Постанова
від 26.09.2012 по справі 1570/4670/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/4670/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Токмілової Л.М.

при секретарі -Ігнатенко М.Ю.

за участю: прокурора -Ейсмонт І.С.

представник позивача -не прибув

представник відповідача -не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Прокурора Арцизького району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець»про стягнення заборгованості в сумі 29734,31 грн., -

ВСТАНОВИВ:

31 липня 2012 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява прокурора Арцизького району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець»з позовними вимогами про стягнення заборгованості по єдиному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 29734,31 грн.

Представник прокуратури підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив суд стягнути з відповідача заборгованості по єдиному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 29734,31 грн.

Представник позивача Управлінням Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області в судове засідання не прибув але 19 вересня 2012 року до суду надіслав клопотання за вих. № 5999/06 від 11.09.2012 року, в якому просить суд розглядати справу за його відсутності (а.с.29).

Відповідач у судове засідання не з'явився, його позиція щодо позову не відома, оскільки він заперечень на позовну заяву не подав та повноважного представника у судове засідання не направив. Про місце, час та дату судового розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення (а.с. 25, 28).

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з додатковою відповідальністю «Комсомолець»зареєстровано Арцизькою районною державною адміністрацією 20.03.2000 року за № 04057066Ю0020039 та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування»(далі - Закон).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Згідно з положеннями ч.8 ст.9 Закону, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

При цьому платники, зазначені у п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Винятком є випадки, якщо внесок, нарахований на ці виплати, вже сплачений у строки, встановлені абзацом першим цієї частини, або за результатами звірення платника з територіальним органом Пенсійного фонду за платником визнана переплата єдиного внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй. Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

Відповідно до п.12 ст.9 Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

У судовому засіданні встановлено, що згідно розрахунку суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за травень 2012 року (а.с.6-9) за відповідачем рахується заборгованість в сумі 29734,31 грн.

За таких обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вимог частини 3 статті 160 КАС України, в судовому засіданні 25 вересня 2012 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Керуючись Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування», ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158 -163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Арцизького району в інтересах держави в особі Управління пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець»про стягнення заборгованості в сумі 29734,31 грн. -задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець»(Одеська область, м.Арциз, вул.Комсомольська, 30, код ЄДРПОУ -00413133) на користь Управління Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області (68404, Одеська область, м.Арциз, вул.Орджонікідзе, 27-А, код ЄДРПОУ - 24528378, р/рахунок 25600303014007 в Арцизькому відділенні ПАТ «Ощадбанк», МФО 328845) заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 29734 грн. 31 коп. (двадцять дев`ять тисяч сімсот тридцять чотири гривні тридцять оду копійку).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суддею 26 вересня 2012 року.

Суддя Л.М.Токмілова

Адміністративний позов Прокурора Арцизького району в інтересах держави в особі Управління пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» про стягнення заборгованості в сумі 29734,31 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» (Одеська область, м.Арциз, вул.Комсомольська, 30, код ЄДРПОУ - 00413133) на користь Управління Пенсійного фонду України в Арцизькому районі Одеської області (68404, Одеська область, м.Арциз, вул.Орджонікідзе, 27-А, код ЄДРПОУ - 24528378, р/рахунок 25600303014007 в Арцизькому відділенні ПАТ «Ощадбанк», МФО 328845) заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 29734 грн. 31 коп. (двадцять дев`ять тисяч сімсот тридцять чотири гривні тридцять оду копійку).

26 вересня 2012 року.

.

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.09.2012
Оприлюднено28.09.2012
Номер документу26164960
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/4670/2012

Постанова від 26.09.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 01.08.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні