Постанова
від 09.10.2012 по справі б-48/178-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«01» жовтня 2012 року Справа № Б-48/178-09

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Пуль О.А., суддя Білоусова Я.О., суддя Хачатрян В.С.,

при секретарі Синицькій Я.П.,

за участю представників сторін:

апелянта - Чугуївської ОДПІ Харківської області -Іванова О.А., за довіреністю №38/10/10-019 від 05.03.2012 року,

ліквідатора - арбітражного керуючого Котовенко О.М., ліцензія серії АД №077509 від 05.09.2012 року,

розглянувши у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Чугуївської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби, м.Чугуїв (вх.№2963Х/2-7), на ухвалу господарського суду Харківської області від 04.07.2012 року у справі №Б-48/178-09,

за заявою Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3, м.Харків,

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Східно-Українська торгівельна компанія», м.Чугуїв, код 35724269,

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04.07.2012 року у справі №Б-48/178-09 (суддя Кононова О.В.) затверджено наданий ліквідатором звіт та ліквідаційний баланс.

Ліквідовано юридичну особу -Товариство з обмеженою відповідальністю «Східно-Українська торгівельна компанія», код 35724269, зареєстроване 27.02.2008 року Виконавчим комітетом Чугуївської міської ради Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, м. Чугуїв, бульвар Комарова, буд. 12.

Ухвалено вважати вимоги Чугуївської міжрайонної ВД ХОВ ФССТВП на суму 1,89 грн., ТОВ «Заир»на суму 8691,30 грн. та ФОП ОСОБА_3 на суму 225000,00 грн., які не задоволені за недостатністю майна боржника, погашеними.

Провадження у справі припинено.

Зобов'язано Головне управління статистики по Харківській області виключити з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України Товариство з обмеженою відповідальністю «Східно-Українська торгівельна компанія», код 35724269.

Зобов`язано державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення юридичної особи - банкрута, внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам державної статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення для зняття юридичної особи з обліку.

Чугуївська об'єднана державна податкова інспекція Харківської області Державної податкової служби м.Чугуїв з вказаною ухвалою суду першої інстанції не погодилась та звернулась до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 04.07.2012 року по справі №Б-48/178-09 та прийняти нове судове рішення, яким зобов'язати арбітражного керуючого ТОВ «Східно-Українська торгівельна компанія»здійснити всі дії, передбаченні чинним законодавством.

В обґрунтування апеляційної скарги заявник посилається на те, що позапланова виїздна перевірка боржника, призначена відповідно наказу Чугуївської ОДПІ від 17.11.2009 р. № 528 за період з 28.02.2008 р. по 23.11.2009 р., не була проведена. Скаржник зазначає, що від ліквідатора банкрута до ДПІ не надходило жодних заяв, листів-звернень з питань проведення позапланової виїзної перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати боржником податків та зборів (обов'язкових платежів), фінансово-господарських первинних документів, відомостей щодо зміни місцезнаходження банкрута.

Таким чином, на думку апелянта, у зв'язку з невиконанням ліквідатором обов'язків, покладених на нього Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», на даний час склалась ситуація, при якій ДПІ позбавлена можливості провести позапланову виїзну перевірку своєчасності достовірності, повноти нарахування та сплати боржником податків та зборів (обов'язкових платежів).

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 24.09.2012р. апеляційна скарга Чугуївської ОДПІ Харківської області прийнята до провадження та призначена до розгляду на 01.10.2012 р.

Ліквідатор -арбітражний керуючий Котовенко О.М. 28.09.2012р. через канцелярію апеляційного господарського суду надав відзив на апеляційну скаргу в якому зазначив, що ухвалу господарського суду Харківської області від 04.07.2012р. вважає законною та обґрунтованою, просить залишити її без змін, а апеляційну скаргу -без задоволення. Свою позицію по справі ліквідатор обґрунтовує тим, що апеляційна скарга безпідставна, а оскаржувана ухвала жодним чином не порушує прав та законних інтересів Чугуївської ОДПІ Харківської області.

В судовому засіданні 01.10.2012 року представник апелянта -Чугуївської ОДПІ Харківської області підтримав доводи апеляційної скарги у повному обсязі та просив її задовольнити. Ліквідатор проти апеляційної скарги заперечував, просив залишити її без задоволення з підстав, викладених у відзиві.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника апелянта та ліквідатора, перевіривши повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи та докази на їх підтвердження, їх юридичну оцінку, правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права та доводи апеляційної скарги, колегія суддів встановила наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 09.10.2009р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «Східно -Українська торгівельна компанія», введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Харківської області від 19.10.2009р. ТОВ «Східно -Українська торгівельна компанія»визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру згідно ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Ліквідатором призначено арбітражного керуючого Бреуса Ростислава Анатолійовича.

Ухвалою суду від 20.07.2011 р. звільнено від виконання обов'язків ліквідатора ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»арбітражного керуючого Бреуса Ростислава Анатолійовича, призначено ліквідатором ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»Котовенко Олександра Михайловича, якого зобов'язано продовжувати здійснювати ліквідаційну процедуру відповідно до постанови від 19.10.2009 р. та надати суду докази завершення ліквідаційної процедури щодо ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»відповідно до вимог закону.

Як вбачається з матеріалів справи та наданого суду ліквідаційного звіту, ліквідатором було надано оголошення в газеті «Голос України»№212 (4712) від 10.11.2009р. та надіслані повідомлення усім відомим кредиторам про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, зокрема 06.11.2009р. направлено персональне повідомлення Чугуївській ОДПІ Харківської області.

На адресу ліквідатора та суду в установлений ч. 5 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»місячний строк надійшли заяви з грошовими вимогами до банкрута від ТОВ «Заир»на суму 8691,30грн. та Чугуївської міжрайонної ВД ХОВ ФССТВП на суму 1,89грн.

Заявлені вимоги були визнані ліквідатором та включені до реєстру вимог кредиторів, про що було повідомлено заявників.

Згідно довідок КП «Чугуївське міжміське БТІ», УДАІ УМВСУ в Харківській області, Інспекції Держтехнагляду та Чугуївського відділу ХРФДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», наданих на запити ліквідатора, за боржником прав власності на нерухомі об'єкти, транспортні засоби та земельні ділянки не зареєстровано.

Згідно довідки ВДВС Чугуївського МУЮ Харківської області від 11.11.2009р. відсутні відкриті виконавчі провадження у відношенні боржника; відсутні поточні рахунки банкрута в установах банків (довідка Чугуївської ОДПІ, а.с. 55.); надані оголошення в пресі про недійсність печаток, штампів, установчих документів банкрута, у зв'язку з їх невиявленням (газета «Красная звезда»№49 від 05.12.2009р.); направлені повідомлення відповідним державним установам про закінчення ліквідаційної процедури (в тому числі, 05.02.2010р. - Чугуївській ОДПІ Харківської області).

Наказом по підприємству від 03.02.2010р. було призначено проведення повної інвентаризації активів та зобов'язань ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія». За наслідками проведеної інвентаризації ліквідатором складені відповідні акти від 03.02.2010р., які свідчать про відсутність будь-яких активів у банкрута.

У зв'язку з відсутністю у банкрута майнових активів, ліквідатором складено ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю в сумі 233,69319 тис. грн.

Вимоги кредиторів згідно ч.6 ст.31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Крім того, ліквідатором було надіслано запит до ХФ ПАТ «Унікомбанк»з проханням про розкриття інформації про рух грошових коштів на банківському рахунку ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія». Однак, листом від 20.08.2011 р. банк повідомив, що інформацію, що містить банківську таємницю, банк надає з дозволу власника цієї інформації та за рішенням суду, а тому у розкритті банківської таємниці ліквідатору було відмовлено.

Стосовно тверджень Чугуївської ОДПІ Харківської області щодо ухилення ліквідатора від надання необхідних для проведення позапланової виїзної перевірки документів, а також забезпечення можливості податковій інспекції проведення такої перевірки, колегія суддів ззазначає наступне.

Статтею 78 Податкового кодексу України визначений порядок проведення документальних позапланових перевірок. Зокрема, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється у разі порушення провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Аналогічна норма міститься у пункті 11.2. "Порядку обліку платників податків і зборів", затвердженого наказом № 979 Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 року (далі - Порядок), у зв'язку з припиненням платника податків органи державної податкової служби розпочинають та проводять процедури, передбачені розділом XI.

Як вбачається з матеріалів справи та зазначає сама Чугуївська ОДПІ Харківської області у своїй апеляційній скарзі, у звязку з надходженням відомостей від державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про прийняття судом рішення про визнання банкрутом ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»та на виконання вищезазначених норм законодавства, податковою інспекцією було прийнято рішення щодо проведення позапланової виїзної перевірки ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія». Однак, в ході виконання податковою інспекцією покладених нормами діючого законодавства на податкові органи завдань та функцій було встановлено, ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»за своїм місцезнаходженням - м. Харків, вул. Новопрудна, 4. кв.70 не знаходиться, про зміну свого місцезнаходження підприємство у встановленому порядку не повідомляло (акт ДПІ від 12.11.2009р.).

Колегія суддів вказує, що дана справа розглядається з особливостями, передбаченими ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а саме - провадження у даній справі здійснюється за процедурою банкрутства відсутнього боржника.

Ліквідатором проведено заходи щодо розшуку документації банкрута, однак виявити її не вдалося, у зв'язку з чим було, зокрема, винесено наказ про утворення комісії по відновленню документів від 20.01.2010р., складено акт про неможливість відновлення документів від 25.01.2010р. (а.с. 80, 81), надано оголошення в пресі про недійсність печаток, штампів, установчих документів банкрута.

У зв'язку з відсутністю боржника у ліквідатора немає будь-яких документів стосовно його діяльності, тому ліквідатор здійснює їх розшук для з'ясування активу і пасиву боржника шляхом направлення відповідних запитів до явних та потенційних кредиторів боржника, а також до відповідних державних органів.

З матеріалів справи вбачається, що на звернення ліквідатора до Чугуївського РВ ГУ МВС України в Харківській області з приводу прийняття заходів щодо розшуку печаток, штампів, оригіналів установчих документів, свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія», працівниками правоохоронного органу було проведено перевірку, за наслідками якої надано висновок від 11.12.2009р., що серед знайдених, вилучених, добровільно зданих, зазначені предмети не виявлені.

В подальшому, 20.09.2010 р. ліквідатором було надіслано до Чугуївської ОДПІ запрошення до участі у комісії з відновлення первинних бухгалтерських документів, в якому просив направити слідчого податкової міліції Чугуївської ОДПІ. Чугуївська ОДПІ уповноваженого представника для участі в такій комісії до банкрута не направила.

Наказом від 23.09.2010 р. було створено комісію з відновлення даних первинного бухгалтерського обліку, головою якої призначено Бреуса Р.А., який виконував обов'язки ліквідатора ТОВ „Східно -Українська торгівельна компанія" на той час. Ліквідатором за результатами роботи складено акт про неможливість відновлення документів від 23.09.2010 р.

За таких умов, у ДПІ як у контролюючого органу, більше можливостей для розшуку необхідних документів щодо боржника. Крім того, Чугуївська ОДПІ в силу своїх повноважень, вже має документи фінансової звітності боржника, відомості щодо наявності або відсутності у нього майна.

В свою чергу ліквідатор боржника має лише ті документи, які отримані ним під час проведення ліквідаційної процедури, в тому числі і від ДПІ. Ці документи додані до звіту ліквідатора і містяться в матеріалах справи.

Крім того, 04.04.2012 р. ліквідатором на адресу Чугуївської ОДПІ надсилалось повторне повідомлення з матеріалами ліквідаційної справи щодо ТОВ «Східно -Українська торгівельна компанія»для проведення перевірки.

Щодо посилання Чугуївської ОДПІ на ненадання ліквідатором документів щодо боржника слід токаж зазначити, що така вимога контролюючого органу до ліквідатора є обґрунтованою при здійсненні провадження у справі про банкрутство за загальною процедурою або за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Але, як було зазначено вище, провадження у даній справі здійснюється за процедурою, передбаченою ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Отже, доводи податкової щодо неправомірного ухилення ліквідатором від надання документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності боржника, необгрунтованими та спростовуються матеріалами справи.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор здійснив всі заходи з ліквідації банкрута, отже виконав всі вимоги ст.ст. 25, 52 Закону про банкрутство, у банкрута відсутні активи, необхідні для задоволення вимог кредитора, суду надані документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури, у тому числі ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю у зв'язку з відсутністю активів у боржника.

Згідно ч.2 та ч. 5 ст. 32 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Враховуючи вищевикладене та відсутність майнових активів банкрута, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції законно та обгрунтовано дійшов висновку про затверддження наданого ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу банкрута, припининення провадження у справі і сповістщення відповідних державних органів про ліквідацію банкрута.

Крім того, колегія суддів вважає необхідним зазначити, що пункт 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України серед основних засад судочинства встановлює, зокрема, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення ставиться названим законом в залежність від положень процесуального закону.

У відповідності до ст. 41 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

У відповідності до абз. 22 ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» учасниками провадження у справі про банкрутство визнано таких осіб: сторони (кредитори, боржник), арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

Вказаний вище перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство названа стаття відносить також інших осіб, які у випадках, передбачених Законом, можуть брати участь у провадженні у справі про банкрутство.

Пункт 1 ст. 14 Закону встановлює порядок пред'явлення кредиторами своїх вимог до боржника, який (порядок) включає також подання до господарського суду письмових заяв із вимогами до боржника, а також документів, що їх підтверджують. Особливості та порядок заявлення кредиторами претензій до боржника, що ліквідується в порядку ст. 52 Закону, визначений положеннями вказаної статті.

Матеріали справи свідчать, що протягом ліквідаційної процедури, у встановлений ч.5 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» місячний строк, Чугуївською ОДПІ Харківської області не було заявлено вимоги до банкрута.

За даними Чугуївської ОДПІ Харківської області у ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»відсутня податкова заборгованість, що підтверджується заявою від 03.02.2010р., обліковою карткою платника податків станом на 02.02.2010р. (а.с. 82, 83). Тому, остання не має статусу кредитора (сторони) у справі.

Колегія суддів вказує, що само по собі здійснення ДПІ щодо боржника загальних контролюючих функцій не свідчить про наявність у ДПІ права на оскарження ухвали про затвердження ліквідаційного балансу у справі про банкрутство боржника.

Таким чином, заявник апеляційної скарги не є учасником справи про банкрутство, з грошовими вимогами до боржника не звертався і не надав суду доказів про те, що прийнята судом ухвала про затвердження ліквідаційного балансу та припинення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Східно - Українська торгівельна компанія»порушує права та обов'язки Чугуївської ОДПІ Харківської області.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що доводи апеляційної скарги не знайшли свого підтвердження в матеріалах справи, колегія суддів вважає, що господарський суд Харківської області при прийнятті ухвали від 04.07.2012р. у справі № Б-48/178-09 забезпечив дотримання вимог чинного законодавства щодо всебічного, повного та обєктивного дослідження усіх фактичних обставин справи, дав належну правову оцінку наявним у матеріалах справи доказам, через що його ухвала підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга залишенню без задоволення.

На підставі викладеного та керуючись статтями 99, 101, п.1 ч.1 ст. 103, ст.ст. 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Чугуївської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Харківської області від 04.07.2012 року у справі №Б-48/178-09 залишити без змін.

Повний текст постанови складено 05 жовтня 2012 року.

Головуючий суддя Пуль О.А.

Суддя Білоусова Я.О.

Суддя Хачатрян В.С.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено11.10.2012
Номер документу26370587
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-48/178-09

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні