Постанова
від 05.10.2012 по справі 1170/2а-2327/12
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2012 року Справа № 1170/2а-2327/12

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого -судді Сагуна А.В., розглянувши у порядку письмового провадження в місті Кіровограді адміністративну справу за позовом Новоукраїнської міжрайонної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс" про стягнення коштів за податковим боргом у розмірі 6 865,05 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Новоукраїнська міжрайонна державна податкова інспекція Кіровоградської області Державної податкової служби (далі за текстом -Новоукраїнська МДПІ Кіровоградської області ДПС або позивач), звернулася в суд з адміністративним позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс" (далі за текстом -СТОВ "Агроресурс" або відповідач) про стягнення коштів за податковим боргом у розмірі 6 865,05 грн. Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що у відповідача наявний податковий борг по штрафних санкціях на загальну суму 6 865,05 грн.

Відповідачу направлялись вимоги про сплату боргу, однак зазначені дії не призвели до погашення заборгованості.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надавши клопотання про розгляд справи без участі представника позивача, (а.с. 61).

Представник відповідача тричі не з'являвся в судові засідання. Поштова кореспонденція направлялася відповідачу за адресою зазначеною в позовній заяві та витягу з ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців (с. Мар'янопіль, Новоукраїнський район, Кіровоградська область), проте поштова кореспонденція повернулася до суду з відміткою пошти "за зазначеною адресою не проживає" (а.с. 41,47, 54)

Відповідно до ч. 11 ст.35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, остання вважається такою, що вручена належним чином.

Отже, відповідач про дату, час і місце розгляду справи вважається повідомлений належним чином.

Частиною 6 ст. 128 КАС України передбачено, що суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду.

Враховуючи те, що сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у порядку письмового провадження на основі наявних у справі матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до п. 20.1.18 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 194.1. ст. 194 Податкового кодексу України операції, зазначені у статті 185 цього Кодексу, крім операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка, оподатковуються за ставкою, зазначеною в підпункті "а" пункту 193.1 статті 193 цього Кодексу, яка є основною.

Відповідно до положень п. 202.1. ст. 202 Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом є один календарний місяць.

Згідно п. 209.18. ст. 209 Податкового кодексу України сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності, які відповідають критеріям, визначеним статтею 209 цього Кодексу, але не обрали спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, передбаченого статтею 209 цього Кодексу, і на загальних підставах вважаються платником податку на додану вартість, за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також за молочні продукти, молочну сировину та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

У разі якщо товарно-матеріальні цінності, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення зазначених у цьому пункті товарів (послуг), а частково для інших товарів/послуг, то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарно-матеріальних цінностей в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Відповідно до положень ст. 120 Податкового кодексу України неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Судом встановлено, що 28.03.2001 СТОВ "Агроресурс" зареєстровано Новоукраїнською районною державною адміністрацією Кіровоградської області та взято на податковий облік позивача (а.с. 13, 37-39).

Також, СТОВ "Агроресурс" відповідно до поданої заяви перебуває на спеціальному режимі оподаткування з податку на додану вартість (а.с. 56-59).

Відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 07.02.2012, за неподання копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних (скорочена форма) за грудень 2011 року, позивачем винесено податкове повідомлення-рішення №0000071600 від 15.02.2012, яким СТОВ "Агроресурс" нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 170 грн. (а.с. 14-16).

01.03.2012 відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 23.03.2012, за неподання податкової звітності з ПДВ за грудень 2011 року, винесено податкове повідомлення-рішення №0000161600 від 01.03.2012, яким СТОВ "Агроресурс" нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 1020 грн. (а.с. 18-19).

Відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 23.02.2012, за неподання копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних (скорочена форма) за січень 2012 року, позивачем винесено податкове повідомлення-рішення №0000151600 від 01.03.2012, яким СТОВ "Агроресурс" нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 2040 грн. (а.с. 20-22).

29.03.2012 відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 22.03.2012, за неподання податкової звітності з ПДВ за березень 2012 року, за неподання копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних (скорочена форма) за березень 2012 року, винесено податкове повідомлення-рішення №0000361600, яким СТОВ "Агроресурс" нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 2040 грн. (а.с. 24-26).

Також, відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 22.03.2012, за неподання податкової звітності з ПДВ за лютий 2012 року, за неподання копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, копій записів реєстрів отриманих та виданих податкових накладних (скорочена форма) за лютий 2012 року, позивачем винесено податкове повідомлення-рішення від 29.03.2012, яким СТОВ "Агроресурс" нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 2040 грн. (а.с. 29-31).

Зазначені акти та рішення направлялись позивачем на адресу відповідача, однак були йому повернуті з відміткою пошти про неможливість вручення (а.с. 17,23,27-28).

Відповідно абз. 3 п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Таким чином, днем вручення зазначених актів та рішень є день їх повернення на адресу позивача (а.с. 17,23,27-28).

Відповідно до п. 56.1 ст. 56 Податкового кодексу України рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Зазначені рішення ні в адміністративному, ні в судовому порядку не оскаржувались, та нараховані відповідно до законодавства, яке було чинне на момент виникнення правовідносин та чинного на теперішній час, а тому сума заборгованості по зазначеним рішенням, враховуючи переплату відповідача у розмірі 444,95 грн., складає 6 865,05 грн. та є узгодженою, що також підтверджується зворотнім боком облікової картки платника (а.с. 32).

Відповідачу сформовано та направлено податкову вимогу № 13 від 26.03.2012 (а.с. 33), яка відповідно до абз. 3 п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України вважається врученою (а.с. 34)

Відповідно до п. 59.5. ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Враховуючи, що зазначена податкова вимога не відкликана, сума податкового боргу збільшилась, а тому вона є чинною.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що у відповідача наявний податковий борг зі сплати штрафних (фінансових) санкцій по податку на додану вартість у розмірі 6 865,05 грн., який підлягає стягненню.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс", с. Мар'янопіль, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, код ЄДРПОУ 31411182, в обслуговуючих банках у рахунок погашення податкового боргу зі сплати штрафних (фінансових) санкцій з податку на додану вартість в розмірі 6 865 гривень 05 коп. (шість тисяч вісімсот шістдесят п'ять гривень 05 коп.) на користь державного бюджету України в особі Новоукраїнської міжрайонної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби на р/р 90750001004251, МФО 823016, УДК у м. Кіровограді, код за ЄДРПОУ 36717980

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня її проголошення, а у разі відкладення складання постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, -впродовж десяти днів з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду А.В. Сагун

Дата ухвалення рішення05.10.2012
Оприлюднено16.10.2012
Номер документу26416628
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2327/12

Ухвала від 27.08.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 09.07.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 05.10.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні