Рішення
від 17.11.2008 по справі 3/144-08-2799
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/144-08-2799

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" листопада 2008 р.Справа  № 3/144-08-2799

За позовом: Українського товариства глухих (УТОГ)  

До відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР"  

Одеської обласної організації українського товариства глухих   

Одеського виробничого об'єднання „Електрик”

про визнання недійсним договору та про визнання права власності

Та за зустрічним позовом: Одеської обласної організації українського товариства глухих   

До відповідача:   

Українського товариства глухих (УТОГ)

Одеського виробничого об'єднання „Електрик”

про визнання недійсними договорів та про визнання права власності

Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача (відповідача за зустрічним позовом):  Отраднов В.Л., представник Українського товариства глухих (УТОГ)  

Від відповідача (позивача за зустрічним позовом): не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач – Українське товариство глухих (УТОГ) звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою та уточненнями до неї, в яких просить суд визнати недійсними: договір дарування від 25.12.2003р. будівлі гуртожитку по    вул. Ядова (Ювілейна), 10 м. Одеси та виробничого приміщення по вул. Стовпова,19 м. Одеси, укладеного Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" у власність Одеської обласної організації українського товариства глухих та повернути Українському товариству глухих будівлю гуртожитку по вул. Ядова, 10 м. Одеси, площею 2764,6 кв. м, що складається з жилих та підсобних приміщень та виробничу будівлю по вул. Стовпова,19 м. Одеси, що складається з основної будівлі загальною площею 4571,2 кв. м, пункту приймання вторинної сировини, прохідної-щитової, 3-х цехів, генераторної, силової підстанції, складу, огорожі, мостіння та визнати за позивачем право власності на будівлі гуртожитку по вул. Ядова, 10 м. Одеси площею 2764,6 кв. м та на виробничу будівлю по               вул. Стовпова,19 м. Одеси, що складається з основної будівлі загальною площею 4571,2 кв. м, пункту приймання вторинної сировини, прохідної-щитової, 3-х цехів, генераторної, силової підстанції, складу, огорожі, мостіння.

26.08.2008р. Українське товариство глухих (УТОГ), Одеська обласна організація українського товариства глухих та Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" звернулись до господарського суду Одеської області з заявою про затвердження мирової угоди. З тексту мирової угоди вбачається, що за позивачем  визнано право власності на спірні приміщення.

Вищезазначена заява з текстом мирової угоди залучені судом до матеріалів справи для розгляду на рівні з іншими доказами у зв'язку з необхідністю подальшого дослідження законності набуття позивачем права на спірний об'єкт нерухомості.

15.09.2008р. Одеська обласна організація українського товариства глухих звернулась до господарського суду Одеської області з зустрічною позовною заявою (вх. ГСОО №5336) по справі №3/144-08-2799 до Українського товариства глухих та Одеського виробничого об'єднання „Електрик”, у якій просить суд визнати недійсними: договір дарування №1 від 29.07.1998р. будівлі по вул. Стовпова, 19 м. Одеси, укладений Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” в дар Українському товариству глухих, договір дарування №4 від 29.07.1998р. будівлі по вул. Ювілейна (Ядова), 10 м. Одеси, укладений Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” в дар Українському товариству глухих, договір від 16.09.1998р. про зміну договорів дарування № 1 та № 4 від 29.07.1998р., укладеного Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” з Українським товариством глухих та визнати право власності Одеської обласної організації українського товариства глухих на будівлі гуртожитку по                вул. Ядова, 10 м. Одеси та  на виробниче приміщення по вул. Стовпова,19 м. Одеси.

Представник Українського товариства глухих (УТОГ) у судових засіданнях первісні позовні вимоги підтримував, проти задоволення зустрічного позову заперечував з підстав, викладених у письмовому відзиві.

Представник Одеської обласної організації українського товариства глухих   підтримував зустрічні позовні вимоги, проти задоволення первісного позову заперечував.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" первісні позовні вимоги визнав, що вбачається з письмових пояснень.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

Згідно наявної у матеріалах справи копії Рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих від 24.05.1957р. № 347 відведено учбово-виробничому підприємству №1 глухонімих земельну ділянку площею 4450 кв. м по вул. Стовпова №13 кут вул. Усатова в районі 2-ї Застави під будівництво деревообробного цеху.

Рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих від 04.12.1968р. № 875, зокрема, відведено Облутог земельну ділянку площею до 0,25 га по вул. Ювілейна у кварталі, розробленому будівельним інститутом під будівництво 5 - ти поверхового гуртожитку.  

Актом приймання державною комісією закінченого будівництвом об'єкта прийнято в експлуатацію з відміткою „добре” будівлю гуртожитку УТОГ на 216 чоловік по вул. Ювілейна.

16 березня 1995 р. між Українським товариством глухих (УТОГ) (Дарувальник) та Одеською обласною організацією українського товариства глухих (Обдарований) укладено договір дарування, зокрема, виробничої будівлі по вул. Стовпова, 19 м. Одеси,  будівлі гуртожитку по вул. Ювілейна, 10 м. Одеси та на підставі акту приймання-передачі передано у власність Одеської обласної організації українського товариства глухих спірні приміщення.

17.07.1996р. на підставі договору дарування нерухомості та акта приймання-передачі Одеською обласною організацією українського товариства глухих передано в дар, а Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” прийнято у власність виробничу будівлю по                         вул. Стовпова, 19 м. Одеси,  будівлю гуртожитку по вул. Ювілейна, 10 м. Одеси.

17.07.1996р. на підставі договору дарування нерухомості та акта приймання-передачі Одеською обласною організацією українського товариства глухих передано в дар, а Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” прийнято у власність виробничу будівлю по                         вул. Стовпова, 19 м. Одеси,  будівлю гуртожитку по вул. Ювілейна, 10 м. Одеси.

15.07.1998р. на підставі договорів дарування нерухомості та актів приймання-передачі Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” передано в дар, а Українським товариством глухих (УТОГ) прийнято у власність, зокрема, спірні об'єкти нерухомості.

29.07.1997р. на підставі договорів дарування нерухомості №1 та №4 та актів приймання-передачі Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” повторно передано в дар, а Українським товариством глухих (УТОГ) повторно прийнято у власність спірні приміщення.

16.09.1998р. між Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” та Українським товариством глухих (УТОГ) укладено договір про внесення змін до договорів дарування нерухомості від 29.07.1998р. №1,4, а саме визначено та конкретизовано площу спірних приміщень.

Факт повторного укладення договорів дарування від 29.07.1998р. пояснюється представником Одеського виробничого об'єднання „Електрик” тимчасовою втратою примірників договору від 15.07.1998р., наявністю плутанини на підприємстві, у зв'язку з чим станом на грудень 2003р. не було можливості знайти жодного договору дарування спірного об'єкта нерухомості. З огляду на наведене Одеське виробниче об'єднання „Електрик” звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР"  для забезпечення передачі спірного майна у власність УТОГ.  

25.12.2003р. на підставі договору дарування та акту приймання-передачі Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" передано в дар, а Одеською обласною організацією українського товариства глухих прийнято у власність спірні об'єкти нерухомості.

Листом від 06.01.2004р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" повідомило Українське товариство глухих про допущену помилку, в результаті якої спірний об'єкт було передано у власність Одеської обласної організації українського товариства глухих.

Задля врегулювання спірної ситуації між Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР", Одеською обласною організацією українського товариства глухих та Українським товариством глухих 22.02.2005р. укладено договір про збільшення строку позовної давності до 31.12.2008р. для звернення з позовом до суду про витребування майна з незаконного володіння.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Згідно ст. 128 ЦК УРСР право власності у  набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо  інше  не передбачено законом або договором.

Зі змісту ст. 243 ЦК УРСР вбачається, що за договором дарування одна сторона передає безоплатно другій стороні майно у власність. Договір дарування вважається укладеним з  моменту передачі майна обдарованому.

Перелік правовстановлюючих документів, що є підставою для реєстрації права на нерухоме майно наведено у додатку 1 до п. 2.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно. У даному переліку у якості правовстановлюючого документа зазначено договір дарування.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку, щодо правомірності набуття права власності на спірний об'єкт нерухомості Українським товариством глухих на підставі  договорів дарування нерухомості від 15.07.1998р. з Одеським виробничим об'єднанням „Електрик”. Отже, починаючи з 15.07.1998р. Українське товариство глухих є власником спірного майна в силу наявного у матеріалах справи договору та вимог ст. ст. 128, 243 ЦК УРСР.

Зі змісту ст. 4 Закону України „Про власність” вбачається, що власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що  не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої не забороненої законом діяльності, зокрема передавати його безоплатно або за плату у володіння і користування, а також у довірчу власність іншим особам.

З огляду на наявність у матеріалах справи договорів дарування від 15.07.1998р., що засвідчують право власності Українського товариства глухих на спірне нерухоме майно та вимог Закону України „Про власність”, решта оспорюваних договорів з урахуванням додаткових угод, що засвідчують відчуження спірного майна є недійсними в силу вимог ст. 48 ЦК УРСР, так як відчужувачем майна виступав не власник, та матеріали справи не містять доказів згоди власника на передачу спірного майна, у тому числі, на повторну передачу на підставі договорів дарування нерухомості від 29.07.1997р., тому заявлені зустрічні вимоги сторін у цій частині є правомірними.

В положеннях п. 3.3 роз'яснення Вищого арбітражного суду України N 02-5/111 від 12.03.1999р. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням угод недійсними зазначено, що недійсні угоди, як правило, не породжують для сторін прав та обов'язків, тому до вимог про визнання недійсними таких угод строки позовної давності не застосовуються. Однак, необхідно мати на увазі, що до вимог про визнання недійсними угод, які можуть бути визнані такими лише за позовами осіб, зазначених у статтях 56 і 57 Цивільного кодексу, діють загальні правила щодо строку позовної давності, оскільки спеціальних правил стосовно цих випадків законодавство не передбачає.

З урахуванням викладеного, суд не приймає до уваги посилання Українського товариства глухих на завершення строку позовної давності на визнання угод від 29.07.1997р. та  16.09.1998р. недійсними. Що стосується правової оцінки договору від 25.12.2003р., укладеного  між Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" та Одеською обласною організацією українського товариства глухих, суд знаходить його таким, що перш за все не відповідає вимогам закону та підлягає визнанню недійсним на підставі ст. 48 ЦК УРСР, а не в порядку ст. 56 ЦК УРСР

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права.

З урахуванням обставин справи, суд приходить до висновку що законно набуте право Українського товариства глухих на спірний об'єкт нерухомості порушається незаконними діями відповідачів, а тому підлягає судовому захисту з визнанням такого права та одночасною реалізацією такого права –шляхом зобов'язання Одеської обласної організації українського товариства глухих повернути Українському товариству глухих будівлю гуртожитку по вул.Ядова, 10 м. Одеси, площею 2764,6 кв. м, що складається з жилих та підсобних приміщень та виробничу будівлю по вул. Стовпова,19 м. Одеси, що складається з основної будівлі загальною площею 4571,2 кв. м, пункту приймання вторинної сировини, прохідної-щитової, 3-х цехів, генераторної, силової підстанції, складу, огорожі, мостіння.

Керуючись ст.ст.  82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Українського товариства глухих задовольнити.

2. Визнати недійсним договір дарування від 25.12.2003р. будівлі гуртожитку по вул. Ядова (Ювілейна), 10 м. Одеси та виробничого приміщення по вул. Стовпова,19 м. Одеси, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "ПРОЕКТ-ЦЕНТР" та  Одеською обласною організацією українського товариства глухих.

3. Визнати за Українським товариством глухих (65031, м. Одеса, вул. Ленінградське шосе, 4, код 00021344) право власності на будівлі гуртожитку по вул. Ядова, 10 м. Одеси площею 2764,6 кв. м та на виробничу будівлю по вул. Стовпова,19 м. Одеси, що складається з основної будівлі загальною площею 4571,2 кв. м, пункту приймання вторинної сировини, прохідної-щитової, 3-х цехів, генераторної, силової підстанції, складу, огорожі, мостіння.

4. Зобов'язати Одеську обласну організацію українського товариства глухих (65045,           м. Одеса, вул. Новосельського, 93, код 03973074) повернути Українському товариству глухих (65031, м. Одеса, вул. Ленінградське шосе, 4, код 00021344)  будівлю гуртожитку по вул. Ядова, 10 м. Одеси, площею 2764,6 кв. м, що складається з жилих та підсобних приміщень та виробничу будівлю по вул. Стовпова,19 м. Одеси, що складається з основної будівлі загальною площею 4571,2 кв. м, пункту приймання вторинної сировини, прохідної-щитової, 3-х цехів, генераторної, силової підстанції, складу, огорожі, мостіння.

5. Зустрічні позовні вимоги Одеської обласної організації українського товариства глухих задовольнити частково.

6. Визнати договір дарування №1 від 29.07.1998р. будівлі по вул. Стовпова, 19 м. Одеси, укладений між Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” та Українським товариством глухих - недійсним.

7. Визнати договір дарування №4 від 29.07.1998р. будівлі по вул. Ювілейна (Ядова), 10 м. Одеси, укладений між Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” та Українським товариством глухих - недійсним.

8. Визнати договір від 16.09.1998р. про зміну договорів дарування № 1 та № 4 від 29.07.1998р. укладений між Одеським виробничим об'єднанням „Електрик” та Українським товариством глухих –недійсним.

9. В решті зустрічних позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

           Суддя                                                                                                             Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.11.2008
Оприлюднено06.01.2009
Номер документу2637080
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/144-08-2799

Рішення від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні