Постанова
від 21.09.2012 по справі 2а-2715/12/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2012 р. Справа № 2а-2715/12/0970

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Бобров Ю.О., розглянувши в порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську Івано-Франківської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Авто міст буд" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

03.09.2012 року державна податкова інспекція у м. Івано-Франківську Івано-Франківської області Державної податкової служби (надалі -позивач) звернулася з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Авто міст буд" (надалі -відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який зареєстрований як юридична особа, заборгованості до бюджету немає. Однак, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесена інформація щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, а дана обставина є однією із підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

04.09.2012 року відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 КАС України судом винесена ухвала про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яка разом із копією позовної заяви та доданими до неї документами направлена відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову.

Направлена на адресу відповідача поштова кореспонденція повернулася до суду з відміткою "підприємство відсутнє". Відповідно до частини 11 статті 35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно із пунктом 2 частини 5 статті 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута в порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Заперечення або заяви про визнання позову від відповідача на адресу суду в строки, передбачені частиною 3 статті 183-2 КАС України, не надійшли.

Суд, розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що 25.11.2010 року відповідач зареєстрований як юридична особа Подільською районною в м. Києві державною адміністрацією. Однак, 17.02.2011 року товариство з обмеженою відповідальністю "Авто міст буд" було зняте з обліку та 28.02.2011 року зареєстроване виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради за адресою: вул. Галицька, 57, м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області, 76019, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 07.08.2012 року за №14428543 (а.с. 6-8).

З матеріалів справи вбачається, що 06/05/2011 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесена інформація щодо відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням (а.с. 8).

Згідно довідки державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську Івано-Франківської області Державної податкової служби від 23.08.2012 року №14407/10/19-150/3229 заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня (а.с. 9).

Відповідно підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (надалі -Кодекс) органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Частиною 1 статті 63 Кодексу встановлено, що облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Частиною 1 та 2 статті 33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" №755-IV від 15.05.2003 року (надалі - Закон №755-IV) передбачено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону №755-IV суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Пунктом 5 частини 2 статті 38 Закону №755-IV встановлено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно частини 3 та 4 статті 38 Закону №755-IV державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. З дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи застосовуються обмеження, які встановлені законом, зокрема частиною другою статті 35 цього Закону.

Відповідно до пункту 11.10 розділу 11 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 року за № 979, якщо платник податку не має заборгованості перед бюджетом та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про внесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Таким чином, суд дійшов висновку, що наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю "Авто міст буд" за її місцезнаходженням є підставою для ухвалення рішення про припинення юридичної особи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

У відповідності до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 2, 8 - 14, 86, 160 -163, 183 - 2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Авто міст буд" (код в ЄДРПОУ 37334507), зареєстроване за адресою: вул. Галицька, 57, м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області, 76019.

Постанову звернути до негайного виконання.

Відповідно до частини 9 статті 183-2 постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" після набрання постановою законної сили, суд направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення

Державному реєстратору Івано-Франківської міської ради у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення та вчинити інші дії, передбачені статтею 38 вказаного Закону.

Суддя: Ю.О. Бобров

Постанова складена о 10:15 год. року.

Дата ухвалення рішення21.09.2012
Оприлюднено08.10.2012
Номер документу26307562
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2715/12/0970

Ухвала від 04.09.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 21.09.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні