Ухвала
від 16.12.2008 по справі 7/64
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/64

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


УХВАЛА

                    

16.12.08                                                                                 Справа № 7/64.

Суддя Калашник Т.Л., розглянувши матеріали справи за позовом

Відкритого акціонерного товариства "Свердловськекологія", м. Свердловськ Луганської області

до Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств", м. Стаханов Луганської області

про стягнення  44252 грн. 94 коп.  

в присутності представників:

від позивача –Дубова І.В., довіреність № 69 від 21.03.08;

від відповідача –не прибув;          

від ДП "Укрвуглеторфреструктуризація" - Шумаков С.І., довіреність № 6 від 03.04.08;

від ВДВС –Рибаков Є.О., довіреність № б/н від 04.12.08.

          02.12.08 до господарського суду звернувся Відділ державної виконавчої служби Стахановського міського управління юстиції з поданням № 146  від 25.11.08р. про заміну сторони виконавчого провадження  з Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" на Державне підприємство "Укрвуглеторфреструктуризація" на суму 44813 грн. 47 коп.

          Позивач, відповідно до пояснень № 274 від 09.12.08, проти здійснення заміни стягувача не заперечує з посиланням на положення ст. 25 ГПК України.

          Державне підприємство "Укрвуглеторфреструктуризація" проти заміни  відповідача на Державне підприємство "Укрвуглеторфреструктуризація" заперечує з підстав, викладених у відзиві на заяву, посилаючись зокрема на те, що підприємство не є правонаступником відповідача.

           Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, ДП "Укрвуглеторфреструктуризація", ВДВС, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, суд, -

в с т а н о в и в :

          Так, рішенням господарського суду Луганської області від 07.04.08р.  по справі № 7/64 позов задоволений повністю,  з Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств", м. Стаханов Луганської області, вул. Дзержинського, буд.14, код 32449971 на користь Відкритого акціонерного товариства "Свердловськекологія", м. Свердловськ Луганської області, вул. Гагаріна, буд. 159, код 05427677 стягнуто борг в сумі  44252 грн. 94 коп., держмито в сумі 442 грн. 53 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі  118 грн. 00 коп.

           21.04.08 на виконання рішення  позивачеві виданий відповідний наказ.

          Таким чином, після порушення провадження у даній справі Державне підприємство "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств", набуло статусу сторони у справі, а у виконавчому провадженні –статусу стягувача. При цьому, заміна сторони у стадіях судового процесу, однією з яких є виконання судового рішення, відбувається у визначеному ст. 25 ГПК України та ст. 11 Закону України "Про виконавче провадження" порядку.

          В обґрунтування вимог про здійснення заміни сторони виконавчого провадження ВДВС Стахановського МУЮ  посилається на наказ Міністерства вугільної промисловості України від 29.12.07 № 612, відповідно до якого Державне підприємство "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" реорганізоване шляхом з'єднання з ДП                        "Укрвуглеторфреструктуризація".

           Відповідно до статті 115 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

          Оскільки, виконання судового рішення є невід'ємною стадією судового процесу, то заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальний кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до частини 5 статті 11 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, в якій вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

             Згідно зі статтею 25 ГПК України в разі вибуття однієї з сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні внаслідок реорганізації підприємства чи організації господарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в рішенні або ухвалі. Усі дії, вчинені в процесі до вступу правонаступника, є обов'язковими для нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив. Правонаступництво можливе на будь-якій стадії судового процесу.

           Відповідно до п.3 Наказу Міністерства вугільної промисловості України від 29.12.07 № 612, наказано припинити діяльність зокрема Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" шляхом його реорганізації –приєднання до ДП "Укрвуглеторфреструктуризація". У пункті 8 цього наказу встановлено, що ДП "Укрвуглеторфреструктуризація" є правонаступником усіх майнових прав та обов'язків зокрема ДП "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" згідно з передавальним балансом.

У відповідності до ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Таким чином, факт вилучення юридичної особи з державного реєстру підтверджується довідкою органів статистики.   

           Згідно довідки державного реєстратора Стаханівського міськвиконкому від 10.12.08 № 437-08 вбачається, що відповідач у справі - Державне підприємство "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств»  внесений до ЄДР та є юридичною особою, у зв'язку з чим суд вважає, що відсутні правові підстави для здійснення заміни стягувача у виконавчому провадженні його правонаступником.

Крім того, складений Державним підприємством "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" передавальний баланс від 01.02.08, у відповідності з вимогами ст. 107 Цивільного кодексу України, не містить заборгованості позивача - Відкритого акціонерного товариства "Свердловськекологія" у сумі 44813 грн. 47 коп.

          

За таких обставин подання ВДВС Стахановського МУЮ № 146  від 25.11.08р. про заміну сторони виконавчого провадження  Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" на Державне підприємство "Укрвуглеторфреструктуризація", слід залишити без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ч. 5 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження»,  ст. ст. 25, 86  Господарського   процесуального   кодексу  України, суд  

у х в а л и в:

Подання ВДВС Стахановського МУЮ № 146  від 25.11.08р. про заміну сторони виконавчого провадження  Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вуглевидобувних та вуглепереробних підприємств" на Державне підприємство "Укрвуглеторфреструктуризація" залишити без задоволення.

                       

      Суддя                                                                                    Т. Л. Калашник

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення16.12.2008
Оприлюднено06.01.2009
Номер документу2636398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/64

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 07.04.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Судовий наказ від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 04.05.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні