Постанова
від 17.12.2008 по справі 5020-5/492
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-5/492

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

 

справа № 5020-5/492

ПОСТАНОВА

і м е н е м     У к р а ї н и

"17" грудня 2008 р.  12:24                                                                                          м. Севастополь

Господарський суд міста Севастополя в складі:

судді Євдокимова І.В., при секретері Макущенко О.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі адміністративну справу

За адміністративним позовом: Севастопольського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів (99011 м. Севастополь, вул. Гоголя, 20-А)

до Приватного підприємства „Ратибор” (м. Севастополь, вул. Юмашева, б. 15-в, кв. 25)

про зобов'язання зареєструватися та надати звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів,

Представники сторін:

Позивач - Кухаренко В. М., довіреність №  04-01   від 08.01.2008,

Відповідач –не з'явився;

                    

Суть спору:

Севастопольське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулось до суду з адміністративним позовом до ПП „Ратибор” про зобов'язання зареєструватися та надати звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

В процесі розгляду справи позивач уточнив позовні в частини назви відповідача.

Позов мотивовано порушенням відповідачем вимог Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.1991 № 875-ХІІ та Порядку сплати підприємствами (об'єднаннями) установами й організаціями штрафних санкцій у відділення Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку і використання цих коштів, затвердженого Постановою КМУ № 1767 від 28.12.2001 щодо представлення у 2007 році щорічного звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за затвердженою формою.

Ухвалою суду від 06.11.2008 підготовче провадження по справі закінчено, та справа призначена до судового розгляду.

Представник відповідача в судове засідання неодноразово не з'являвся, відзив на позов не надав, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином  у встановленому порядку.

Оскільки до повноважень адміністративних судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб –учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, суд вважає, що примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, які повернуті органами поштового зв'язку з позначками „адресат вибув”, „адресат не значиться” і таке інше, можуть вважатися належними доказами виконання адміністративним судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача за наявними в ній матеріалами.

Згідно зі ст.ст.27, 49, 51, 121, 130 Кодексу адміністративного судочинства України, представнику позивача роз'яснені його процесуальні права і обов'язки.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, суд

В с т а н о в и в :

У відповідності зі статтею 8 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в України” від 21 березня 1991 року №875 з наступними змінами та доповненнями (далі Закон №875) державне керування в сфері забезпечення соціальної захищеності інвалідів здійснюється Міністерством соціального захисту населення України, Міністерством охорони здоров`я України і місцевих Рад.

Згідно статті 10 Закону №875 фінансування робіт із соціальної захищеності інвалідів здійснюється Фондом соціального захисту інвалідів.

Положенням про Фонд соціального захисту інвалідів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №1434 від 26 вересня 2002 року, передбачено, що Фонд є урядовим органом державного керування.

Основною метою діяльності Фонду є здійснення на своїй території разом з органами соціального захисту населення, праці, охорони здоров`я, фінансовими органами і громадськими організаціями контролю за виконанням вимог діючого законодавства й інших нормативних актів для забезпечення раціонального використання коштів по фінансуванню загальнодержавних програм і інших заходів для соціальної, трудової і професійної реабілітації інвалідів.

Відповідно до пункту 1 Положення Севастопольське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів є урядовим органом державного керування, який підвідомчий дирекції Фонду, однієї з задач якого є здійснення контролю по виконанню підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності і господарювання нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів.

Згідно пункту 4 Положення Фонд забезпечує реєстрацію підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і господарювання, на яких працює 8 і більш чоловік, і одержує від них звітність про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Відповідно до пункту 2 “Порядку сплати підприємствами (об`єднаннями) установами й організаціями штрафних санкцій у відділення Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку і використання цих коштів”, затвердженого Постановою Кабінетом Міністрів №1767 від 28 грудня 2001 року та Закону №875 підприємства, на яких працює 8 і більше чоловік, реєструються у відділенні Фонду соціального захисту інвалідів по своєму місцю перебування і щорічно не пізніше 1 лютого, представляють у зазначені відділення звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за затвердженою формою.

Невиконання зазначених вимог про проходження реєстрації шляхом надання звітів у відділення Фонду є порушення законодавства України і заподіює збиток інтересам держави, оскільки Фонд соціального захисту інвалідів здійснює фінансування заходів щодо соціальної, трудової, фізкультурно –спортивної і професійної реабілітації інвалідів, сприяє створенню робочих місць для інвалідів, і невиконання вимог законодавства про надання звітів у відділення Фонду, створює перешкоди до повноцінної діяльності Фонду, перешкоджає реалізації політики в зазначеній сфері.

Відповідач в зазначений термін не зареєструвався та не представив статистичний звіт про працевлаштування і зайнятість інвалідів за 2007 рік.

Вказана обставина позбавляє позивача можливості здійснити контроль по виконанню підприємством нормативу по працевлаштуванню інвалідів.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

З урахуванням викладеного, суд вважає вимоги Севастопольського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів правомірними та обґрунтованими, в зв`язку з чим задовольняє позов в повному обсязі.

Відповідно до пункту 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 94, 158-163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.          Зобов`язати Приватне підприємство „Ратибор” (м. Севастополь, вул. Юмашева, б. 15-в, кв. 25, код ЄДРПОУ 35052733) зареєструватися у Севастопольському міському відділенню Фонду соціального захисту інвалідів (99011 місто Севастополь, вул. Гоголя, 20 А, код ЄДРПОУ 24694007).

3.          Зобов`язати Приватне підприємство „Ратибор” (м. Севастополь, вул. Юмашева, б. 15-в, кв. 25, код ЄДРПОУ 35052733) надати Севастопольському міському відділенню Фонду соціального захисту інвалідів (99011 місто Севастополь, вул. Гоголя, 20 А, код ЄДРПОУ 24694007) звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів по формі 10 - ПІ за 2007 рік.

4.          Копії постанови направити сторонам.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку частини 5 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                               І.В. Євдокимов

Постанова складена та підписана

в порядку ч. 3 ст. 160 КАС України

19.12.2008

Розсилка:

1.          Севастопольське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів  (99011 м. Севастополь, вул. Гоголя, 20-А)

2.          ПП  „Ратибор” (м. Севастополь, вул. Юмашева, б. 15-в, кв. 25)

3.          справа

4.          наряд

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено06.01.2009
Номер документу2638855
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-5/492

Постанова від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні