Рішення
від 02.10.2012 по справі 1пд/5014/1808/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.10.12 Справа № 1пд/5014/1808/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганськвода"

до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Василиса", м. Стаханов Луганської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Виконавчого комітету Стахановської міської ради Луганської області , м. Стаханов Луганської області

про врегулювання розбіжностей, які виникли при укладанні договору

Суддя Зюбанова Н.М.

П р е д с т а в н и к и:

від позивача -Гуртова К.В., довіреність № 777 від 10.01.12;

від відповідача -Морозов С.І., довіреність від 09.08.12;

від третьої особи - Казачок С.М., довіреність № 01-28/3060 від 27.07.12;

Суть пору: про врегулювання розбіжностей, які виникли між сторонами у справі при укладанні договору на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення щодо преамбули договору та пунктів 1.1, 1.2, 2.1, 2.2., 3.1, 3.2, 3.4, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 5.1, 5.2, 6.2, 6.4, 7.1, 9.2, 9.3.

На підставі ст. 77 ГПК України у судовому засіданні 26.09.10 було оголошено перерву до 02.10.12, 12-00.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представників сторін та третьої особи, суд дійшов до наступного.

Так, ухвалою від 07.08.12 до участі у справі судом було залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Виконавчий комітет Стахановської міської ради Луганської області.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач у відзиві на позовну заяву за листом від 03.08.12 № 1 та доповненнях до нього проти задоволення позову заперечує, посилаючись на те, що протокол узгодження розбіжностей позивачем направлений з пропущенням 20-го строку, який встановлений ст. 181 ГК України. Додатково відповідач зазначає, що вимога позивача не відповідає способу захисту порушеного права, запропонований проект договору для укладання не містить 18 істотних умов та наполягає на укладенні окремих договорів між позивачем та мешканцями об'єднання тощо.

У відзиві на позовну заяву третя особа за листом від 14.08.12 вважає, що спору між сторонами у справі не існує, а тому у позивача відсутнє право звертатися до господарського суду з позовом. Також третя особа просить суд задовольнити клопотання відповідача, яке викладене у відзиві на позовну заяву про витребування від позивача розрахунку та структури тарифу на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Дослідивши матеріли справи, вислухавши представників сторін, суд дійшов до наступного.

Так, загальний порядок укладання господарських договорів визначений ст. 181 ГК України та полягає у наступному. Господарський договір за загальним правилом виклада ється у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скрі пленого печатками. Допускається укладення господарських до говорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний доку мент, він надається другій стороні у двох примірниках.

Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.

За наявності заперечень щодо окремих умов договору сто рона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіж ностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники прото колу розбіжностей разом з підписаним договором.

Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов"язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

Укладання господарського договору за рішенням суду передбачено ст. 187 ГК України, яка визначає, що спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов"язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

За змістом ч. 7 цієї норми, якщо сторона, яка одержала протокол розбіжностей щодо умов договору, заснованого на державному замовленні або такого, укладання якого є обов'язковим для сторін на підставі закону, або сторона -виконавець за договором, що в установленому порядку визнаний монополістом на певному ринку товарів (робіт, послуг), яка одержала протокол розбіжностей, не передасть у зазначений двадцятиденний строк до суду розбіжності, що залишилися неврегульованими, то пропозиції другої сторони вважаються прийнятими.

Отже, частини 3, 4, 5, 7 статті 181 ГК України застосовуються у випадку, коли сторони мають намір укласти відповідний договір, але не можуть дійти згоди щодо окремих його умов.

Відповідно до ст.187 ГК України, спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Так, матеріалами справи підтверджено, що у червні 2012 року позивач -Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода" в особі ВП "Стахановський департамент", яке включено до Переліку суб'єктів природних монополій Луганської області, надіслало на адресу відповідача проект договору № 1028 на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення від 01.06.12 з додатком про обсяги постачання питної води, який був підписаний ОСББ "Василиса" з протоколом розбіжностей та 26.06.12 (згідно відмітки на супровідному листі -арк. справи 25) повернутий позивачу, який після складання протоколу узгодження розбіжностей 19.07.12 (згідно відмітки на позові) передав на вирішення суду розбіжності, які залишились неврегульованими.

Факт зайняття позивачем монопольного становища на ринку централізованого водопостачання та водовідведення в частині території Луганської області підтверджується довідкою Луганського обласного територіального відділення АМК України від 27.10.10 № 04-03/1700.

Таким чином матеріали справи свідчать, що позивач звернувся до господарського суду з позовом про врегулювання розбіжностей у встановлений законом двадцятиденний строк за проектом договору, де виробник послуг є монополістом.

Згідно наявних в матеріалах справи проекту договору на поставку питної води, протоколу розбіжностей, оформленого відповідачем та протоколу узгодження останніх предметом спору є наступні умови договору :

- в преамбулі договору зазначити " Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", надалі по тексту "Виробник", яке представлене відокремленим підрозділом "Стахановський департамент" ТОВ "Луганськвода", в особі начальника ВП "Стахановський департамент" ТОВ "Луганськвода" Ступко А.М., діючого на підставі довіреності № 960 від 04.05.12 з одного боку, та ОСББ "Василиса", яке іменується надалі "Споживач", в особі голови Лаухіної О.М. діючого на підставі Статуту з другого боку, уклали даний договір про нижченаведене:

- пункт 1.1. проекту договору - "Виробник" зобов'язується постачати "Споживачу" питну воду та приймати стічні води у багатоквартирному житловому фонді "Споживача", за адресою: м. Стаханов, вул. К. Лібнехта, 47";

- пункт 1.2. проекту договору - "Споживач" зобов'язується надавати послуги з водопостачання та водовідведення мешканцям багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача" (крім юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності), які мешкають у житловому фонді "Споживача", а також своєчасно і в повному обсязі здійснювати оплату за надані "Виробником" послуги на умовах, визначених цим договором та виконувати інші умови договору";

- пункт 2.1. проекту договору -"Якість питної води, яка постачається "Споживачу" до точки підключення відповідає нормам ДСанПін 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», з урахуванням нормативу, зазначеного в дужках, відповідно Наказу № 505 МОЗ України від 15.08.11 "Про затвердження змін до Державних санітарних норм і правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною";

- пункт 2.2. проекту договору -"Виробник" не несе відповідальності за погіршення якості води в мережах "Споживача";

- пункт 3.1 проекту договору -"Виробник" через системи комунального водопостачання надає воду "Споживачу" в обсягах передбаченого цим договором об'єму (Додаток 1) цілодобово, або за графіком, затвердженим органами місцевого самоврядування, а також приймає в централізовану каналізаційну систему стічні води, скинуті через приналежні "Споживачу" каналізаційні випуски";

- пункт 3.2. проекту договору - "Межа балансового розмежування водопровідних мереж -місце підключення мереж "Споживача" до мереж "Виробника". Межа балансового розмежування каналізаційних мереж -контрольний випускний колодязь "Споживача", у якому з'єднуються мережі "Виробника" та "Споживача";

- пункт 3.4. проекту договору -"за текстом договору: Водопостачання "Споживача" може бути обмежено або припинено у випадках: стихійного лиха, припинення подачі електроенергії "Виробнику", необхідності збільшення подачі води до місць виникнення пожежі, у разі аварій на зовнішніх мережах водопроводу і каналізації, на інженерних комунікаціях будівель та споруд, проведення "Виробником" ремонтних робіт на водопровідних і каналізаційних мережах та пристроях, до яких приєднаний "Споживач", невиконання "Споживачем" умов цього договору, в т.ч. за несвоєчасне внесення плати за послуги водопостачання та водовідведення, або плати не в повному обсязі, самовільного вмикання резервних вводів, опломбованих "Виробником", без попередження "Виробника", за винятком потреби гасіння пожежі";

- пункт 4.1. проекту договору - "Об'єм води, що подається "Виробником" та використовується "Споживачем" визначається за показниками загальнобудинкових приладів обліку, без врахування обсягів води, спожитої юридичними і фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які знаходяться на прямих розрахунках з "Виробником", згідно п.1.3. даного договору";

- пункт 4.2. проекту договору -"Зняття показників загальнобудинкових приладів обліку здійснюється спільно представниками "Споживача" та "Виробника" не рідше одного разу на місяць, з оформленням відповідних двосторонніх актів по узгодженій формі по кожному будинку. На підставі цих актів "Споживач" виконує зведений розрахунок використаної води, який надає "Виробнику" щомісячно, але не пізніше 30 (31) числа поточного місяця";

- пункт 4.3. проекту договору -"У разі відсутності загальнобудинкових приладів обліку, кількість використаної "Споживачем" води по кожному будинку визначається окремо та складається :

а) з обсягу, розрахованому по затверджених нормах водоспоживання та кількості мешканців, які не мають квартирних засобів обліку (сумарно);

б) з обсягу води, визначеного за показаннями усіх квартирних засобів обліку у даному будинку (сумарно);

в) з обсягу води, використаної "Споживачем" на загальнобудинкові потреби, розрахованого згідно Методики.

г) з об'єму витоків внутрішньобудинкових мережах "Споживача" - за наявністю відповідних актів і розрахунків, виконаних згідно з п. 10.1. Правил користування.

"Виробник" має право проводити вибіркову перевірку щодо достовірності наданих "Споживачем" розрахунків, спільно з представниками "Споживача";

- пункт 4.4. проекту договору -"Кількість стічних вод, які надходять з мереж "Споживача", визначаються згідно:

- кількості холодної води за показниками приладів обліку, а при їх відсутності, - по розрахунковій кількості води (п. 4.3. договору),

- кількості гарячої води, яка визначається "Споживачем", згідно акту, погодженого з теплопостачальною організацією";

- пункт 4.5. проекту договору -"За недостовірність наданих, згідно п. 4.3.,4.4. договору розрахунків спожитої води за місяць, що призвело до заниження обсягів споживання, "Споживачу" виконуються дорахування у розмірі вартості недорахованого обсягу води і стоків по діючим тарифам";

- пункт 5.1. проекту договору -"Розрахунки за спожиту воду та скидання стічних вод "Споживач" здійснює щоденно, у розмірі суми усіх платежів, що надійшли протягом банківського дня від споживачів послуг (населення) в оплату за послуги з водопостачання та водовідведення, - шляхом оформлення "Споживачем" відповідного доручення банківській установі про щоденне перерахування коштів з рахунку "Споживача" на рахунок "Виробника". Перерахована сума підтверджується банківськими виписками";

- пункт 5.2. проекту договору -"На дату укладення даного договору тарифи на водопостачання та водовідведення наступні:

водопостачання питне - 4,65 грн./м 3 (без ПДВ) та 5,58 грн./м 3 (з ПДВ)

водовідведення - 2,82 грн./м 3 (без ПДВ) та 3,384 грн./м 3 (з ПДВ)

У разі зміни тарифів оплата послуг "Споживачем" здійснюється за новими тарифами з часу введення їх в дію, без внесення змін до даного договору. Про всі зміни тарифів на водопостачання та водовідведення "Виробник", згідно діючого законодавства, інформує "Споживача" через місцеві засоби масової інформації (або письмово)";

- пункт 6.2 проекту договору - "Виробник" зобов'язаний:

- забезпечувати надання послуг з водопостачання та водовідведення "Споживачу" у порядку, передбаченому Правилами користування та даним договором;

- при відсутності засобів обліку, у випадках перерв у водопостачанні тривалістю понад 6 годин на добу при цілодобовому водопостачанні, або більш трьох діб на місяць у разі подачі води за добовим графіком, здійснювати розрахунок за відпущену воду за нормативами водоспоживання, які перераховуються на фактичний час подачі води, на підставі відповідного акту;

- вживати заходів щодо усунення витоків на водопровідних і каналізаційних мережах, які межують з комунікаційними системами "Споживача";

- у місячний термін з дня підписання даного договору забезпечити передачу "Споживачу" бази даних і особистих рахунків абонентів (фізичних осіб) - мешканців багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача", наведеного в п.1.1. договору;

- на протязі доби після надходження замовлення від "Споживача" здійснювати відключення об'єктів "Споживача" для проведення ним робіт щодо ремонту чи заміни запірної арматури на вводі до будинку, а при аварійних ситуаціях - на протязі п'яти годин.

- щомісячно брати участь у зніманні показань будинкових засобів обліку;

- у письмовій формі доводити до відома "Споживача" про всі зміни: назви, адреси, банківських реквізитів, реорганізацію або майбутню ліквідацію, та інші зміни, які впливають на виконання цього договору, - не пізніш як за тиждень до початку змін.

- виконувати інші обов'язки, передбачені діючим законодавством";

- пункт 6.4 проекту договору -"Споживач" зобов'язаний:

- встановити у тижневий термін з моменту підписання Договору загальнобудинковий засіб обліку води;

- щомісячно надавати "Виробнику" розрахунки спожитої води, згідно п.п 4.2., 4.3. договору;

- щомісячно брати участь у зніманні показань будинкових засобів обліку;

- своєчасно і в повному обсязі оплачувати надані "Виробником" послуги;

- утримувати в технічно справному стані внутрішньобудинкові водопровідні та каналізаційні системи, прилади та обладнання, своєчасно здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт, раціонально використовувати питну воду, не допускати її витоків, вживати заходів щодо негайного усунення витоків;

- забезпечити безпечний, цілодобовий і вільний доступ персоналу "Виробника" для перевірки технічного стану внутрішньобудинкових мереж водопостачання та засобів обліку;

- прийняти від "Виробника" базу даних і особистих рахунків абонентів (фізичних осіб) - мешканців багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача", наведеного в п. 1.1. договору та забезпечити ведення достовірного обліку послуг, що надаються абонентам згідно норм водоспоживання та за показаннями квартирних засобів обліку;

- при здачі в оренду приміщення у житловому будинку новому орендарю - юридичній або фізичній особі-суб'єкту підприємницької діяльності, або при переведенні житлового приміщення в не житлове, письмово повідомити про це "Виробника" протягом 10-ти днів;

- у письмовій формі доводити до відома "Виробника" про всі зміни: назви, адреси об'єкта, передачу його іншим організаціям чи фізичним особам, зміну банківських реквізитів, реорганізацію або майбутню ліквідацію підприємства та інші зміни, які впливають на виконання цього договору, - не пізніш як за тиждень до початку змін".

- пункт 7.1. проекту договору -"За несвоєчасну оплату наданих послуг з водопостачання та водовідведення "Споживач" сплачує "Виробнику" пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, згідно чинного законодавства";

- пункт 9.2. проекту договору -"Умови даного договору, крім п. 5.3., можуть бути змінені за взаємною згодою сторін шляхом обов'язкового підписання додаткової угоди, яка являється невід'ємною частиною договору";

- пункт 9.3. проекту договору -"Даний договір не може бути розірваний у односторонньому порядку, а тільки за умови письмового попередження (з повідомленням) іншої сторони за місяць до припинення дії договору.

Також позивач наполягає на виключенні з договору пунктів 7.2 та 9.6.

Відповідач проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву та доповненнях до нього.

Оцінивши матеріали справи, додатково надані сторонами документи, вислухавши представників сторін, третьої особи, суд вважає, що позов підлягає повному задоволенню з огляду на наступне.

Так, правове регулювання правовідносин сторін здійснюється Господарським кодексом України /далі -ГК України/, Законом України "Про питну воду та питне водопостачання " від 10.01.02 № 2918-ІІІ; Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затв. наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.08 № 190, зареєстр. в Міністерстві юстиції України 07.10.08 за № 936/15627 /далі -Правила № 190/ Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затв. наказом Держкомітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 19.02.02 № 37 /далі - Правила № 37/.

Зокрема, у відповідності до ст. 19 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору, зокрема, з підприємствами, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням.

Умови проекту договору на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які передані на розгляд суду у якості розбіжностей є такими, що стосуються істотних умов договору , а тому можуть бути предметом спору з огляду на наступне.

Так, згідно п. 2.1 Правил № 190 істотні умови договору між виробником та споживачем з централізованого водопостачання та водовідведення визначаються відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги": найменування сторін; предмет договору; вичерпний перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг; порядок оплати за спожиті житлово-комунальні послуги; порядок перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості; права та обов'язки сторін; порядок контролю та звіту сторін; порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг; визначення точок розподілу, в яких відбувається передача послуг від виконавця/виробника споживачу; порядок обслуговування мереж та розподіл повноважень щодо їх експлуатації та відновлення (ремонту); умови доступу в квартиру, будинок, приміщення, на земельну ділянку для усунення аварій, неполадок, огляду мереж, зняття контрольних показників засобів обліку; порядок здійснення ремонту; відповідальність сторін та штрафні санкції за невиконання умов договору; порядок вирішення спорів; перелік форс-мажорних обставин; строк дії договору; умови зміни, пролонгації, припинення дії договору; дата і місце укладення договору.

У відповідності до ст. 20 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" істотними умовами договору про надання послуг з питного водопостачання є: режим надання послуг, обсяги питного водопостачання за нормативами питного водопостачання, порядок надання послуг з водовідведення, розмір та порядок оплати послуг централізованого водопостачання та водовідведення, права та обов'язки сторін договору, відповідальність сторін договору.

На підставі наказу Фонду комунального майна виконавчого комітету Стахановської міської ради Луганської області від 17.09.10 року № 107 "Про передачу житлового будинку по вул. Карла Лібкнехта, 47 на баланс ОСББ "Ваислиса" (арк. справи 35) відповідач є балансоутримувачем будинку за адресою м. Стаханов, вул. вул. Карла Лібкнехта, б. 47, про що складено акт приймання-передачі житлового комплексу з балансу КП "Жилсервіс № 6" на баланс відповідача.

Щодо обставин спору, то правова позиція позивача, з якою погодився господарський суд, грунтується на приписах ст. 19 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання", якою передбачено, що послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами та іншими об'єднаннями власників житла, яким передано право управління багатоквартирними будинками та забезпечення надання послуг з водопостачання та водовідведення на підставі укладених ними договорів.

Розбіжності сторін, які виникли при визначенні преамбули договору щодо зазначення відповідача як споживача, вирішуються судом на користь позивача з огляду на наступне.

Так, водопостачання та водовідведення за змістом ст. 1, п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" є одним з видів комунальних послуг.

Згідно статті 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом (ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Відповідно до статті 24 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", балансоутримувач має право укладати договори на надання житлово-комунальних послуг.

Стаття 19 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" передбачає, що послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору з: ... об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами та іншими об'єднаннями власників житла, яким передано право управління багатоквартирними будинками та забезпечення надання послуг з водопостачання та водовідведення на підставі укладених ними договорів.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач є баланосоутримувачем багатоквартирного будинку за адресою: м. Стаханов, вул. Літейна, 5.

Статтею 29 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлені особливості укладання договорів у багатоквартирному будинку.

Договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.

Таким чином, законодавець визначив, що договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку повинен укладатися між споживачами (власниками квартир) та балансоутримувачем, в даному випадку відповідачем.

У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем, однак докази укладання відповідачем договору з іншим виконавцем відсутні, тому споживачем є відповідач.

У частині пунктів 1.1, 3.1, 3.2 проекту договору редакція позивача є обгрунтованою, оскільки п.1.7 Правил № 190 чітко передбачено, що виробники надають свої послуги до зовнішнього зрізу житлового будинку, а точкою розподілу зовнішніх і внутрішніх комунікацій (якщо інше не визначено договором) є: для каналізації -найближчий до будівлі оглядовий колодязь; для водопроводу -вентиль або трійник біля будівлі. Трубопроводи систем водопостачання і водовідведення квартир багатоповерхових будинків безпосередньо до комунальних мереж водопровідно-каналізаційного господарства не приєднані, а підключені до інженерних мереж багатоповерхових будинків, передану в управління юридичній особі, тому цілком зрозуміло, що ТОВ "Луганськвода" не може напряму постачати жителям будинку ОСББ питну воду та приймати від них стічні води.

Заперечення відповідача щодо вимог по якості води (п. 2.1 договору) не можуть буті прийняті, оскільки послуга з централізованого водопостачання передається від позивача до відповідача у точці балансового розмежування мереж водоспоживання та виробник не може відповідати за погіршення якості води в мережах відповідача.

Щодо підстав припинення водопостачання (п. 3.4 проекту договору), то доповнення їх умовою про відключення жителів будинку ОСББ, якщо відсутні умови відключення окремого боржника, протирічить суті договору, де споживачем виступає відповідач.

За змістом п. 4.1., п. 4.2, п. 6.2 проекту договору відповідач запропонував слово "загальнобудинкових" змінити на слово "квартирних". Втім, ним не враховано, що відповідно до п. 5.2. Правил № 190 вузли обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі в місці водопровідного воду. "Квартирні" засоби обліку мають слугувати для розрахунків мешканців будинку з ОСББ, який розраховуються з виробником послуг.

Визначення відповідачем за п. 4.2 проекту договору необхідності складання поквартирного розрахунку використаної води унеможливлене відсутністю окремого мешканця як сторони договору.

Ігнорування відповідачем запропонованих ТОВ "Луганськвода", як виробником води певних методів її обліку за відсутності загальнобудинкових приладів не має законодавчого підґрунтя, тому редакція п. 4.3, викладена позивачем, приймається судом.

Також відповідач не довів підставність виключення умов про методи визначення стічних вод за п. 4.4 проекту договору, який передбачає врахування кількості холодної води за показниками приладів обліку, а при їх відсутності, - по розрахунковій кількості води (п. 4.3. договору), а також кількості гарячої води, яка визначається "Споживачем", згідно акту, погодженого з теплопостачальною організацією.

За змістом п. 4.5 проекту договору йдеться про відповідальність споживача за недостовірність даних спожитої води, виключаючи яку відповідач у якості аргументу висуває твердження про те, що мешканець квартири не повинен нести відповідальність у вигляді доплати, якщо він не споживач воду з принципів економії. Однак, редакція даного п. 4.5 проекту договору і не встановлює додаткової необгрунтованої оплати послуг.

Порядок проведення розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення передбачений п. 5.1 договору та відповідає п. п. 3.7, 3.9 Правил № 190, за змістом яких розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюється усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору. Рахунки за воду і за скидання стічних вод до мережі водовідведення виписуються виробником споживачам.

Наступна редакція відповідача: "За спожиті послуги постачання питної води та водовідведення жителі ОСББ сплачують безпосередньо "Виробнику" щомісячно до 10 числа наступного місяця за розрахунковим." не узгоджується з даними приписами, тому приймається редакція позивача.

Визначені у п. 5.2 договору тарифи на послуги водопостачання та водовідведення у розмірі 4,65 грн./м 3 (без ПДВ) та 5,58 грн./м 3 (з ПДВ) за питне водопостачання питне та у розмірі 2,82 грн./м 3 (без ПДВ) та 3,384 грн./м 3 (з ПДВ) за водовідведення встановлені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг від 10.02.12 № 113.

Запропонована відповідачем редакція п. 6.2. договору, яка грунтується на заміні слова "споживач" на - "ОСББ", є хибною, оскільки він є балансоутримувачем будинку, про що зазначено вище.

Щодо спірного п. 6.4 договору, то редакція позивача відповідає п. 2.1. Правил № 37, якими передбачено, що водопостачальна організація (виробник) має право здійснювати раптовий, не погоджений з відповідачем заздалегідь, відбір проб для контролю за якістю стічних вод, що скидається.

Пункт 7.1. договору у редакції позивача передбачає: "За несвоєчасну оплату наданих послуг з водопостачання та водовідведення "Споживач" сплачує "Виробнику" пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, згідно чинного законодавства.". Відповідач пропонує слово "Споживач" замінити словом "Жителі", а розмір пені змінити на 3% річних.

Твердження відповідача у цій частині протирічать визначеним законодавством видам відповідальності за прострочення виконання грошового зобов'язання, якими позивач вправі користуватись у повній мірі як виробник послуг.

Не відповідають також законодавству розбіжності, висунуті відповідачем за умовами п. 9.2 та п. 9.3 проекту договору, які регулюють підстави розірвання господарського договору (ст. 651, ст. 652 ЦК України та ст. 179, ст. 181, ст. 188 ГК України).

Умови договору, запропоновані відповідачем за змістом п. 7.2 та п. 9.6 протоколу розбіжностей не підлягають внесенню до договору, оскільки відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору регулюється розділом 7 договору та дія нормативно-правових актів у часі відбувається незалежно від домовленості сторін.

Тому позов про розгляд розбіжностей, які виникли при укладанні договору на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення від 01.06.12 № 1028 підлягає повному задоволенню з віднесенням судового збору на відповідача згідно зі ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 77, 84, 85 ГПК України, суд в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Врегулювати розбіжності, які виникли між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луганськвода" в особі ВП "Стахановський департамент" та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Василиса" при укладанні договору на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення від 01.06.12 № 1028 щодо преамбули, а також пунктів 1.1, 1.2, 2.1, 2.2., 3.1, 3.2, 3.4, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 5.1, 5.2, 6.2, 6.4, 7.1, 9.2, 9.3 та викласти їх у наступній редакції позивача :

- в преамбулі договору зазначити " Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", надалі по тексту "Виробник", яке представлене відокремленим підрозділом "Стахановський департамент" ТОВ "Луганськвода", в особі начальника ВП "Стахановський департамент" ТОВ "Луганськвода" Ступко А.М., діючого на підставі довіреності № 960 від 04.05.12 з одного боку, та ОСББ "Василиса", яке іменується надалі "Споживач", в особі голови Лаухіної О.М. діючого на підставі Статуту з другого боку, уклали даний договір про нижченаведене:

- пункт 1.1. проекту договору - "Виробник" зобов'язується постачати "Споживачу" питну воду та приймати стічні води у багатоквартирному житловому фонді "Споживача", за адресою: м. Стаханов, вул. К. Лібнехта, 47";

- пункт 1.2. проекту договору - "Споживач" зобов'язується надавати послуги з водопостачання та водовідведення мешканцям багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача" (крім юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності), які мешкають у житловому фонді "Споживача", а також своєчасно і в повному обсязі здійснювати оплату за надані "Виробником" послуги на умовах, визначених цим договором та виконувати інші умови договору";

- пункт 2.1 . проекту договору -"Якість питної води, яка постачається "Споживачу" до точки підключення відповідає нормам ДСанПін 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», з урахуванням нормативу, зазначеного в дужках, відповідно Наказу № 505 МОЗ України від 15.08.11 "Про затвердження змін до Державних санітарних норм і правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною";

- пункт 2.2 . проекту договору -"Виробник" не несе відповідальності за погіршення якості води в мережах "Споживача";

- пункт 3.1 проекту договору -"Виробник" через системи комунального водопостачання надає воду "Споживачу" в обсягах передбаченого цим договором об'єму (Додаток 1) цілодобово, або за графіком, затвердженим органами місцевого самоврядування, а також приймає в централізовану каналізаційну систему стічні води, скинуті через приналежні "Споживачу" каналізаційні випуски";

- пункт 3.2. проекту договору - "Межа балансового розмежування водопровідних мереж -місце підключення мереж "Споживача" до мереж "Виробника". Межа балансового розмежування каналізаційних мереж -контрольний випускний колодязь "Споживача", у якому з'єднуються мережі "Виробника" та "Споживача";

- пункт 3.4. проекту договору -"за текстом договору: Водопостачання "Споживача" може бути обмежено або припинено у випадках: стихійного лиха, припинення подачі електроенергії "Виробнику", необхідності збільшення подачі води до місць виникнення пожежі, у разі аварій на зовнішніх мережах водопроводу і каналізації, на інженерних комунікаціях будівель та споруд, проведення "Виробником" ремонтних робіт на водопровідних і каналізаційних мережах та пристроях, до яких приєднаний "Споживач", невиконання "Споживачем" умов цього договору, в т.ч. за несвоєчасне внесення плати за послуги водопостачання та водовідведення, або плати не в повному обсязі, самовільного вмикання резервних вводів, опломбованих "Виробником", без попередження "Виробника", за винятком потреби гасіння пожежі";

- пункт 4.1. проекту договору - "Об'єм води, що подається "Виробником" та використовується "Споживачем" визначається за показниками загальнобудинкових приладів обліку, без врахування обсягів води, спожитої юридичними і фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які знаходяться на прямих розрахунках з "Виробником", згідно п.1.3. даного договору";

- пункт 4.2. проекту договору -"Зняття показників загальнобудинкових приладів обліку здійснюється спільно представниками "Споживача" та "Виробника" не рідше одного разу на місяць, з оформленням відповідних двосторонніх актів по узгодженій формі по кожному будинку. На підставі цих актів "Споживач" виконує зведений розрахунок використаної води, який надає "Виробнику" щомісячно, але не пізніше 30 (31) числа поточного місяця";

- пункт 4.3. проекту договору -"У разі відсутності загальнобудинкових приладів обліку, кількість використаної "Споживачем" води по кожному будинку визначається окремо та складається :

а) з обсягу, розрахованому по затверджених нормах водоспоживання та кількості мешканців, які не мають квартирних засобів обліку (сумарно);

б) з обсягу води, визначеного за показаннями усіх квартирних засобів обліку у даному будинку (сумарно);

в) з обсягу води, використаної "Споживачем" на загальнобудинкові потреби, розрахованого згідно Методики.

г) з об'єму витоків внутрішньобудинкових мережах "Споживача" - за наявністю відповідних актів і розрахунків, виконаних згідно з п. 10.1. Правил користування.

"Виробник" має право проводити вибіркову перевірку щодо достовірності наданих "Споживачем" розрахунків, спільно з представниками "Споживача";

- пункт 4.4. проекту договору -"Кількість стічних вод, які надходять з мереж "Споживача", визначаються згідно:

- кількості холодної води за показниками приладів обліку, а при їх відсутності, - по розрахунковій кількості води (п. 4.3. договору),

- кількості гарячої води, яка визначається "Споживачем", згідно акту, погодженого з теплопостачальною організацією";

- пункт 4.5. проекту договору -"За недостовірність наданих, згідно п. 4.3.,4.4. договору розрахунків спожитої води за місяць, що призвело до заниження обсягів споживання, "Споживачу" виконуються дорахування у розмірі вартості недорахованого обсягу води і стоків по діючим тарифам";

- пункт 5.1. проекту договору -"Розрахунки за спожиту воду та скидання стічних вод "Споживач" здійснює щоденно, у розмірі суми усіх платежів, що надійшли протягом банківського дня від споживачів послуг (населення) в оплату за послуги з водопостачання та водовідведення, - шляхом оформлення "Споживачем" відповідного доручення банківській установі про щоденне перерахування коштів з рахунку "Споживача" на рахунок "Виробника". Перерахована сума підтверджується банківськими виписками";

- пункт 5.2. проекту договору -"На дату укладення даного договору тарифи на водопостачання та водовідведення наступні:

водопостачання питне - 4,65 грн./м 3 (без ПДВ) та 5,58 грн./м 3 (з ПДВ)

водовідведення - 2,82 грн./м 3 (без ПДВ) та 3,384 грн./м 3 (з ПДВ)

У разі зміни тарифів оплата послуг "Споживачем" здійснюється за новими тарифами з часу введення їх в дію, без внесення змін до даного договору. Про всі зміни тарифів на водопостачання та водовідведення "Виробник", згідно діючого законодавства, інформує "Споживача" через місцеві засоби масової інформації (або письмово)";

- пункт 6.2 проекту договору - "Виробник" зобов'язаний:

- забезпечувати надання послуг з водопостачання та водовідведення "Споживачу" у порядку, передбаченому Правилами користування та даним договором;

- при відсутності засобів обліку, у випадках перерв у водопостачанні тривалістю понад 6 годин на добу при цілодобовому водопостачанні, або більш трьох діб на місяць у разі подачі води за добовим графіком, здійснювати розрахунок за відпущену воду за нормативами водоспоживання, які перераховуються на фактичний час подачі води, на підставі відповідного акту;

- вживати заходів щодо усунення витоків на водопровідних і каналізаційних мережах, які межують з комунікаційними системами "Споживача";

- у місячний термін з дня підписання даного договору забезпечити передачу "Споживачу" бази даних і особистих рахунків абонентів (фізичних осіб) - мешканців багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача", наведеного в п.1.1. договору;

- на протязі доби після надходження замовлення від "Споживача" здійснювати відключення об'єктів "Споживача" для проведення ним робіт щодо ремонту чи заміни запірної арматури на вводі до будинку, а при аварійних ситуаціях - на протязі п'яти годин.

- щомісячно брати участь у зніманні показань будинкових засобів обліку;

- у письмовій формі доводити до відома "Споживача" про всі зміни: назви, адреси, банківських реквізитів, реорганізацію або майбутню ліквідацію, та інші зміни, які впливають на виконання цього договору, - не пізніш як за тиждень до початку змін.

- виконувати інші обов'язки, передбачені діючим законодавством";

- пункт 6.4 проекту договору -"Споживач" зобов'язаний:

- встановити у тижневий термін з моменту підписання Договору загальнобудинковий засіб обліку води;

- щомісячно надавати "Виробнику" розрахунки спожитої води, згідно п.п 4.2., 4.3. договору;

- щомісячно брати участь у зніманні показань будинкових засобів обліку;

- своєчасно і в повному обсязі оплачувати надані "Виробником" послуги;

- утримувати в технічно справному стані внутрішньобудинкові водопровідні та каналізаційні системи, прилади та обладнання, своєчасно здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт, раціонально використовувати питну воду, не допускати її витоків, вживати заходів щодо негайного усунення витоків;

- забезпечити безпечний, цілодобовий і вільний доступ персоналу "Виробника" для перевірки технічного стану внутрішньобудинкових мереж водопостачання та засобів обліку;

- прийняти від "Виробника" базу даних і особистих рахунків абонентів (фізичних осіб) - мешканців багатоквартирних будинків житлового фонду "Споживача", наведеного в п. 1.1. договору та забезпечити ведення достовірного обліку послуг, що надаються абонентам згідно норм водоспоживання та за показаннями квартирних засобів обліку;

- при здачі в оренду приміщення у житловому будинку новому орендарю - юридичній або фізичній особі-суб'єкту підприємницької діяльності, або при переведенні житлового приміщення в не житлове, письмово повідомити про це "Виробника" протягом 10-ти днів;

- у письмовій формі доводити до відома "Виробника" про всі зміни: назви, адреси об'єкта, передачу його іншим організаціям чи фізичним особам, зміну банківських реквізитів, реорганізацію або майбутню ліквідацію підприємства та інші зміни, які впливають на виконання цього договору, - не пізніш як за тиждень до початку змін".

- пункт 7.1. проекту договору -"За несвоєчасну оплату наданих послуг з водопостачання та водовідведення "Споживач" сплачує "Виробнику" пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, згідно чинного законодавства";

- пункт 9.2. проекту договору -"Умови даного договору, крім п. 5.3., можуть бути змінені за взаємною згодою сторін шляхом обов'язкового підписання додаткової угоди, яка являється невід'ємною частиною договору";

- пункт 9.3. проекту договору -"Даний договір не може бути розірваний у односторонньому порядку, а тільки за умови письмового попередження (з повідомленням) іншої сторони за місяць до припинення дії договору.

Договір не доповнювати пунктами 7.2 та 9.6 , які запропоновані відповідачем.

3. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Василиса", м. Стаханов Луганської області, вул. Карла Лібкнехта,47, ідент. код 37178975 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м. Луганськ, кв. Пролетаріату Донбасу, б. 166, ідент. код 35554719 - 1073 грн. 00 коп. судового збору, видати на виконання наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складене та підписане 08.10.12.

Суддя Н.М.Зюбанова

Помічник судді Г.А.Кравцова

Дата ухвалення рішення02.10.2012
Оприлюднено09.10.2012
Номер документу26319609
СудочинствоГосподарське
Сутьврегулювання розбіжностей, які виникли при укладанні договору

Судовий реєстр по справі —1пд/5014/1808/2012

Рішення від 02.10.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 14.08.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 07.08.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 19.07.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 19.07.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні