Постанова
від 25.09.2012 по справі 29/5005/5558/2012(24/5005/5570/2011)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" вересня 2012 р. Справа № 29/5005/5558/2012(24/5005/5570/2011)

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Панової І.Ю., суддів:Білошкап О.В., Хандуріна М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 29.05.2012 у справі господарського суду№ 24/5005/5570/2011 Дніпропетровської області за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" про визнання банкрутом, за участю представників сторін: не з'явились;

встановив:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 29.04.2011 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції", з урахуванням особливостей, визначених ст.. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.2011 Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Криволапову Н.С.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12.04.2012 (суддя Калиниченко Л.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції". Ліквідовано юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції". Провадження у справі припинено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 29.05.2012 (колегія суддів у складі: Джихур О.В. -головуючий, Виноградник О.М., Верхогляд Т.А.) ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12.04.2012 скасовано, справу передано господарському суду Дніпропетровської області для розгляду.

В касаційній скарзі ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції від 29.05.2012. ухвалу господарського суду першої інстанції від 12.04.2012 залишити в силі. В обґрунтування посилається на порушення норм матеріального та процесуального права, а саме ст.ст. 32, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 34, 43 ГПК України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку постанову суду апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіривши застосування судом норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення касаційної скарги, виходячи з такого.

За приписами ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон), норми якого превалюють в застосуванні над нормами господарсько-процесуального кодексу, як спеціальні норми права.

Відповідно до ст. 32 Закону після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються показники виявлення ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси, реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, чинним законодавством про банкрутство передбачено можливість затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу в судовому засіданні, з викликом учасників провадження у справі, зокрема ліквідатора, членів комітету кредиторів, окремих кредиторів.

Крім того, законодавцем передбачено обов'язковий перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із звітом ліквідатора та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів).

Звіт ліквідатора та поданий ним ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх заходів ліквідаційної процедури, повне вчинення ним дій по виявленню кредиторів та активів боржника, за результатом розгляду яких суд приймає рішення про можливість відновлення платоспроможності боржника або встановлює неможливість задоволення вимог конкретних кредиторів та приймає рішення про його ліквідацію та припинення провадження у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою суду від 26.05.2011 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Криволапову Н.С., якого зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру банкрута та після завершення подати на затвердження суду звіт та ліквідаційний баланс.

На виконання постанови ліквідатором ТОВ "Аграрні інвестиції" 30.06.2011 подано на затвердження суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута, який ухвалою господарського суду від 12.04.2012 було затверджено.

Апеляційний господарський суд, скасував ухвалу сулу першої інстанції, вказавши, що судом першої інстанції не було досліджено здійснення ліквідатором передбачених чинним законодавством заходів з ліквідації боржника та виконання ним своїх обов'язків під час ліквідаційної процедури.

Колегія суддів Вищого господарського суд України погоджується з висновком суду апеляційної інстанції з огляду на наступне.

Згідно з ч. 6 ст. 3 1 Закону при реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий зобов'язаний діяти сумлінно та розумно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів.

Згідно з ст. 25 Закону з дня свого призначення ліквідатор виконує повноваження керівника боржника банкрута, аналізує фінансове становище банкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу, здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством, вживає заходів спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

За приписами частин 1, 2, 6 статті 30 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів.

Відтак, обов'язком ліквідатора є належне виконанням ним усіх повноважень в ході ліквідаційної процедури, зокрема, встановлення майна та майнових прав (обтяжень) боржника, його потенційних кредиторів шляхом надіслання запитів до державних реєстрів майнових прав та обтяжень (заборон відчуження), надіслання повідомлень до державних органів, які контролюють сплату загальнообов'язкових податків та зборів, витребування в органах державної виконавчої служби виконавчих проваджень, порушених кредиторами боржника та повідомлення зазначених кредиторів про перебування боржника в ліквідаційній процедурі та права кредиторів подати свої грошові вимоги.

Дніпропетровський апеляційний господарський суд, скасовуючи ухвалу суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, виходив з того, що подані на затвердження суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута не були належним чином досліджені в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів). Так, в звіті та ліквідаційному балансі не відображені, чи закритий розрахунковий рахунок боржника в ПАТ "УкрСиббанк", чи повернуто боржником лізингодателю транспортні засоби. Звіт не містить запитів та відповідей на них від контролюючих органів соціального захисту, пенсійного фонду тощо.

Крім того, судом першої інстанції не перевірено виконання ліквідатором боржника вимог ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 27.09.2011 щодо надання Лівобережній МДПІ бухгалтерської документації підприємства банкрута для проведення позапланової перевірки.

За таких обставин, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про передчасне затвердження судом першої інстанції звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ "Аграрні інвестиції" .

У відповідності до ст.111 7 ГПК України перегляд у касаційному порядку судового рішення здійснюється касаційною інстанцією на підставі встановлених фактичних обставин справи, із здійсненням перевірки застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального і процесуального права.

Відтак, твердження касаційної скарги про помилковість висновків суду, порушення норм матеріального та процесуального права не знайшли свого підтвердження при розгляді справи у касаційному провадженні. Доводи скаржників зводяться до неправильної оцінки фактів та обставин судом апеляційної інстанції та необхідності переоцінки доказів у справі, а тому до уваги не приймаються як такі, що виходить за межі повноважень суду касаційної інстанції відповідно до статті 111-7 ГПК України.

Зважаючи на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що висновки суду відповідають обставинам справи і їм надана правильна юридична оцінка з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, а тому підстав для скасування постанови суду апеляційної інстанції немає.

Керуючись статтями 111 7 , 111 9 , 111 11 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 29.05.2012 у справі № 24/5005/5570/2011 залишити без змін.

Головуючий І.Ю. Панова

Судді О.В. Білошкап

М.І. Хандурін

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.09.2012
Оприлюднено01.10.2012
Номер документу26180396
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5005/5558/2012(24/5005/5570/2011)

Постанова від 25.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 06.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні