Рішення
від 11.12.2008 по справі 10528-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

10528-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 108

РІШЕННЯ

Іменем України

11.12.2008Справа №2-9/10528-2008

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплекс-Юг", м. Сімферополь

До відповідача Відкритого акціонерного товариства "Керамік-97", с. Тополине, Сімферопольського району

Про визнання дійсним договору

Суддя ГС  АР  Крим Н.С.Пєтухова

Представники:

Від позивача – Барсукова А.М.- пред-к., дов. пост. від 01.09.2008 р.

Від відповідача – Богінська В.О.- пред-к., дов. пост. від 10.12.2008 р.

         Суть спору: Позивач звернувся до Господарського суду АР Крим із позовом до відповідача та просить визнати   дійсним   Договір   купівлі-продажу об'єкту нерухомості - будівель і споруд цегляного цеху, а саме: літ.А, літ.АІІ - формувальне відділення з прибудовами, літ.Б - живильник вугілля, літ. В - закочувальне відділення, літ.Г - блок тунельних сушив, літ.Д – садочне відділення, літ.Л - прохідна, літ.М - диспетчерська, літ.О - котельна, літ.П1,ІІ, - котельна, літ.Т - бокс, літ.У - бокс, літ.Е- навіси розташовані над тунельними печами, літ. Ж - навіси розташовані над тунельними печами, літ. 3, К,Ф,Ф1 - допоміжні об'єкти (навіси), літ.І - сарай, літ.Н - мазутовий пальник, літ.Р, літ.С - трансформаторні підстанції, загальною площею 5725,4 м.кв., що розташовані за адресою: АР Крим, Сімферопольський район, сіло Топольнє, вул. Южная,1, укладеним між товариством з обмеженою відповідальністю «Комплекс-Юг» і Відкритим акціонерним товариством «Керамік-97» від 13.11.2008р.

Відповідач у судовому засіданні проти позову не заперечує, признає позивні вимоги у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, а також додатково надані сторонами документи, заслухавши пояснення представників сторін, суд –

В с т а н о в и в:

13 листопада 2008 року між сторонами був укладений договір купівлі-продажу об'єкту нерухомості.

У відповідності до  даного договору ВАТ «Керамік-97», в особі директора Олейник B.C. продало, а ТОВ «Комплекс-Південь» в особі директора Задорожной О.А. прийняло і сплатило будівлі і споруди цегляного цеху, а саме: літ.А, літ.АІІ - формувальне відділення з прибудовами, літ.Б - живильник вугілля, літ. В - закочувальне відділення, літ.Г - блок тунельних сушив, літ.Д – садочне відділення, літ.Л - прохідна, літ.М - диспетчерська, літ.О - котельна, літ.П1,ІІ, - котельна, літ.Т - бокс, літ.У - бокс, літ.Е- навіси розташовані над тунельними печами, літ. Ж - навіси розташовані над тунельними печами, літ. 3, К,Ф,Ф1 - допоміжні об'єкти (навіси), літ.І - сарай, літ.Н - мазутовий пальник, літ.Р, літ.С - трансформаторні підстанції, загальною площею 5725,4 м.кв., що розташовані за адресою: АР Крим, Сімферопольський район, сіло Топольнє, вул. Южная,1.

Договір купівлі-продажу вищезгаданих нежилих приміщень від 13 листопада 2008 року був складений і підписаний обома сторонами.

Згідно ст.657 Цивільного Кодексу України договір купівлі-продажу нерухомого майна, укладений сторонами у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до п.2.1.3 вищезгаданого Договору купівлі-продажу відповідач прийняв на себе зобов'язання не пізніше п'яти календарних днів з моменту підписання Акту прийому-передачі, здійснити всі необхідні дії для нотаріального посвідчення вищезгаданого Договору.

Однак, відповідач, порушуючи вищезгаданий пункт Договору на день розгляду справі не зробив ніяких дій до його нотаріального посвідчення, порушуючи таким чином права позивача по володінню, розпорядженню вищезгаданим об'єктом нерухомості, у зв'язку з неможливістю державної реєстрації права власності на спірний об'єкт нерухомості, як того вимагає ст. 180 Цивільного Кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.220 Цивільного Кодексу України, у разі недотримання сторонами вимоги Закону щодо нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нерухомого майна, такий договір є нікчемним.

Проте, ч.2 ст.220 Цивільного Кодексу України встановлює, що якщо сторони досягли угоди щодо всіх важливих умов договору, і що підтверджується письмовими доказами відбулося повного або часткового виконання Договору, але одна із сторін відхилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Зважаючи на ту обставину, що Договір купівлі-продажу від 13 листопада 2008 року, підписаний уповноваженими сторонами, містить всі істотні умови, які пред'являються до Договору купівлі-продажу, а виконання Позивачем в повному об'ємі і належним чином прийнятих на себе зобов'язання за вищезгаданим Договором, підтверджує факт часткового виконання прийнятих на себе сторонами зобов'язань за Договором.

Відповідно до ст. 328 ч. 1 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст.329 Цивільного Кодексу України юридичної особи набуває право власності на майно, передане йому у власність на підставах, не заборонених Законом.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов до висновку, що спірне нерухоме майно є власністю позивача.

Таким чином, позивні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Ст.33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем таких суду не представлено.

У судовому засіданні  11.12.2008 р. зі згодою сторін були оголошені тільки вступна та резолютивна частини рішення.

Рішення оформлене відповідно до ст. 84 ГПК України і підписано  12.12.2008 р.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 33, 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд -    

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати   дійсним   Договір   купівлі-продажу об'єкту нерухомості - будівель і споруд цегляного цеху, а саме: літ.А, літ.АІІ - формувальне відділення з прибудовами, літ.Б - живильник вугілля, літ. В - закочувальне відділення, літ.Г - блок тунельних сушив, літ.Д – садочне відділення, літ.Л - прохідна, літ.М - диспетчерська, літ.О - котельна, літ.П1,ІІ, - котельна, літ.Т - бокс, літ.У - бокс, літ.Е - навіси розташовані над тунельними печами, літ. Ж - навіси розташовані над тунельними печами, літ. 3, К,Ф,Ф1 - допоміжні об'єкти (навіси), літ.І - сарай, літ.Н - мазутовий пальник, літ.Р, літ.С - трансформаторні підстанції, загальною площею 5725,4 м.кв., що розташовані за адресою: АР Крим, Сімферопольський район, сіло Топольне, вул. Южная,1, укладеним між товариством з обмеженою відповідальністю «Комплекс-Юг»( 95001, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Чехова, 51, ЗКПО 30999396) і Відкритим акціонерним товариством «Керамік-97»( 97566 АР Крим Сімферопольський район, с. Топольне, ЗКПО 24871136) від 13.11.2008р.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Петухова Н.С.

Дата ухвалення рішення11.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2626864
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дійсним договору

Судовий реєстр по справі —10528-2008

Рішення від 11.12.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Петухова Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні