Постанова
від 03.10.2012 по справі 2а/2370/3564/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2012 року Справа № 2а/2370/3564/2012

12 год. 20 хв.м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилюка В. О.,

секретар судового засідання -Білоус А.М.,

за участю:

представника позивача -Гладкого В. В.,

відповідача -не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області до фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 про стягнення фінансових санкцій,

встановив:

Регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області подало позов, в якому просить стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 фінансові санкції розмірі 1 700 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач здійснював роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії. За таких обставин 26 липня 2012 року прийняте рішення про застосування до відповідача фінансових санкцій у розмірі 1 700 грн. Оскільки сума фінансових санкцій відповідачем не сплачена, позивач просив стягнути її в судовому порядку.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив розглянути справу без його участі.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов до такого висновку.

ОСОБА_2, як фізична особа -підприємець, зареєстрований 09.04.1999р.

20 липня 2012 року була проведена перевірка кафе, розташованого по АДРЕСА_1 в якому здійснює підприємницьку діяльність відповідач.

Перевіркою встановлено, що відповідачем здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Так 20 липня 2012 року о 14 годині 55 хвилині найманий працівник відповідача ОСОБА_3 продала пачку сигарет із фільтром "Parlament" за ціною 16 грн. за пачку.

Факт порушення не оскаржується відповідачем та підтверджується матеріалами перевірки.

Спеціальним Законом який визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України є Закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP (далі -Закон № 481/95-BP).

Стаття 15 Закону № 481/95-BP встановлює, що імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності за наявності ліцензій.

Відповідальність за порушення норм Закону № 481/95-BP визначена статтею 17 цього Закону. Зокрема частиною другою зазначеної статті встановлено, що до суб'єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі оптової (включаючи імпорт та експорт) і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 1 700 гривень.

Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону № 481/95-BP рішення про стягнення штрафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймаються органом, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їх компетенції, визначеної законами України.

З урахуванням висновків, викладених в акті перевірки, та з огляду на зазначені вище норми Закону № 481/95-BP позивачем прийнято рішення про застосування фінансових санкцій № 230085-2315-076 від 26 липня 2012 року про застосування фінансових санкцій до фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 за здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами за відсутності ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами у розмірі 1 700 грн.

Згідно частин п'ятої та шостої статті 17 Закону № 481/95-BP дії органів, які мають право контролю за реалізацією норм цього Закону, можуть бути оскаржені в місячний термін у судовому порядку. У разі невиконання суб'єктом підприємницької діяльності рішення органів, зазначених у частині третій цієї статті, сума штрафу стягується на підставі рішення суду.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 -163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 (20373, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в дохід бюджету через регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області (18018, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131, ідентифікаційний код 34997773) фінансові санкції в розмірі 1 700 (одна тисяча сімсот) грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.О. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення03.10.2012
Оприлюднено09.10.2012
Номер документу26308516
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/3564/2012

Ухвала від 26.09.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 03.10.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні