Рішення
від 02.10.2012 по справі 11/5007/1033/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "02" жовтня 2012 р. Справа № 11/5007/1033/12

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Маріщенко Л.О.

за участю представників сторін:

від позивача: Козачук М.О. ( довіреність від 12.07.12р.)

від відповідача: Онищук А.В. ( директор)

від третьої особи : не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Фермерського господарства "Калина" (с.Ставище, Брусилівський район. Житомирська область)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Зберігач-Капітал" (м. Житомир)

за участю третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" (Брусилівський район, с. Скочище)

про визнання права власності та зобов'язання вчинити певні дії

В судовому засіданні 25.09.12р. оголошувалась перерва до 02.10.12р. о 11:00. з викликом сторін.

Позивачем пред'явлено позов про визнання за ним право власності на 15307 штук простих іменних акцій ПАТ "Брусилівське хлібоприймальне підприємство, номінальна вартість однієї акції 0,25 грн.

Також, позивач просить суд зобов'язати ТОВ "Зберігач - Капітал" виконати безумовну операцію з управління рахунком в цінних паперах по переказу простих іменних акцій ПАТ "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15307 шт. з рахунку у цінних паперах Колективного сільськогосподарського підприємства "Полісся" на рахунок в цінних паперах фермерського господарства "Калина".

Ухвалою суду від 10.09.12р. до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача залучено Приватне акціонерне товариство "Брусилівське хлібоприймальне підприємство".

24.09.12р. представник відповідача надав суду відзив на позов, в якому зазначив, що ТОВ "Зберігач-Капітал" мало достатні підстави відмовити Позивачу виконати облікову операцію за розпорядженням вих. № 14 від 03.17.2012 року (Додаток №1) щодо переведення цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт. з рахунку фермерського господарства "Калина" (код за ЄДРПОУ 32837544) до зберігача ТОВ "БЮРО ІНВЕСТИЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" на рахунок фермерського господарства "Калина" через те, що фермерське господарство "Калина" не депонувало до ТОВ "Зберігач-Капітал" цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" (депонування цінних паперів - передача власником належних йому цінних паперів зберігачу) а наданий ФГ "Калина" пакет документів не містив достатньої кількості документів які вимагаються згідно законодавства для виконання облікових операцій по депонуванню та зарахуванню цінних паперів на рахунок ФГ "Калина" у зберігача ТОВ "Зберігач-Капітал".

На підставі рішення зборів учасників ТОВ "Дружба" (код за ЄДРПОУ 01053043) (згідно копії Витягу з протоколу № 2 зборів учасників ТОВ "Дружба" від 28.04.2004 р) про передачу права на володіння акціями Відкритого акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт. був укладений Договір обміну кредиторської заборгованості на майно боржника між ТОВ "Дружба" та фермерським господарством "Калина", згідно якого в рахунок погашення кредиторської заборгованості, яка виникла у ТОВ "Дружба" перед фермерським господарством "Калина", ТОВ "Дружба" зобов'язується передати фермерському господарству "Калина" у власність цінні папери Відкритого акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт.

Наявність договору обміну кредиторської заборгованості на майно боржника між ТОВ "Дружба" та фермерським господарством "Калина" від 28.04.2004 р. та акту приймання - передачі цінних паперів від 28.04.2012 р. до договору обміну кредиторської заборгованості на майно боржника від 28.04.2004 р. є необхідною, але не достатньою умовою для виконання ТОВ "Зберігач-Капітал" облікової операції по передачі цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт. з рахунку ТОВ "Дружба" до фермерського господарства "Калина".

Згідно п.1. Глави 2. Положення про депозитарну діяльність, затверджене рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006 N 999 "Обслуговування операцій з цінними паперами на рахунках у цінних паперах здійснюється депозитарними установами: за розпорядженнями депонентів, клієнтів чи керуючих рахунками депонентів, клієнтів. До розпоряджень, які подаються депозитарній установі, додаються оригінали документів або їх копії, засвідчені в установленому законодавством порядку, які підтверджують наявність підстав для проведення депозитарних операцій...".

Відповідно до вищевикладеного, крім договору обміну кредиторської заборгованості на майно боржника між ТОВ "Дружба" та фермерським господарством "Калина" від 28.04.2004 р. та акту приймання - передачі цінних паперів від 28.04.2012 р. до договору обміну кредиторської заборгованості на майно боржника від 28.04.2004 р., необхідно до ТОВ "Зберігач-Капітал" надати розпорядження на виконання облікової операції від ТОВ "Дружба" по передачі цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт. на фермерське господарство "Калина", завірене підписом керівника та печаткою ТОВ "Дружба".

Враховуючі також вимоги ст. 9 Закону України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму ТОВ "Дружба" повинна надати ТОВ "Зберігач-Капітал" офіційні документи або засвідчені в установленому порядку їх копії для здіснення ідентифікації ТОВ "Дружба" (згідно п. 11 ст. 9 вищевказаного Закону).

Документи мають бути чинними на момент їх подання та включати всі необхідні дані для ідентифікації.

Крім цього, слід зауважити, що ТОВ "Дружба" також не депонувало до ТОВ "Зберігач-Капітал" цінні папери Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт.

Власником цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15 307 шт. є КСП "Полісся" (код за ЄДРПОУ 01053043).

А наданий архівний витяг з протоколу № 2 загальних зборів колгоспників КСП "Полісся" від 04.03.2000 р. (засвідчений Брусилівською районною державною адміністрацією Житомирської області), згідно якого ТОВ "Дружба" є правонаступником КСП "Полісся" є недостатньою підставою для проведення адміністративної операції'2 (внесення змін до анкети рахунку, з попереднього найменування: КСП "Полісся" на нове: ТОВ "Дружба", в порядку правонаступництва .

Крім того, для проведення адміністративної операції на рахунку в цінних паперах КСП "Полісся", який відкрито ТОВ "Зберігач-Капітал" 18.05.2011 р. необхідно надати до ТОВ "Зберігач-Капітал" згідно п. 4.3. Глави 1 Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006 N 999 наступні документи: розпорядження ТОВ "Дружба", переоформлену анкету рахунку в цінних паперах ТОВ "Дружба", оригінали або належним чином засвідчених копій документів, які підтверджують відповідні зміни (Протокол загальних зборів засновників КСП "Полісся", який підтверджує правонаступництво ТОВ "Дружба" та передавальний акт).

Враховуючи викладене, відповідач просить відмовити в задоволенні позову.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених в позовній заяві.

Представник відповідача позов не визнає.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, направив в до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника та зазначив, що позов позивача підтримує в повному обсязі.

Заслухавши представників сторін, розглянувши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Колективне сільськогосподарське підприємство «Полісся» було власником 15 307 шт. акцій Відкритого акціонерного товариства «Брусилівське хлібоприймальне підприємство» .

У 2000 році КСП «Полісся» було припинено, а його правонаступником стало Товариство з обмеженою відповідальністю «Дружба», що підтверджується витягом з протоколу № 2 загальних зборів колгоспників колгоспу "Полісся" від 04.03.2000р..

28.04.2004 р. між ТОВ «Дружба» та Фермерським господарством «Калина» був укладений Договір обміну кредиторської заборгованості на майно боржника, згідно якого в рахунок погашення кредиторської заборгованості, яка виникла у ТОВ «Дружба» перед ФГ «Калина» у розмірі 6 115, 86 грн., ТОВ «Дружба» зобов'язується передати ФГ «Калина» у власність цінні папери Відкритого акціонерного товариства «Брусилівське хлібоприймальне підприємство» в кількості 15 307 шт.

Однак, ТОВ «Дружба» не забезпечило внесення змін до системи реєстру власників акцій ПрАТ ««Брусилівське хлібоприймальне підприємство», зокрема, всупереч вимогам Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006 №999, не надало розпорядження на виконання облікової операції, а 14.11.2006 державну реєстрацію ТОВ «Дружба» було припинено.

ФГ «Калина» звернулося до Товариства з обмеженою відповідальністю «Зберігач-Капітал», яке є зберігачем акцій ПрАТ «БХПП» із запитом стосовно переказу належних ФГ «Калина» на підставі Договору акцій ПрАТ «БХПП» у кількості 15 307 шт. на рахунок ФГ «Калина».

Проте листом від 05.07.2012 ТОВ «Зберігач-Капітал» відмовило ФГ «Калина» у здійсненні вказаних операцій. При цьому ТОВ «Зберігач-Капітал» зазначило, що спірні акції обліковуються на рахунку КСП «Полісся» (правонаступником якого є ТОВ «Дружба»).

Для проведення адміністративної операції (внесення змін до анкети рахунку, з попереднього найменування: КСП «Полісся» на нове: ТОВ «Дружба», в порядку правонаступництва) необхідно надати до ТОВ «Зберігач-Капітал» згідно п. 4.3. глави 1 розділу 5 Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006 N 999 (далі - Положення про депозитарну діяльність) наступні документи: розпорядження ТОВ «Дружба», переоформлену анкету рахунку в цінних паперах ТОВ «Дружба», оригінали або належним чином засвідчених копій документів, які підтверджують відповідні зміни.

Крім того, ТОВ «Зберігач-Капітал» вказало, що для здійснення облікової операції по передачі цінних паперів з рахунку ТОВ «Дружба» до ФГ «Калина» згідно п.1 глави 2 розділу 5 Положення про депозитарну діяльність необхідно надати розпорядження на виконання облікової операції від ТОВ «Дружба», а згідно ст.9 ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» офіційні документи або засвідчені в установленому порядку їх копії для здіснення ідентифікації ТОВ «Дружба» (згідно п.11 ст. 9 вищевказаного Закону).

Однак у зв'язку з ліквідацією ТОВ «Дружба» подання вказаних документів є неможливим.

Відповідно до ст.6 ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок» акція є іменним цінним папером.

Згідно ст.4 ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок» до особи, яка набула право власності на цінний папір, переходять усі посвідчені ним права.

Права, посвідчені іменним цінним папером, передаються у порядку, встановленому законами України.

Ч. 4 ст.197 Цивільного кодексу України передбачає, що права, посвідчені іменним цінним папером, передаються у порядку, встановленому для відступлення права вимоги (цесії).

У ст.5 ЗУ «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» також зазначено, що іменні цінні папери, випущені в документарній (на момент укладення Договору акції Відкритого акціонерного товариства «Брусилівське хлібоприймальне підприємство» існували в документарній формі) формі (якщо умовами емісії спеціально не зазначено, що вони не підлягають передачі), передаються у порядку, встановленому для відступлення права вимоги (цесії).

П.1 ч.І ст.512 ЦК України встановлює, що кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

За змістом ст.ст.514, 516 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків.

У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Ст.328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до п.2.4 Договору ФГ «Калина», з моменту підписання Акта приймання-передачі цінних паперів, є їх власником.

Акт приймання-передачі до Договору було підписано сторонами 28.04.2004р.

Таким чином, ФГ «Калина» є власником 15 307 шт. акцій ПрАТ "Брусилівське хлібоприймальне підприємство".

Ст.316 ЦК України передбачає, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Ст.134 ГК України проголошує, що суб'єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність на основі права власності, на свій розсуд, одноосібно або спільно з іншими суб'єктами володіє, користується і розпоряджається належним йому (їм) майном, у тому числі має право надати майно іншим суб'єктам для використання його на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління, або на основі інших форм правового режиму майна, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Ст.319 ЦК України передбачає, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Ст.392 ЦК України передбачає, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Для реалізації ФГ «Калина» повноважень власника акцій ПрАТ «Брусилівське хлібоприймальне підприємство» необхідною є реєстрація ФГ «Калина» в системі реєстру власників акцій ПрАТ «Брусилівське хлібоприймальне підприємство».

Відповідно до п.1 розділу 1 Положення про депозитарну діяльність безумовна операція з управління рахунком у цінних паперах - списання, зарахування або переказ цінних паперів на рахунку у цінних паперах депонента та/або клієнта без його розпорядження під час проведення емітентом операцій з цінними паперами, а також у зв'язку із зміною дієздатності (обмеження дієздатності або визнання особи недієздатною), внаслідок передачі цінних паперів у спадщину та в інших випадках, які передбачені законодавством.

Згідно абз.З п.1 глави 2 розділу 5 Положення про депозитарну діяльність Обслуговування операцій з цінними паперами на рахунках у цінних паперах здійснюється депозитарними установами, зокрема, унаслідок виконання безумовної операції з цінними паперами відповідно до вимог законодавства на підставі відповідних документів або їх копій, засвідчених у встановленому законодавством порядку, які підтверджують наявність підстав для проведення депозитарних операцій, і поданих згідно з підпунктом 1.2 пункту 1 глави 1 цього розділу.

Відповідно до абз.1,2 п.13 глави 2 розділу 5 Положення про депозитарну діяльність безумовні операції з цінними паперами здійснюються на підставі наданих депозитарній установі оригіналів або завірених відповідно до вимог законодавства копій письмових документів, а саме, серед іншого, виконавчих документів, визначених ЗУ «Про виконавче провадження».

Оскільки ліквідація ТОВ «Дружба» не дає можливості здійснити операцію щодо переказу акцій на рахунок ФГ «Клина» за розпорядженням ТОВ «Дружба» у загальному порядку, право власності ФГ «Калина» на акції може бути реалізоване лише у випадку здійснення ТОВ «Зберігач-Капітал» безумовної операції по переказу акцій на рахунок ФГ «Калина».

Ст.20 ГК України передбачає такі способи захисту прав і законних інтересів суб'єктів господарювання як визнання наявності прав, присудження до виконання обов'язку в натурі та установлення господарських правовідносин.

Ст.16 ЦК України відносить до способів захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, визнання права, примусове виконання обов'язку в натурі.

Враховуючи викладене, суд вважає позов обґрунтованим, заявленим відповідно до чинного законодавства та таким, що підлягає задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Визнати за Фермерським господарством "Калина" ( 12610, Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, код 32837544) право власності на 15307 штук простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" 12643, Житомирська область, Брусилівський район, с. Скочище, станція Скочище, код 02041925), міжнародний ідентифікаційний номер UA4000115364, форма існування - бездокументарна, номінальна вартість однієї акції 0,25 грн.

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Зберігач - Капітал" ( 10009, Житомирська область, м. Житомир, вул. Лук'яненка, 5, код 36859362) виконати безумовну операцію з управління рахунком в цінних паперах по переказу простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Брусилівське хлібоприймальне підприємство" в кількості 15307 шт. з рахунку у цінних паперах Колективного сільськогосподарського підприємства "Полісся" ( код 01053043) на рахунок в цінних паперах фермерського господарства "Калина" ( 12610, Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, код 32837544).

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Зберігач - Капітал" ( 10009, м. Житомир, вул. Лук'яненка, 5, код 36859362) на користь Фермерського господарства "Калина" ( 12610, Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, код 32837544) - 2682,50 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 03.10.12

Суддя Маріщенко Л.О.

Віддрукувати:

1- в справу

2- позивачу

3- відповідачу

4- третій особі ( рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення02.10.2012
Оприлюднено05.10.2012
Номер документу26285221
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/5007/1033/12

Рішення від 02.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні