Постанова
від 14.08.2012 по справі 2а-0770/970/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Справа № 2a-0770/970/12

Рядок статзвіту - 8.1.5

код - 06

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2012 року м. Ужгород

головуючої судді Большакової О.О.,

при секретарі судового засідання Кібкало І. А. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ужгороді адміністративну справу за адміністративним позовом Свалявської міжрайонної державної податкової інспекції Закарпатської області до ВАТ «Свалявське РТП»про примусове стягнення активів в рахунок погашення податкового боргу,

встановив:

Свалявська міжрайонна державна податкова інспекція Закарпатської області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства «Свалявське РТП»про звернення стягнення на активи ВАТ «Свалявське РТП»для забезпечення позовних вимог по погашенню заборгованості в загальній сумі 24 978 гривень 01 копійка.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 13 травня 2011 року позовну заяву було залишено без розгляду. Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 07 березня 2012 року було частково задоволено апеляційну скаргу Свалявської міжрайонної державної податкової інспекції Закарпатської області, скасовано ухвалу Закарпатського окружного адміністративного суду від 13.05.2011 року про залишення позовної заяви без розгляду в адміністративній справі № 2а-3296/09/0770, а справу направлено до суду Закарпатського окружного адміністративного суду для продовження розгляду.

Представник позивача Свалявської міжрайонної державної податкової інспекції Закарпатської області подав суду до початку судового засідання письмову заяву про розгляд справи за наявними матеріалами за відсутності представника позивача та підтримав позовні вимоги, викладені в адміністративному позові в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи за юридичною адресою, в строки передбачені КАС України. Відповідач заяви про відкладення слухання справа не подало. Письмових заперечень щодо позовних вимог до суду не надійшло.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство «Свалявське ремонтно-транспортне підприємство»зареєстроване Свалявською районною державною адміністрацією Закарпатської області 22.9.1997 року, за адресою: вул. Августина Волошина, буд. 134, м. Свалява, Свалявський район, Закарпатська область, ідентифікаційний код 03741961, що підтверджується копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, наявною в матеріалах справи.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про систему оподаткування»від 25.06.1991 року № 1251-ХІІ (чинного на момент виникнення спірних правовідносин) платниками податків та зборів є юридичні особи, на яких законодавством України покладено обов'язок сплачувати податки і збори.

ВАТ «Свалявське РТП»являється платником податків і зборів, передбачених Законом України «Про систему оподаткування»,

07.02.2009 року посадовою особою Свалявської міжрайонної державної податкової інспекції було складено Акт №27/1500 "Про результати проведення перевірки дотримання податкового законодавства по сплаті податку на прибуток, податку на додану вартість, комунального податку та земельного податку". Перевірка проводилась на підставі особових карток платника податків, що ведуться в Свалявській МДПІ. ВАТ «Свалявське РТП»». В ході перевірки встановлено порушення п.1.2 та пп. 5.3.1 п.5.3 ст 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21.12.2000 № 2181-ІІІ (чинний на момент виникнення спірних правовідносин) для платежів, по яких строк погашення податкового зобов'язання встановлений до 10 календарних днів. наступних за останнім днем подання податкової декларації; п.16.4 та п.16.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»щодо податкових зобов'язань по податку на прибуток, визначених в декларації за квартал та визначених в розрахунках авансових внесків та п.7.7.1 Закону України «Про податок на додану вартість»для податкових зобов'язань по ПДВ.

На підставі відомостей, викладених у вищевказаному акті, 9 лютого 2009 року було прийнято податкове повідомлення - рішення про нарахування штрафних санкцій в сумі 6549 гривень 86 копійок по податку на додану вартість.

Також 9 лютого 2009 року за порушення строків сплати узгодженого податкового зобов'язання було нараховано штрафні санкції по податку на прибуток підприємства в сумі 17 гривень 50 копійок.

Сума штрафних санкцій визначена на підставі пп. 17.1 ст.17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21.12.2000 № 2181-ІІІ та складає по податку на прибуток -24 гривні 14 копійок, по податку на додану вартість -6 731 гривня 76 копійок, по комунальному податку -123 гривні 04 копійки та по земельному податку -18 099 гривень 07 копійок.

Таким чином, загальна сума заборгованості до бюджету становить 24 978 гривень 01 копійка.

Відповідно до частини 1 статті 67 Конституції України та пункту 3 частини 1 статті 9 Закону України „Про систему оподаткування" (чинного на момент виникнення спірних правовідносин) кожен зобов'язаний сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі до держбюджету в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп.17.1.7. п.17.1. ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21.12.2000р. №2181-111 (далі Закон № 2181), штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених цією статтею, крім штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, що встановлюються окремим законодавством.

З метою ліквідації заборгованості. що рахується за відповідачем Свалявською МДПІ у лютому 2009 року на адресу ВАТ «Свалявське РТП»було надіслано першу податкову вимогу за № 1/43 та в березні 2009 року другу податкову вимогу за № 2/119, яку було виставлено на дошці оголошень Свалявської МДПІ, у зв'язку з неможливістю її вручення, з вимогою термінового проведення погашення бюджетної заборгованості, Однак. відповідач не провів ніяких заходів по ліквідації заборгованості.

Підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України про «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»визначено, що органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці, у межах їх компетенції.

Відповідно пп.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону України про «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»передбачено, що податкове зобов'язання нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті вказаного Закону вважається узгодженою з дня отримання платником податків податкового повідомлення, крім випадків, визначених підпунктом 5.2.2 вказаного Закону.

Згідно з ч.3 пп.5.3.1 п.5.3 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" ( чинного на момент виникнення спірних правовідносин) у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пунктах «а»- «в»- пп.4.2.2 пункту 4.2 статті 4 платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Відкритим акціонерним товариством «Свалявське ремонтно-транспортне підприємство»допущено порушення вимог податкового законодавства в частині несплати належних сум податків, зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законодавством терміни в результаті чого станом на 09.07.2009 року заборгованість відповідача до бюджету склала 24 978 гривень 01 копійку.

13.05.2009 року в зв'язку з відсутністю погашення боргу Свалявською МДПІ було прийнято Рішення № 13 про застосування заходів погашення податкового боргу платника податків за рахунок стягнення його активів.

Таким чином, заборгованість ВАТ «Свалявське РТП»перед бюджетом становить 24 978 гривень 01 копійка та підтверджена матеріалами справи.

Отже, податкові зобов'язання є узгодженими, але не виконаними, що є підставою для стягнення коштів до бюджету.

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами», активи платників податків можуть бути примусово стягнеш в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Отже, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та визнає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд, -

постановив:

Позовні вимоги Свалявської міжрайонної державної податкової інспекції Закарпатської області до ВАТ «Свалявське РТП»про примусове стягнення активів в рахунок погашення податкового боргу задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з рахунків Відкритого акціонерного товариства «Свалявське ремонтно-транспортне підприємство (м. Свалява, вул. Августина Волошина, буд. 134, ідентифікаційний код 037411961) на користь бюджету податковий борг у розмірі 24 978 (двадцять чотири тисячі дев'ятсот сімдесят вісім) гривень 01 (одна) копійка.

Відповідно до статті 186 КАС України апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги , встановленого цим Кодексом, якщо таку не було подано.

Суддя Большакова О.О.

Постанова суду в повному обсязі виготовлена та підписана 21 серпня 2012 року.

З оригіналом згідно:

Суддя Большакова О.О.

Дата ухвалення рішення14.08.2012
Оприлюднено08.10.2012
Номер документу26307452
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/970/12

Постанова від 14.08.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні