Постанова
від 02.10.2012 по справі 1570/5018/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/5018/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2012 року Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Самойлюк Г.П. розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Шляхово-будівельне управління №54»про стягнення заборгованості у сумі 7347, 75 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов позов управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Шляхово-будівельне управління №54», в якому позивач просить стягнути заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 7347, 75 грн

В обґрунтування позову позивачем зазначено, що в порушення п. 2 Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. п. 6.1. п. 6 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», закрите акціонерне товариство «Шляхово-будівельне управління №54»за період з вересня 2011 року по липень 2012 року має заборгованість у сумі 7347, 75 грн ., що підтверджується карткою особового рахунку. В добровільному порядку заборгованість відповідачем погашена не була, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, від нього до суду 10.09.2012 року (вхід. №28596/2012) надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином та завчасно, що підтверджується фактом направлення судом на адресу відповідача повісток про виклик до суду в адміністративній справі №1570/5018/2012. Вказані повістки повернулись до суду з відміткою пошти «за зазначеною адресою не проживає». Відповідно до ч.11. ст. 35 КАС України, поштове відправлення із повісткою, яке не вручене адресату з незалежних від суду причин, вважається врученою належним чином.

Згідно ч.6 ст.128 КАС України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Закрите акціонерне товариство «Шляхово-будівельне управління №54»зареєстровано Іванівською районною державною адміністрацією 22.07.2004 року, номер запису до ЄДР № 1 534 105 0001 000001.

Згідно повідомлення №11873 від 21.10.2007 року, ЗАТ «Шляхово-будівельне управління №54»зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в Іванівському районі як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за №1511050172.

На підставі довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки та довідки про підтвердження пільгового характеру роботи ОСОБА_1 згідно протоколу №5511 від 23.10.2009 року призначено пенсію на пільгових умовах за Списком №2 (а.с.7-9). Зазначеному пенсіонеру своєчасно та в повному обсязі виплачено суми пенсії.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, у відповідача виникла заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в в Іванівському районі Одеської області у сумі 7347, 75 грн .

Проаналізувавши наявні матеріали справи, чинне законодавство, розглянувши доводи на яких ґрунтується позовна заява, обставини справи у їх сукупності, суд вважає, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню з урахуванням наступного.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з п. 1 Положення «Про Пенсійний фонд України», затвердженого Указом Президента України № 121/2001 від 01.03.01 року, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що, зокрема, здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Відповідно до ч.2 п. 2 Розділу ХV «Прикінцеві положення»Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№ 1058-IV від 09.07.2003 року до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

До таких осіб відносяться ті, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років.

100% відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно ч.2 п.2 Прикінцевих положень Закону України №1058, особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. п. «б»- «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»№1788 від 05.11.1991 року.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регулюється Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року (надалі -Інструкція ), якою встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій, призначених відповідно п.п. «б»- «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Пунктом 6.4 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом «б»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»№ 1788-XII від 05.11.1991 року (надалі Закон № 1788-XII) встановлено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Статтею 100 Закону № 1788-XI встановлено порядок призначення пільгових пенсій особам, які мали право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію цього Закону.

Відповідно зазначеної статті особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13 - 14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Як вбачається з матеріалів справи, закрите акціонерне товариство «Шляхово-будівельне управління №54»зобов'язано згідно з п. 6.8. Інструкції в термін до 25 числа щомісячно забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. 2 Розділу ХV «Прикінцеві положення»Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а" та "б-з" ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»згідно наданих розрахунків. На адресу останнього УПФУ надіслано розрахунки витрат на виплату та доставку пенсій, але відповідачем сума витрат не відшкодована.

Згідно розрахунків заборгованості по відшкодуванню сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, виплачених пенсіонерам, відповідач повинен відшкодувати заборгованість у сумі 7347, 75 гривень. Вказані розрахунки відповідачем не оскаржено.

Прикінцеві Положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»не передбачають будь-яких правил щодо звільнення від сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

З огляду на зазначене, враховуючи, що відповідачем не погашено заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 7347, 75 грн., позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області є обґрунтованими та законними, в зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 71, 94, 122,128, 160-163 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Шляхово-будівельне управління №54»про стягнення заборгованості у сумі 7347, 75 грн., - задовольнити.

Стягнути з закритого акціонерного товариства «Шляхово-будівельне управління №54» (ЄДРПОУ 03448801, місцезнаходження: 67211, Одеська обл., Іванівський район, с. Червонознам`янка) на користь управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області (місцезнаходження: 67200, Одеська обл., Іванівський район, смт. Іванівка, вул. Леніна, 65) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 7347, 75 (сім тисяч триста сорок сім гривень 75 копійок) грн.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції в порядку та в строки встановлені ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку визначеному ст. 254 КАС України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.10.2012
Оприлюднено04.10.2012
Номер документу26262321
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/5018/2012

Постанова від 02.10.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 21.08.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні