Рішення
від 16.12.2008 по справі 21/210пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/210пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

16.12.08 р.                                                                                                       Справа № 21/210пн                               

Прокурор Новоазовського району Донецької області в інтересах держави в особі:

Сєдовської селищної ради с. Сєдове  (позивач)

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства “Хліб Приазов'я” с. Сєдове

про зобов'язання  звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та привести її у придатний для використання стан

Суддя: Матюхін В.І.

Представники:

прокуратури: Єфременко Т.В.

позивача: не з'яв.

відповідача: не з'яв.

Прокурором Новоазовського району Донецької області в інтересах держави в особі Сєдовської селищної ради подано позов до Відкритого акціонерного товариства “Хліб Приазов'я” про зобов'язання звільнити самовільно зайняту (під розміщення літнього майданчику) земельну ділянку загальною площею 0,0091га, що розташована по вул. Калініна с. Сєдове Новоазовського району,  поблизу земельної ділянки  наданої відповідачу в оренду, та привести її в придатний для використання стан, включаючи знесення будівель.

В обґрунтування позову прокурор посилається на те, що відповідач на порушення ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України самовільно зайняв зазначену земельну ділянку під розміщення літнього майданчику, тобто приступив до її використання до визначення меж ділянки в натурі (на місцевості) і без отримання документу, що посвідчує право користування земельною ділянкою та його державної реєстрації.  

Позивач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи (ухвала про порушення справи направлена йому рекомендованим листом і вручена 24.11.08р., що підтверджено повідомленням про вручення),  у судове засідання не з'явився.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи (ухвала про порушення справи направлена йому рекомендованим листом), не заперечив проти позовних вимог, не скористався своїм правом на участь у судовому засіданні, відзив на позов і витребувані документи, зокрема документи на підтвердження правомірності зайняття і користування землею, господарському суду не надав, у зв'язку з чим справа на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України розглянута за наявними у ній матеріалами.

Розгляд справи закінчено 16.12.2008р.

Для підготовки та оголошення повного тексту рішення у засіданні оголошувалася перерва до 15год. 00хв. 16.12.2008р.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури у відкритому судовому засіданні, господарський суд встановив:

6.05.08р. головним спеціалістом Маріупольського міжрайонного відділу Управління з контролю за використанням та охороною земель, у присутності Вдовенка В.А. - голови  ВАТ “Хліб Приазов'я”, здійснена перевірка дотримання вимог земельного законодавства України при використанні ВАТ “Хліб Приазов'я”  земельної ділянки, що розташована  по вул. Калініна в с. Сєдове Новоазовського району, поблизу земельної ділянки наданої відповідачу в оренду та складено відповідний акт. В результаті перевірки встановлено, що земельна ділянка із земель житлової і громадської забудови ради площею 0,0091га, що розташована по вул. Калініна с. Сєдове Новоазовського району, поблизу земельної ділянки наданої відповідачу в оренду, зайнята останнім під розміщення літнього майданчику без оформлення правоустановчих документів на користування земельною ділянкою та визначення меж в натурі. Зазначений акт представником відповідача підписано без зауважень.

За результатами перевірки складено протокол про адміністративне правопорушення № 010290 та припис № 018197, а також на Вдовенка В.А. постановою від 13.05.08р. № 13/05-08-2  накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1 700,00грн.  

Приписом від 6.05.08р. № 018197 відповідач зобов'язувався у місячний термін усунути порушення земельного законодавства, добровільно звільнити земельну ділянку або оформити право установчі документи на її використання. Згідно протоколу про адміністративне правопорушення від 6.05.08р.  № 010290 відповідач пояснював, що літня торгівельна площадка була обладнана для торгівлі хлібобулочними та іншими виробами для робітників підприємства та мешканців с. Сєдове.

Акт перевірки і протокол про адміністративне правопорушення відповідач отримав в день їх складення, постанову про накладення адміністративного стягнення і припис відповідач отримав відповідно 16.05.08р. і 7.05.08р.

Зважаючи на те, що:

- згідно п.1 ст.125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та  його державної реєстрації;

- приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється (п.3 ст.125 Земельного кодексу України);

- відповідно п.1 ст.126 Земельного кодексу України право власності на  земельну  ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України;

- громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну  відповідальність відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельних ділянок (п. б ч.1 ст.211 Земельного кодексу України);

- згідно ч.1 ст.212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними;

- відповідно ч.3 ст.212 повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду;

- згідно акту перевірки відповідачем  самовільно, тобто без оформлення правоустановчих документів на користування землею та визначення меж в натурі, зайнята (під розміщення літнього майданчику)  із земель житлової та громадської забудови земельна ділянка площею 0,0091га, яка знаходиться по вул. Калініна с. Сєдове  Новоазовського району поблизу земельної ділянки наданої ВАТ “Хліб Приазов'я”  в оренду,

господарський суд вважає вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, ст.ст.125, 126, 211, 212 Земельного кодексу України, ст.ст.6, 10 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною землі” і керуючись ст.ст. 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р I Ш И В :

Позов задовольнити в повному обсязі.

Зобов'язати Відкрите акціонерне товариство “Хліб Приазов'я” (87632, Донецька область, Новоазовський район, с. Сєдове, вул. Калініна, 98, код ЄДПОУ 02080782, відомості про банківські реквізити відсутні) протягом місяця з дня набуття судовим рішенням законної сили звільнити самовільну зайняту земельну ділянку площею 0,0091га, яка знаходиться по вул. Калініна в с. Сєдове  Новоазовського району та привести її в первісний, придатний для використання за цільовим призначенням, стан.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства “Хліб Приазов'я” (87632, Донецька область, Новоазовський район, с. Сєдове, вул. Калініна, 98, код ЄДПОУ 02080782, відомості про банківські реквізити відсутні)  у доход Державного бюджету України (одержувач: УДК у Київському районі м. Донецька, банк одержувача: ГУДК в Донецькій області; п/р 31111095700006, МФО 834016, ЄДРПОУ 34687001, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банка 095) 85,00грн. державного мита.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття,  а у разі подання  апеляційної скарги або внесення апеляційного подання - після розгляду справи апеляційною інстанцією, якщо його не скасовано.

Апеляційна скарга подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом 10 днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.

          

               Суддя                                                                                                                                           

Надруковано примірників:

1 – до справи;

2 – прокурору;

1 – позивачу;

1 – відповідачу.

Виконала:

Тел.381-91-18

Дата ухвалення рішення16.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2626384
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання  звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та привести її у придатний для використання стан

Судовий реєстр по справі —21/210пн

Рішення від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 25.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні