Рішення
від 17.12.2008 по справі 9949-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

9949-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 319

РІШЕННЯ

Іменем України

17.12.2008Справа №2-11/9949-2008

За позовом – Товариства з обмеженою відповідальністю «Рельєф», Сакський р-н,                с. Сизовка

до відповідача – Державного підприємства «Ялтинський морський торговельний порт», м. Ялта

про стягнення 90 952,40 грн.

                                                                                           Суддя С.С. Потопальський

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача –  Полякова М.В.,  представник по довіреності  від 05.11.2008 року (довіреність у справі)

Від відповідача – не з'явився

Суть спору:  

Товариство з обмеженою відповідальністю «Рельєф», Сакський р-н,   с. Сизовка звернулось  до господарського суду АР Крим із позовом до відповідача – Державного підприємства «Ялтинський морський торговельний порт», м. Ялта про стягнення                   90 952,40 грн. збитків.

Позовні вимоги полягають на тому, що відповідачем не належно виконувались зобов`язання по зберіганню піску, в зв`язку з чим позивачеві спричиненні збитки у розмірі 90 952,40 грн. вартості 649,66 тон піску.

Відповідач проти позову заперечував, по мотивам викладеним у відзиві, основні з яких полягають на тому, що зобов`язання по охороні піску лежить на позивачі.  По  недостачі піску 649,66 тон у ТОВ «Рельєф» відповідач не заперечував.

Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

        Слухання справи відкладалось відповідно до вимог ст. 77 ГПК України, для надання сторонами додаткових документів та доказів у справі.

         Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  суд       

В С Т А Н О В И В :

   

          21 квітня 2008  року Товариством з обмеженою відповідальністю «Рельєф», Сакський р-н,  с. Сизовка та Державним підприємством «Ялтинський морський торговельний порт», м. Ялта  був укладений договір перевезення та зберігання.

          Згідно з п.1.1 договору порт здійснює перевезення своїм флотом – т/х «Таврія» (відповідач) або субститутом вантажу морського піску Донузлавського родовища (надалі – вантажу), яке належить підприємству (позивачу), судовими партіями до повної вантажопідйомності судна (2900 тон) в опціоні порту із п/п Донузлав в м. Ялта.

        Пунктом 1.3. договору передбачено, що порт проводить приймання судна, розвантаження вантажу із судна на причал, а також зберігання і відвантаження вантажу на автотранспорт.

        Згідно п.3.1 договору позивач зобов`язаний організовувати прийом вантажу у порту и оплатити перевезення, вивантаження  вантажу, вантаження  вантажу на автотранспорт, зважування та його зберігання на території ГППП «Масандра».

       Відповідно до п.2.9 порт надає площі для зберігання вантажу.

       Згідно п.2.9 договору порт здійснює контроль за  виїздом -  в'їздом  автотранспорту підприємства на територію ГППП «Масандра» для здійснення їм  зобов'язання по цьому договору.      

      Відповідно до п.3.6 договору позивач своєчасно та в повному обсязі провадить оплату порту за надані послуги згідно з діючими тарифами порту виставленим рахункам, зокрема вартість зважування вантажу на автомобільних вагах, зберігання  вантажу на території вантажопасажирського комплексу «Масандра», оплату за в`їзд автотранспорту.

        Також пунктом 3 Положення про здійснення контролю за проходженням навалочних вантажів через територію ГППП «Масандра»  від 25.12.2007 р.,  передбачено, що вантажовласник вивозить вантаж з території ГППП через автомобільні ваги в обов`язковій присутності складського робітника ГППП, котрий фіксує кількість зважуваного вантажу в журналі зважування. В кінці зміни представник вантажовласника звіряє кількість вивезеного вантажу з даними по журналу зважування на ваговій та надає заступнику начальника ГППП інформацію по кількості вивезеного вантажу, а також проводить звіряння з черговим на прохідній по загальній кількості машин з вантажем. Кількість машин фіксується черговим у листку обліку машин.

     Відповідно з п.4 цього Положення щоденно на підставі отриманої інформації по кількості вивезеного вантажу економіст ГППП провадить розрахунок залишків вантажу, який находиться на складських площах. У кінці кожного календарного місяця  економіст ГППП, зав.складом та представник вантажовласника  провадять звірку залишків вантажу з складанням акту звірки. На підставі акту звірки, кількості машин та вантажу економіст ГППП провадить розрахунок суми оплати за зберігання вантажу, зважування і в`їзд автотранспорту.       

          Комплексний аналіз  обставин справи та умов договору дає підстави для висновку, що обов'язок зі зберігання  вантажу на території вантажопасажирського комплексу «Масандра», а також контроль за  виїздом -  в'їздом  автотранспорту підприємства на територію ГППП «Масандра» покладено на порт. Натомість позивач зобов'язаний оплатити надані послуги.

      На виконання умов договору ГП «Ялтинський морський торговий порт» було перевезено та відвантажено на грузовий  виробничий комплекс Ялтинского морського порту «Масандра» 8575,2 тони морського піску із них реалізовано та відвантажено на автотранспорт 7925,54 тонн.

     21.08.2008р. після вивезення останніх 2333 т. піску зі складських площ залишку піску на території  ГППП «Масандра» не виявилося.

     У відповідності до п. 4 Положення про здійснення контролю за проходженням навалочних вантажів через територію ГППП «Масандра»  від 25.12.2007 р. було складено акт звірки залишків вантажу від 21.08.2008 р. з підписами представників порту та ТОВ «Рельєф». Згідно вказаного акту залишок вантажу на складських площах ГППП «Масандра»  складає «0».

       В рапорті начальника ГППП Сорокопянц Е.С. відносно недостачі піску у ТОВ «Рельєф» зазначається, що згідно з документами на залишку ТОВ «Рельєф»  повинно знаходитися  649,66 т. піску, а в дійсності виявилося 0,0 тон.

      За результатами  проведеної позивачем інвентаризації 26.08.2008 р.  була виявлена недостача морського піску у кількості 649,66 тон., про що свідчить інвентаризаційний опис від 26.08.2008 р. .    

     Кількість недостачі піску відповідач не заперечує, однак зазначає, що обов'язки  щодо зберігання вантажу несе саме власник вантажу.     

      Зазначені доводи відповідача, як зазначалося вище, спростовуються   умовами договору та фактичними обставинами справи.

       Відповідно до ч. 1 ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

       Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною (ч.2 ст.224 ГК України).  

      Враховуючи недостачу піску 649,66 тон сума збитків складає 90 952 грн. 40 коп. (розрахунок збитків - а.с.75).       

       За таких обставин позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

         Витрати на державне мито та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають стягненню з відповідача відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

За згодою представника позивача, згідно зі ст. 85 ГПК України,  у засіданні суду були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

        Рішення  оформлене  у  відповідності  до  ст.  84  ГПК  України  і  підписане  19.12.2008 року.

          Керуючись ст. ст. 49, 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –                                                 

ВИРІШИВ:

        1).  Позов задовольнити.   

        2). Стягнути з Державного підприємства «Ялтинський морський торговельний порт», (98600,  м. Ялта, вул. Рузвельта, 5, р/р 2600607004189 в Кримському філіалі АБ «Єкспресс-Банк» в м. Сімферополь, МФО 324010, ЗКПО 01125591) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Рельеф», (96531, с. Сизовка Сакський р-н, вул. Тітова, 21, р/р 26009487322351 в КРФ АКБ «Укрсоцбанк» в м. Сімферополь, МФО 324010, ЗКПО 32740403) 90 952,40 грн. збитків, а також 909,52 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

        

        Видати наказ після набрання рішенням господарського суду АР Крим  законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Потопальський С.С.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2625415
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9949-2008

Рішення від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Потопальський С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні