Рішення
від 24.11.2008 по справі 6/95-08-2631
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/95-08-2631

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2008 р.Справа  № 6/95-08-2631

Позивач: Міністерство транспорту та зв'язку України

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державне підприємство “Одеська залізниця”

Відповідачі: 1) Одеська міська рада

                      2) КП „ОМБТІ та РОН”

                    3) Фонд державного майна України

Про: визнання права власності на об'єкт нерухомого майна на будівлю трансформаторної підстанції № 420 станції Одеса-Застава-1

          Суддя        Демешин О. А.

Представники:

Від позивача:          Клочко Н.В., довіреність № 4486/15/14-08  від 20.06.2008р

Від третьої особи позивача: Кулініченко К.Г. довіреність № 335 від 20.02.2008 року.

Від відповідача 1: не з'явився

Від відповідача 2: не з'явився

Від відповідача 3: не з'явився

          

СУТЬ СПОРУ:  Міністерство транспорту та зв'язку України (далі –позивач) за участю третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача звернулась до господарського суду Одеської області з позовом та уточненням до позовної заяви до Одеської міської ради (далі –відповідач 1) та Комунального підприємства „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” (далі –відповідач 2) про визнання за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України права державної власності на об'єкт нерухомого майна –

трансформаторну підстанцію № 420 Одеської дистанції електропостачання (інвентарний номер 15001), загальною площею 70,8 кв. м., збудовану у  1945 року, розташовану за адресою: м. Одеса. станція Одеса-Застава-1, що перебуває у господарському віданні Одеської залізниці.

          Ухвалою господарського суду Одеської області від 22.09.2008 року  до участі у справі в якості іншого відповідача залучено  Фонд державного майна України (далі - Відповідач 3).

           Позивач позов підтримує.

           Відповідачі 1 та 2 позов не визнали, з підстав зазначених у відповідних письмових поясненнях, наданих суду у судовому засіданні 30.07.2008 року.

          Відповідач 3 позов визнав у повному  обсязі, про що зазначив у відзиві.

                              

В С Т А Н О В И В :

           Згідно ст. 326 ЦК України державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, які належать державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснює відповідні органи державної влади.

           Частиною 5 ст. 22 ГК України передбачено, що держава реалізує право державної власності у державному секторі економіки через систему організаційно-господарських повноважень відповідних органів управління щодо суб'єктів господарювання, які належать цьому сектору і здійснюють свою діяльність на основі права господарського відання або права оперативного управління.

             Згідно ч. З ст. 73, ч. 2 ст. 74 ГК України, майно державного унітарного підприємства перебуває у державній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання чи праві оперативного управління.

             Згідно ч.1 ст. 1, ч.1 ст. 4 Закону України «Про управління об'єктами державної власності»від 21.09.2006 №185-V управлінням об'єктами державної власності є здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб'єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, пов'язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб. Міністерства та інші органи виконавчої влади є суб'єктами управління об'єктами державної власності

             Відповідно до п. 1.1, 4.2 «Статуту Одеської залізниці»Одеська залізниця є статутним державним підприємством, заснованим на державній власності і підпорядковане Державній адміністрації залізничного транспорту України, що входить до сфери управління Міністерства транспорту та зв'язку України. Майно залізниці є державною власністю і закріплюється за нею на праві господарського відання.

            Таким чином Міністерство транспорту та зв'язку України, яке діє на підставі «Положення про Міністерство транспорту та зв'язку України», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2006 N789, є суб'єктом управління майном, що закріплене за Одеською залізницею на праві господарського відання, та здійснює повноваження щодо реалізації прав держави як власника майна, пов'язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням.

             Частина 1 ст. 4, ч. 8 ст. З Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»від 01.07.2004 N1952-IV передбачають, що речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав підлягають обов'язковій державній реєстрації. Реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень проводиться місцевим органом державної реєстрації прав того реєстраційного (кадастрового) округу, в якому розміщена нерухомість або більша за площею її частина.

               Пунктом 1.4. «Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 №7/6 (далі - Положення) визначено, що реєстрація прав власності на нерухоме майно - це внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв'язку з виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна на підставі правовстановлювальних документів.

              Відповідно до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав зокрема є: акти прийому нерухомого майна до експлуатації (якщо будівництво та введення в експлуатацію нерухомого майна відбувалося власником) та інші акти органів державної влади або органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, прийнятих у межах повноважень, визначених законом.

                Пунктом 6.1. «Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно»передбачено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності, які видаються зокрема місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування юридичним особам: на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна

за наявності акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети та за наявності акта комісії про прийняття об'єкта і введення його в експлуатацію;

юридичним особам на підставі документів, установлених законодавством, які підтверджують   їх   право    власності    на   об'єкти    нерухомого    майна,    крім правовстановлювальних документів, передбачених у додатку  1  до пункту 2.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно.

          З метою оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна –трансформаторну підстанцію № 420 Одеської дистанції електропостачання (інвентарний номер 15001), загальною площею 70,8 кв. м., збудовану у  1945 року, розташовану за адресою: м. Одеса. станція Одеса-Застава-1, що перебуває у господарському віданні Одеської залізниці заявами від 05.04.2007р. № 522, та від 06.03.2008 р. № 284 зверталася до Відповідача 1) із проханням оформити свідоцтво про право власності на об'єкт. З цією ж метою Міністр транспорту та зв'язку України Й.В. Вінський листом від 25.02.2008р. №1252/16/14-08 звернувся до Відповідача 1) .

Листами від 24.04.07р. № 5191 Начальником юридичного управління Одеської міської ради Іванським А.Й., та від 21.03.2008р. № 1553 в.о. заступником начальника юридичного управління Чугуновим Р. М. та від 21.03.2008 року № 1553 в.о. начальника юридичного управління Болдіним М. Я. було надано відповідь про можливість розгляду питання щодо оформлення права власності лише після надання документів, які посвідчують право власності (зокрема - акту державної комісії про прийняття зазначених об'єктів введення їх в експлуатацію або інших).

          З метою отримання інформації щодо наявності вищезазначеного акту в архівах Позивач (в особі свого відокремленого структурного підрозділу - Одеської дистанції електропостачання) звертався листом від 29.03.2007р. № 464 до державного архіву Одеської області на що довідкою від 05.07.2007р. № 4-1398 було надано відповідь про відсутність акту у архівах.

         Згідно з Державним актом на право постійного користування землею (серія № І-ОД 000301), виданого на підставі рішення Одеської міської ради від 28.04.2000 за №1234-ХХШ , Одеській залізниці надано у постійне користування для виробничої діяльності земельна ділянка площею 377,06 га. З викопіровки ділянки смуги відводу вбачається, що об'єкт знаходиться на земельній ділянці, яка надана Одеській залізниці у користування.

            Об'єкт експлуатується, відображений в самостійному балансі та утримується за власний рахунок відокремленого підрозділу - Одеської дистанції електропостачання Одеської залізниці. На будівлю ведеться інвентарна картка для обліку основних засобів: 15033.

             Зазначене свідчить про те, що у Одеської залізниці існує право господарського відання відносно об'єкту, а у Міністерства транспорту та зв'язку України - право власності, оскільки згідно з  ч. З ст. 397 ЦК України фактичне володіння майном вважається правомірним,

якщо інше не випливає із закону або не встановлено рішенням суду.

             Частиною 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо

інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

              Згідно п. З ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Будівництво об'єкту здійснювалося Одеською залізницею самостійно у 1934р.

           Державним актом на право постійного користування землею (серія № І-ОД 000301), виданого на підставі рішення Одеської міської ради від 28.04.2000 за №1234-ХХШ , Одеській залізниці надано у постійне користування для виробничої діяльності земельна ділянка площею 377,06 га. З викопіювання ділянки смуги відводу вбачається, що об'єкт знаходиться на земельній ділянці, яка надана Одеській залізниці у користування, тобто надана у встановленому порядку під уже збудоване нерухоме майно.

             Згідно п. 5 ст. 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника(користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

             Згідно п.5 ст. 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника(користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

            

             У зв`язку з відсутністю правовстановлювальних документів на вказаний об`єкт відповідач - 1 відмовив у видачі свідоцтва про право власності на об'єкт тим самим фактично оспоривши це право  позивача на трансформаторну підстанцію № 420 Одеської дистанції електропостачання (інвентарний номер 15001), загальною площею 70,8 кв. м.,

            Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право.

            Таким чином, суд дійшов висновку, про наявність законних підстав для визнання за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України права державної власності на об'єкт нерухомого майна –трансформаторну підстанцію № 420 Одеської дистанції електропостачання (інвентарний номер 15001).

            На підставі викладеного позов підлягає задоволенню у повному обсязі з покладенням на позивача судових витрат, оскільки спір виник внаслідок неправильних дій цієї сторони, яка не надала Одеській міській раді належних документів для видачі свідоцтва про право власності на спірний об`єкт нерухомості.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити у повному обсязі.

2.   Визнати за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України (01135, м. Київ, пр-т Перемоги, 14, код –00017584) права державної власності на об'єкт нерухомого майна –трансформаторну підстанцію № 420 Одеської дистанції електропостачання (інвентарний номер 15001), загальною площею 70,8 кв. м., збудовану у  1945 року, розташовану за адресою: м. Одеса. станція Одеса-Застава-1, що перебуває у господарському віданні Одеської залізниці.

       

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

Суддя                                                                                       Демешин О.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2008
Оприлюднено06.01.2009
Номер документу2637059
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/95-08-2631

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні