Постанова
від 12.10.2012 по справі 2а-12520/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8, корпус 1

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12 жовтня 2012 року 11 год. 45 хв. № 2а-12520/12/2670

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Данилишин В.М., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс" про стягнення з відповідача коштів.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва 12 вересня 2012 року надійшов позов державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва Державної податкової служби (також далі за текстом - позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс" (також далі за текстом - відповідач, ТОВ "Торговий дім "Деліс") про стягнення з відповідача податкового боргу у розмірі 28273,97 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що податковий борг утворився у зв'язку з несплатою відповідачем узгоджених грошових зобов'язань, що є підставою для прийняття судом рішення про стягнення з нього заборгованості у вказаному розмірі.

Ухвалою суду від 14 вересня 2012 року відкрито провадження в адміністративній справі, яку призначено до розгляду у судовому засіданні.

У судовому засіданні 08 жовтня 2012 року представник позивача позов підтримала та просила задовольнити його повністю.

Представник відповідача у судові засідання не прибув, хоча про дати, час та місце судового розгляду справи відповідач повідомлений належним чином, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надійшло, у зв'язку з чим на підставі ч.ч. 4, 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (також далі за текстом - КАС України) у судовому засіданні 08 жовтня 2012 року судом прийнято рішення про подальший розгляд справи у порядку письмового провадження.

Оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Торговий дім "Деліс" (ідентифікаційний код 30187648) як юридична особа зареєстровано Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією та як платник податків перебуває на обліку у позивача.

На час звернення до суду з позовом за відповідачем обліковується податковий борг у розмірі 28273,97 грн., який виник у зв'язку з несплатою відповідачем самостійно узгоджених ним грошових зобов'язань.

Так, 04 листопада 2010 року відповідачем самостійно нараховано грошові зобов'язання по комунальному податку у розмірі 113,51 грн., що підтверджується податковим розрахунком від 04 листопада 2010 року № 520199, а 07 лютого 2011 року - у розмірі 198,90 грн., що підтверджується податковим розрахунком від 07 лютого 2011 року № 715856.

Вказані грошові зобов'язання відповідачем не сплачено, у зв'язку з чим заборгованість по сплаті комунального податку становить 312,41 грн.

15 березня 2011 року відповідачем самостійно нараховано грошові зобов'язання по податку на доходи фізичних осіб у розмірі 9573,97 грн., що підтверджується податковою декларацією з податку на доходи фізичних осіб від 15 березня 201 року № 56425, та у розмірі 6531,90 грн., що підтверджується податковою декларацією з податку на доходи фізичних осіб від 15 квітня 2011 року № 156872.

У зв'язку з непогашенням вказаних грошових зобов'язань відповідачу нараховано пеню у розмірі 235,93 грн.

Загальний розмір узгоджених, але несплачених грошових зобов'язань по податку на доходи фізичних осіб, становить 16341,80 грн.

Заборгованість зі сплати податку на прибуток підприємства виникла у зв'язку з нарахуванням відповідачу штрафної санкції у розмірі 3,76 грн., що підтверджується податковим повідомленням-рішенням від 18 травня 2011 року № 0074501511, а також несплатою самостійно нарахованого ним грошового зобов'язання по вказаному податку у розмірі 11616,00 грн., що підтверджується податковою декларацією з податку на прибуток підприємства від 30 листопада 2011 року № 2067/28-30.

Загальний розмір заборгованості відповідача зі сплати податку на прибуток підприємства становить 11619,76 грн.

Суд погоджується з позицією позивача щодо необхідності стягнення з рахунків відповідача податкового боргу у вказаному розмірі, виходячи з аналізу наявних у матеріалах справи документів та наступних обставин.

Так, згідно з п. 46.1 ст. 46, п. 54.1 ст. 54, п. 57.1 ст. 57, п.п. 59.1, 59.3, 59.4, 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, орган державної податкової служби надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

З наявних у матеріалах справи документів вбачається, що на виконання викладених норм позивачем надсилались відповідачу податкові вимоги від 22 липня 2010 року № 1/5448 та від 01 грудня 2010 року № 2/9186, однак на час звернення до суду з позовом заборгованість так і залишилась не погашеною.

Доказів оскарження податкових вимог відповідачем до суду не надано.

Таким чином, податковий борг є узгодженим та визнається таким, розмір якого підтверджується даними облікової картки платника податку.

Згідно з п. 95.1, абзацом 3 п. 95.3 ст. 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

У ході судового розгляду справи встановлено, що у зв'язку з непогашенням відповідачем податкового боргу позивачем прийнято рішення про опис майна у податкову заставу від 21 січня 2011 року № 392/24-128.

Відповідно до ч. 1 ст. 11, ч. 1 ст. 69, ч. 1 ст. 71 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

За переконанням суду, у ході судового розгляду справи представник позивача надала достатньо належних доказів на підтвердження обставин, якими обґрунтовується позов.

Відповідач у ході судового розгляду справи будь-яких заперечень проти позову та доказів, які у нього є, до суду не подав.

На підставі викладених норм і обставин, суд прийшов до висновку, що позов державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс" про стягнення з відповідача коштів є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню повністю.

Згідно з ч. 2 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз. У зв'язку з ухваленням судового рішення на користь суб'єкта владних повноважень та відсутністю з його сторони судових витрат, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 7-12, 69-71, 86, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити повністю позов державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс" про стягнення з відповідача коштів.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс" (ідентифікаційний код 30187648, місцезнаходження: 04053, м. Київ, вул. Артема, 37-41) податковий борг у розмірі 28273,97 грн. (Двадцять вісім тисяч двісті сімдесят три гривні дев'яносто сім копійок) до Державного бюджету України шляхом перерахування коштів: у розмірі 312,41 грн. (Триста дванадцять гривень сорок одна копійка) - на р/р 31417828700011 в УДКСУ у Шевченківському районі м. Києва, банк одержувача - ГУДКСУ у м. Києві, МФО 820019, код 37995466, код платежу 16010200; у розмірі 16341,80 грн. (Шістнадцять тисяч триста сорок одна гривня вісімдесят копійок) - на р/р 33119340700011 в УДКСУ у Шевченківському районі м. Києва, банк одержувача - ГУДКСУ у м. Києві, МФО 820019, код 37995466, код платежу 11010102; у розмірі 11619,76 грн. (Одинадцять тисяч шістсот дев'ятнадцять гривень сімдесят шість копійок) - на р/р 31117009700011 в УДКСУ у Шевченківському районі м. Києва, банк одержувача - ГУДКСУ у м. Києві, МФО 820019, код 37995466, код платежу 11021000.

3. Податковий борг стягнути з наступних розрахункових рахунків товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Деліс": р/р 26007000114658 у публічному акціонерному товаристві "КБ "Хрещатик", м. Київ, МФО 300670; р/р 26005301001511 у публічному акціонерному товаристві "ВТБ Банк", м. Київ, МФО 321767.

4. Копії постанови направити (вручити) сторонам у порядку та строки, передбачені ст. 167 КАС України.

Відповідно до ст.ст. 185, 186 КАС України, постанова може бути оскаржена шляхом подання до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Київського апеляційного адміністративного суду.

Згідно зі ст. 254 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя В.М.Данилишин

Дата ухвалення рішення12.10.2012
Оприлюднено16.10.2012
Номер документу26417770
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12520/12/2670

Постанова від 12.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні