради, про що видане свідоцтво про державну реєстрацію від 22.09.2006 року, реєстр №1 382 102 0000 009649 та було взято на податковий облік в Ленінській МДПІ з 22.09.2006 року за № 1463 (зворотній бік аркуші справи 11). Засновником та керівником ПП «Легас-Продторг» значиться ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно установчих документів підприємства, його місцезнаходження: 91012, Луганська область, м. Луганськ, пров. Фізкультурний,9.

Вироком Ленінського районного суду від 02.09.2009 року №1-844/09 встановлено, що у 2006 році ОСОБА_2 познайомився з чоловіком на ім'я «Юрій», який запропонував йому зареєструвати ПП «Легас-Продторг» на своє ім'я за матеріальну винагороду у розмірі 500,00 грн. Як зазначає ОСОБА_2 фінансово-господарською діяльністю ніколи не займався, податкову звітність до інспекції не надавав, угод не укладав та робити це нікому не доручав, та місцезнаходження установчих документів йому невідоме.

Вироком Ленінського районного суду від 02.09.2009 року №1-844/09 ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу України: фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона (аркуші справи 27-30).

Установчими документами суб'єкта господарювання є рішення про його створення або статут суб'єкта господарювання (ч. 1 ст. 57 ГК України). В установчих документах повинні бути вказані найменування та місцезнаходження суб'єкта господарювання (ч. 2 ст. 57 ГК України).

Згідно ч. 4 ст. 87 ЦК України, юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Згідно ч. 1 ст. 87 ЦК України, для створення юридичної особи її засновники розробляють установчі документи.

Відповідно до вимог ст. 24 Закону України від 15.05.03. №775 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (далі Закон №755), для проведення державної реєстрації засновник або уповноважена ним особа повинна особисто подати державному реєстратору (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, копію рішення про створення юридичної особи, два примірника установчих документів.

Відповідно до п.1 ст.55-1 Господарського кодексу України (із змінами та доповненнями) однією із ознак фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними, є той факт, що підприємство зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею права (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

Згідно ст. 42 ГК України, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно п. 3 ст. 3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, свобода договору і свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом.

Оскільки від імені засновника та керівника ПП «Легас-Продторг» діяли невідомі особи, а не особисто ОСОБА_2, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 71, 87, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Ленінської міжрайонної державної податкової інспекції у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Легас-Продторг», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - начальник управління державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради - державний реєстратор про визнання недійсними установчих документів, задовольнити повністю.

Визнати недійсними установчі документи приватного підприємства «Легас-Продторг» (юридична адреса: 91012, Луганська область, м. Луганськ, пров. Фізкультурний, 9, код ЄДРПОУ 34580250).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 12 вересня 2012 року.

СуддяС.К. Коршиков

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.09.2012
Оприлюднено24.09.2012
Номер документу26073607
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/6379/2012

Постанова від 12.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.К. Коршиков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні