Рішення
від 15.12.2008 по справі 2/131-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/131-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

15 грудня 2008 р.           Справа 2/131-08

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортно- виробнича фірма "Наталка", 04073, м.Київ, вул.Вербова, буд № 8    

до: Оратівської районної державної адмінітрації Вінницької області, 22600, Вінницька область, Оратівський район, смт.Оратів, вул.Леніна, буд № 78  

про визнання права на оренду земельної ділянки та спонукання до укладання договору

Головуючий суддя          

Cекретар судового засідання  

Представники

          позивача :   Давидюк О.В.- за довіреністю;

          відповідача : не з'явився.

ВСТАНОВИВ :

Заявлений позов ТОВ «Транспортно-виробнича фірма «Наталка» м. Київ доОратівської районної державної  адміністрації смт. Оратів  про визнання права на оренду  земельної ділянки та спонування до укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,15 га для будівництва  автомобільної газозаправної станції в смт. Оратів по  вул.Жовтневій.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 24.05.06 р. Оратівською селищною радою було надано дозвіл позивачу  на збір матеріалів  попереднього погодження для будівництва  автомобільної газозаправної станції по вул. Жовтневій в смт. Оратів.

Розпорядженням голови  райдержадміністрації № 203 від 01.06.20-6 р. позивачу надано дозвіл на збір матеріалів попереднього  погодження для проектував за межами смт. Оратів на території бувшого газового господарства площею 0,15 га.

Після зібрання необхідних матеріалів, розпорядженням райдержадміністрації № 23 від 22.01.07 р. було затверджено матеріали попереднього погодження місця розташування земельної ділянки для будівництва  газозаправної станції та надано дозвіл для будівництва газозаправної станції та надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за умов; площа земельної ділянки 0,15 га для будівництва газозаправної станції, умови відведення – для оренди, умови вилучення – за рахунок земель Оратівської селищної ради на підставі розпорядження голови Оратівської райдержадміністрації. Тому на підставі виданих дозволів позивачем виготовлена необхідна документація.

В судових засіданнях представник відповідача проти позову заперечує тим, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Земельного кодексу України, зокрема ст.124 згідно  з якою, право оренди на земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності набувається виключно на аукціонах.

Розглянувши матеріали справи встановив,  ТОВ транспортно-виробнича фірма «Наталка» звернулася 01.06.2006 р. з листом № 31 до голови Оратівської райдержадміністрації про надання дозволу на видачу вихідних даних на проектування автомобільної газозаправочної станції в смт. Оратів по вул. Жовтнева, згідно рішення № 49 від 24.05.2006 р. Оратівської селищної ради, яким наданий дозвіл ТОВ транспортно-виробнича фірма «Наталка» на збір матеріалів попереднього погодження для будівництва автомобільної газозаправної станції по вул. Жовтнева в смт. Оратів на території колишнього газового господарства.

Розпорядженням Оратівської райдержадміністрації № 203 від 01.06.2006 р. наданий дозвіл ТОВ транспортно-виробничій фірмі «Наталка» на збір матеріалів попереднього погодження для проектування автомобільної газозаправної станції із земель запасу Оратівської селищної ради за межами смт Оратів (територія бувшого газового господарства площею 0,15 га).

Після зібрання необхідних матеріалів, розпорядженням Оратівської райдержадміністрації № 23 від 22.01.07 р. було затверджено матеріали  попереднього погодження місця розташування земельної ділянки для будівництва газозаправної станції та надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо  відведення земельної ділянки 0,15 га за рахунок  земель Оратівської селищної ради.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду позивачу розроблений Подільським державним підприємством геодезії, картографії та кадастру Топографогеодезичним відділом № 2 та погоджений з: відділом земельних ресурсів Оратівської районної державної адміністрації, відділом містобудування  та житлово-комунального господарства Оратівської райдержадміністрації, головним державним лікарем Оратівської районної санепідемстанції, державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища.

Вказаний проект пройшов також обов'язкову державну землевпорядну експертизу, що підтверджується висновком державної експертизи від 30.05.2008 р., затвердженим Головним управлінням земельних ресурсів у Вінницькій області.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки було затверджено розпорядженням голови Оратівської районної держадміністрації № 71 від 16.02.2007 р.

14.07.2008 р. позивач до відповідача з проханням надати  земельну ділянку площею 0,15 га під будівництво автомобільної газозаправної  станції в оренду надавши оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

14.07.08 р. відповідач розглянувши звернення позивача щодо укладення договору оренди, відмовив в укладенні такого договору в зв'язку  з неврегульованістю законодавства щодо проведення земельних аукціонів.

Відповідно до ст.93 ЗК України право оренди земельної ділянки – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідного орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Ст.116 ЗК України встановлює, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів  виконавчої влади або органів  місцевого самоврядування.

Ст.124 ЗК України встановлює, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності здійснюється на підставі рішення органі виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Позивачем виконані вимоги встановлені ст.123 ЗК України «Про порядок надання у постійне користування земельних ділянок  юридичним особам»  та виконані вимоги ст.151 ЗК України про порядок погодження питань, пов'язаних із вилученням  земельних ділянок, тому за таких обставин відповідно до пункту першого розділу 10 «Перехідних положень» ЗК України у разі прийняття відповідними органами рішення про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 1 січня 2008 року передача в оренду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.93,116, 123, 124, 151 Земельного кодексу України, ст.ст. 49,82 ГПК України, -  

          

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю транспортно-виробнича фірма «Наталка» право оренди земельної ділянки площею 0,15 га, що знаходиться по вул. Жовтневій в смт Оратів, Оратівського району, Вінницької області для будівництва  автомобільної газозаправної станції.

Спонукати Оратівську райдержадміністрацію до укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,15 га, що знаходиться по вул. Жовтневій в смт Оратів, Оратівського району, Вінницької області для будівництва автомобільної газозаправної станції.

Стягнути з Оратівської районної державної адміністрації смт Оратів, Вінницької області, вул. Леніна, 78 код 02775834 на користь ТОВ «Транспортно-виробнича фірма «Наталка» м. Київ, вул. Вербова,8 код 01288629 – 85 грн. державного мита, 118 грн. інформаційних витрат.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення надіслати сторонам по справі рекомендованим листом.

Суддя                                              

          

            Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  19 грудня 2008 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - відповідачу

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2624179
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/131-08

Рішення від 15.12.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 03.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 06.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 17.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 07.08.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні