Ухвала
від 12.10.2012 по справі 5017/2012/1978
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення провадження

у справі про банкрутство

"12" жовтня 2012 р.№ 5017/2012/1978

Суддя Грабован Л.І., розглянувши матеріали заяви боржника Комунального підприємства „Фонтан" (67571, Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Степова, буд. 4; код ЄДРПОУ 36481390), який звернувся до суду із заявою про визнання банкрутом у порядку ч.5 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство „Фонтан" звернулось до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство за положеннями ч. 5 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оскільки орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Заява Комунального підприємства „Фонтан" про визнання банкрутом підлягає поверненню заявнику без розгляду, оскільки у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтуються вимоги, не додано доказів, що підтверджують викладені у заяві обставини.

У ч.34 Постанови №15 Пленуму Верховного суду України „Про судову практику у справах про банкрутство" від 18.12.2009р. зазначено, що справа про банкрутство порушується за заявою боржника за наявності хоча б однієї з підстав, передбачених частиною п'ятою статті 7 та статтями 51, 53 Закону.

Частиною 5 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачені підстави, при наявності яких боржник зобов'язаний подати заяву про порушення справи про банкрутство, а саме: задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами; орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство; при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до абз. 6 ч. 1 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання.

В порушення вимог абз. 6 ч. 1, абз. 5, 7 ч. 2, ч. 3, ч. 6 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" КП "ФОНТАН" в своїй заяві не вказало виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання; відомості щодо розміру заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю, виплаті заробітної плати та вихідної допомоги працівникам боржника, виплати авторської винагороди; найменування банків, що здійснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування боржника та не додало бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписаний керівником і бухгалтером підприємства-боржника; план санації відповідно до вимог цього Закону.

Крім того, відповідно до вимог ч. 3 ст. 6 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Статтею 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що вимоги кредиторів набувають характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими.

Для ініціювання процедури банкрутства необхідно, щоб грошові вимоги були безспірними, тобто підтверджені виконавчими документами, а саме рішенням суду, постановами ДВС про відкриття виконавчого провадження. Однак, наявність відповідних документів ще не свідчить про неплатоспроможність боржника, тому кредитор має звернутись з виконавчим документом щодо безспірної вимоги до державної виконавчої служби і лише неможливість сплати боргу у виконавчому проваджені протягом трьох місяців може підтверджувати зупинення платежів боржника. Звернення до державної виконавчої служби за примусовим виконанням грошових вимог це право кредитора, але для відкриття процедури банкрутства воно має бути реалізоване. При дослідженні доказів наявності підстав для ініціювання процедури банкрутства суд враховує наступне: вимоги кредитора набувають характер безспірних, якщо вони підтверджуються відповідними документами, зокрема виконавчими; настання строку виконання зобов'язання не є обставиною, з якою Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" пов'язує безспірність грошових вимог; виконавчі документи мають бути пред'явлені до виконання і після цього повинно минути три місяці. Даної правової позиції дотримується Верховний суд України у постанові від 17.10.2006р. по справі №3/157.

Проте, заявником не подано доказів неможливості виконання грошових зобов'язань за рішеннями суду від 09.07.2011р. по справі № 28/17-2397-2011 та від 09.12.2011р. по справі 9/17-4176-2011; доказів звернення до органів Державної виконавчої служби із наказами на виконання зазначених судових рішень; постанов ДВС про відкриття виконавчих проваджень, та відомостей щодо їх виконання.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтуються вимоги, не додано доказів, що підтверджують викладені у заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, суд повертає без розгляду заяву Комунального підприємства „Фонтан" про порушення справи про банкрутство на підставі ч.1 ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

У зв'язку із вищевикладеним, подана боржником заява про звільнення КП „Фонтан" від сплати судового збору за подачу заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, судом не розглядається.

Відповідно до ч.2 ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись ч.1 ст.9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.3 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.Заяву Комунального підприємства „Фонтан" (67571, Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Степова, буд. 4; код ЄДРПОУ 36481390) про порушення справи про банкрутство повернути заявнику без розгляду.

2.Матеріали заяви з додатком надіслати заявнику.

Додаток: заява про порушення справи про банкрутство на 2-х арк. з додатком на 27-ми арк., заява про звільнення від сплати судового збору на 2-х арк.

Суддя Грабован Л.І.

Дата ухвалення рішення12.10.2012
Оприлюднено16.10.2012
Номер документу26418658
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2012/1978

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні