Рішення
від 11.10.2012 по справі 8пд/5014/2323/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.10.12 Справа № 8пд/5014/2323/2012

За позовом: 1. Виконавчого комітету Луганської міської ради, м. Луганськ,

2. Луганської міської ради, м. Луганськ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Донбасресурси"", м. Луганськ,

за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Управління Держкомзему у м. Луганськ Луганської області, м. Луганськ, -

про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Суддя господарського суду Луганської області Середа А.П.,

при секретарі судового засідання Качановській О.А.,

в присутності представників сторін:

від 1-го позивача -Саркісян Я.Ш. -заступник начальника відділу контрольно-юридичної роботи, - довіреність №И01/03-31/1778/0/2-12 від 19.03.12 року;

від 2-го позивача -Саркісян Я.Ш. -заступник начальника відділу контрольно-юридичної роботи, - довіреність №И01/03-31/1777/0/2-12 від 19.03.12 року;

від відповідача -представник не з'явився;

від 3-ї особи - представник не з'явився, -

розглянувши матеріали справи, -

в с т а н о в и в:

суть спору: позивачами заявлено вимогу про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 11.02.2002 року, державна реєстрація від 04.03.2002 року №3969, укладеного 11.02.2002 року між Виконавчим комітетом Луганської міської ради (орендодавець, - 1-й позивач) та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Донбасресурси"" (далі -ТОВ "ТД "Донбасресурси "", - орендар), предметом якого є земельна ділянка площею 0,1800 га, що передана в оренду під будівництво та розміщення автозаправної станції з підземним розміщенням резервуарів та комплексом об'єктів обслуговування (магазин, кафе з літнім майданчиком) по вулиці Оборонна (біля готелю "Турист"), а саме:

- п. 2.1. розділу II. "Орендна плата" викласти в новій редакції: "2.1.Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку з застосуванням до нього договірного коефіцієнту 4,5";

- доповнити п.2.9. розділу II. "Орендна плата" договору новим абзацом наступного змісту: "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди земельної ділянки розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки складає -1 173 654 (один мільйон сто сімдесят три тисячі шістсот п'ятдесят чотири) грн. 00 коп.";

- доповнити п.2.2. розділу II. "Орендна плата" договору оренди земельної ділянки новим абзацом наступного змісту: "Орендна плата сплачується на розрахунковий рахунок реквізити якого Орендар уточнює у Орендодавця або в уповноваженому їм органі";

- п. 2.5. розділу II. "Орендна плата" договору викласти в наступній новій редакції : "2.5.У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, з орендаря справляється пеня у розмірі пені, передбаченої діючим законодавством, за не своєчасну сплату земельного податку від несплаченої суми за кожен день прострочення";

- змінити у п.6.1. розділу VI "Інші умови" договору слова "Управління земельними ресурсами Луганської міської ради" на слова "Управління Луганської міської ради з питань земельних ресурсів, або інший орган, уповноважений Луганської радою";

- датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішенням суду.

На підставі ст. 77 ГПК України розгляд справи було відкладено з 27.09.12 року до 11.10.12 року -у зв'язку з неявкою відповідача та невиконанням ним вимог суду про надання документів та доказів.

До початку судового засідання 11.10.12 року від позивачів надійшло клопотання про відмову від здійснення фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, яке судом задоволено.

У судовому засіданні вони заявлені вимоги підтримали у повному обсязі.

Відповідач своїм правом на надання відзиву на позов та на участь у судовому засіданні не скористався, хоча належним чином був поставлений до відома про дату, час та місце судових слухань, що підтверджується матеріалами справи.

Позивач у позовній заяві вказав, що відповідач знаходиться за адресою: м. Луганськ, вул.Єрьоменка, 7/60 (а.с.3-9), - на яку судом була спрямована ухвала про порушення провадження у справі.

Оператор поштового зв'язку станом на час вирішення спору по суті не повернув на адресу суду це поштове відправлення або докази його вручення уповноваженій особі відповідача.

В ході розгляду спору судом встановлено, що згідно зі спеціальним витягом з ЄДР №14758232 від 26.09.12 року (а.с.26-27) місцем знаходження відповідача є місто Донецьк, вул. Карпінського, 25-а.

На вимогу суду позивач на вказану адресу 27.09.12 року спрямував позовну заяву та додатки до неї, а суд 28.09.12 року -ухвалу про відкладення розгляду справи (а.с.36-37).

Станом на день розгляду цього спору оператор поштового зв'язку повернув до суду це поштове відправлення з доданням довідки "організації такої немає".

З огляду на викладене суд керується:

приписами ч. 1 ст. 64 ГПК України, де зазначено, що особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві; у разі відсутності сторін за адресою, вказаною у ЄДР, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена належним чином;

пунктом 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.11 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", відповідно до якого особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81 1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Третя особа (Управління Держкомзему у місті Луганську Луганської області) відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надала, до судового засідання не з'явилася без пояснення причин, хоча належним чином була поставлена до відома про дату, час та місце судового слухання, що підтверджується матеріалами справи (а.с.1-2;36-37).

Позивач не заперечив проти розгляду спору у цьому судовому засіданні за відсутності відповідача та третьої особи.

З урахуванням вищевикладеного, приймаючи до уваги обставини справи та наявні у ній докази, керуючись ст.4 3 ,ч.3 ст.22,ст.ст.27,32-34,36,43 та 75 ГПК України, а також пунктом 3.9.2 вищезгаданої постанови пленуму ВГСУ, відповідно до якого у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору, - суд вважає, що спір підлягає вирішенню по суті у цьому судовому засіданні за відсутності відповідача та третьої особи, - на підставі наявних у справі доказів.

І.Заслухавши позивачів, дослідивши наявні докази, суд встановив наступні фактичні обставини справи.

11.02.02 року між 1-м позивачем (орендодавець) та відповідачем (орендар), у нотаріальній формі (за реєстром №292), укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого на підставі рішення виконавчого комітету Луганської міської ради від 26.12.01 року №333/23 орендодавець за плату надає в оренду земельну ділянку площею 0,18 га, яка знаходиться за адресою: м. Луганськ, вул.Оборонна (біля готелю "Турист") (п.1.1), строком до 26.12.2050 року під будівництво та розміщення автозаправної станції з підземним розміщенням резервуарів та комплексом об'єктів обслуговування (магазин, кафе з літнім майданчиком) (п.1.2).

Орендна плата встановлюється у грошовій формі у розмірі земельного податку з коефіцієнтом 2,5 (п.2.1), сплачується орендарем за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця шляхом перерахування коштів на рахунок місцевого бюджету (п.2.2); розмір орендної плати щорічно індексується в порядку, встановленому законодавством України (п.2.3); у разі зміни земельного податку пропорційно змінюється й розмір орендної плати без внесення змін в договір. Про зміну договору орендодавець письмово повідомляє орендаря або робить оголошення в місцевому засобі масової інформації (п.2.4).

У разі несвоєчасного внесення орендної плати орендар повинен сплатити пеню, яка нараховується на суму боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, - залежно від того, яка з величин (таких ставок) є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті згідно з Законом України від 21.12.2000 року №2181-ІІІ "Про порядок погашення зобов'язань платниками податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (п.2.5).

Сторони домовилися, що орендодавець має права та несе обов'язки, передбачені Земельним кодексом, Законом України "Про оренду землі" та іншими нормативними актами (п.3.1).

Орендар, між іншим, має право приступати до використання земельної ділянки після державної реєстрації договору оренди (п.3.2.4).

Згідно п.4.2 договору зміна його умов можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди спір вирішується у судовому порядку.

Контроль за виконанням цього договору здійснює Управління земельними ресурсами Луганської міської ради (п.6.1).

Державна реєстрація договору здійснена 04.03.02 року за №3969 (а.с.12-13).

27.05.11 року Луганською міською радою прийнято рішення № 9/12 "Про деякі питання щодо орендної плати за землю у м. Луганську", яким визначено, що при прийнятті Луганською міською радою рішень про передачу фізичним і юридичним особам в оренду земельних ділянок та при внесенні змін до вказаних рішень та договорів оренди землі щодо зміни розміру річної орендної плати, розмір річної орендної плати за земельну ділянку встановлюється у цих рішеннях та у договорах оренди землі у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту залежно від мети використання земельної ділянки, яка (мета) та які (договірні коефіцієнти) зазначені у додатку до цього рішення, при цьому розмір річної орендної плати за будь-яку земельну ділянку повинен бути не меншим, ніж трикратний розмір земельного податку за цю земельну ділянку, який (розмір земельного податку) передбачений Податковим кодексом України, та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки (п.1).

Рішення Луганської міської ради від 18.07.01 року №121/1; від 01.11.01 року №251/35, від 22.03.01 року №125/25, кожне з яких стосувалося надання в оренду земельної ділянки ТОВ "Донбасресурси", визнано такими, що втратили чинність (п.8) (а.с.13).

На виконання цього рішення міською радою на адресу відповідача 28.11.11 року за вих. №И01/03-13/7635/0/2-11 спрямовано письмову пропозицію про приведення вищезгаданого договору оренди землі у відповідність з чинним законодавством України (з доданням примірника проекту договору) та запропоновано у місячний термін надати відповідь на неї (а.с.17-20), - яку орендар отримав 30.11.11 року (а.с.16), але відповідь на неї не надав та від укладення договору про внесення змін до вищезгаданого основного договору ухилився, - що стало підставою для звернення позивачів з цим позовом до суду.

Відповідач позов не спростував та не оспорив

ІІ. Заслухавши позивачів, оцінивши наявні у справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Згідно ст.14 Конституції України та ст.1 Земельного кодексу України (далі -ЗКУ) земля є основним національним багатством, яке перебуває під особливою охороною держави.

Предметом вищезгаданого договору оренди є земельна ділянка комунальної форми власності.

Розпорядження землями територіальних громад належить до повноважень сільських, селищних, міських рад ( п. "а" частини 1 ст.12 ЗКУ).

Землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ та міст, є комунальною власністю (ч. 1 ст.83 ЗКУ), - тобто в даному випадку спірна земельна ділянка належить на праві власності територіальній громаді міста Луганська, а органом, на який законом покладено повноваження по здійсненню відповідних функцій з розпорядження земельними ділянками, є Луганська міська рада.

Частиною 1 ст. 2 Закону України від 03.07.92 року №2535-ХІІ "Про плату за землю" (був чинним на час укладення договору) встановлено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки землі.

Відповідно до ч. 1 ст.22 названого Закону кошти від плати за землю надходять на спеціальні бюджетні рахунки місцевих бюджетів, зазначених у ст.20 цього Закону, та використовуються виключно на потреби, пов'язані з землекористуванням.

Згадувані у цьому рішенні орендні правовідносини виникли під час дії Закону України "Про плату за землю" та продовжують мати місце після 01.01.11 року -дати набрання чинності Податковим кодексом України (далі -ПКУ), - відповідно до п.2 Прикінцевих положень якого з 01.01.11 року Закону України "Про плату за землю" припинив свою дію, а питання внесення плати за користування землею врегульовано розділом ХІІ Податкового кодексу "Плата за землю".

Правовідносини між сторонами за цим спором виникли на підставі договору оренди земельної ділянки.

Згідно частинам 1 та 2 статті 11 Цивільного кодексу України (далі -ЦКУ) цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори) (частини 1 та 2 ст. 202 ЦКУ).

Різновидністю правочину є договір.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 626 ЦКУ); він є обов'язковим до виконання (ст. 629 ЦКУ).

З обставин справи та наявних у ній доказів вбачається, що спірний договір належить до категорії господарських, оскільки укладений з метою забезпечення здійснення господарської (підприємницької) діяльності відповідача (ч.1 ст.179 Господарського кодексу України (далі -ГКУ).

Порядок (механізм) укладення господарських договорів врегульовано ст. 181 ГКУ.

В силу частини 1 ст. 638 Цивільного кодексу (ст.180 ГКУ) договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Договір, укладений між сторонами по цій справі, належить до категорії орендних.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України (далі -ЗКУ) (ст.1 спеціального Закону України від 06.10.98 року № 161-ХІУ "Про оренду землі") право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

За договором оренди землі орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону "Про оренду землі").

В силу ст.125 ЗКУ (ст.20 Закону "Про оренду землі") укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

За загальним правилом (ст.651 ЦКУ) зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

З цією нормою кореспондується пункт 4.2 укладеного між сторонами договору.

З наявних у справі доказів вбачається, що підставою для позову стала істотна зміна обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору.

Такою істотною зміною позивачі вважають зміну нормативної грошової оцінки землі та встановленого чинним законодавством України рівня орендної плати за користування землею (ст.288 Податкового кодексу України).

У частинах 1 та 2 ст. 632 Цивільного кодексу України сказано, що ціна у договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, передбачена можливість застосування цін (тарифів, старок тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Статтею 652 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувались при укладенні договору, договір може бути змінений за згодою сторін. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

За змістом статті 654 Цивільного кодексу України зміна умов договору вчиняється в такій самій формі, що й договір.

Відповідно до статті 188 Господарського кодексу України зміна господарських договорів в односторонньому порядку не допускається. Сторона, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором, а при не досягненні згоди між сторонами щодо змін договору, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Аналогічне положення містить стаття 30 Закону України "Про оренду землі", згідно з якою зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін; у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до частини 2 статті 23 Закону України від 03.07.1992 року № 2535-ХІІ "Про плату за землю" (був чинним на день укладення спірного договору) грошова оцінка земельної ділянки щороку станом на 01 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок проведення якої затверджується Кабінетом Міністрів України.

На день виникнення та вирішення цього спору по суті розмір орендної плати встановлено абзацом 3 підпункту 288.5.1 п.288.5 ст. 288 Податкового кодексу України (далі -ПК України), який набрав чинності з 01.01.11 року (Закон "Про плату за землю" того ж дня втратив чинність), а саме: для земель інших категорій (крім сільськогосподарських) - на рівні 3-кратного розміру земельного податку.

Відповідно до підпункту 288.5.2 п.288.5 ст. 288 орендна плата не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки -залежно від її призначення.

Згідно приписів статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а тому у разі прийняття відповідним органом рішення про внесення змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взяті судом до уваги лише у разі скасування такого рішення органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку.

За таких обставин вищезгадане рішення Луганської міської ради від 27.05.11 року № 9/12 відповідає приписам чинного законодавства.

Отже, виходячи з вищевикладеного, суд вважає встановленим, що законодавчо було змінено розмір орендної плати за землю, про що орендар був повідомлений, але ухилився від вчинення дій, направлених на внесення відповідних змін до договору оренди землі в частині зміни орендних ставок, - що стало підставою для виникнення цього спору.

За таких обставин позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно частини 3 статті 653 Цивільного кодексу України, якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Керуючись ст.ст.44 та 49 ГПК України, суд сплату судового збору покладає на відповідача.

На підставі викладеного, ст.144 Конституції України, ст.ст.11,16,202,626,651-654 Цивільного кодексу України; ст.ст.93, 125 Земельного кодексу України; ст.ст.179-181,188 Господарського кодексу України; ст.288 Податкового кодексу України; ст.ст.1,13,20,30 Закону України від 06.10.98 року № 161-ХІУ "Про оренду землі", керуючись ст.ст.4 3 ,32-34,43,44,49,75,82,84 та 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

1.Позов задовольнити у повному обсязі.

2.Внести зміни до договору оренди земельної ділянки, укладеного 11.02.2002 року між Виконавчим комітетом Луганської міської ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Донбасресурси" (орендар), у нотаріальній формі, за реєстром №292, державна реєстрація від 04.03.02 року №3969, предметом якого є земельна ділянка площею 0,18 га, що знаходиться за адресою: м. Луганськ, вулицями Оборонна (біля готелю "Турист"), а саме:

пункт 2.1. розділу II. "Орендна плата" викласти в новій редакції: "2.1.Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку з застосуванням до нього договірного коефіцієнту 4,5";

доповнити пункт 2.9. розділу II. "Орендна плата" договору новим абзацом наступного змісту: "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди земельної ділянки розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки складає -1 173 654 (один мільйон сто сімдесят три тисячі шістсот п'ятдесят чотири) грн. 00 коп.";

доповнити пункт 2.2. розділу II. "Орендна плата" договору оренди земельної ділянки новим абзацом наступного змісту: "Орендна плата сплачується на розрахунковий рахунок реквізити якого Орендар уточнює у Орендодавця або в уповноваженому їм органі";

пункт 2.5. розділу II. "Орендна плата" договору викласти в наступній новій редакції : "2.5.У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, з орендаря справляється пеня у розмірі пені, передбаченої діючим законодавством, за не своєчасну сплату земельного податку від несплаченої суми за кожен день прострочення";

змінити у пункті 6.1. розділу VI "Інші умови" договору слова "Управління земельними ресурсами Луганської міської ради" на слова "Управління Луганської міської ради з питань земельних ресурсів, або інший орган, уповноважений Луганської радою".

2.1.Відповідно до приписів ст. 125 Земельного кодексу України та ст.20 Закону України від 06.10.98 року №161-ХІУ "Про оренду землі" зміни до договору оренди землі, про які йдеться у пункті 2 цього рішення, підлягають державній реєстрації.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Донбасресурси"", ідентифікаційний код 31673394, яке знаходиться за адресою: місто Донецьк, вул. Карпинського, 25А, -на користь Луганської міської ради, ідентифікаційний код 26070794, яка знаходиться за адресою: місто Луганськ, вул. Коцюбинського, 14, - судовий збір у сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 00 коп.; видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 85 ГПК України у судовому засіданні 11.10.12 року оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення.

Рішення набуває законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Рішення складено у повному обсязі та підписано -12 жовтня 2012 року.

Суддя А.П.Середа

Дата ухвалення рішення11.10.2012
Оприлюднено15.10.2012

Судовий реєстр по справі —8пд/5014/2323/2012

Рішення від 11.10.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні